2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 高達街機系列 [GSD]seed cancel 一問-.-
返回列表 發新帖 回覆
go

[GSD]seed cancel 一問-.- [複製鏈接]

想問..
爆speed 出格後 可以用c/step 黎cancel...
但爆rush 同 power 用唔用到 c/step 黎cancel d動作@@?

rush係連格/槍
power 要蓄氣開再爆 就可以cancel 但係要快

o...唔該晒 樓上
咁...
http://www.youtube.com/watch?v=30xzWmzs_OQ&feature=related
0:27 部 freedom 爆rush 點樣樣可以踢完再閃,閃完再踢??
只係就咁禁  8b>8b>seed>bd格(一閃)>8b>8b  咁簡單????
另外爆power 做唔做到..?
真係好想了解下 唔該晒><

回復 3# yip9430 的帖子

8b>8b>seed cancel> bd>8b>8b

爆power都得,不過seed cancel之後你要揀一種黎出 一係bd一係前前
power唔同rush 冇得混合連招

原帖由 yip9430 於 10-8-31 03:14 PM 發表
o...唔該晒 樓上
咁...
http://www.youtube.com/watch?v=30xzWmzs_OQ&feature=related
0:27 部 freedom 爆rush 點樣樣可以踢完再閃,閃完再踢??
只係就咁禁  8b>8b>seed>bd格(一閃)>8b>8b  咁簡單????
另外爆pow ...

段片睇到我O咀...可以博招博到到咁好玩...救世橫副再變ma開副炮都得,正義都有段好好玩...掟標前格再用後格打空氣(教位?)之後個標番黎打爆部敵機...sf2連閃再中龍騎都型

回番主題...其實seed cancel有2種...1種用槍 cancel(總之係開槍個製啦)1種用cs cancel,你睇到個部自由係brc而40幾秒個部黑西係用csc(你睇下佢A槍個到儲滿左就知)

brc到我唔玩個日我都係唔識用...以前有-6出過但成功率低於20%,大約出法係格中人>開槍(即時爆seed要未有開槍動作未出黎前就爆)>再做想做的動作...
網上d人話要開的槍時候(唔好放同時bc)務求達到更快的入力...出法大約係咁

csc我係最初係ps2綀...因為佢可set到1個製爆seed方便好多,出法係開格>cs>爆seed(要cs未射出前爆)>再做你想做的動作...

csc唔同的地方係可以唔洗擊中敵人都可以cancel到因為cs係可以打唔中人都放到...唔需要格中先cancel到(brc係如果招格唔可以開槍cancel都會用唔到seed cancel)

*以上全部係2年前以上記憶...我自己都唔知有無記錯...有錯請高手更正

咁0:21 why可以唔背向對手又到出到3連槍呢..??.
有冇人可以教教小弟-.-??

原帖由 yip9430 於 10-9-1 03:59 AM 發表
咁0:21 why可以唔背向對手又到出到3連槍呢..??.
有冇人可以教教小弟-.-??

第三槍隻電腦都無避到 緊係中喇
頭兩槍既答案咪飛起落地 或者 之後果個地un槍
雖然我唔熟 但係試下就知

原帖由 MJ88 於 10-8-31 11:38 PM 發表

爆power都得,不過seed cancel之後你要揀一種黎出 一係bd一係前前

咁爆power 要唔要用brc     
8b 2hit> a搶> seed(brc) >8b 2hit  <-----洗唔洗咁...?

原帖由 秘月十六劍 於 10-9-1 07:23 PM 發表

第三槍隻電腦都無避到 緊係中喇
頭兩槍既答案咪飛起落地 或者 之後果個地un槍
雖然我唔熟 但係試下就知

以我的愚見...睇落個部曉都係用seed cancel...佢個動作係開槍>seed cancel左個動作再開槍(係指cancel隻手舉起開槍要等隻手放番低先可以再開槍個個動作)>跳槍,我唔知有無睇錯...因為未見過人咁用(因為用黎都哂氣...speed求其做下硬直槍都連到槍)

原帖由 私名前Terry 於 10-8-31 11:43 PM 發表

段片睇到我O咀...可以博招博到到咁好玩...救世橫副再變ma開副炮都得,正義都有段好好玩...掟標前格再用後格打空氣(教位?)之後個標番黎打爆部敵機...sf2連閃再中龍騎都型

回番主題...其實seed cancel有2種...1種用 ...

黑西果招用槍cancel都得

原帖由 MJ88 於 10-8-31 11:38 PM 發表

power只可以踢一閃>踢一閃>槍
8b8b>powercancel>8b8b>槍

好多招都好屈唔識點出

原帖由 私名前Terry 於 10-9-1 10:58 PM 發表

以我的愚見...睇落個部曉都係用seed cancel...佢個動作係開槍>seed cancel左個動作再開槍(係指cancel隻手舉起開槍要等隻手放番低先可以再開槍個個動作)>跳槍,我唔知有無睇錯...因為未見過人咁用(因為用黎都哂氣... ...

好似無咩關係 第二槍一樣要等少少時間先再開到 呢個情況我諗同街邊果d地下亂step迴避亂咁射一樣掛?
我唔熟未試過

3槍命中既節奏係一樣既,電腦又好人都好,
部f.im既硬直冇停過 有冇故意唔回避好難講

另外,我記得平時"企住"係地面既a槍cancel得冇咁快(印象開緊seed對腳通常痴實塊地)
否則呢招頭2槍既應用係街機一定好濫
我估計係第1槍係剛落地關係
所以性質方面 相較平時貼實地面出槍亦都唔同 至可以cancel得咁快
至於之1槍以後用咩接續 我諗多數人都係前橫step槍 <--尤其呢樣係新手亂咁用seed
地面狂橫step開a槍可以體現到 (不過片入面落地果陣有好多氣唔同新手橫step扯氣)
而拍片果個人用右橫step另再+c快入力形成冼地槍

冼地槍街機好多人都識,冼左之後再即刻出行路槍,上升槍都唔難
直接3下冼地槍掃低1部更加常見,只係拍片者用3種唔同方式將連槍結合左

第3槍真係冇乜特別, 第2槍輸入方式似冼槍 睇上去線索比較明顯,反而第1槍究竟係乜真係有得傾下  另外唔好忽略曉既性能
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 08:33 PM , Processed in 0.037500 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存