2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 機戰不專業詳細心得攻略(追加bug=口=)(諗起d咩再加) ...
go

機戰不專業詳細心得攻略(追加bug=口=)(諗起d咩再加)   [複製鏈接]

機戰岩岩出左
我就唔知醜地分享
先講下用咩武器:
最好係多彈既槍 當然有b彈最好
我就用p90 tr 夠多彈
點解用多彈既槍好呢?
敵人不斷咁出 第2關開始會出d厚血怪(特別挑戰之後既難度)(後面會再講)
用10幾粒用殺到1隻 用30彈步槍最多先殺到4,5隻
補充:我認為最佳組合:2散+2步/衝鋒
散主要用黎打boss 步/衝鋒用黎清小怪+支援
散彈用saiga最好其次當然spas15
岩岩出既fntps都可以 但要注意彈量 唔好等到0彈先黎補 得番2,3彈就要補
第一關:
小兵細細粒 殺起黎冇難度 最好打頭慳彈
頭位如下:

中boss 能力係射砲彈 當避手榴彈就冇問題 想快殺就要'打頭' 攻擊唔太高攻 食3,4粒你就差唔多死
頭位如下:

大boss 能力係隱形 行得好慢 打頭既話就好快死
我建議佢完全隱形之後唔好打 miss左就好浪費子彈
玩機戰子彈係十分重要既
等佢現形or半隱形 再噴頭
頭位如下:

補充:大boss死後會分裂出d小怪
由於太細粒 掃地就可
第二關:
隱形怪加入小兵 但佢地唔會完全隱形 小兵血都會增加 最好打頭慳彈
隱形小兵頭位如下:

中boss 能力係彈下彈下 其實係自爆波 佢一埋你身就會自爆 血唔多 快秒即可
打完中boss 自爆波就會當小兵出 血量同樣唔多 打時要注意 唔好太近殺 否則會爆親自己

大boss 能力係有力場 打佢後面先扣到血 打既時候最好1,2個引 其他噴頭 即係後面圈圈位

第三關:
大隻怪加入小兵陣容 超~~~~厚血 都係噴頭啦~
頭位如下:

如果你玩挑戰難度 一定會超多怪出
我建議你企呢個位

大隻怪行得較慢 佢地慢慢行過黎 你就多d時間殺
注意既係隱形怪 佢地行得較快+隱形 我地好容易就無視左佢地
因佢地行得比較快 所以要優先擊殺
中boss 掃射機械人 扣得小 又射得唔準 噴頭快秒即可
頭位如下:

大boss 3隻boss中最難搞 能力係射火箭炮 雖然唔係好高攻 但都要小心
挑戰有2隻 比人4粒4粒咁射都咪話唔傷 打呢隻要冷靜 唔好亂沖 慢慢扣
頭位如下:

第4關:
大什錦!!!
小兵陣容同第3關差唔多
中boss 係前3關果3隻一齊出(挑戰就係 其他難度唔肯定)
建議擊殺次序:自爆波>掃射機械人>炮彈機械人
打自爆波唔想浪費彈好簡單~就係比佢自爆 行埋去再退後 可能會扣小小 汁血包即可
掃射機械人 都一樣啦 噴頭快秒
炮彈機械人比較厚血 最好殺晒其他2部之後 集中火力打
當然~一開波先殺都可 但要小心小兵同其餘2隻boss
大boss一樣係3隻一齊出
建議擊殺次序:火箭炮>隱形>力場
先集中攻擊火箭炮 殺其他boss就唔會比人爆死
跟住就一人打隱形 噴頭冇難度 (最好係散彈)
其餘1人引力場 其餘2人噴頭(即圈圈位) 打完隱形就人一齊殺
打到第4關 相信好多人都會比用"人海戰術"既小兵殺左
如果只剩一人 面對3大boss 唔識玩就輸硬
如果只剩一人 建議擊殺3大boss次序:隱形>力場>火箭炮
隱形噴頭就唔多講
打力場唔洗擔心冇人引 佢過一段時間就會企係到任你打

所以我建議係呢2個地方引住力場 再搵時機打頭 建議用散彈

最後一隻:火箭炮 岩岩打既時候發現呢一個位 可以"卡"住佢黎打

企係呢個位 佢會唔知行左定行右追你(我估) 會等左係梯口 用柱做掩護 出去射2彈番黎 不斷做呢個動作
唔好比佢上黎 上左就用方法2殺
方法2就係拖住就打 一路打一路退 最緊要唔好急 慢慢殺~
呢個方法係work 我試過一人打3大boss 完成過至小2次
第五關~~~
其實係超簡單 試過幾次 單人打一條半血(野團係咁 次次都得自己一個打)
大蜘蛛既招數有:中央鐳射 左/右大鉗 左右大鉗(2邊一齊) 左/右放電 同call小兵
中央鐳射:

右大鉗:

左放電:

call小兵有2次
一次有3波
第1次第1波:

第1次第2波:

第1次第3波:

第2次第1波:

第2次第2波:
掃射機械人(暫未有圖)
第2次第3波:

注意出第3波時 大boss都會同時出 建議先清小兵 同時要迴避大bsss出招
迴避方法:
先睇睇呢張圖

迴避左/右大鉗or左右大鉗 企2條白條之間 包你冇事
迴避中央鐳射 橙線外
建議多企白條之間 大boss用中央鐳射再跑去橙線外
迴避左/右放電 企上高台
左高台

右高台

搞掂~

第五關建議用PLASMA
就係咁~諗起d咩再加
追加:
力場boss刀殺 當佢得番小小血 你就可以衝埋去一刀殺佢 比用槍仲快
其實用刀打boss幾好用 有效率過用槍
但你一沖埋去 佢又轉身見到你 你就係咁先

仲有就係要善用"2下W"
當你見到大堆怪埋緊黎 應先用2下W 跑到安全地方 再慢慢殺~

是咁的 今日又刷挑戰(野團) (就係岩岩發生 30/9 7點左右)
玩到第2關 有個走左 第3關都打得好辛苦 因唯一一個散彈走左/_\
到第4關 我地好努力咁頂住 但係都係死左
當我地絕望既時候 奇蹟出現喇
睇圖唔講

無視力場=口=直接扣血

唔好問我點做到 我都唔知 一重生就係咁

有咩錯既 歡迎提出
我AVA名叫最後之Joker~
同時鳴謝VLue*一齊打
多謝大家支持!
已有 5 人評分威望 Good 收起 理由
c396437 + 40 感謝分享!
moon乂 + 2 好野!!
阿楓. + 1 +1
iamzore + 1 支持你!下次繼續^_^
日昊天 + 2 比個讚你

總評分:  威望 + 40  Good + 6   查看全部評分

頭位~~
多謝分享.......快D補番D圖啦~~

十週年勳章(賀詞)

咁玩咩槍好???
散定步好D???
咁散用邊把??
咁步又用邊把好???

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

整完比粒精華你

日昊天  比粒精華...咩精華先+_+  發表於 11-9-29 04:05 PM

隱形怪加入小兵 但佢地唔會完全隱形:係
中boss 能力係彈下彈下:yes

moon乂  呃post  發表於 11-9-29 11:59 PM

剛完成~
push~~~

卡王都得LA ! 超易WIN!

附下攻略:
Glitch the boss from Hole:
http://www.youtube.com/watch?v=6jk-BidUPxk&feature=related
Decrease the enemy:http://www.youtube.com/watch?v=RMqrhBFUUgI&feature=related
RAPID & PLASMA Attack in same time:
http://www.youtube.com/watch?v=dDCQX04Kv0c&feature=channel_video_title

anson1831  煉獄你點卡= =?  發表於 11-9-29 06:24 PM

辛苦了,比個讚你

其實都唔難打既..係要睇隊友有冇一般既常識啫...
最後大佬麻煩既係放電,其他都好輕鬆 (有D傻仔好鐘意食電...

我用tps玩係幾爽,
但入彈入死我
用散的話最好用spas15/saiga12

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

過了煉獄
4把彈B+Saiga12;
4人共用左約30次復活.

日昊天  Rp人品刷煉獄刷到永久92fs...  發表於 11-9-29 06:27 PM

咁快有攻略-.-

Re :anson1831  煉獄你點卡= =?  
你只要係RD1 卡一個HOLE  第2 RD 可以再卡 第 2個 HOLE

得3個HOLE 用3局都卡哂LA   
D王又出吾到 卡住係個正方形 點殺都得LA!

笑傲無雙

未出gay戰之前
我係"乳貼"睇關於gay戰既野,見人地用AK RMK/SPAS15超勁
畀多個tips你地,唔好用MP7打機戰

日昊天  傻既..有新槍梗係用黎試新槍啦..再說MP7咁低攻...  發表於 11-9-29 06:44 PM

其實用自爆波波打機械人仲好
集中機械人之後射自爆波波
BOOM!死光光

anson1831 發表於 11-9-29 02:55 PM
機戰岩岩出左
我就唔知醜地分享
先講下用咩武器:

用機槍打好吾好?

十週年勳章(賀詞)

Oneduck野獸 發表於 11-9-29 06:38 PM
未出gay戰之前
我係"乳貼"睇關於gay戰既野,見人地用AK RMK/SPAS15超勁
畀多個tips你地,唔好用MP7打機戰 ...

我想講
我先頭就係用MP7打機戰:o)
第四死哂隊友,自己一個打雜王,打到我斷氣禁濟

回復 你就係低能 的帖子

唔好
因為走射0準確
比人圍你就冇得走
同重機不如用ppsh+彈b
90幾彈 走射又得~

我刀仔殺果個係天劫者

樓主真係有心  多謝分享

追加bug=口=
push~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 04:38 AM , Processed in 0.048387 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存