2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍珠Online 最新 50lv 天天技能點法、用處、心得
go

[龍族] 最新 50lv 天天技能點法、用處、心得   [複製鏈接]

我人比較"長氣", 可能會打了多字, 但我相信還有好多人會對天天有好多疑問, 我希望幫到他們, 給更多人認識天天

詳細技能點法及用法
[那美克龍族]

魔光彈 1
這個魔光彈1點本身是系統在升級時送的, 所以不用自己也會有1點, 平常主要打怪用的招, cd快

魔回復 滿
主要單體補血招, 我會配搭 RP技 -55%EP用

神之祝福 1
1級的神之祝福會加LP162上限, 但點滿需要5點 才加LP5XX上限, 天天需要點的招太多, 所以不值得投資用來點其他

神之光明 1
因為之後有神之曙光的回 EP, 亦因為天天需要點的招太多, 所以一點就夠

神之奧援 1
主要用處是補RP波, 附帶解麻痺效果, 必點

神之援助 1/2
解麻痺外既詛咒(混亂、定身、恐嚇等), 我選擇點2點係因為2點開始才有減冷卻時間的RP技, 這招也是副本常用的招

神之加持 1
範圍恢復LP, 但點滿只是回每2秒LP85, 持續約一分鐘, 即一共1分鐘回LP2550, 但正常開幾倍界王的打手, 每2秒只回那麼少對你們無太大幫助, 留點點其他更好...

神之防壁 滿
傷害無效2086, 持續2MINS 當有盾效果在身上就等於那個人多LP2086一樣, 我會配搭RP技減冷卻時間8秒, 如果同同隊中有普魔加你減冷卻時間BUFF 再加自己2隻50LV個性戒子(減冷卻10%), 就等於沒CD的盾

P.S.
注意這招是沒仇恨的, 在任何時候無論坦有沒有拉到怪, 你把盾加坦身上怪也不會因為加盾而打你,
但要注意一個人的BUFF上限是15個, 多過這個數量的buff是不會加到的, 你加盾也只會有一個技能的特效樣出來, 但實際上是沒有加到盾~~

神之希望 1
跟神之光明一樣, 每秒恢復量太少, 路過點

神之救贖 1
主要復活人的招, 點1就夠

神之渴望 1
PVP招, 減對手BUFF, 過路點

神之治癒 滿
範圍團補LP, 點滿這招是因為這招範圍很大有12公尺, 每人可以補到約LP1120, 只要配搭RP技-100%魔可以0 EP 不用魔出到

技能冷卻時間減少 滿

[天天導師]

真魔角光 1
平常打怪的招, 配合魔光彈用, 會附帶流血的dot

大魔回復 滿
單體補LP4683, 如果你夠點點滿這招才去點, 因為這招是要點滿再加上RP技加威力一下補到約LP6800, 這樣才可以發揮到它最大的效用, 用魔比較多發動時間長但補也是最多

神之慈悲 滿
另一招範圍團補LP, 這招配合RP加威力每人可以加到LP3700左右, 多一招團補再加上神之治療, 死亡機會會減少好多, 看你選擇點不點

神之曙光 滿
每秒團恢復EP, 用RP加威力, 每2秒可以恢復EP47, 是滿注的技能

神之撫慰 1
解出血招, 平常副本都會有出血的DOT出現, 但這招不好的地方是會附帶一個BUFF加防, 現在出副本坦身上大多
會有超過12個BUFF, 如果再加上這招加防的BUFF, 你會有機會加不到盾去坦身上, 所以我平常大部分時間只會解坦以外其他人身上的出血DOT, 坦血夠多 出血是死不了的, 除非坦疊了很多個DOT我才會解一下

神之氣力 1
路過點

神之元氣 滿
最大LP上升818 最大EP上升637 必滿

神之寵愛 1
這招會減仇恨133點, 但減133點又等於減了多少仇恨呢? 可能你本身已經有1千多的仇恨了, 用了這招那只怪也會照樣打你, 而且之後有點神之真理, 神之寵愛就等於沒用

瞬間移動 1
可以傳送到朋友的位置, 就算沒有組隊用好友LIST也可以傳送, 十分好用必點

神之真理 1
這招好多人也有疑問, 為什麼有時候用了這招怪也是會打你呢?, 其實這招有寫是把怪的仇恨減到1%, 如果那只怪本身沒有人做仇恨, 你用了這招你就會變成有1%仇恨在那怪身上, 所以就變成打你了, 另外這招用了是會幫每只怪加1千多血, 但1千多血一隊幾個打手一下AE就可以打回來了, 保命更重要~所以放心用沒人知道的~

天天導師魂 滿

技能持續時間上升 滿

[裝備問題]

法杖
天天的補血量多少取決於氣功攻擊力,
而龍族1精神只會加1氣功攻擊力,
所以杖應該選擇加氣功攻擊力多的杖才會加補量最多

捲軸
另外捲軸應該選擇基本氣功攻擊力值最高(即大傷),
而捲軸上面的大傷是不會計算在你平常用的補招(e.g.魔回復,神之治療)上面,
只會計算在一些需要用捲軸出的招(e.g.大魔回復、神之慈悲), 所以捲軸的基本氣功攻擊力值越多這2招會明顯補越多

推薦法杖 - 天天杖 R(即龍珠許願的)
其實市面上有杖跟天天杖的大傷跟屬性都差不多,
不過龍珠是不用錢, 不怕沖爆, 爆了就再換一支囉~

推薦捲軸 - 神龍的卷軸R(即龍珠許願的)
基本氣功攻擊力最高, 另外要加氣功上升26 跟 精神力加4, 等於再加30氣功

上衣、褲子、鞋
上衣跟褲子主要分兩個大方向...
1.回LP%即減傷裝
如果你財力或運氣好得到2件(上衣+褲子)LP回1X %再加上奧魔的LP21%BUFF, 加起來差不多有50%, 那當你被怪打時傷就會減半

2.加耐裝 OR LP+XXX上限裝
龍族1耐=80LP, 加耐亦會+快自然回血既速度~
所以理論上應該係加耐裝比加LP+XXX上限好

而你選1or2, 就看你喜好選擇

而鞋方面...
大部分人都只會選加耐最多的鞋了,
至於加速度的鞋, 天天暫時副本沒有太大的需要, 如果好似45副本用沖的打法, 鞋子沒加速度用衝刺跟上也是沒問題的~

最後裝備上氣防還是格防好呢?
其實沒有太大影響, 如果一定要選...我會選氣防, 因為大多數ot的怪都是遠處沒人拉到的遠攻怪

戒指
我選用2隻減5%冷卻
即個性戒指(50LV)

鏈、耳環
因為45副本很多會混亂的怪所以我會選擇減混亂時間的
其他副本就用減冷卻時間的耳環

[RP問題]
我特別分開RP來說, 是因為RP對天天來說是十分重要,
你用心看我打的東西就會發現差不多每一招也要用到RP才可以發揮最大的效果

天天回RP主要是靠神之奧援集氣
集氣要快, 你可以去AH 買 2張+5RP(試作型探測器晶片) 跟 2張+1RP(初學者用探測器晶片),
約4秒就可以集到一粒RP

試作型探測器晶片 : 任務送

初學者用探測器晶片 : 新手村門口1-5LV怪出

最後有什麼不明白跟意見都可以留言, 大家討論多了大家都有進步~ 希望幫到更多的天天玩家

突破極限公會 Ponyo上

1精神=1.2氣功 請改

突破極限公會仔雅上w

好貼一推

好詳細!!!
thanks a lot~~睇多次先

經過我地公會TEST
精神裝原來不同人有不同加乘
天天1精神=+1氣攻
仙人1精神=+1.4氣攻
普利1精神=+1.2氣攻

種族的天賦差異

唔知點解覺得呢d點法好像邊到見過咁

tomwong118 發表於 11-10-30 08:01 PM
唔知點解覺得呢d點法好像邊到見過咁

你係咪想講好似依個論壇蟲蟲既點法?
係我第一日玩天天開始我就有去睇各大論壇既點法
識玩天天既人, 我相信大部分點法都唔會有好大出入
不過我相信係網上咁多篇分享,
會一招招去詳細解釋用處同用法,
我相信唔多
我係希望幫到d有疑問又想識多d既新人,
只係睇點法不如去巴哈or之前既其他post吧~
咩招用咩RP技?有咩效果?點解要咁點?點解要咁用?
你又有無真係用心去睇我一字一句?

對不起 我又長氣了~

樓主這不是長氣 ~
這絕對是詳盡 !!
看到的人有福了~

通常呢類既online game, 技能配點都係大同而小異既, 唔好下下都話抄先~

我都係玩天天, 都係ponyo同流派既, 不過用rp既方式有少少唔同, 魔回復、大魔回復我岩岩相反, 魔回復會加威力, 大魔回復就用減ep, 補血都會係5000同4800, 多空閒時間用大魔, 多怪果時就用魔回, 呢個玩法條ep比較耐用. 不過, 我出名弱~ 經常滅團~ 所以, 純粹參考~~~

peterchan

唔洗咁大反應
我問下姐=.=

tomwong118 發表於 11-10-31 02:06 PM
唔洗咁大反應
我問下姐=.=

講者無心聽者有意
只用文字黎表達成日都會做成大家誤會既
不過我都希望你係有睇入面既一文一句
幫到大家我就最開心啦

我覺得打副本著lp 裝好d=.=

真係好詳細
好帖

願此刻永恆 發表於 11-10-31 05:09 PM
我覺得打副本著lp 裝好d=.=

你所指 係回LP % 還是LP+XXX上限 果D@@?
所以理論上應該係加耐裝比加LP+XXX上限好

至於回LP%裝
我上面都有講我超怕被打XD, 所以個人喜好啦~

題外話~~
你係我地ser既神崎明吧xd見你下面有寫~~
你不如分享下pvp心得~~
最近一次天下大會見你好厲害呢~~是第1還是第2@@
好小人分享天天pvp心得哦@v@

ponyo 發表於 11-10-31 09:42 PM
你所指 係回LP % 還是LP+XXX上限 果D@@?
所以理論上應該係加 ...

Lp% 隊友加晒buff都有成萬血再加lp%裝同奧迪招技都成40,50%-傷@@

Ot 左比怪打都唔多痛

只係未遇
到入到圍既劍術。。最大天敵就係d秘殺職
不過暫時天下50都可以靠貼邊打佢 出55就真係研究下(巴哈話劍55招技加左有撃倒 貼邊隨時比佢打出場=™…+)

天天pvp心得我就唔知點講 不過我成日同人打打下都會換住裝打 睇下邊種配合效益最大得黎又唔會比佢秒
暫時2套 集中同lp%裝鞋就耐 有時就一件著集中一件lp%=.=
消人BUFF 魔撃打  同解自己狀態都要練到用到熟
再加睇時機補血 只要成為長時間戰就好大機會WIN

十週年勳章(賀詞)

願此刻永恆 發表於 11-11-1 02:40 AM
Lp% 隊友加晒buff都有成萬血再加lp%裝同奧迪招技都成40,50%-傷@@

Ot 左比怪打都唔多痛

你有冇點到天天招異常狀態上升??
同埋係咪要掌握到格/劍暈人既時機擋到先有得打?

~~炎~~ 發表於 11-11-1 03:31 AM
你有冇點到天天招異常狀態上升??
同埋係咪要掌握到格/劍暈人既時機擋到先有得打? ...

有呀-.-仲著埋成套防狀態飾tim 暈小一下都差好遠

願此刻永恆 發表於 11-11-1 02:40 AM

Ot 左比怪打都唔多痛

謝你pvp既心得xd~

至於回lp%裝的意見 我在上面更新了~~
給大家多一點選裝上的提議^^

十週年勳章(賀詞)

願此刻永恆 發表於 11-11-1 03:56 AM
有呀-.-仲著埋成套防狀態飾tim 暈小一下都差好遠

但係咪一定要按r(防先有效)
當你擋到第一下之後
個timing其實都幾難捉到= =
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-25 09:48 PM , Processed in 0.044733 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存