2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 動漫專題區 One Piece 海賊王 問題 ... e條友威力有幾大?
樓主: 天翼銀狼III
go

問題 ... e條友威力有幾大? [複製鏈接]

原帖由 幻~* 於 10-9-23 01:31 PM 發表
好多未來既大科學家

你d頭像同簽名好耐都無轉喎~
唔得閒呀?~

其實我地都偏離左個主題

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

原帖由 angus1002002 於 10-9-23 03:53 PM 發表

你d頭像同簽名好耐都無轉喎~
唔得閒呀?~

唔忙我即更新啦

其實 你地係到一直研究佢地果實能力.
有冇諗其實佢地係避5到/5想避呢= =
就好似艾斯咁.
佢覺得根本係佢累到成班人去救佢咁.
佢會有內疚感.
再者.當赤狗一招大噴火(5知係咪啦-.-
艾斯係跟本只係想保護路飛.
就算係死佢都冇所謂
然後.可能作者係想令路飛成長先會將艾斯搞到咁~_~ ..
你地討論既野根本就好似傾緊有雞先定有蛋先
太多未知因素啦~_~ ...

同埋...海賊王只不過係一套漫畫.我諗作者都冇可能去諗你地諗既野-.-(有都5出奇
睇套漫畫姐消遣姐,我知大家都好鐘意op-3-
但係..無謂令到鐘意op既大家嘈哂架呢-,-

(個人意見不喜勿插.  (好經典對白x_x .

我好認同樓上
唔理佢溫度幾多  尾田就係要艾c死先激發到路飛霸氣
呢樣係幾年之前已經諗好要艾c死
更加 尾田係畫漫畫 下個程序係交比好多好多好多組人
上色組也只是其中一組 你想d火幾多度就真係問尾田 你問d火係咩色就問上色組

都係果句 講左幾十年
用科學角度講漫畫基本十套有九套都係講黎都廢
(幾時見過條街有魚人 幾時見過條街有屍係到咬人 幾時見過把劍識變大像)
一本好的漫畫 只要符合小小物理 同 力學 就已經係一本好漫畫 唔會千篇一律
但係一本用科學角度....睇L啦...L都講死神 我真係諗唔到邊套
金田一??? 我覺得物理大於科學

SO.......大家唔好仲係呢個話題啦=.=

原帖由 壺一v一 於 10-9-24 02:13 AM 發表
唔理佢溫度幾多  尾田就係要艾c死先激發到路飛霸氣
呢樣係幾年之前已經諗好要艾c死
更加 尾田係畫漫畫 下個程序係交比好多好多好多組人
上色組也只是其中一組 你想d火幾多度就真係問尾田 你問d火係咩色就問上色組

都係果句 講左幾十年
用科學角度講漫畫基本十套有九套都係講黎都廢
(幾時見過條街有魚人 幾時見過條街有屍係到咬人 幾時見過把劍識變大像)
一本好的漫畫 只要符合小小物理 同 力學 就已經係一本好漫畫 唔會千篇一律
但係一本用科學角度....睇L啦...L都講死神 我真係諗唔到邊套
金田一??? 我覺得物理大於科學

只講4樣野

1.艾斯死唔死呢樣野尾田話過要同編輯商量,要睇下d觀眾反應
2.一個人物設定圖,會有埋細節同顏色   艾斯係尾田設定左做橙紅色
3.漫畫通常都會有常理(或者話物理)解釋到既事,亦有D係解釋唔到
唔係全部
4.你似乎唔知力學係物理學之一,物理學係科學之一

原帖由 Akira01 於 10-9-24 08:45 AM 發表

只講4樣野

2.一個人物設定圖,會有埋細節同顏色   艾斯係尾田設定左做橙紅色
3.漫畫通常都會有常理(或者話物理)解釋到既事,亦有D係解釋唔到
唔係全 ...

樓上那位 請多加分析 我說的是力學 已經表明不談其他種類的學術
的確係科學之一
我意思就係只談力學的範圍 不談別門的
發光發熱係正常 發到似天上流星 地上熔岩也好 都只是吸引別人來看的賣點
但係其最重點 如果唔談力學只談其他的就是天馬行空
明嗎?
P.S 自然學 人類學 地理學 物理學 仲有起馬十幾廿種都是"科學"
我家陣是說 係漫畫黎講 其他種類的學都只是吸引黎做賣點
自然學=有惡魔果實係自然?
人類學=隻鹿識講野 個人識變身 有屍識番生 係正常?
地理學=女帝後有個島一年可以有幾N個4季算是正常嗎?
以上只是求其舉例的3種"科學"
我只可以話呢幾種都只係一種賣點黎吸引人黎睇 因為世界上極小可能會發生呢種野(可能出現係0%)
但係配以"力學"來說 一部漫畫無論幾天馬行空 但係有正常的舉動先算係"一個岩正常人睇"
唔通一部 個頭似火山 個口識噴火 唔講力學 可以自由控制火位 唔識行唔識走 向上行=向下行的漫畫/動畫係正常??
比著有部咁GA東西..睇也睇不明吧
P.S唔係前果幾集動漫 巨浪打黎 沙人都唔洗罵D人話唔好打橫架船 因為巨派打黎的重力會打到架船沉左

仲有 艾C死唔死 尾田講唔講都好 家陣樓上D人係到嘈緊艾C點解要死 仲要死係"溫度"的問題
我只可以回答 尾田商唔商量都好 如果要一個角色死 都要死得合情合理 白死係無可能
何況仲要係"路飛親人"  除左係一個伏筆要激起佢霸氣就別無他選
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
睇漫畫 唔識睇"伏筆"就等於白睇
好似之前一集一集咁更新
每一位會員都說 一定可以激發到路飛霸氣 同埋 可能有幾會控制到霸氣
家陣已經證明 路飛係有霸氣 但係佢未控制到
已有 1 人評分Good 收起 理由
壽司-v- + 5 個口識噴火==

總評分:  Good + 5   查看全部評分

唔知你打咁大篇野做乜,
你堆野都無正面回過我2,3點

你好似唔係好明咩叫「之一」
你話:用科學角度講漫畫基本十套有九套都係講黎都廢
力學係物理,物理又係科學
即你之前所講既野同而家已經矛盾

你又話:一本好的漫畫 只要符合小小物理 同 力學
你而家話:我意思就係只談力學的範圍 不談別門的
你談力學,已經係用緊物理學

所有漫畫都有力學成份,只要一個角色係行星上受引力吸住就已經係
呢D甚至已經變成常理
除左力學,仲有大把
光學(天空係藍)

根本所有漫畫都有物理學解釋到野,只不過唔係全部<-第2次講

原帖由 天翼銀狼III 於 10-9-13 11:10 PM 發表

收皮吧啦你= =
你又睇到幾多呀? 好x專業?
霸氣殺到自然系既話 唔該拎張圖出黎比我睇下係第幾集 唔好拎埋晒d嘔果小小血出黎就話可以殺到人咁低能~_~
鑽石可以結冰然後一掌打斷嫁? 有冇常識嫁? 如果咁易就唔洗用激 ...

本來就係唔想出聲=,=
,,,,,,用下腦都知啦....漫畫黎 佢舉起雙手唔=佢冇旭...用下腦......真係睇上腦啦你

笑傲無雙

原帖由 Akira01 於 10-9-24 05:58 PM 發表
唔知你打咁大篇野做乜,

你又話:一 ...

其實大家都離晒題   樓主個問題一早有人答左~.~
佢GET唔到意思  又要堅持自己岩都冇計   只會沒完沒了~~~~
E家反而又開多左個TOPIC黎嘈   睇漫畫唔使理咩學咩學   
睇內容同埋去ENJOY就夠~  就算解釋到  又點.....有咩得著???

原帖由 卡路士~坤 於 10-9-24 09:18 PM 發表

其實大家都離晒題   樓主個問題一早有人答左~.~
佢GET唔到意思  又要堅持自己岩都冇計   只會沒完沒了~~~~
E家反而又開多左個TOPIC黎嘈   睇漫畫唔使理咩學咩學   
睇內容同埋去ENJOY就夠~  就算解釋到  又點 ...

沒完沒了真係好煩下
我潛了
壺一v一 + 1 睇埋我回覆先潛

總評分:  Good + 1   查看全部評分

原帖由 tiktik718 於 10-9-22 09:09 PM 發表

除左艾斯 同羅杰  你有見到op有死過人嗎?  
你有冇睇到雷利講解霸氣戈集?

唔該 ~ 唔好再講op冇死過人 n年前以經比人插爆e個理論 ~ 白胡子冇死? mr2冇死? 救喬巴個男醫生冇死?
要講出黎仲有好多 同埋有講解霸氣 咁請問邊一樣野可以令到渣槍果條友咁有把握令佢立即聽話呢? 睇佢個樣唔會係預佢做作囉~
同埋如果真係咁有料 又點解當3大將追殺潛水艇果陣 會出唔到招 ? 4皇既人唔會慢動作成咁掛! 同埋果條友既能力 有講過出來嗎?

笑傲無雙

原帖由 xx獵. 於 10-9-14 03:39 AM 發表

明串你啦 =]  
因為紅髮知道個山賊跟本唔係佢既對手..先唔理佢咋...
地震就會殺得死?? 地震打得死就唔洗要霸氣啦傻仔!!
好明顯黃猿係知道佢既實力先會做呢d舉動啦..用下腦啦真係~"~

認同至極= =
話黃猿扮驚果D都唔知乜腦- -
好似當紅髮身邊既人係傻既2打6咁- -
明知槍無用都拎去指人咩- -"""
梗係有用先夠膽拎去指人- -
xx獵. + 2 我都唔明d人點解會當紅髮團既副團長冇能力令 ...

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

原帖由 天翼銀狼III 於 10-9-25 02:20 發表

唔該 ~ 唔好再講op冇死過人 n年前以經比人插爆e個理論 ~ 白胡子冇死? mr2冇死? 救喬巴個男醫生冇死?
要講出黎仲有好多 同埋有講解霸氣 咁請問邊一樣野可以令到渣槍果條友咁有把握令佢立即聽話呢? 睇佢個樣唔會係預 ...

佢地唔係出唔到招..係唔想出招..佢出招既話..就係代表同海軍宣戰..紅髮黎既目標係終止呢場戰爭..
唔係想再引發一個更加大既戰爭!!
黃猿知道佢既名..佢係海軍大將..咁自然對4皇既人..特別清楚..我相信佢都會知道副團長既能力..
所以先會做左果個舉動...係呢個大事件..我唔相信黃猿仲會為左搞笑而做左呢個動作出黎!!

後補一張..佢唔係全心全意留意住黃猿!! 如果唔係佢都唔會講不好呢兩隻字..好明顯佢係分左心!!先會咁講出黎..
以上只係小弟淺見..有咩覺得唔合理可以討論一下!!

原帖由 Akira01 於 10-9-24 08:45 AM 發表

只講4樣野

矛咩盾? 講緊一部好的漫畫最緊要的元素係要識章用力學
其他只係陪襯品
你明唔明樓上班友係到講緊火燒幾多度 光速幾快 點解會輸咁樣
我係講緊 佢幾多度都好 都只係"one piece入面陪襯品"無謂為左呢d野去嘈
仲有你話我講緊力學 即係 物理學 ???
岩呀 有咩問題?? 力學本身就係物理的基本
但你明唔明力學只係PART OF  PHYSICS
我唔要佢畫到好似精探 只求佢畫到有正常舉動
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
原帖由 Akira01 於 10-9-24 05:58 PM 發表
唔知你打咁大篇野做乜,

你又話:一 ...

只想解釋 化解樓上果堆"科學家"的嘈吵
點知換來一件問埋D九唔搭八的問題

P.S 打咁大篇野咪要點到你明羅
回你邊兩三點?
(已成過去 死了還說?)
(人物係有 但人物發出黎的野呢? 你估尾田拎過化學成就?)
唔係全部
(你講得岩 就係超出正常真實的奇怪東西才吸引別人來睇)
(一早答左你)
Akira01 + 1 睇完,你仲未發現自己既邏輯錯誤 為兜而兜, ...

總評分:  Good + 1   查看全部評分

個個講果D野都離晒題囉 你針我我針你咁...關左個post佢啦

可惜有人仲未化
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 04:37 AM , Processed in 0.046737 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存