2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 原創小說及文學 [冒險系]天使之翼__59.比刀劍還要強的力量 23/6/201 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: F91西布朗
go

[冒險系]天使之翼__59.比刀劍還要強的力量 23/6/2013 [複製鏈接]

問題係故事一開頭佢兩三下就輸左比個女人-_-果場戰鬥好似咩招式都無用過,咁都可以話主角年輕有學過劍術?或者作者想顯示個女人有幾勁啦,但係比我感覺係個鐵盾肥佬仲勁d囉,起馬果時同主角打得有文有路,大家不妨細心睇下兩者之間既差別,定係主角隱藏自己實力?總之一開頭寫到咁就係一大敗筆,作者咁樣寫個主角比讀者第一個感覺就係主角係咩都唔識既廢青,點解佢果時望一眼就知個女人比佢強?個女人強係邊?難道如果個女人同個鐵盾肥佬打會一下ko佢?個女人比劍聖個徒弟仲厲害?但係主角都打得贏果兩位頭目,即係主角追步神速?但係我睇度既係主角咩都無練習過,就咁諗番起爸爸講過既野就咁勁,我真係睇到囧左,主角係天才一學就識咁我無計,當我無講過野啦,咁我諗當主角叱吒一時雄霸一方既時候,佢應該都未過二十五歲,一年之間就變成王者,作者你係得既

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 07:45 AM 發表
問題係故事一開頭佢兩三下就輸左比個女人-_-果場戰鬥好似咩招式都無用過,咁都可以話主角年輕有學過劍術?或者作者想顯示個女人有幾勁啦,但係比我感覺係個鐵盾肥佬仲勁d囉,起馬果時同主角打得有文有路,大家不妨細 ...

一開始俾人屈左劍長-3-
主角所學既劍術係要用把長劍先發揮到100%既威力
而且你所講既個個女人都係劍聖既徒弟,仲要係個聖騎士黎

就好似一個用開長弓既長弓箭手用緊弩黎同個實力同佢差唔多又用把長弓既弓箭手打一樣
而且主角身在既盜賊團說穿了只是一堆烏合之眾,而蘇菲亞卻是在大陸數一數二既聖騎士團入邊
此消彼長下主角邊有得打- -?

....招式方面,主角沒出什麼招式就GG了,但那個有問題嗎- -?
佐佐木小次郎也是連得意技燕返都沒使出就被宮本GG了啊.....

而你所講既肥佬呢.....老實講,我個陣時有個前輩教左我dd描寫,所以第6話同第1話既感覺真係差一截
但係又唔想改,一黎主角第一話輸得難看不是壞事,二黎主角會係較後既篇幅同番佢打,所以就沒去修改

而且....我想問大家一個問題
誰說主角不能"敗"的啊?就像魔法少女般,某幾套只要主角出現就不會敗,但是在小圓中那個第三話的巴學姐(看來也不用說得清楚)
就給了看倌一個示警----誰說魔法少女不會敗不會死的啊?那麼接下來的打鬥才緊張多了(黑心地想看看還有誰會死XD)
虛淵你好野.....

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 07:45 AM 發表
問題係故事一開頭佢兩三下就輸左比個女人-_-果場戰鬥好似咩招式都無用過,咁都可以話主角年輕有學過劍術?或者作者想顯示個女人有幾勁啦,但係比我感覺係個鐵盾肥佬仲勁d囉,起馬果時同主角打得有文有路,大家不妨細 ...

而且....王者.....

主角算嗎- -?他現在只是過街老鼠罷了,就算係19話入邊,佢都只係一個旅人.....類似遊俠的旅人

而且,很久沒見了,烈火神仙君

主角擅長用長劍但係佢所帶既劍係短劍,難道主角一直隱藏實力?
主角打得贏劍聖徒弟無問題,問題係佢三個月前先比劍聖徒弟打敗仲趺左落山崖,唔死得汁番身彩但佢咩野都無練過囉,到左王子復仇果段對住劍聖徒弟就打得贏,除左主角諗番佢老豆既野同用長劍呢d重點,我睇唔出主角做過d咩練習令自己變強囉。
主角前後判若兩人,你睇番第一話,主角無講過果個女人係咩身份,讀者鬼知?淨係講左句自己暫時唔係佢對手,如果主角係隱藏實力,點睇佢都會拎番把長劍再同佢打啦,個女人係咩咩騎士團,應該唔會乘人之危掛,就好似打一個手無寸鐵既普通人,咁個女人好勁?所以用咁樣方式顯示個女人好勁又係敗筆黎,根本主角都未係「最佳」狀態,所以我一直都覺宮本唔係書入面講得咁勁囉,唔知點解d人成日拎佢出黎講,仲同佐佐木比,邊有得比呀老細

原帖由 F91西布朗 於 11-5-16 08:35 AM 發表

而且,很久沒見了,烈火神仙君

我一直都好仰慕烈火神仙君
原帖由 F91西布朗 於 11-5-16 08:20 AM 發表

而且....王者.....

主角算嗎- -?他現在只是過街老鼠罷了,就算係19話入邊,佢都只係一個旅人.....類似遊俠的旅人

主角到最後一定變到好勁架啦,我只係好奇佢用幾多時間變到咁勁姐,一年?兩年?定係主角而家已經好勁?只不過佢隱藏緊實力,每次遇到對手都係用左五成力去打,專登整到自己傷晒

睇到31章,無動力睇落去,主角二日半學識火球術-_-仲要自學,而且仲識應用係劍度,相信作者想寫一個魔劍士類既主角,嗄,天才,都無咩好講,唯一令我詫異既係主角再度同蘇菲亞交手,主角只不過利用左兩把劍既優勢去同佢打,而長劍既特點亦無好好利用,只不過用兩把劍擋住蘇菲亞既一招技能,完全唔覺蘇菲亞強係邊暑,如果係咁簡單既勝利,點解開頭主角唔搵多把劍旁身?或許之後會有交代啦,但係咁樣馬後炮,作者完全可以無視劇情合理性,只要係後尾解釋番就搞掂-_-所以我唔睇落去啦,無咩值得我睇落去。

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 09:11 AM 發表

我一直都好仰慕烈火神仙君

Email 一樣,回帖風格一樣,寫文風格一樣,睇黎都唔洗同你個分身講咁多野

Email:烈火神仙: JOKER5192027@YAHOO.com.hk
          風月無痕: joker5192017@yahoo.com.hk

寫文
原帖由 風月無痕 於 11-5-15 05:43 PM 發表
第一章    命運的英雄    第四節    爸爸是英雄?(中)

莉亞沒理會楊景,繼續說:「你爸爸當年還是一個賣酒商人的時候已經與眾不同,性格活潑的他思維亦很奇特,他憑著拿手的魔法釀酒技術得到權貴的青睞,從而令世人注意到他……」

莉亞一臉敬意地述說楊景父親的事跡,當年的楊斯可謂是一個傳奇人物,由一個經商的賣酒郎變成權貴身邊的御用調酒師。

一百年前,雄據一方的赤翼帝國因內亂分裂,國家變得動盪不安,一些新思想家乘機掘起,打著為民請命的旗號四處作亂,令原本緊張的政局變得更混亂。

皇權分裂導致軍力分散,當時的赤翼帝國已無力平亂,貴族門明爭暗鬥不休,誰也不願意當大冤頭去平定叛亂,這促使赤翼帝國迅速瓦解,叱吒一時的大帝國從此在歷史中消失。

這個時候的楊斯只有二十歲,正值燦爛人生的起點,曾經有貴族招攬過他加入自己麾下,原因無他,就是看中他精明的頭腦和新奇的思想,可惜當時楊斯婉轉地拒絕了邀請。

楊斯沒有加入貴族一方,這引來反叛軍的垂青,反叛軍的領袖亦想借助他的能力對抗帝國軍,反叛軍看中楊斯的身份,在貴族社會中浸淫過的他知道很多事情,這樣一來可以打擊各貴族的士氣,二來可以得到有用的情報,但是,很可惜楊斯亦拒絕了反叛軍的邀請。

原帖由 烈火神仙 於 10-12-2 03:59 PM 發表
第一章    神書中的世界

滂沱大雨的晚上,幽靜的房間內傳出打字的聲音,藍羽臣正在玩網絡遊戲。

因為是深夜,為免吵醒熟睡的母親,藍羽臣把電腦的音量調低,這使得窗外的雨聲更響亮。

「轟隆隆!!」突然響起雷來,閃電的光也照亮了一遍天。

房間內幽靜的神祕,藍羽臣的影子隨閃光而晃動,彷似一隻存在於黑暗中的凶靈,藍羽臣自然地望一下四周,他本不是膽大的人,現在四周寧靜得可怕,更令他身子抖擻一下,再望一下時鐘,現在是凌晨二時多,他想了想,決定關電腦去睡。

翌日,大雨已經停下,晨光照進房中。

藍羽臣本不想這麼早起床,可以房外傳來雜聲,令他無法安睡得好,迷迷糊糊地起床開門出房,只見他的母親正在收拾家具,把客廳弄得亂七八糟。

「媽,一大早你在做甚麼?」

「我在找一本書。」

「甚麼書啊?」藍羽臣皺眉的說。

「哈,找到了,就是這本。」

母親從一個舊箱子中找到一本書,看她把家裡弄得亂成一團的目的就是為了找這本書,藍羽臣心中好奇,於是走到母親身邊看一看她找出來的書。

回文

風月無痕
咩叫「又」新手   難道我倆在甚麼場合見過面嗎?

烈火神仙

你好,我都係新手 多多指教。
回正文,故事名很奇特,這是吸引我看的動力之一,內容有點虛幻,初時我仲以為係一篇普通既西方幻想文,但睇到召喚出少女後我即刻醒晒
條女分明係SABER黎,應該話佢COS左SABER個LOOK,唔錯,幾特別,但有D惡搞成份,到最後個偽主角突然同果個少女結婚,果時我先真正知道一定係夢境  
之後劇情亦步入尾聲,真正主角終於出場,照樓主筆下既描述,主角唔方係D咩正氣凜然,強大得誇張既人物,應該係想寫一個另類既主角吧:smilie_:10:  
期待主角大顯神威既一幕,樓主加油~
我先潛了,以免被人發現追我要文XD:smilie_:10:

兩人同樣都係鐘意用:smilie_:10: 同 符號

你當我是白痴還是你自視過高了?也許你這個分身能騙騙流水星月和其他人既,但係對我就無效了

這種戲,你還是自已練多幾年先啦唔該

耍白?還是離我遠一點吧,謝謝

痴線,我身份好重要?我講既野無亂黎架啵,講得你唔岩咩?唔好逃避問題啦
西布朗,哇卡卡卡卡~~~我係邊個?咪扮醒啦,你講就係架拿? 我夠話你係東方真龍啦~~~~
嘩,好犀利呀 金田一呀~~柯南呀~~
你仲未回答我既問題啵,想開罵戰我唔陪你玩啦。

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 08:53 PM 發表
痴線,我身份好重要?我講既野無亂黎架啵,講得你唔岩咩?唔好逃避問題啦
西布朗,哇卡卡卡卡~~~我係邊個?咪扮醒啦,你講就係架拿? 我夠話你係東方真龍啦~~~~

本來想係你番黎個陣真心同你講sorry既,原因係個陣時我既語氣真係太重,寫作原本就係自由既,我個陣時係度阿支阿左真係好黑人憎
你中意點寫咪點寫囉,我理你托咩,多事,下話?

不過而家你咁既情況下番黎,我都係算數把啦,但係我諗我都係唔會理一個全心狙擊我既人,都係你以前個句野,"我點寫關你鬼事咩",多謝黎睇戲既大家,都多謝你,唔係你,以我而家既狀態都幾難keep住係呢個版第一個位

你係唔係烈火神仙呢......我諗我唔洗再多講,"你係邊個關我咩事先",下話?

不過講真,烈火神仙君既文筆係寫文時真係無可挑剔,描寫同劇情佈局都算得上係好野黎,或者個陣時既我真係太死心眼,才令"神書"呢套動機良好的小說夭折,唉,可惜啊...

仲係逃避~.~睇黎你份人真係.....好心比個回覆你評你篇文,唔似得其他人淨係識得講「係呀,邊度邊度好睇呀」,我咁專心評文,你就講其他野....嗄....我唔會再回你了,除非你肯回應我提出既問題。

笑傲無雙

原帖由 F91西布朗 於 11-5-16 09:04 PM 發表

本來想係你番黎個陣真心同你講sorry既,原因係個陣時我既語氣真係太重,寫作原本就係自由既,我個陣時係度阿支阿左真係好黑人憎
你中意點寫咪點寫囉,我理你托咩,多事,下話?

不過而家你咁既情況下番黎,我都係算數 ...

點解佢要開2個ac

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 09:12 PM 發表
仲係逃避~.~睇黎你份人真係.....好心比個回覆你評你篇文,唔似得其他人淨係識得講「係呀,邊度邊度好睇呀」,我咁專心評文,你就講其他野....嗄....我唔會再回你了,除非你肯回應我提出既問題。

你的確幾專心評文既

但係....我都唔識答你嚕,咸魚青菜,各有所愛吧^^,整篇野出黎,有d人鍾意,有d人唔鍾意,有人覺得合理,有人覺得唔合理

呢輪學緊整包,材料一樣,但係手法唔同就會變左另一種製成品,主角佢劍法係一早就識既,但係一直都唔知自己差緊d咩,一直都係用單手既打刀,一直都冇遇上真係勁既對手,咁咪一直都覺得自己係佢既小小世界入邊好q勁囉,但係當佢俾蘇菲亞打敗個陣,佢先知自己既渺小,機緣之下撞番幫佢呀爸整刀既人,佢呀爸之前就留低左把適合佢劍術既刀(某d原因啦),咁佢之後又自己創左二刀流,魔法方面,只能夠講佢真係天才同埋佢流著魔法師既血,所以先可以學得咁快,但係面對真係勁既魔法師,佢呢d小聰明又係廢既,唔明主角設定到有幾神同勁,老實講,同我另一邊既設定摸邊都摸唔到......小事情,一個係不老不死既神,一個就係神之子,另外三個就係天才銀術師,我還擔心這篇的主角設定過弱咧-口-

原帖由 F91西布朗 於 11-5-16 10:23 PM 發表

你的確幾專心評文既

但係....我都唔識答你嚕,咸魚青菜,各有所愛吧^^,整篇野出黎,有d人鍾意,有d人唔鍾意,有人覺得合理,有人覺得唔合理

呢輪學緊整包,材料一樣,但係手法唔同就會變左另一種製成品,主角佢 ...

但係二刀流又使唔使一定係長劍呢?之前你強調主角習慣用長劍啵@_@仲有再次同蘇菲亞再打果場亦無用長劍個特點去對付蘇菲亞,前後兩場戰鬥分別在於二刀流,點解一開始主角唔搵多把武器先同蘇菲亞打?佢既然成立得盜賊團,點解咁輕易比一個女人打散?仲要講到自己好弱咁,好無奈同D山賊伙伴分開,如果佢稍為在意同執著D盜賊團,正面咁同蘇菲亞打既話又會唔會輸到自己跳崖?係自己跳崖,並唔係蘇菲亞打佢落去,前後既主角性格同思想都好大差別囉,一個思考靈活識得搵敵人破綻,情緒亦都好冷靜,莫非一開頭果陣主角比蘇菲亞殺左D自己同伴後嚇到傻左?我睇到31章,已經覺得好悶了。

原帖由 風月無痕 於 11-5-16 10:46 PM 發表

但係二刀流又使唔使一定係長劍呢?之前你強調主角習慣用長劍啵@_@仲有再次同蘇菲亞再打果場亦無用長劍個特點去對付蘇菲亞,前後兩場戰鬥分別在於二刀流,點解一開始主角唔搵多把武器先同蘇菲亞打?佢既然成立得盜賊 ...

你可以咁理解既
長劍同把騎士劍既長度相約,打刀同騎士劍既長度有別,咁初初冇長劍用咪俾人屈斬幅囉,就好似你用關刀打倚天劍咁,咁之後用番蛇矛打關刀就冇俾人屈斬幅(即係長劍+打刀  打 騎士劍),但係都係屈唔到人地劍長(因為人地把劍同主角差唔多),咁主角既優勢就只有二刀流

原帖由 F91西布朗 於 11-5-16 10:55 PM 發表

你可以咁理解既
長劍同把騎士劍既長度相約,打刀同騎士劍既長度有別,咁初初冇長劍用咪俾人屈斬幅囉,就好似你用關刀打倚天劍咁,咁之後用番蛇矛打關刀就冇俾人屈斬幅(即係長劍+打刀  打 騎士劍),但係都係屈唔到人地 ...

就當你講得岩,咁主角幾歲開始學劍?難道細細個已經學習用長劍黎練習?如果係咁主角真係好自負,放棄從小到大習慣用既武器,從而用一把自己唔識用既武器,但係以主角既聰明頭腦,無理由克服唔度「打刀」呢個不利條件啵,主角既性格你仲未答度我。

一聲沈沈的聲音,來自彼利那副強健的身軀倒在地上所發出。

「殺啊!為兄弟報仇!!」那一個聲音,就像是個號令似的,強盜們都瘋了似的,擁向那個叫蘇菲亞的騎士。

上百個老手戰士,一齊衝向同一個目標,雖然不是千軍萬馬,但也是異常壯觀。

但只見蘇菲亞不慌不忙的,沈下身子閃過斬擊,就回敬一刀致命一擊,除了上半身的動作,下半身也協調著她的進退節奏,整體配合得天衣無縫,不帶任何一個多餘動作和破綻,就斬殺掉一半有多攻過去的強盜了,還能在戰鬥間慢慢的推進到我前方五米左右的距離。

「夠了!!」我大喊了一聲,在我身旁和身後本想衝過去的強盜們都停了下來:「她的目標是我,別為了我白白送死,我以你們老大的身份宣佈,這個強盜團解散!」

「這怎麼可以的老大!這婊子分明就是瞧不起人!」在我身旁的強盜雖然打著冷顫,但仍然咬緊牙關去維持自己的尊嚴:「我們一定可以把她殺掉的!」

「嗯,態度正確。」在一片屍身間,站立著的蘇菲亞,銀白色的裝甲已經被血染得腥紅,她橫揮一下沾滿鮮血的雙手劍,再次指向我:「我就是瞧不起你們,最瞧不起就是那個帶頭的。」

「可惡!!」強盜間不斷的傳出咒罵聲,彷彿想把眼前的蘇菲亞生煎活剝。

「安靜!」我再次大喊:「你們全都還有家室的!現在還當我是老大的話,就去那木頭車裡拿走三十個銀幣!然後離開這裡!今晚回山寨迎回你們的家人!這個傢伙就……交給我處理!」

我在這幫強盜間也是有很高的地位,他們慢慢的向後走,不少走過我身邊的人也拍了拍我的肩膊,叫我小心點之類的。

而我是心知肚明的,我跟她的實力有所差距……但也只能這樣做了,我又怎忍心去讓那些還有家室,跟我出生入死的好兄弟,為我白白送死呢?

現在的我,跟本就不是她的對手!

擾攘大約5分鐘,強盜也散光了,山道上就只剩下我和蘇菲亞。

「嘿,好一個認賊作父的傢伙!」她再次擺好架式,準備進攻過來:「還說你是師傳的得意徒兒……你知道師傳為了你這個徒兒流下多少眼淚了!?」

認賊作父……的確是這樣!但是……

「即使是這樣又如何?我的確是認賊作父了又如何!?」我拔出腰間的胴太貫:「我的父母的確是給盜賊所殺,但是!養育我成人的仍然是這群”盜賊”!若是尊嚴和夢想可以令那時又冷又餓的我長大成人的話,我也會擁抱這兩個虛無縹緲的東西!而我!以我身為漆黑疾風的一員為榮!」

但是……真的是這樣嗎?

若然可以選擇的話……

「那即是說,若然給你再選擇一次的機會,你還會以身為強盜為樂,以打家劫舍為榮?」她用一把堅決的聲音問出了我心目中的問題:「你這樣,跟當年殺掉為了保護村莊而殞命的萊爾‧哈士維夫婦的強盜,有什麼分別?」

我答不上來。

但我是知道答案的……

誰不想做受人敬仰的英雄了?只是我沒有選擇的權利!

我能丟下那些養育我成人的強盜們嗎?

想到這裡,我並沒有退路,雙手拿著胴太貫,朝蘇菲雅斬去。

她不會明白,一個10歲的小孩,沒有父母,只能仰賴自己殺父仇人的供養是什麼樣的感覺!
她快速的格下我的攻擊,順勢把刀刃壓了過來,我慌忙的閃開,正想以那一刻的空檔反擊之際,她把劍揮了過來,我費盡氣力總算格了下來,她沒有給我反擊的機會,就隨著兩下乾淨俐落的攻擊退了兩個身位之外。

接著就再次向我進攻,這次她快速的朝我的左下方斬去,基於她的劍比我長的關係,我守得很是狼狽,漸漸被她逼到路的邊緣。

轉眼間,她就把劍擱在我的頸項,無情的眼神緊緊的盯著我……

「你完了。」

正當她吐出這幾個字時,我往後縱身一跳,跳進那個深深的山溝中……

也許這次……我真的完了……吧?

一個10歲開始過住盜賊生活既人,佢既劍術係度學番黎?自學?既然佢係自學咁佢有一d自負我可以理解,輸比蘇菲亞亦唔出奇,奇就奇在之後佢無再苦練過d咩,從頭到尾都係靠光正把刀,咁樣一個人可以贏度鐵盾將軍,可以贏度劍聖徒弟,但點解可以贏度蘇菲亞?你睇下藍字果段打鬥,短到呢……我都唔想講咁多,你自己解釋下啦,呢個人就係我地既主角了。

原帖由 風月無痕 於 11-5-17 07:56 AM 發表

就當你講得岩,咁主角幾歲開始學劍?難道細細個已經學習用長劍黎練習?如果係咁主角真係好自負,放棄從小到大習慣用既武器,從而用一把自己唔識用既武器,但係以主角既聰明頭腦,無理由克服唔度「打刀」呢個不利條 ...

我覺得你唔係係度評緊文,係係度抓住篇文既骨頭位驗屍咁驗,嗯,再搞多兩搞,我諗你會問埋我d人點死, 主角點斬,傷口流左幾多血,致命傷口係邊度.........

主角細細個就用打刀黎練長刀既劍法,而且一d野冇辦法就係冇辦法,織田信長再英明神武都係枉死於本能寺,諸葛亮再聰明絕頂都係係五丈原鬱鬱而終,呂布再千夫莫敵都係要俾曹操斬殺,全球既科學家再勁再勁都係違反唔到生老病死.....

至於性格係點,我諗我真係唔洗講到明,睇篇文跟著主角一齊冒險(而且仲係第一身,有埋主角既內心狀態既描寫)冇理由會問我呢個問題,而且就算唔知我都係認為我無必要同任何人交代

個人覺得放係你呢個ac身上既耐心已經很足夠了,你係都要咬住唔放刨根究底我都冇你辦法,就好似不斷問我有雞先定有蛋先咁,答完你之後又要問點解,答完你點解之後又要問點解,,答完你之後又要問點解,答完你之後又要問點解........never end咁,我都冇咁多心力同你咁樣玩法,畢竟我仲有其他2.5個作品跟緊,咁我最後,真係最後回多你一句

劇情什麼的,角色性格什麼的,還有什麼什麼的,隨你想像吧

「喂喂,千風,練習場有好戲看喔!」

「怎麼了?」

「那個蘇菲亞要跟那個冒險家開打喔!」

「哈哈,那傢伙準會被小蘇整得很慘吧,小蘇的劍總是不留情面的,去看看吧。」

我和蘇菲亞比武的消息,不用三分鐘就鬧遍整個聖騎士本部了……

結果整個練習室也擠滿了來看熱鬧的人,中間騰出空間來讓我和她比試。

「準備好了嗎?」

她用堅定的眼神看著我,彷彿一定要把我打敗似的。

究竟是什麼回事,讓她這麼堅定?

僅僅是因為要把劍還給父親嗎?這個根本就和她毫無關係,她為什麼要這樣堅持了?

嘛,先把事情放在一邊,她可是個大意會吃大虧的對手啊……

但是,還是先留一手好了,待會再殺她個措手不及。

我只把蝶刃拉出刀鞘,雙手緊緊的握著刀柄。

她則是把騎士劍高高的舉起來,作出砍擊的準備。

「好了,來吧。」

「好!」

她大喝一聲,就朝我砍了過來,但她這擊砍了個空,劍擊在地上發出沈沈的”鏗”的一聲,地板也給她斬得缺了一角。

她的那股怪力真的不是說笑啊,要不是我及時的向後閃開,這擊就已經把我擊敗了。

我正想向蹲在地上的她進攻的時候,她卻馬上把剛砍到地上的騎士劍刺過來,我勉強用蝶刃抵住劍刃,刀劍交接的一刻并發出火光,那直刺的力量把我推後好幾米,我順勢再跳後拉開距離,好讓自己重整旗鼓。

「不愧是聖騎士,不論是速度,力量還是反應也強得很。」

我不禁稱讚了一下她。

「還是住手吧,你不是我的對手,再打下去你會受傷的。」

而她則再次擺好架勢,隨時準備攻過來,那堅定而有神的眼州彷彿在看著即將迎來的勝利似的。

「嘛,沒辦法啊,為了兩把光正大師的刀,硬著頭皮也要上呢……你就發發好心,放放水吧。」

我改以單一左手持刀,把右手騰出來。

「這沒可能,胴太貫本來是我最敬重的人的配刀,我一定要把它物歸原主。」

「那我就只好讓你失望而回了。」

「少廢話,看劍!」

她雙手握著騎士劍,把劍刃沈到腳邊作勢衝刺……

這是幻龍流的”落雷”,看來是立定主意要把我這個”門外漢”一舉擊敗了吧?

我全神貫注的等待她的攻勢,細心的留意著她的一舉一動。

瞧她的腳微微的動了一下……

來了!

她衝了過來,衝向我那沒拿刀的右手邊。

這個方向的確是我的死角,反應再快也不能以左手的蝶刃作出反擊。

別說反擊了,就連防禦也很吃力吧?

而落雷的特性是纏身的連環斬擊,即使我勉強以蝶刃擱下了第一擊,也擋不了第二擊。

但是……

「太天真了!」

我馬上就以右手握著胴太貫的刀柄,鞘也沒拉出就擱住她的騎士劍。

她眼見第一擊不奏效,馬上就向我揮出第二刀,但這時我已經轉身向著她,以蝶刃抵住她的劍,縱使這是第二擊也是充滿力量的一擊。

但這正好,我借第二擊的力度蕩開,閃開了朝我的頭斬去的第三刀。

「怎可能……你到底是誰?」

她好像不太相信我能在落雷這一招裡全身而退。

眼看劍聖的劍術失效,旁邊圍觀的人也禁不住驚訝,練習室內嘩聲四起。

「我嘛?我是洛倫斯‧希,只是個見習魔法師罷了。」我把胴太貫從刀鞘中拉出來:「備註,略懂刀術。」

「這也叫略懂?」

擋下了她的得意技,從她的表情中感覺到她的信心有受到打擊。

「到我了!」

既然已經使出了二刀流,那我也沒什麼好保留了,以主攻的蝶刃全力向她斬去。

輕而薄的蝶刃彷彿就像真正的蝴蝶般向她搶攻,刀的軌跡看似凌亂,但實際上卻有條理得很。

她忙著以騎士劍擋住我的攻擊,被我迫得節節後退。

「到手了!」

倏地,我突然改變進攻的方式,用右手的胴太貫的刀背把她的騎士劍撞向一邊,迫使她中門大開,再以蝶刃斬向她。

眼看將要到手的一刻,她以與她瘦小的身形不相稱的蠻力把她的騎士劍擱在我兩把刀前邊,把我硬生生的推後。

「嗄……嗄……」

四周圍觀者那驚嘆的聲音在練習室內此起彼落。

我可以說,剛剛要是她反應慢了個半秒,我的蝶刃就已經擱在她的頸邊分出勝負了。

「認輸吧,再打下去可是會受傷的喔。」

「才不要!」

她緊緊的握著手上的劍,眼光仍然銳利得很。

「哼……真是嘴硬啊……」

回敬這個對手,我也不再逃避,直視著眼前的她。

「就用這一擊來……決勝負吧!」

「哼……」

她咬緊牙關,等著我的進攻……

但正當我開始衝過去的同時,她也向著我跑來。

看來是想放手一搏了。

好!我奉陪到底!不是只有你才會耍狠的!!

兩人就像一頭蠻牛般,挾住風雷之勢衝向對方。

這一擊就是勝負的分水嶺!

她全力的向我斬來,重重的騎士劍揮砍的速度卻快得驚人!

但我以她的進攻習慣中,我早就料到了她會先攻。

在千鈞一髮間,我向著她揮砍的反方向轉身,朝她的頸後送上一拳,”碰”的一聲擊在鐵製的盔甲上,她受到這一擊就倒在地上了。

說真的……我深信我的那個打在鐵盔甲上的拳頭比她的頸痛,她應該只是被那一擊的力度弄得失去平衡而倒在地上罷了。

周遭圍觀的人在她倒下來的一刻也驚訝得說不上話來,更別說掌聲和歡呼聲了,四周寂靜得汗水滴下的聲音也清楚聽見。

「還站得起來嗎?來,拉你一把。」

我把刀收回鞘內,向著跪在地上搖頭自醒的蘇菲亞伸出手,想要拉她一把。

而她沒有理會我的手,就只是一直跪在地上。

我只好沒趣的收回手,坐在她的旁邊。

過了很久,圍觀的人也散去了之後,她才坐了起來,用跟剛才那強勢得很的語氣完全不同的聲線,從她的嘴邊輕輕的說出這句話……

「我輸了……」

兩篇比較一下-_-差好遠

睇左46集==見到F91哥哥/姐姐轉第二個場景個陣唔係好似我咁蠢咁轉換「我」==

笑傲無雙

很久沒看了,又想追返tim
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:50 AM , Processed in 0.097864 second(s), 23 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存