2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 電腦硬件及砌機交流 [開箱] 這次真的不知說什麼好了..(圖已加) ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[開箱] 這次真的不知說什麼好了..(圖已加) [複製鏈接]

事緣服役了半年的 GIGABYTE M8000X 早幾日比個朋友趺落地 。Scroll Wheel壞了
雖然仲有保養,不過買過隻算,橫掂間代理評價唔太好,一陣好似我個friend隻Roccat Kone RMA去台灣成個月仲煩。

左諗右諗,都係決定唔到買邊隻(唔買返同一款)。原本只係諗住平平地玩Razer DA就算,但又想玩無線(遲D會用Laptop)
Razer 勝在夠靚(之前無考慮係因為材質問題,依家無所謂了,多D注重清潔就得) Razer Orochi 無線加價錢適中,但嫌有D細。
最後望下個荷包,再望下Razer Mamba(無線+個Docking真係幾靚下),咦..夠錢喎!
與此同時都睇中SteelSeries WOW MMO Gaming Mouse(1,2代)
今日出左SSP,諗左好耐都係落唔到決定。突然拎部手機出黎Search多次,見到D人話SS呢隻用1個星期已經甩漆...2個月慘不忍睹...
加上個價真係幾高,雖然佢既發光真係幾型,仿金屬又做得好有質感,但我又唔玩WOW,無謂浪費啦!
所以突然不受控,乖乖地交出九百個大洋,帶左呢條眼鏡蛇返屋企。(不得了不得了,又一次敗家...對上一次為12月23日的Intel 120GB SSD)

買完之後,某隨身物品薄了又輕了

誇張兼具心思的包裝方式,,一般在展覽時才會見到,所以觀賞價值99分。
下半部以黑色紙包住,裡面一大堆配件。

背面一堆英文,無仔細睇。

拎開外圍黑色紙,歡迎致辭(心諗:入場費都幾貴....)

抽屜式放置配件,極具心思。再加標籤標示每盒入面係裝啲咩。

仲有指引教你點開,清楚易明!

打開晒,拎晒出黎,攤開佢,貌似一大堆野。其實都係一堆說明書,貼紙,線,Docking,滑鼠本體,電池,電池殼。記錯會送杯墊,應該係Razer Orochi先有。

打開「玻璃罩」,主角就在你眼前。(無警報聲)

滑鼠,電池,USB線,電池殼

從支架上搬落黎既主角

「蛇」背

前後連USB線接位都接近完美連接

接上電源後(Docking背後有USB接位,將USB線接上,再連接電腦即可用作接收器!兼充電器!兼發光藝術品..)

新舊合照(暫時M8000X未完全退役)

最後,充電進行中....

後記:
Razer一向被唔少人所青睞,外型確實係一個吸引人之處,特別係殺死人既藍光
呢隻對於我黎講大細岩岩好,手感好舒服(Mamba見仁見智,DA則非常受歡迎),但價錢確實幾恐怖
呢次我都係買水貨,行貨仲要貴多$150
不過,雖然舒服,但呢種皮革漆同時都係一種致命傷,若不好好保養清潔,手汗會比佢吸收,久而久之傳出臭味兼「甩皮」(這是非一般的蛻變..)
基本上所有普通版既Razer產品既材質都唔係咁襟用,買既人事前真係要諗清楚。
不過觀賞價值確實係物超所值,其他牌子基本上係比唔上。
PS: 某程度上,呢隻唔算係一隻無線滑鼠..因為個接收器好大個。。

已有 2 人評分Good 收起 理由
細紅 + 1 支持你!下次繼續^_^
hihi0099` + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

razer
今次有咩玩
其他爽度係咪真係咁高

回復 2# Qoo記 的帖子

材質係幾舒服,但同時亦係一個致命點

相片uploading

十週年勳章(賀詞)

可唔可以邊用邊充電??
感應器偏右?

回復 4# 雲一0一 的帖子

插住線可以邊充邊用
你指sensor?

十週年勳章(賀詞)

回復 5# 天地無雙 的帖子

YES...
水貨壞左咪好煩
如果行貨9XX都OK...
接收器咁大舊...

回復 6# 雲一0一 的帖子

其實係置中的, 只係手指公位比較凹入,形成錯覺

行貨太貴了 $1040 , 荷包不想去盡
水貨佢舖跟1年, 幫你RMA.
行貨好似方便D, 不過一般都好貴(不過都唔夠SS貴, SS代理食水好深)
接收器真係幾大舊-_- NOTEBOOK 拎出街仲要帶呢舊野
不能兩全其美吧, 真係幾型既

我遲D上代理博一博睇下換唔換到隻新既M8000X做備用

十週年勳章(賀詞)

回復 7# 天地無雙 的帖子

我以滾輪黎對位= =
內地水貨??
千幾蚊野就唔差在多百幾蚊啦
如果好似G700接收器咁細就好D
而家用緊隻X8設計都幾好 充電線o係接收器拉出黎唔洗用兩個USB位

回復 8# 雲一0一 的帖子

美行

百幾蚊銀包真係清左... 行貨要自己拎去 廢事煩
橫掂呢隻美行, 同係razer落order無分別 而佢既保養都係一樣 叫你send去香港代理
G700原本考慮($599) 不過我都係鍾意RAZER個樣
果類的確方便拎出街.

GIGABYTE M8600都可以考慮, 有Docking

十週年勳章(賀詞)

送去美國好貴
RAZER買,香港代理會保?
RAZER最怕佢甩皮....
M8600係幾好睇...但好似冇人工體學..

回復 10# 雲一0一 的帖子

yes, 官網落order依家razer係叫你寄去香港代理果度(唔清楚係代理比隻新定係send返去美國)
好似免運

甩皮真係要keep好d, 唔好成日磨, 1個星期清潔兩次
某d人講得幾岩 算係貼錢買難受

十週年勳章(賀詞)

送去香港代理再幫你送去美國?
咁同行貨有咩分別..

清潔係用紙巾抹定濕少少水先?
濕水怕佢甩得仲快
乾抹又怕佢唔乾淨.....

呢層唔清楚了, 橫掂滑鼠呢d水行無咩所謂啦.
Razer售後我覺得ok, RMA去美國都無問題 唔係好貴的說(好多人都係官網落order, 連運 平行貨少少)

清潔方面,係hkepc有個mamba持有者答左我(佢用左成年,2-4日清一次,keep得好新)

呢個睇下你懶唔懶啦.
我都係手汗超大, 但我隻Mamba係2-3日洗一次. 用左成年新ge一樣.

我洗法係用小毛巾浸熱水+少少洗潔精. 扭乾少少再抹mouse面同 thumb grip位.
thumb grip度D罅位我 1個月倒都用牙簽僚番D老泥出黎, 如果唔係D老泥績晒係度又係會臭
mouse skate的位都清潔下.
用到e+一D味都無, 手感又可以維持新ge一樣, 如果唔係, 佢呢隻texture一定變晒反光+癡立立+有陣叔味

十週年勳章(賀詞)

成千蚊壞左冇得整真係....
送去整又要運費.....

最緊要係隻MOUSE唔好痴手....

岩岩睇完M8600
好似冇得PC>USB Cable>Receiver>USB Cable>Mouse 充電....

回復 14# 雲一0一 的帖子

有 佢附兩條USB Cable(我得一條=.=)
但就好似無細細舊既接收器

http://www.techbang.com.tw/posts ... lectric-competition

其實講貼心(配件+程式指令)黎講,GIGABYTE係唔錯
岩岩開左Razer個control centre, 無咩野set..

十週年勳章(賀詞)

你又買左隻M8600= =?
邊到有mouse>cable>Receiver?

有冇得SET滑鼠移動至XY座標?

回復 16# 雲一0一 的帖子

無咁多錢=_= 代理未派貨..

咦, 其實都唔太清楚
mouse>cable>docking(前面個connect有無機關呢?)

無都無所謂啦, 佢兩條線兩舊電, 唔用放隻mouse上去docking叉電, 淨電叉又得=.=

十週年勳章(賀詞)

暫時剩係搵到上邊o既開筒文
玩玩下GAME冇電,換電時分分鐘慘死....
加上佢唔係用AA充電池...玩死左粒電都唔知點算...

十週年勳章(賀詞)

之前上網都好似係想買D隻
問清楚你~懶搵
無線/有線雙用
入面充電池可用充電器
幾鐘意

宜家用緊無線又要拎出黎沖
有點唔方便

十週年勳章(賀詞)

原帖由 雲一0一 於 11-4-18 10:54 PM 發表
暫時剩係搵到上邊o既開筒文
玩玩下GAME冇電,換電時分分鐘慘死....
加上佢唔係用AA充電池...玩死左粒電都唔知點算...

自家鋰電池?
即驚"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 01:23 AM , Processed in 0.032753 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存