2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 頭文字D6 AA 頭文字D.NET 使用/登入教學<<重新整理帖>> ...
返回列表 發新帖 回覆
go

頭文字D.NET 使用/登入教學<<重新整理帖>>  

(部份內容轉自頭文字D.NET香港官方網站)

似乎越來越多新手加入玩頭D(我自己都只係玩左四個幾月),剛好SEGA又在十一月中開放香港、台灣玩家使用頭文字D.NET服務,
想增加玩頭D既樂趣,加入頭文字D.NET做收費會員真係唔使諗~~

登入頭文字D.NET服務前,需先做妥以下數樣事項:

1) 從頭D6機台把駕照確認會加入頭文字D.NET服務並取得臨時登入密碼(四位純數字)。

2) 確認你的手機是使用Smartone或 3HK 3G網絡(可以上網)。

3) 從電腦/手機登入頭文字D.NET官方網站使用你的臨時登入密碼登入以確認你的戶口並更改你的臨時密碼。
   (初次登入小弟建議經電腦進行)

4) 購買「SEGA 王國」增值服務,按月收費。我自己係用3HK,可以在登入服務前經手機購買。SmarTone既情況可以請教其他師兄,應該大致上係一樣。
   -3HK 28元/月
   -SmarTone 2G用戶 28元/月
   -SmarTone 3G用戶 32元/月

電腦版版面:
http://asi.sega-initiald.net/inid6ext/hk-p/index.html

手機版版面(從手機瀏覽器直接輸入 http://asi.sega-initiald.net 即可到達):

雖然官網說需要使用Andriod手機,但實際上只要手機支援JAVA就可以(聽講連iPhone都可以上到)。
以下登入流程是使用Symbian手機 Nokia N8登入,並使用3HK 3G循環儲值咭(唔一定要台機先用得頭文字D.NET服務)。
我就用呢隻,高用量會較抵用。

如用黎純粹上頭文字D.NET,以下呢款會好D。
http://www.three.com.hk/website/ ... i&pageid=615001

頭文字D.NET 登記、登入流程:

A)從手機瀏覽器進入頭文字D.NET手機版,先按會員登錄申請「SEGA 王國」增值服務。

B)睇完服務條款,拉到最下按"是"。

C)見到呢個頁面,即是你已經成功申請「SEGA 王國」增值服務

按按首頁中的"服務說明"看看,果然包括頭文字D.NET。

D)返去頭文字D.NET首頁,今次按ENTER進入。

E)拉落少少,按"自動登入駕照設定"。

F)按"係",再輸入11位數駕照號碼同你的密碼,便可以登入了。

另一個登入教學貼(內容相若)
http://www.2000fun.com/thread-4698775-1-1.html
已有 2 人評分威望 Good 收起 理由
fd1335 + 3 非常詳細,謝謝
Amuse + 50 精品文章

總評分:  威望 + 50  Good + 3   查看全部評分

新手FAQ

頭文字D.NET主要服務:

其實只要經手機做左自動登入駕照設定,大部份頭文字D.NET既收費功能都可以經電腦做到。
(變更車手名稱、下載截圖、開車隊、駕照遺失/破損補發服務除外)

1)一個號碼可以跟幾多張駕照??

基本上係冇限制,除左切換駕照時零件庫會被刪除、已變更的車手名稱會被還原外,
其他東西都會保留(例如車身特別色、已儲下的頭像造型配件....),不會因為登出而消失。

2)頭文字D.NET會員有何好處?

見上圖與附件
還可以購買特別車身COLOR

留位<<2>>

留位<<3>>

謝謝詳細資訊及教學
btw,有冇試過轉卡後入左既車隊會唔會消失?定係跟電話no.有固定車隊?

遮係我可以托HK朋友遮個頭文字D.NET AC幫我買左特別色再登出得5得呢?

Amuse 發表於 11-12-13 06:00 PM
遮係我可以托HK朋友遮個頭文字D.NET AC幫我買左特別色再登出得5得呢?

你係澳門開卡就唔可以登記唔到頭D.NET
我試過入唔到!

ray9234 發表於 11-12-13 06:26 PM
你係澳門開卡就唔可以登記唔到頭D.NET
我試過入唔到!

咁只好叫HK朋友直頭幫我開一張了

HKPoorGuy 發表於 11-12-13 05:47 PM
謝謝詳細資訊及教學
btw,有冇試過轉卡後入左既車隊會唔會消失?定係跟電話no.有固定車隊? ...

有人試左話係跟電話no.
http://www.2000fun.com/forum-red ... 6-ptid-4698775.html

咩係循環儲值咭

係啦
如果你申請左.net改左名係張卡顯示左之後
佢熄左上網你再插返張卡落部熄左上網ga機到佢係自動轉返你未改名之前個個名
咁樣ga話唔洗驚
開返上網入返卡之後佢就會改返名

NubN 發表於 11-12-13 10:43 PM
咩係循環儲值咭

http://www.three.com.hk/website/ ... i&pageid=615001

千雀 發表於 11-12-13 11:30 PM
係啦
如果你申請左.net改左名係張卡顯示左之後
佢熄左上網你再插返張卡落部熄左上網ga機到佢係自動轉返你未 ...

唔應該用上網既開關去形容,應該係駕照既Login/Logout

例如A咔改名漢字甲,B咔改名乙
漢字名唔係每次打機前log in就成功
則原本A係d.net,今日想用B卡玩log in返就叫乙
如果明天想用返A咔就log in就叫返甲咩

DC(2) 發表於 11-12-13 11:55 PM
例如A咔改名漢字甲,B咔改名乙
漢字名唔係每次打機前log in就成功
則原本A係d.net,今日想用B卡玩log in返就 ...

呢樣真係要搵人實證一下....

我好似唔知邊度聽過話只會保留6日之類(唔肯定)
6日內LOG OUT左冇LOG IN返就會洗晒.....(用唔返漢字名!???)

Amuse 發表於 11-12-13 06:37 PM
咁只好叫HK朋友直頭幫我開一張了

要買張儲值卡 再加 開張香港版頭D卡 XDDD好煩

十週年勳章(賀詞)

咁個sega王國點比錢??

fd1335 發表於 11-12-14 06:49 AM
咁個sega王國點比錢??

台機: 包埋係電話費賬單
儲值咭: 直接扣錢

=鬼武者= 發表於 11-12-14 12:51 AM
我好似唔知邊度聽過話只會保留6日之類(唔肯定)
6日內LOG OUT左冇LOG IN返就會洗晒.....(用唔返漢字名!???) ...

你登入時已經係自動
6日後佢自動會log out??
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 06:35 AM , Processed in 0.042951 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存