2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍珠Online [港服]格鬥家技能加點建議及推薦(想玩格鬥家建議看一看) ...
go

[武道家] [港服]格鬥家技能加點建議及推薦(想玩格鬥家建議看一看) [複製鏈接]

以下係我個人經驗~而且我之前韓服都有玩格鬥家,依家台服亦都諗住繼續玩。其實每個職業既技能都好適合各種場合,有d技能適合PK,有d技能適合升lv,有d技能適合打怪賺錢,並唔係真係無用既技能,而每個技能係等級提升之後都有可能改變威力、效果、冷卻時間等等。好~唔講咁多,比大家睇下格鬥家我認為有咩推薦及建議。

急速衝刺(別名:急住沖廁):
呢招係格鬥家既第一招攻擊技,所以一般都係會點,而且攻擊距離比較遠,冷卻時間都可以,但係重有其他有用既招未加既話,我建議都係加其他先。
實用性:●●●●●●○○○○

暴風來襲(別名:北菇來襲):
呢招係格鬥家唯一既群體物理攻擊,雖然係群體攻擊,但係可惜呢招範圍唔大,以自身4米黎進行攻擊(講真4米好細),而且CD時間又長,要成24秒,所以PK唔實用,建議先加其他有用既招先。
實用性:●●●●○○○○○○

針刺攻擊(別名:沖廁攻擊):
呢招係格鬥家主力技能其中之一,重要既係會識得不斷扣人地既血,而且唔係扣10幾20果D,係扣成100幾200,而且呢招技攻擊範圍都好長,若果對付遠距離既敵人或者防禦高既敵人時,效果非常好,CD時間亦算較短,只有12秒,所以呢招我建議加滿點。
實用性:●●●●●●●●●●

超針刺攻擊(別名:超沖廁攻擊):
呢招係上面個招既進化版,都係不斷扣人血既招,而且威力亦都好強,但CD時間較長,需要18秒,如果同針刺攻擊配搭,效果會相當驚人,所以建議加滿呢招。
實用性:●●●●●●●●●○

終極閃光:
呢招係群體氣功技,亦都係比達最鍾意用既招式,雖然傷害高,但係準備時間要3秒,CD時間都需要16秒,而且格鬥家本生氣功攻擊力係比較差,PK唔實用,除非你係想學比達或者你只係想拎黎做打手,否則我都唔建議你用呢招,加1點(學比達)/加滿點(拎黎做打手)/不加(PK型)。

大爆炸攻擊:
呢招同樣係群體氣功技,同樣,雖然傷害高,但係準備時間要2秒,CD時間需要20秒,而且格鬥家本生氣功攻擊力係比較差,PK唔實用,照舊,除非你係想學比達或者你只係想拎黎做打手,否則我都唔建議你用呢招,加1點(學比達)/加滿點(拎黎做打手)/不加(PK型)。

靈敏:
呢招可以提高敏捷,敏捷可以加回避率,但持續時間有限1分鐘,CD時間都要4分鐘,所以玩PK既就建議加滿點,打手加1點好LU。
實用性:●●●●●●●●○○

速攻(別名:縮功):
呢招可以加攻速同移動速度,而且CD時間只係40秒,持續時間23秒,CD時間同持續時間之間都只係差好少,所以玩PK所以玩PK既就建議加滿點,打手加1點好LU。

信間轉移:
呢招十分有用,呢招大多數都係拎黎接任,可以信間去到好友/隊友/生寶人(對敵人無效),CD時間只有1分鐘,都唔算多,建議加1點夠,雖然加多1點會減少CD時間,但我覺得認為應該加其他點重有用。(P.S.如果比D on九仔煩住既話(成日飛去你到),你可以禁好友→黑名單,新增佢個名就可以,咁樣唔會再飛去你度。)

絢爛:
呢招點高既話可以好大幅度降低敵人格鬥攻擊力及閃避,但其實一般既敵人並冇咁多閃避給你降,而且碰到氣功傷害既敵人,降低他格鬥攻擊都冇用,使用起黎效果比較一般,但是對付同樣係格鬥家既話滿好用既,整體黎講比較建議先學其他更好既技能。
實用性:●●●○○○○○○○

太陽拳:
呢招十分好用,呢招係遠距離的,可以令人13秒內無法戰鬥,強烈推薦最少學習一點黎控場。
實用性:●●●●●●●●●○

格斗家之魂:
呢招可以增加力量同敏捷,但要點滿效果先明顯,冇點滿的話效果好差,不如去點高攻擊技能或者輔助技能,增加效果會更好,除非一心一意想提高攻擊同閃避或者其他想點既技能都點完,如果唔係建議點其他更好既技能。
實用性:●●●●●○○○○○

閃避率上升:
呢招可以增加閃避率,無論做打手或PK手,呢招都好適合的,而且亦都加好多,加第一次都100,但如果確實加呢招,建議加滿,因為加滿先可以發揮格鬥家真正實力,同你講閃避到敵人一下攻擊,就同比人打中的相差好大

集氣速度上升:
呢招係降低技能消耗藍EP量,可以進行更長時間既戰鬥,但係不點都OK,靠食水就得LU,除非有咩特殊目的,如果唔係都係建議先學其他既技能更好。
實用性:●●○○○○○○○○

以上係我個人經驗,別名都係自己諗的 ,如果有咩唔岩,唔好見怪wo ,覺得好既就推一推或者加good我都唔區

P.S.通常一轉前一定要記住先將技能重新設置一次,因為30級之後就冇得係NPC果度重置技能LU,如果不重置技能的話,一轉攻擊技能可能會冇點數學習,傷害差好遠的。

已有 1 人評分Good 收起 理由
sum1254101 + 2 大力支持!!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

原創野~支持!!

thx you very much

其實我好想知道         升lv點解格鬥都算快   

我見過七龍入面d範圍技    cd時間都要好耐    而且某d職入面既技  連放技都要幾秒   
攻略網的確介紹既係    格鬥係大範圍打手    但技能cd真係覺得過長   
       仲想問技d提升左等級    cd時間係唔係都唔會縮短??

多謝你既分享,看看先=]

ccccccccccccccccccccccccccccccc

睇下先 點有用法

原帖由 弓靈 於 11-6-14 11:18 PM 發表
其實我好想知道         升lv點解格鬥都算快   

我見過七龍入面d範圍技    cd時間都要好耐    而且某d職入面既技  連放技都要幾秒   
攻略網的確介紹既係    格鬥係大範圍打手    但技能cd真係覺得過長   
...

因為格鬥家d技打得幾遠下(無論物理攻定氣功)加上又有群體技,同埋加左閃避,d怪打唔中你,咁樣可以冇咁快坐底食野 ,可以省番d時間
而升級後,某d技會降cd,有d技唔會降

睇下先 點有用法

ccccccccccccccccccccccccc

thx~~~

玩過星曲WEB

GOOD@@@@@@@@

睇睇先

唔該哂
對我好有用

thx you very much

覺得好就比個good黎@@

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙

推上去順便睇睇

ccccccccccccccccc

睇下正野先~

睇完都忍唔住覆多你1次
詳細,講得好好,不過如果有埋劍術師既加點會更好
btw thank you
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 03:36 PM , Processed in 0.042413 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存