2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 彩虹汽泡Online 《彩虹汽泡》心得區 淺談水果大對抗 (文長慎入)
go

淺談水果大對抗 (文長慎入) [複製鏈接]

水果大對抗一場40分鐘,係呢40分鐘內,各陣營既目的就係將自己提升至第1位,最後可以得到大量可因.
點樣去令到自己陣營獲得第1名呢? 係呢度我會分享一下自己既意見.

排名制度
當餘下時間到 30,20,10分鐘,系統會更新一次各陣營既排名.
就頭先第1場對抗賽所見,第1名將會遇到其他陣營既集中攻擊,而最後1名反而較少遇到攻擊.
由此可見,最後10分鐘黎到之前,爭第1並非必要,反而係弊多於利.
故此,控制自己陣營既排名會係致勝既要訣,下面會講點去控制排名...

分數制度
對抗賽既分數制度分為 加分扣分.
打場上既狸貓,甜甜圈就會幫自己陣營加分
就我觀察,估計所得,狸貓每隻可得到1分,甜甜圈每隻可得2或者10分(10分既機會比較高);
利用扣分劵就可以扣任何陣營既分數,大概1張=1分

<加分同扣分同樣重要,千祈唔好以為只係扣人分就會贏>

1)加分
- 頭20分鐘,以普通炸彈攻擊,強力炸彈留低備用,令自己陣營唔會升到第1名優先,正常會係15-20分鐘果時補1次彈
- 20-25分鐘,視手上強力炸彈數量決定,少用/唔用強力炸彈,依舊令自己陣營唔會升到第1名優先
- 25分鐘開始,開始用盡你手上既強力炸彈,以快速清怪優先,而家排名雖然仲係係下游,不過同上1名分數盡量唔好差咁遠
- 30分鐘之後, 最後一次排位公佈左, 盡情地快速地清怪啦

2)扣分
- 頭30分鐘,扣分劵留低唔好用
- 最後10分鐘,依住自己陣營既排名去利用手上既扣分劵
- 第1名就平均去扣其他陣營既分數,基本上呢個時候你唔係控制大局既人,認命啦
- 第2,3,4名變化太大,好難話一定要做d咩

暫時係咁多住,諗到有d咩先再講
歡迎任何討論

見到文長2字..
諗住可以係呢個post浪費到5-6分鐘..
一睇完..我笑了

原帖由 ×葉仔× 於 10-7-2 11:40 PM 發表
見到文長2字..
諗住可以係呢個post浪費到5-6分鐘..
一睇完..我笑了

咁請問閣下得到D咩.. 我好想玩.. 但.. 我一場都未玩過T___T.,

得到的時...強炸唔洗留-.- 場場都比番粒你..
我就唔明-.- 降到第尾得3位數字有咩用-.-
第1 ,1700分-.- 第尾 得700..點都追唔到-.-

原帖由 CDXY 於 10-7-2 11:44 PM 發表

咁請問閣下得到D咩.. 我好想玩.. 但.. 我一場都未玩過T___T.,

水果好易玩..
玩心理戰..
當我係第3名..我就會叫人扣第2名..
話怕佢追上黎..
之後自己又係咁叫自己組扣第1名..
由過左10分鐘開始狂叫..
一開始頭十幾分鐘就只係用普通彈..
到最後先用強力追分..同埋專係中間行.
因為甜甜圈係出係中間的

好想玩水果,可惜時間唔岩- -

水果係唔係要玩40分鍾..

係唔係要組隊入囧?

原帖由 姜太人 於 10-7-3 12:41 AM 發表
第1 ,1700分-.- 第尾 得700..點都追唔到-.-
http://i646.photobucket.com/albu ... 0100702_2147_001.jp ...

呢場我有玩啵..
唔怪得你一開始就第一1..原來用強炸
通常一開始第一個組都會最尾

E個GAME真係好打心理戰...打1ST GE心得更加係場場唔同...仲要係完場先知個場D人GE心理...好刺激:)...
其實...我覺得...頭20分鐘真係唔係幾關事...一直用小炸就得...之後...20分鐘出完排名之後就可以狂洗怪...可以狂用大炸...因為要做10分鐘時?位...而唔好做最尾個組...扣分就平均扣啦...當賭埋運氣...

個GAME GE勝負關鍵在於個場玩家GE心理...

有時1ST一直1ST到尾...因為個個都以為1ST一定會俾人扣曬...自己唔洗扣...SO結果就佢由頭1ST到尾...

有時最尾10分鐘排名4TH個組會由第4TH去到最後1ST...因為D人覺得4TH都唔會有可能1ST到...扣其他隊好過...SO結果4TH最後1ST左...

有時最尾10分鐘排名4TH個組...結果又係會4TH左...因為D人覺得其他人唔會扣4TH...咁自己就去扣...SO...4TH做曬LOSER...

講到E度大家明未?...其實隻GAME刺激在於場場唔同玩家唔同心態...好多野估唔到...其實30%靠技巧...70%靠運:)...總之做人中中庸庸咁參加...高額可因最後係你就係你...冇人可以從你手上拎走-V-"...

十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 玩過星曲WEB

原帖由 gloomynoodle 於 10-7-3 11:54 AM 發表
E個GAME真係好打心理戰...打1ST GE心得更加係場場唔同...仲要係完場先知個場D人GE心理...好刺激:)...
其實...我覺得...頭20分鐘真係唔係幾關事...一直用小炸就得...之後...20分鐘出完排名之後就可以狂洗怪...可以狂 ...

認同+1
個個人每場既諗法都唔同
除左1部份死命攻擊第1之外
好多人都會捉心理
要捉咁多人心理實在太難
甚至有D人多開入去(一定唔會自己攻擊自己)
你點估到攻擊邊隊好呢
所以我比較偏向鍾意打多d怪(盡量用哂d強力,我多數剩25-30分鐘就開始用,比較上用得哂)
除左可以加多d分(以打怪補扣分,都叫做不無小補)
就算輸左都拎得多d可因(雖然都係差個幾十)

原帖由 ×葉仔× 於 10-7-3 11:19 AM 發表

呢場我有玩啵..
唔怪得你一開始就第一1..原來用強炸
通常一開始第一個組都會最尾

錯...如果有用強力-.- 我冇可能仲有咁多完場-.-

原帖由 姜太人 於 10-7-3 01:50 PM 發表

錯...如果有用強力-.- 我冇可能仲有咁多完場-.-

不解..
你咁快用強力應該多分D..
咁你未比D唔識玩心理戰既人扣晒囉

呢個又真係幾好玩既
不過未贏過=[

原帖由 姜太人 於 10-7-3 12:41 AM 發表
http://i646.photobucket.com/albu ... 0100702_2147_001.jp ...

入鏡了

原帖由 森藍丸 於 10-7-3 09:43 PM 發表

入鏡了

唔見你啵~~

有d扣曬弟一名

2個字....運氣

我入都未入過T^T- -

十週年勳章(賀詞)

原帖由 笨Orz 於 10-7-7 03:19 PM 發表
我入都未入過T^T- -

多謝樓主打依篇心得

我都未玩過 好想快d入玩返次
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 07:34 AM , Processed in 0.038659 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存