2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 狩神伝 Soul Captor 《狩神伝》資料及心得區 [專題分享] 變化多端的職業 - 天師
go

[專題分享] 變化多端的職業 - 天師

Alta活動勳章

大家好, 我又黎啦!!!
經過木木一輪的爭綁,我最後決定玩天師!!!
我用左DD時間做左一個分析
希望各位準備玩天師的同道中人比下意見:)
大家也不再睇唔起天師了...

同樣, 大家轉貼時請加上: 木木@2000fun

三連技 實用程度: ◆◆◇◇◇
(屬性分別為1. 無屬性 2.金屬性 3.木屬性)
木木評語:
主要是法術傷害,消耗MP也是比較其他職業為少。

智印 實用程度: ◆◆◆◆◇
(同時只能擁有1種智印,持續30分鐘)
- 反噬智印 15lv
(當受到攻擊時,就會反彈5%給對方)
木木評語:
當等級提升後反彈的%也會相對增加,對單刷王的天師十分有利。
- 化靈智印 50lv
(當受到攻擊時,每3秒恢復25點體力,持續15秒,另可疊加5次)
木木評語:
疊加5次後會是25x5=125體力,當然等級提升後恢復的體力也會相對增加,那可說是後期的天師就不用補師了。

神通 實用程度: ◆◆◆◇◇
(同時只能擁有1種神通,持續30分鐘,但每15秒需消耗7點真氣MP)
- 心眼 24lv (自身術法增加775點、命中增加135點)
- 堅忍 46lv (自身物理防禦增加975點、術法防禦增加975點)
木木評語:
神通技能在30分鐘(1800秒)內會消耗1800/15x7=840真氣,
25lv的天師大約擁有800-1000真氣左右,所以這技能應該在適當的時候才開。
神通技能大幅增加天師的能力,但需要在適當的時候使用,否則也相當消MP。

設身處地 實用程度: ◆◆◆◆◇
(一名目標隊友與自己互換位置,並增加對方每秒60點體力,持續15秒)
木木評語:
這招的技能相當有用,當面對危險時(PVP,副本等),可以與坦換位,避過攻擊,但是如果你亂與別人換位,當對方被打死時,你將會被X.X。
另外每秒給對方每秒60點體力,即60x15=900體力,同樣隨著技能等級增加,恢復的體力也會增加,這招的技能也相當可觀。

陣法 實用程度: ◆◆◇◇◇
(繪制法陣,改變法陣內的目標屬性,減低對方能力
持續10秒)
- 燎原之詛 34lv (每2秒減低對方術法215及爆撃244)
- 沙暴之詛 42lv (每2秒減低對方物理防禦400及術法防禦400)
木木評語:
打王,對付近戰備技能,因為當你企在某一個位置,在你企的位置放法陣,對方的能力便會大大減低,但對遠攻法系時無效的。

戰神降臨 實用程度: ◆◆◆◆◆
(範圍内隊友加速-法速及攻速1480點,自身加速2220點,持續40秒)
木木評語:
團戰副本必備的一招,持續時間長,能力高,只是冷卻時間可能比較長,需要10分鐘,終告大家適當時候才使用。

還有2招的一般技能"絕塵斷業斬"及"天鎖笞魂擊",沒有甚麼特別不講了。

木木總評語:
天師真是不差的職業,如果不開神通技能消耗的MP也不會很多,後期會有自身回血技能,反彈及防禦技能又相當不錯,木木覺得是一個較為廉價單練較佳的職業。

謝謝大家:)

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
lawsc01 + 1 鼓勵
赤色風暴 + 1 你的文章對我很有用。謝謝!
☆追魂★ + 20 精品文章

總評分:  威望 + 20  Good + 2   查看全部評分

支持支持
but我都 揀 牛坦._.
一定夠硬
but 我like 佢招 加速._.
有成40秒@@

法c 唔知 會唔會 打王果陣 同 坦戰 換位=.="
會唔會 代埋 武士 個位>3<
地位不保=0=

多謝你喔>_<
可以ge話
分析埋降蠱啊>_<!!!

分析得不錯.......令到我想玩天師=.=" 因為未諗好玩咩職~

我都好想知 坦戰._.
技我就睇晒=.="
but睇既 唔同 堅打=.="

仲有 我想問 輔點 點拎<< 攻擊先 自動獲得?
同埋 佢會唔會問你 你用幾多點?
有d技話 (最多用5點 輔點) 咁我只係想用3粒呢? (可以嗎?)
同上 攻擊點數<
我發覺 連技1,2,3
連技1  一定會加5粒
而2,3 都會扣晒
咁 仲有咩可以 加到=.="?
同埋 連技1,2,3 一定要 順住出?(可唔可以 就係出 連3/連2 唔出 連1)
thx 木木令仔 唔該晒
解答我 勁多問題plz

Alta活動勳章

首先講強擊點數
用天師為例, 連技一會增加5點強擊點數
當出連技二三時, 就會消耗分別2及3點強擊點數...
換句話說, 一次過出哂1 2 3連技後, 強擊點數就會岩岩好用完...
連技完結:)

後期應該會有更多技能增加強擊點數...
但是, 連技一永遠都是增加最多的...

Alta活動勳章

原帖由 x3x; 於 11-5-6 07:25 PM 發表
多謝你喔>_<
可以ge話
分析埋降蠱啊>_

回覆過100先分析其他...:)

原帖由 white_silver 於 11-5-6 07:44 PM 發表
首先講強擊點數
用天師為例, 連技一會增加5點強擊點數
當出連技二三時, 就會消耗分別2及3點強擊點數...
換句話說, 一次過出哂1 2 3連技後, 強擊點數就會岩岩好用完...
連技完結:)

後期應該會有更多技能增加強 ...

有 強擊點數 就100% 同你用晒佢?
唔係好明=.="""

仲有 點有 輔點的?
有冇得 控制 加幾多 輔點
eg 上限 5點  ,我用3點 ok?

我想問天師有冇攻擊技嫁

回復 7# white_silver 的帖子

一定 同你 回到100既=.=+
我要武士@o@

Alta活動勳章

原帖由 “噬月” 於 11-5-6 08:04 PM 發表

有 強擊點數 就100% 同你用晒佢?
唔係好明=.="""

仲有 點有 輔點的?
有冇得 控制 加幾多 輔點
eg 上限 5點  ,我用3點 ok?

以下轉貼, 唔明再問:)

強擊點數
其實「強擊與輔助點數」是《狩神伝》內一個重點的戰鬥系統,玩家可以經由累積「強擊點數」及「輔助點數」,來提升不同技能的效果。先說「強擊點數」,「強擊點數」大多是經由攻擊技能提供,所有點數都會疊加在目標怪物的身上,玩家只要使用會消耗強擊點數的技能,點數就會自動從怪物身上扣減,但同時該技能的攻擊力會倍增!所以玩家在施放攻擊技能前,必須要囤積一定數量的強擊點數才可以發揮出最大的攻擊力哦!

輔助點數
「輔助點數」與「強擊點數」則剛好相反,「輔助點數」多是由輔助技能提供,同時所有的點數都只會疊加在自己的角色身上,只要消耗輔助點數,就可以提升各種輔助技能的有效果、如提升補血量及持續時間等等。因為有「強擊與輔助點數」這樣的設計,如果玩家要發揮出技能的最大效果,玩家就要考慮施放連招的次序,其實也是遊戲的一大樂趣哦!

回復 11# white_silver 的帖子

唔該晒=3=

東木-.-我係樂淚~~
一場相識~分析下~降蟲D技~黎睇下好無-.-~我打算玩呀

Alta活動勳章

原帖由 樂淚 於 11-5-6 10:35 PM 發表
東木-.-我係樂淚~~
一場相識~分析下~降蟲D技~黎睇下好無-.-~我打算玩呀

甘岩GE...
你都玩呢隻?= =
得啦得啦...得閒就整;)

原帖由 white_silver 於 11-5-6 10:37 PM 發表

甘岩GE...
你都玩呢隻?= =
得啦得啦...得閒就整;)

我完全唔知-.-你D資料邊度搵囉-.-~我想睇下D技~考慮玩唔玩蟲~
~其實技能係點~我應該都會玩蟲~因為我鐘意蟲個~造形~
~~~~天C~~單睇幾招~隻職~以經唔錯了...太好景-.-          官方改佢機會在太大
...+上天C~個造形好差~
      不如你玩  武士  封頂先沖EQ 做天下第一盾
  我有幾個DJ~FD都一齊玩~
PM.公主~玩唔玩呀?

你COPY 我個POST 天師原來好屈機

Alta活動勳章

原帖由 樂淚 於 11-5-6 10:52 PM 發表

我完全唔知-.-你D資料邊度搵囉-.-~我想睇下D技~考慮玩唔玩蟲~
~其實技能係點~我應該都會玩蟲~因為我鐘意蟲個~造形~
~~~~天C~~單睇幾招~隻職~以經唔錯了...太好景-.-          官方改佢機會在太大
...+上天C~個造 ...

我窮做唔到天下第一盾XD
我D資料係我壓力測試時找的...
技能可以係呢度睇
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1
P.S. 公主會玩0v0

原帖由 white_silver 於 11-5-6 11:15 PM 發表

我窮做唔到天下第一盾XD
我D資料係我壓力測試時找的...
技能可以係呢度睇
http://www.2000fun.com/bbs/viewt ... &extra=page%3D1
P.S. 公主會玩0v0

-3-
你d資料點搵到=0=
我上極網都冇-3-
又冇片睇wo=.=
得d宣傳片.....
冇真既  片

如果做坦戰
攻會唔會好低="=

Alta活動勳章

原帖由 “噬月” 於 11-5-7 07:08 AM 發表

-3-
你d資料點搵到=0=
我上極網都冇-3-
又冇片睇wo=.=
得d宣傳片.....
冇真既  片

如果做坦戰
攻會唔會好低="=

我的資料是壓測時試玩時自己分析的
因為官方資料不足極, 唯有自己黎啦...
坦戰 - 配合不同的武器就會增加攻擊力
武器主要:
1. 雙手劍 - 較為高攻
2. 單手劍 + 盾 - 防手專用

WHITE SILVER
你知唔知要用幾多輔助點數OR強擊點數????

我估應該有得SET左先

因為佢有最大值....冇理由每次都係用最大值OR最小值

應該你有得SET想用幾多就幾多

是不是???

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 02:23 AM , Processed in 0.038880 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存