2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 天命西遊 「心得活動」到30級都沒錢??教你做王元寶如何賺金~ ...
go

[心得分享] 「心得活動」到30級都沒錢??教你做王元寶如何賺金~ [複製鏈接]

「心得活動」到30級都沒錢??教你做王元寶如何賺金~

已加入幫派並有30級,相信很多人都做過王元寶的任務,在這小妹發表一點心得。

首先等小妹解釋一下王元寶的任務。

當30級並已加入幫派
                ↓
可以到長安城西坐騎商人旁邊的王元寶處接任務
(旁邊女管家玉玲瓏的「大功一件」任務也可先接)
                ↓
他會給你一張「名貴物品清單
                ↓
打開清單會要求兩種物品,而且也有教你如何取得
                ↓
到指定NPC可直接買成品(98.86銀)也可以用工具(18.88銀)
(隨機出現成品或工具,隔一斷時間會改變,不想等就轉線)
                ↓
NPC會教你到指定地點用工具挖,有可能出現成品及失敗物品
(6失敗物品可合成1成功物品)
                ↓
到另一個要求物品NPC繼續買or挖
(如果兩種要求物品都集齊就不能挖)
                ↓
王元寶處交任務,可以得2金

一星期可是做20次,星期日晚12:00更新
完成20次女管家玉玲瓏的「大功一件」任務再送4金

整個流程就係咁

成品一個98.86銀,完成任務才2金
可以說沒錢賺,只賺最後「大功一件」送的4金
當然這是最快完成亦賺最少的方法

那如何才能賺得多

首先要賺錢一定要靠挖,收穫與辛勞成正比

挖之前先考慮背包空間多少,如果空間少可以開個分身幫手
挖掘工具是可以交易的,分身放王元寶旁邊
用剩的工具放分身上,雖要再拿來用

如果空間夠工具一次買6個,不夠就買3個(分兩次)
因為6個可以合成一個成品,而你挖的時候很大幾率能挖出一個成品
如果挖到成品就不要再挖,工具留下來下次用
(為什麼不要再挖呢
小妹經過多次試驗,如果身上有成品,就不可能再挖到成品
但你挖完成品就走,下次再來挖就有機會再出現成品

小妹最高記錄6個工具挖到3個成品+6個失敗物品

挖完2種名貴物品就可以交任務,再接任務先看是否重複
-如果不是重複就把工具放到分身上再去挖
 (之前有工具剩下就拿回工具去挖,挖完才買新的)
-如果是就再去挖,不用再買工具,用完才買
 (如果身上已有6個失敗物品就不用挖,直接合成就可)

p.s.6個失敗物品不要急於合成成品,等有任務再合,因為成品賣不出放不入倉

差不多2小時就可以做完20次
運氣好的能賺20金以上,運氣差的也至少有15金左右
再加上女管家玉玲瓏的「大功一件」任務送的4金
還有別忘了身上還剩下的失敗物品及工具
別賣掉,可以留下星期再用,可以省下不少(工具都放分身)

最後說一說鑑定

每次接任務,王元寶都不厭其煩的叫我可以去鑑定一下再交任務
好奇心下我決定試下鑑定,跟女管家玉玲瓏買鑑定工具(10銀一個)
20次任務40件成品,鑑定結果39瑕疵1普通......
40件即4金,瑕疵沒獎金,普通好像幾十銀(忘了),浪費了3金多
事實證明,鑑定完全係呃錢,不過對自己運氣有信心可以試試既

小妹第一次寫心得,如何寫得唔好,多多體諒

已有 1 人評分威望 收起 理由
c396437 + 100 活動獎勵

總評分:  威望 + 100   查看全部評分

謝謝分享

講真我覺得其實都唔算賺到D咩錢...做呢個任又比較麻煩同埋沉悶...
如果真係以賺錢角度咁計算...打下每日副,賣下裝,挖下野,跑下標咁賺錢比較舒服...
如果你以幫貢角度去睇,而且長期解王元寶任泥計,的確無蝕底,仲賺不小錢
如果唔係,有時多左D材料,放係身上又無位(你都知背包幾充裕先得嫁啦...
丟左距又唔係,放小號又嫌麻煩,解完頭幾次,唔想解,咁材料點算?真係要好得閒既人先會咁做...

不過你寫既呢個心得真係唔錯,而且睇得出好用心
絕對支持,可以比想解既人知道點做先係最好最有效率既

支持「心得活動」!

也不是~30級時賺很多了~

對於高級或有錢的朋友當然賺不到多少~但小妹30級時身上只有5-6金~
副本的裝唔係拎唔到就係綁左~仲要留d自用~而且而家30級裝都唔值錢~
挖d野多數留番做裝~電腦差又開不到太多小號~跑鏢仲衰~成日比人殺~

王元寶的任務完成時睇隻d金慢慢增加~任務為我帶來第一次多過20金~
而且任務可以叫鐵扇妹妹傳送~唔駛跑咁多做一次都係幾分鐘~
多出黎果d~成品不能賣但都拿去交任務~失敗物品同工具係可以賣~
失敗物品(5銀)工具(9.99銀)~雖然賺少左~但你說沒空間也沒辦法~

再後雖然大家觀點有d唔同,但都多謝你既支持~

嘩!! 超讚呀~!~!

對於新手又冇錢既人黎講, 可以咁樣搵錢簡直又快又方便!!
又可以自己一個做, 如果每星期都有15~20金都唔係話少嫁"

多謝你分享!!
我琴日先30lv, 又見到個"王元寶"有任接, 都唔知係咪個d玩人既任黎...
點知今日就見到你個post, 仲要係搵錢任黎!! 哈哈
真係超級多謝呀~!~!

謝,分享..........
c396437 -5 惡意灌水

總評分:  威望 -5   查看全部評分

謝謝分享

謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 12:36 PM , Processed in 0.039259 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存