2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 新晴空物語 《新晴空物語》攻略心得區 [心得活動] 50坦型武者配點,單刷副本極速搵錢心得(有影 ...
go

[心得活動] 50坦型武者配點,單刷副本極速搵錢心得(有影片睇)   [複製鏈接]

首先同大家say個hi先:smilie_:):

#1 我的能力裝備資料以及配點教學心得

#2 單刷副本及訓練所打法心得

基本能力值

全套裝既資料

50lv時既配點

以下係坦武配點既詳細教學

如 果 你 想 觀 看  隱 藏 內 容 , 請 按 「 讚 好 」

或 「 回 覆 」 。

防衛之拳:需要點滿

.e招係武者既初始技能,1lv果時已經有
.如果身為坦型武者,防衛之拳係有必要點高
.因為e招點得愈高,物理減傷就會愈高,點滿10級既時侯有12%既物理減傷效果,比1級時高出9%減傷
.可見出完e招,食王既物理技/pvp時對手出既物理技能,都會扣小d血,增強續戰能力

突襲:需要點滿
.e招係武者唯一一招沖技同暈技
.雖然變身都有暈,不過點滿都只係28%暈到3秒
.所以突襲:必定要點滿
突襲點滿之後能夠暈人3.2秒,係咁多必暈技之中暈得最耐的
.分別高於刺客既殘影突襲:點滿能暈2.8秒同埋道法既龍捲風:點滿能暈2.9秒
.雖然弓手既火箭:點滿能暈4.3秒,不過只是機率發動
.武者在暈人分面係略勝於其他職業,所以e招唯一既暈技必定要點滿

迴旋斬:點1就夠
.e招係武者既吸王技,因為有附帶仇恨值
.點高唔會再額外提升仇恨,攻擊即使點滿亦只提升500傷害,範圍提升4公尺
迴旋斬主要用黎+王既仇恨,同埋比怪圍時清怪,所以範圍大小不太影響,冇點高既需要
.而且迴旋斬需要CD 2秒,如果你攻速唔高,技能間隔都會幾耐,所以迴旋斬唔係最常用既清怪技

音速勾拳:點1(為左學連擊拳而點既)
.因為點左防衛之拳突襲,所以要放棄一招同樣係單體技既音速勾拳
音速勾拳點滿的確很強,75%發動三連擊,不過CD需要2.5秒實在太耐,如果只出e一招變左身就會快用曬d SP
.作為坦型武者點防衛之拳音速勾拳係有優勢,畢竟防衛之拳既附加效果係物理減傷,較為需合坦用

連擊拳:同樣係點1
.用連擊拳清怪比迴旋斬既優勝之處係0CD
.而我選擇學連擊拳而唔學鬥氣衝擊既原因係,扇形比直線容易清怪,直線技能鬥氣衝擊既攻擊範圍太細,相比之下連擊拳既扇形攻擊就比較大
連擊拳我選擇點1,唔點高既原因係因為點滿傷害只加400,而且範圍只由8公尺→12公尺增幅不大,所以我會留技點投資其他更高效益既技能

鬥神幻化:需要點滿
.變身對於武者而言係好重要,一來點滿後有機率暈人3秒
.二來攻擊同防禦值都會大幅提升,而坦武主要既單體技係0CD既防衛之拳所以變身持續到很長既時間先會完
.所以變身能大幅增加武者係抵擋物理技能既傷害,而且能大幅增加武者既輸出

自然體悟:必定點滿
.抗性高係最重要既坦手條件,不論打副本,抵擋王怪既技能
.定係pvp抵擋陰陽師,術弓等等既屬性技能,都係要靠抗性黎增加續戰能力
.武者既抗性被動技係,力士,刺客都及唔上
.刺客需要投資5點去學忍耐,只+全抗性10,反之,武者投資3點自然體悟:已經+全抗性15,明顯武者係抗性方面相比於刺客有絕對既優勢
.力士既防衛命令雖然係全隊+抗同物理減傷,不過點滿5點都只有9%
.可想到武者若組到有5級防衛命令既力士,不需任何抗性裝備都有全抗24%了,可見武者既坦手地位比起力士有過之而冇不及

拳擊訓練:點滿3點
.鐘意用拳套既武者,都可以點e招,投資3點,就能+到唔小攻
.不過提提你,拳擊訓練所+既9%攻,係指武器既9%,唔係總攻擊值既9%,所以你可以考慮點/唔點
.鐘意用太刀既你當然唔洗點e招,可以留點投資其他技能

堅毅→堅毅特化→堅毅專精:必點滿15點
.作為坦武既你,除左抗性之外,最重要既就係hp了,點滿15點堅毅hp就高左近1500,防禦值亦增加不小
.可見得投資15點係絕對幫到你坦王同pvp既

震撼之吼:我會選擇點滿
.點滿左震撼之吼:後,範圍會有18公尺
.可見武者既引怪能力會相對提升
.不論係地圖既被動怪,定係主動怪,只要你出震撼之吼:,d怪就會即刻走黎圍住你
.可見e招可以提升武者既清怪速度
.而且震撼之吼:會扣敵人既命中同防禦持續10秒,打王同pvp都會有一定既幫助

金剛護體:我會點3(如果你冇點拳擊訓練,又同我既點法一樣係可以點滿金剛護體)
金剛護體係+全隊既hp同mp上限,1級時10%hp,mp持續50秒
.每級加多1%hp,mp同持續時間20秒,所以點高d有助提升全隊既續戰力
.例如pvp開戰前出一下,點到3效果足以直到完場先解除,當然點滿會更加保險

聚精會神:我會點4(同樣你拳擊訓練,又同我既點法一樣既話,係夠技點點滿聚精會神)
聚精會神係+全隊既爆擊率同術爆率,記住係率唔係值(姐係e招既影響係好大)
聚精會神1級時係+全隊既5%爆擊率,術爆率,持續30秒,每級提升1%,持續時間上升20秒

由此可見(我點3級金剛護體同4級聚精會神係有原因的
咁樣兩招技就會同樣持續90秒,一放放兩招就比較方便呢
當然有點剩 e兩招點滿就最好啦,持續時間頗長,而且能夠+曬全隊

另外我會解釋點解唔點其他技能

狂怒→狂怒特化→狂怒專精
.坦型武者點左堅毅所以冇咁多點投資落+攻擊同閃避既狂怒
.另外閃避對武者黎講係較難提高,+閃躲對武者既效益唔高,所以唔考慮點狂怒

劍盾專家

提高單手劍既附加傷害
.我係用拳套,所以唔會考慮點e招技
.而且單手劍攻擊不及太刀,攻速不及拳套
.附加效果亦唔見得比拳套/太刀強,所以唔建議武者玩單手劍

迅捷
提高攻速值
.首先坦型武者既裝備唔會係+攻速既裝
.招技係加攻速值,而唔係攻速率,如果你只有10%攻速率,你點滿3點迅捷,都只會+2%攻速率
.可見迅捷既效益頗低

鬥氣提升
提高爆擊值
.首先武者主要分為兩種,坦型/爆型
.坦型武者本身爆擊值就唔高,點e招效益唔大

格擋知識
提高格擋值
.注意格擋知識係提高格擋值,而唔係格擋率
.所以一般武者只有1x%格擋率,就算用左單手劍+5,都只有20%左右
.所以點e招+既%唔高,效益唔大

行雲流水
行雲流水1級時 係閃完+攻擊值3%,持續8秒
.而坦型武者閃避值不高,所以發動效果既機會唔大,唔考慮點e招

輕盈步伐
增加移動速度
.坦手打副好多時都要企定定吸王,pvp時只會用沖技埋人身,唔會用到移速
.所以增加移速e招對坦武黎講作用不大

鬥氣衝擊
直線攻擊技能
鬥氣衝擊既攻擊範圍明顯小於連擊拳
.二擲其一,我就會選擇連擊拳放棄鬥氣衝擊

挑釁
.令自己成為攻擊目標,1級時10公尺內既目標係10秒內受到既傷害提高5%
.每級提高2公尺,2秒同1%目標受到的傷害
.由於挑釁震撼之吼既特點相似
.所以我會選擇實用性更高既震撼之吼:,放棄挑釁

已有 1 人評分Good 收起 理由
省油的燈 + 3 支持你><!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

以下係武者打訓練所既心得,同刷副賺錢既攻略

如 果 你 想 觀 看  隱 藏 內 容 , 請 按 「 讚 好 」

或 「 回 覆 」 。

訓練所心得
以下係我打8階訓練所既經驗之談
教學影片:

近攻職打8階訓練所係相當困難的
第1,隻王有十字暈技,仲要暈足5秒,5秒之內有時隻王會出多下十字,所以一中暈技可以話係必死無疑
近攻職無法拉遠距離打王,係隻王隔離好難避隻十字暈技,
第2,隻王有招直線技,係減你移動速度既,而且佢好多時出完招直線就會出十字,
所以你中左招直線減速要避十字暈技係難上加難,
所以我建議武者係暈左佢之後先打佢係保險d,但係隻王暈抗有15秒,所以係果15秒要圍繞住隻王兜路
隻王完左抗性就繼續打
第3,隻王會召d蟲卵出黎,蟲卵只有直線攻擊同普攻,隻王又只會出2隻蟲卵,唔會出現第3隻既
所以打王果陣要盡量拉開同蟲卵既距離,減小蟲卵普攻對傷害你既機會,拉遠距離又會較容易避開蟲卵既直線技

以下係9階訓練所既淺談
影片:

隻王有3招雷屬技,1招物理技
e隻王冇暈技,定技,只有攻擊技所以可以話係比8階易打
姐係近攻職最好用雷抗裝打
如果你有50雷抗以上,應該唔難打
我用50雷抗打隻王,配合有再生效果既鍊戒,可以話企定定打都唔會死
不過佢既十字雷技避到既都盡量要避

打副賺錢心得

單刷35副4王片段:

35副要打曬全場怪同王既話
需要既時間實在太耐,而具除左4王之外,可以話係冇值錢既野出
所以我建議大家直衝去4王,我相信武者入4王之前都唔會死既
d小怪追到去3王果個區域,會有個角位,你清左追住你既怪先,再等其他卡住左既怪返去原位
然後就可以繼續行去4王度
4王前面會有3王頂住,你要貼面右面既邊緣行,如果唔係3王會追住你 咁就容易死
打4王之前記得換上風抗裝,我係54風抗打既,配合再生鍊戒,死既機會係好低
4王會有機會出博學事典,而家賣比人都仲有幾金
平均刷5場出1本,收入都相當唔錯架

以下打王之前換上既風抗裝

速刷38副小怪片段

38副既怪夠曬多,所以刷裝賣npc搵錢算係最快又較易既副本
我既方法係引第1批怪到1王前,一次過清
過左1王再引埋2批怪1次過清
我有再生鍊戒既輔助持續回血,可以增加續戰能力
5%攻擊發動效果,姐係用範圍技打得愈多怪就愈易有再生效果
所以引一堆怪圍住我,出2~3招可以係必定發動曬2個再生效果既
1秒回230hp,係相當實用既鍊戒,所以我建議近攻職用再生鍊戒係比較好既
時間大約係2分半至3分鐘,都算快~
1場我會食大約10支特強hp水
姐係10銀,裝賣到既錢係50銀至1金
所以1場都會有平均60~70銀既收入

50Lv坦型武者配點及單刷副本極速搵錢心得(內有影片教學)(

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

CCCCCCCCCCC

Ccccccccccccc

笑傲無雙 玩過星曲WEB

支持下:smilie_:)::smilie_:):

see see:smilie_:):

笑傲無雙

ccccccccccccccccccccc

cccccccccccccccccccccccccccccccccc

勁~~傻FUNG

笑傲無雙 玩過星曲WEB

CCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCCC

十週年勳章(賀詞)

ccccccccccccccccccccccc

十週年勳章(賀詞)

睇下先~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Cc sin. Thx for share

正野呀~~

十週年勳章(賀詞)

睇下先~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

睇下先@@":smilie_:)::smilie_:):

gdgdgdgdgdgdgdg\``````````````````````````
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 02:09 PM , Processed in 0.060107 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存