2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 IRIS 瞳光Online 《IRIS瞳光》心得區 魔法師 求高手指導方向~
go

魔法師 求高手指導方向~

我魔法師練到46  但係實力和威力 還沒看到出來..
到底如何做出一個  實力型魔法師呢 單說裝備而言
如何做出一個魔法師能擁有高輸出的功能呢
我魔法師 大約在1千5魔法攻擊力 這個位置
但是打出來  感覺好像很弱..  面對 比自己低級的坦 和 鬥劍
不爆擊只扣8百多.. 爆擊也只有12xx ..
有時想用技術拖距離.. 但係 暈技只有3秒.. -移速技又要1.4秒施法..
真係令我無計可施..  想拉大d範圍比自己走位 但係鬥劍 有突擊和+速技 再+上暈技
簡直係被屈機的感覺  他們對我做出來的傷害  每下都2千~3千 ..
我施法做出來的傷害 卻只打他們8xx-12xx..
說 傷害 他們打我比我打他們痛得多..
說 體質 這點不用太多說吧  .. 閒閒地1隻鬥劍 都破萬血了..

我真係想知 到底如何創造1隻 高輸出 魔法師 希望有高手教路..   
D人成日話 魔師拎+8+9 可以打人3千 但係我拎+9打出來 只扣人8XX
有無咁大差距呀.. 我目前46級 千5攻 40+9杖

希望高手指教一下  到底裝備應該從那個方向著手 
然後技能應該 如何分先後使用..才能令 軒制技效果顯注些呢..
我研究了一整晚 找來44鬥劍 跟我試技術
沒一個方法 能令我打敗他..

魔C 1打1未必贏到重甲,始終攻擊力比巫醫低

魔C應該仲有招盾?仲有封技?鎖人唔比郁?怎會只有暈技3秒?

原帖由 ~不問世事~ 於 10-11-4 12:25 AM 發表
魔C 1打1未必贏到重甲,始終攻擊力比巫醫低

魔C應該仲有招盾?仲有封技?鎖人唔比郁?怎會只有暈技3秒?

招盾只有 2下 封技要1.4秒施法 鎖人技得2秒
仲要用左1.4秒前置技先用到招定技.. 最重要係佢寫到明 (有低機率)使人無法行動。
只有低機率..要用1.4秒來前置 MISS左都幾灰..
招盾果2下都唔夠我出1下1.4秒技  
另1招 冰河世紀 呢招定技 超近距離 令身邊範圍  仲要定人既時間唔長 如果比人埋左身先定人 我諗都已經太遲了
而且魔法師即時技小 無推開技 ..對比巫醫真係差得遠了
巫醫有吸傷技 又有推開技 大範圍技是即時技加上攻擊高..
魔法師 所有範圍技 只有灼焦 係即時範圍技外 其他都要1.4秒施法
而且..雷域 範圍細過落火 仲要2秒1下損血 落火1秒1下
落火8秒施法 雷域10秒 雷域仲要有BUG 經常性施法中 走吾到 硬食10秒 (正常係可以即時移動停止施法)
升LV 大技小  PVP攻擊低 如果咁計 魔法師完全無得同巫醫比  論刷怪 大技小 效率低  論PVP 又攻低無推動技..
~"~

魔c攻低-.-唔著到

原帖由 [無名] 於 10-11-4 08:11 AM 發表

招盾只有 2下 封技要1.4秒施法 鎖人技得2秒
仲要用左1.4秒前置技先用到招定技.. 最重要係佢寫到明 (有低機率)使人無法行動。
只有低機率..要用1.4秒來前置 MISS左都幾灰..
招盾果2下都唔夠我出1下1.4秒技 ...

係咩....我淨係覺得戰場上魔C好煩...太多牽制技

魔師雙修既話你會發現唔夠魔用
d技連可以無限連到冇魔..以50lv雙修魔c來講

我都發覺如果人法玩得都幾難,攻擊技真係攻擊好一盤,大範圍其實雷域真係範圍又低過火法,又低攻,冇問題,你話範圍低攻咪單隻打,事惜一樣係唔突出,同精靈法相比,同lv要武器起碼加3先同精靈法一樣三招打死怪,而且附加減速同定人既技太短時間,重有時要招1.4秒既技用左先得
但精靈法有好幾招都擊退作用,攻又高咁多==真係有覺得要個人法黎做乜既感覺

我係人法`我都覺得好難生存....
我成身都係藍裝.. 最多都係得把+8 50戰場藍杖.
魔攻大約千7左右..  我係玩雙修..連技成日食晒啲MP.
玩戰場黎講.. 我覺得又幾好喎.. 牽制住人地.
除非撞到啲hkd戰士..同俾人圍之外真係幾難死...
人法對比精法 真係輸晒..  火雨團戰真係一流.. 而人法就  
精法又比人法高攻..
精法又有招擊退 可以彈走近攻.. 已經屈機過人法
我自己打戰場.. 最中意搵鬥劍/戰狂殺.
因為佢地魔防低..比較易殺..  但係睇你自己技術啦..
唔係你死就佢死.. 如果好彩連得晒技.. 基本上我都未死過..
撞到啲hkd鬥劍咁就弓喜你喇.. 魚左自己實死..
裝黎講..有錢就買懺悔者套裝/ 45紫喇..
我無用錢玩既; 咪淨係得啲廢裝...
都係個句.. hkd大晒`

千奇唔好放棄人法
我相信遲早有出頭既一日

等到55級, 可以還原技能CD就有3秒定身*2了 XD

你地未免太睇小人法啦...冇錯..人法雷域不及精法..放技又要等...雙玩又難.....
但係你地以為精法真係比人法強?錦我只可以講句<沒有最強職業,只有最強玩家>E個道理都唔明嘅人,想勁就係冇可能啦

其實同LV同裝下,,精法好難可以勝過人法的,(如精法用速攻技開頭,彈開技等,人法用速定技)用不到1秒已經可以再到攻距了,再用1.4秒技再屈精法..精法先中多1技,人法再用速攻上雷就可定人技...精法已經頂不過了..就算開了吸傷..你地次盾用途比佢大..請問精法點WIN人法??
而且2招定人技40前就可以用...

第2..大家都說雙玩難..其實雙玩一點都不難.反而可以雙負雙乘,負就是MP會不足夠,乘就是攻防更強..其實出現MP不足是1定的,但多數只會在打副本才出現  升級打怪沒MP?其他職也會血量不足啦..再者你都打了20多隻怪才沒MP..仲想點?不死生好唔好..?唔通你打高過自己幾lv果d咩,任務都未出啦傻...打王唔救mp,你唔會傻到未滿mp就打王下化..自己羅黎傻
同玩家隻揪?打禁多下都唔死就知人地神裝啦..正常都唔會冇MP都打唔死啦..用下腦好唔好,人地神裝 你又唔係神裝都仲要打..冇野做牙?
生存搶掑唔救MP??你有冇可能打禁耐都唔死呀,冥想+MP都有排玩先唔救MP啦..你打禁耐都WIN得啦...真係...
以上正明左除左打副本出現MP不足外..其他都是正常的,只要多帶mp水就沒問題了

第3..範圍技真係唔救精法勁?真係錦咩...?毛e速放範圍技有無盡燃燒,火焰爆發,暴風回音..哇3扣wo,火雨又屈呀..不過魔法c都唔差,有萬雷遵引同雷霆鎖縛..千雷封好過佢烈火之怒,就算毛e多過你範圍技..但毛e都係得高爆同扣血.付+效果反而沒人法禁好(在以上對攻時就知道人法有必定勝過精法的第1個先天因素),大家以為雷域暴風雪廢?...想高輸出其實好容易..就是+攻速..沒有錯..是+攻速..不是-施法速..是+攻速....
其實+攻速對雷域等應該有1定幫助..在秘密洞穴打木時..被木-了攻速20%,毛E的火雨輸出變得比正常慢.....對正式+攻速會否影響火雨等輸出還有待言救=3=...但可以講就係比人-攻速..火雨的輸出變了比正常慢是真的
,但+攻速必定會令你輸出+大..在+攻速下,再用速攻技時會看到法C明顯放的比較快...
但是魔法師暴風雪等輸出慢倒不用怕...因為暴風雪-跑速..在打中次數中不會比火雨小,再者暴風雪/火雨最好是用於生存.搶其.副本等有坦在前的地方..清怪不如用千雷封.萬雷等等?+上自己打怪時好小會打大量..因為法師類不嬲小血防..+起血上來還不如1隻隻打?

以上人法除了沒火雨好的範圍技外..其他都比精法好...精法沒定人技...容易被人殺...,人法多定人技..屈殺=3=,真的除了迴避率高的匕首外..真的沒什麼好怕=3=再者鬥劍戰狂本身魔防低..你扣他小多數是因為他紫裝等等的+了大量魔防..
在正常低魔防下..不可能扣這麼小的...這都不過是裝的問題了...所以不要亂說人法比什麼什麼廢了...人法廢是因為你沒打出他的優點..所有職都是...打不出他的優點的職業本來就是廢的...所有職業也會有被1定職吃定的致命決點的...也有必殺1定職的絕對優勢..關鍵就是你能不能好好發揮...所謂沒有最強職業..只有最強玩家是對的....

人法唔係主攻範圍...用範圍技同精法比較而覺得人法唔夠精法玩係單方面思考,
45lv得2下盾...2下盾當然唔夠用,但係升到3lv盾有6下3700傷,加埋時間還原,1p1可以有12下盾,
7400傷,點都頂到一兩下,打怪唔扣血唔係夢~~暈技雷鳴2應該係魔師最常用既暈技啦..即時,,命中都ok高,
精法最煩係有幾招彈技...同最出名既火雨,,火雨係破到..只要暈/彈個精法就得,
人法有暈有拖有範圍,萬雷同雷霆可以連放,清怪夠方便,
雷域 暴風雪 千雷封 萬雷 雷霆依幾招技都唔係單體,
仲有精法魔攻唔係高過人法, 1p1,開2次盾,暈技cd放到2次,施法30%,
雷霆 會有暈人既機率(雖無雷鳴2甘高) 同精法打絕對會有優勢,除非裝差太遠~
講真人法真係唔錯..戰場上雷鳴2非常好用..除非打唔中迴職/15秒迴技...
即使大劍裝勁,都有好大機會俾人法暈左之後俾人圍 (未必圍得死 不過保命機會大左,
打怪唔會比精法慢,,人法有一大堆既連技,連到你無魔
牽制技係魔師既優點,精法唔會有依樣野,火雨攻擊高過雷域,但人法仲有暴風雪+拖速,
人法主要唔係集中係範圍到..有興趣自己去鑽研下人法既技就知,
攻擊力方面,都係果句啦,睇你裝架姐,人同精法+魔攻既技都係大同小異,連技名都一樣,
唔同d就係人法有巨人之力,精法自然之力,所以魔攻唔係因為兩者技能既問題~~裝好,唔會低過精法

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-28 05:18 PM , Processed in 0.031282 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存