2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 吞食天地3 《吞食天地3》攻略精華區 [活動]真正原創!公測建議玩法及個人建議職業配點方法! ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[活動]真正原創!公測建議玩法及個人建議職業配點方法!   [複製鏈接]

公測同封測唔同,好多野都一定會改難!!!包括掉寶率,抽寶率,王出現率等等......趙雲改返百幾lv先捉得同用到=.=
不過一樣照玩

1-30級,靠任務好快升到,主要解哂所有隱藏任,超多exp,同埋每日記得玩活動,活動玩得高分exp又係好多同埋排名1-10有物品獎勵,如果有好友一齊玩既話,仲可以開啟互動,叫好友幫忙會易玩d同埋惡搞好友
領地:主要做武器裝備用,善用既話好多野都唔駛靠人就有,亂用會好快滿疲勞而咩都做唔到,新玩建議任務做到要教用領地既時候先開黎玩,如果唔識亂升野,要等佢減疲勞值等好耐!
盡可能多完成成就,完成成就送既物品好有用,如卡片,收藏3卡片以上會有能力加成....
另外出門亦要有好武將,武將特性好重要!!!原本力量型既武將如果特性加智精,就死得人多,我試過封測無睇特性捉了張梁
升到15lv打人勁細力!!!之後先發現原來特性加精,無錯加精係比法系打唔錯,但同樣地打唔痛佢地=.=
所以捉怪之後要睇清楚怪物技能本身玩法定戰,再配特性通常都係主力副敏/爆或者主智副精/爆,弓手主力要敏副力(趙幸係弓手武將)另外武器種類亦會影響攻擊方法,可以自己研究下邊把武器適合自己.....

陣法:跟布剪刀石頭玩法一樣,布克石頭,石頭克剪刀,剪刀克布,唔同陣法附加能力各有不同,但陣法法眼(即站在眼上的武將死亡或是逃跑了)消失即無效
初期武將建議:紅字為本人主推
北平:
白袍小將(定點捕捉,易有,近戰防禦型,攻擊力不錯,可以比大劍佢用,而且有領地技,特性建議主力副敏/爆,
巧巧道姑(同樣定點捕捉,易有,補師型,法術型攻擊,對於開頭所有物防怪超好用,但物防低,易被打死,建議戰士系職業放佢係後面使用,又打得又補得又有領地技)
程遠志(小王,近戰防禦型,攻擊力唔錯,又有打後排能力,可以配大劍或是長劍)
張曼成(小王,半攻奶媽型,法攻一般,但有回血能力,防禦力很低,一樣係放後排攻擊)
張梁(大王,要遇,近戰攻擊型,只有2招技,一招近攻,一招回自己血=.=,武器用雙槌,攻擊力中上,始終係大王黎)
鉅鹿:
章天師(解相關任務之後定點捕捉,易有,暴力法術型,比卷軸佢用最好,攻擊力唔錯,可惜防低)
趙幸(解相關任務之後定點捕捉,易有,遠攻擊型,初期唯一用弓武將,攻擊力唔錯,弓可以打後排,防一般)
韓忠(小王,近戰攻擊型,有可以打橫排敵人既氾圍技,武器用戟)
孫仲(小王,暴力近戰型,武器用大劍,對橫排攻擊力非常高,防一般)
趙忠(解任務捕捉,負面攻勢型,會使出令人中毒的攻擊,給予持續性傷害能手,防中上)
平原山賊王(小王,速度近戰型,武器用斧,對單體攻擊力高而且速度不錯)
張寶(大王,法術攻擊型,武器用卷軸,高法攻之中帶負面)
蠻王大頭目(地圖boss,力量防禦型,高攻高體力,唯一缺點入手難...)
張角(地圖boss/武將列傳,高sp量法術型,前期sp最高,法攻高,防一般,解列傳必定入手,打boss都會有機會跌令牌)

用黎武將繼承一流既武將
大野豬(暴力近戰型,攻技唔錯又有負面)
蘿蔔貴公子(吸血近戰型,有吸血攻擊技打人而且回自己血)
程遠志(有打後排能力)
趙忠(使出令人中毒的攻擊,給予持續性傷害能手)
韓忠(可以打橫排敵人既氾圍技)
孫仲(可以打橫排敵人既氾圍技)
天下太平(火系法術攻擊)
富貴在天(水系法術攻擊)
蠻王大頭目(高攻物理技)
索命大符鬼(氾圍攻擊技)

到25lv開始有副本玩,但建議玩到27lv以上同武器裝備都+3或以上先好入去,唔係會好難頂
係咁玩副本好快30lv
ps:如果用副本或是打王跌出黎既強化卷,衝完之後物品不能交易!!!!,而用商城道具衝裝係可以交易(迫你用點玩,除非你玩到件物品無用之後賣左佢)
30-40,開始比你揀職用同互換職業,唔同職業玩法都唔同,依到有待再研究,畢竟我都係玩到35lv就封測完

配點方法各有不同,不過我建議咁點,因為40lv之前所有裝備都係過渡用,無錢既咪打耐d,有錢咪升下裝備同武器到+3至+5,+5夠架la,再升哂錢,反正好快40換裝
配點方法:

劍士:
建議40lv之前都係力,之後1力1敏....有攻有速,你話無爆擊?無人叫你空身入去打,有裝備同珠架嗎!裝備加爆擊已經好過你哂點加爆(因為加1力=加1攻,但加1爆=加0.03爆,姐係3-4點先=1點爆,入珠加爆都加1-3點啦)

弓手:
建議40lv之前都係力敏一齊點,前提好難升?有武將同武器裝備架嗎...武器+5都已經夠用,裝備一樣

法師:
建議40lv之前都係智,之後1智1精,防低既裝備+5已經好夠,搵隻硬少少既武將已經好好打...

補師:有3個點法:

純補:(奶媽)建議40lv之前都係精,之後1精1智,精係最好既保命點法,法防高,物防靠裝備+5,同人主要唔係幫打怪,係幫補隊友,加狀態,同對怪用負面,打既留返比其他職啦

純攻:(暴力奶媽)同法師點法一樣,建議40lv之後都係智,之後1智1精,依個玩法比較消耗道具,因為補量不足

半攻補(法系奶媽)依個應該係最多人玩補師既時候會出現既問題,又想打人好又想補人足.....
都有3種點法=.=
a;40lv前3智1精咁點,之後1智1精,攻擊力高純補好多,但相對地補量少左
b40lv前3精1智咁點,之後1精1智攻擊力同補量跟純補都係差唔多,相差唔太明顯
c:40lv永遠1智1精,2頭唔到岸平均型,補量不足,打人唔痛

以上純粹個人意見,希望幫到大家,不喜歡的話可按上一頁離開,請不要利用此帖引起罵戰!!!!!

ID:一野打穿牆    封測最高lv:35,武將圖鑑收錄32隻
已有 1 人評分威望 收起 理由
藍藍._. + 35 活動參與

總評分:  威望 + 35   查看全部評分

好有用....但封測冇研究繼承既問題....
完全唔知咩事...=.="

冇職加膽量?

曾輝 發表於 12-3-22 10:23 PM
好有用....但封測冇研究繼承既問題....
完全唔知咩事...=.="

繼承:
假設a有技能可以打全場,但本身人物能力不太討好
b技能只有打單體,但本身能力極好
想將a既技能比b用就可以用繼承
繼承條件係a要高等高星數,而且本身技能最好高等(因為繼承技能無法升級
封測試過0星20等以上武將,繼承會有25%機會傳比新既武將

回覆:
冇職加膽量?
膽量係加爆擊,但1樓已經講過,要投報3-4點才加那丁點...1%都沒有的爆擊你不會覺得很浪費點數嗎?
本人親身測試過,第1次玩法師,點數配智膽,首30等智,之後全膽,到35lv的時候找同一種野生怪打了5場
5場裡一共爆了7次,平均每場爆擊1-2次,出2下技而且爆擊才殺死,打出攻擊力352
果斷洗點....玩智精,首30等智,之後全精,打同樣的野生怪,但今次裝備裝入膽石+3%,再打5場
5場裡只爆了5次,平均每場爆擊1次,因為一下爆擊就殺死,打出攻擊力480

當然你可以用點數投報膽識,再裝入膽石+3%,可能都會經常爆,但攻擊力沒有高,未必一下殺死
如果追求高攻,即使不爆擊,亦可以一下殺死,那又何解要投入這個高點數而又只是加少點的爆擊身上呢?
當然!!!公測爆擊率一定又會改低,未必每場都會爆擊到,但至少我寧願投智慧亦不會投膽識裡,裝備武器已經有加膽識,而且亦可以裝入膽石加爆擊,加幅比你投點更多呢.......

封測 我都唔知加什麼好 都是5樣平均加 我玩劍士~ 公測一定唔會亂加了 thx 趙云要什麼屬性比較好?

其實我都唔係好明點加點

很贊的公略!!thx大大!!收下了

thx for sharing

依加先知繼承有咩用

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

30LV之後點升LV好...
到了鄴城後 唔太夠D怪打.

ken89631139  睇你用咩職..如果法系既就即刻衝去做左轉職任做策士或者郎中啦,法係打戰士系怪特別痛,鄴城個d怪我都差唔多一下打死d戰士系  發表於 12-4-7 06:14 PM

頭40全智@@攻係夠~~但係D怪打我兩下都差唔多就死~

ken89631139  有武將頂一d都唔怕喎....出陣到較武將同人物都係中間(如果有魚鄰陣用仲好) 我都係咁點..依家41lv,唔覺得難打.....  發表於 12-4-7 06:16 PM

留名跟進

ken89631139  唔知你想點=.= 我公測名叫一野打穿牆,玩曹ser(hk),通常都係7ser  發表於 12-4-7 06:17 PM

弓40前全敏有咩用.@@?

siuchak520 發表於 12-4-5 06:36 PM
弓40前全敏有咩用.@@?

弓手係特別d...加敏可以加出手,反正唔夠戰士大力,又無法師攻高,用黎玩負面同狀態都快過人

法c 全智定好似您甘+高攻d?

我想講加一敏都加唔到幾多攻速- -出手速度點到 24 會 +1 到 46 會在 +1 ..你話有咩用

GOOD!!!!GOOD!!!!GOOD!!!!但我升點加到50點就會加其他~因為加到51要3點先加1

thx for sharing
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 01:04 PM , Processed in 0.041330 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存