2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 劍狐傳奇 雙兵職一問~
返回列表 發新帖 回覆
go

[討論] 雙兵職一問~ [複製鏈接]

我最近想練一隻雙兵~但吾知練雙神定雙修好~但我見到冇乜人玩雙神~
玩雙兵既都係玩修羅甘濟~雙神會比雙修差嗎~?
望高人指點/分析~THX

兩隻唔同一隻爆玩一隻玩連擊

詳情等狼答你

下?= =
無端端拉我落水咩事?= ="

不過我都係會講= ="
雙修玩爆擊+閃避
雙神玩連擊+輸出

分析雙修同雙神於各方面既戰鬥力
基本輸出:神武壓勝
連擊能力:神武壓勝
攻擊速度:神武稍勝
爆擊率:修羅勝
控場能力:修羅壓勝
閃避能力:修羅壓勝
命中率:神武壓勝
支援能力:和局
生存能力:修羅壓勝

總合:
神武屬於極端攻擊型門派,於輸出方面絕對是no.1,不過另一方面雖然有雙盾作強大後盾,但在狂怒、武魂發動後,還是無法掩飾防禦能力偏低的事實(雖然比較上雙神比刀神生存能力為高)<------------------------這點其實是建立在雙兵神武極速出手吸血之上
而同一時間雙神控場能力弱也是不爭的事實,畢竟雙神技能沒一招附加弱化效果,而在雙神二轉後,攻擊力會更上一層樓,連擊效果更能延伸到全體隊員身上,不過就根本問題而言,雙神攻擊輸出還是遠不及刀神(武器之間本身的差異)

修羅屬於偏向以防禦、保命為重心的門派,單是墮凡生、不動明王兩招已經能給予修羅十分高的存活能力,在跟團時只要懂得該在什麼時候用什麼技能,絕對有能力成為隊伍中存活率最高的打手<-------------這點建立在修羅高閃和不動明王絕對防禦能力兩點之上
基本攻擊輸出最低這點真的是公認的,不過於後期可以用高爆擊率、高爆擊傷害來補足,而在二轉後雙修生存能力、爆擊能力遠比雙神高這點會更明顯

大家好 又係"木筏"關心你的時段@@"
對於以上問題
由70級修雙修 +71級 神武雙兵的小弟補充一下

1.....
神武閃避 係 比修羅 好

修羅沒修為+閃 沒心法+閃
only有一招30s的非常駐+閃 而且+量不多([58級時]12~16)

但神武有修為+閃避10

2....
神武高攻 其實係誤解
神武從來沒高攻過 只是一般人看到神武有狂怒 (基本pk不會有人用), 以為神武高攻

以雙兵為例
神武雖然有修為+10%所有傷
但心法只有煉氣+10%雙兵傷

對比下的修羅
有2招+10%雙兵傷的心法
雖然修為沒有+10%傷 但有+10%爆擊率

論傷害 修羅雙兵比神武高

唯一影響雙兵輸出的關鍵係
神武比修羅多的 20%攻速修為  20%攻速戰意
但同一隊伍分享戰意下 修羅只比神武少20%攻速  
(而且神武雙以連擊為主導 2轉後戰意多出三連擊戰意 攻速戰意不常用)

論輸出 even不計爆擊 神武都只勝20攻速
但計了爆擊 修羅有10% +5~7%(可共享)爆擊率   
傷害遠超出神武

3...
神武刀生存力絕對高於雙兵

氣神盾不是用來吸血 只是用來刷副本跟升級
因為極低量的血量回覆 只有在大量敵人時 才能起回血的作用

對比神武雙兵 神武紫刀的5%暈 怒斬的30~50%傷吸血
刀神武在戰場的生存力絕對強大得多

戰場上常見以神武與天劍組成的團隊
衝入人群後 怒斬大範圍博暈 再出虎波封鎖所有術攻 以單一目標為吸血對象 連續二次的大範圍紫刀博暈+怒斬吸血
當然這種戰術在香港版這樣少人對戰的幫戰後 十分罕見

樓上=3="講野...都好岩...第1.2點我都十分認同...但係第3點神武刀生存力絕對高於雙兵   =3=呢個就有D唔認同

點解呢...

就以比3個人圍黎講.刀神武只可以挨打扣血.無自身回血技.暈都不可能同時暈3個吧.怒斬CD都要時間的吧~高閃都唔可以長頂掛[計同LV法攻]
但係雙兵修.第一有凡墮生[計70LV.可以學到7LV][用心法長生加10秒凡墮生回血時間](凡墮生。七 每秒回410血].30秒cd.可用20秒.除左凡墮生外.仲有不動明王[計70lv.可以學到五(10秒].基本上無空檔=3="加上小小心思.將閃谷到140左右~基本上係比人圍.隻抽[先唔好講殺人能力]但係比頂得耐[除左水月/0云]都可以講係不死身-3-"[吹大左小小(見量見量) ]

戰場上常見以神武與天劍組成的團隊  我唔可以唔認同.但係我唔覺得係雙兵修能力問題...我反而係認為劍狐未有一個勁O既雙兵修.雖然對玩閃的人黎講.天劍可以講係克星[心法][暈][高攻][扣真氣]...但係只要有小小技術...雙兵修都唔係唔可以同天劍打
墮生.燕飛.明王[開始前出].之後一開始用影步.月斬~[當然被拖就好易死]

個人意見~老玩家的舊想法~~~不要插~~

3...
神武刀生存力絕對高於雙兵

氣神盾不是用來吸血 只是用來刷副本跟升級
因為極低量的血量回覆 只有在大量敵人時 才能起回血的作用

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
我係回應2樓
神武刀 vs 神武雙兵 的生存度

修羅雙兵生存力緊係好過神武雙兵 神武刀 啦 = =

頂一下   

簽名被屏蔽

多謝分享
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 09:30 AM , Processed in 0.032658 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存