2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 教大家降寵 ^__________________________________^寵物 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[寵物] 教大家降寵 ^__________________________________^寵物篇  

降寵篇
題外話
精明的人!
好多人都話 降寵愈高lv愈好;係 係愈高lv愈好 不過大家應該都知道寵物80-100lv係非常難升
如果用糖 用超幻慢慢升上係 用既錢分分鐘可以拿去降多次都得..

降級用品簡介(加石降 情況)
參湯公式=寵屬性/1.333+寵等級/1.333+32
雞精公式=寵屬性/1.5+寵等級/1.5+22
開水公式=寵屬性/2+寵等級/2+16 (16點來唔多講)
香賓公式=寵屬性/3+寵等級/3+14
可樂公式=寵屬性/4+寵等級/4+12
汽水公式=寵屬性/5+寵等級/5+10
咖啡公式=寵屬性/6+寵等級/6+8
果汁公式=寵屬性/8+寵等級/8+6
牛奶公式=寵屬性/10+寵等級/10+?

下面係指 如果寵物相差10LV降既話 相差既屬性大約(以下只係約數)
參湯10lv相差=37屬性左右 再參湯既話 其實37屬 只係27屬(我諗雞精參湯大家都會100lv先會降)
雞精10lv相差=33屬性左右 再參湯既話 其實33屬 只係24屬(我諗雞精參湯大家都會100lv先會降)
所以香精參湯唔多講 加上有強玻糖平左 一定都100先降.
開水10lv相差=25屬性左右 再雞精既話 只係值16屬.再開水 只係值12屬
香賓10lv相差=16屬性左右 再開水既話 只係值8屬 .再香賓 只係值5屬
可樂10lv相差=12屬性左右 呢d唔講 我諗大家咖啡/汽水/可樂完都直接香賓
汽水10lv相差=10屬性左右 呢d唔講 我諗大家咖啡/汽水/可樂完都直接香賓
咖啡10lv相差=8屬性左右 呢d唔講 我諗大家咖啡/汽水/可樂完都直接香賓
果汁10lv相差=6屬性左右 呢d唔講 我諗無乜人用
牛奶10lv相差=5屬性左右 呢d唔講 我諗無乜人用

唔講廢話即刻去例子
a寵 72咖啡 72香賓 72香賓 80開水 100雞精 100參湯
b寵 72咖啡 90香賓 90香賓 90開水 100雞精 100參湯
以寵物100%升4力去計 (以下只係約數)
a寵 72咖啡>1lv(68) 72香賓>1lv(152) 72香賓>1lv(180) 80開水>1lv(306) 100雞精>1lv(559) 100參湯>1lv(826)
b寵 72咖啡>1lv(68) 90香賓>1lv(182) 90香賓>1lv(220) 90開水>1lv(347) 100雞精>1lv(586) 100參湯>1lv(846)

原來兩隻寵去到最後 a寵比b寵 比較 係少左20力 但a寵用既成本和時間少b寵很多
只外b寵用既金錢超幻愛心 也多很多<---
如果拿b寵升72-90香賓72-90香賓80-90開水既錢 去買多1枝開水(只係一億)
a寵就變左
a寵 72咖啡(68) 72香賓(152) 72香賓(180) 80開水(306) 80開水(369) 100雞精(601) 100參湯(857)
用既時間依然係比b寵少 金錢方面就差唔多錢 但a寵 比b寵還要強
就算中途唔插入一枝開水
假如b寵係參湯個次升得好差 1-100少左40力
a寵又少左20力
咁樣就變左 一樣力=.=
已有 5 人評分威望 Good 收起 理由
SIU鷹 + 3 感謝分享!
kahei9811 + 1 支持你!下次繼續^_^
幻之天闇 + 20 + 3 精品文章
心聲 + 3 @@
lacuswai + 3 感謝分享!

總評分:  威望 + 20  Good + 13   查看全部評分

笑傲無雙

坐到沙發了~

十分有用.感謝!!!

但係e+d強糖/玻糖/紅糖/愛心平到飛起...
貴既只係貴在開水/雞精/參湯
如果照你咁降法就唔化算.......

想問下如果用開水降的話  有冇得話計到平均每升1LV +幾多?

笑傲無雙

krr233 發表於 12-5-15 11:35 PM
想問下如果用開水降的話  有冇得話計到平均每升1LV +幾多?

每次降寵既成長都唔同~

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

非常強大的分析力, 期待你下1次既教學帖.

我通常唔用咖啡 75第1次升上黎都直接香檳 3/4香之後先開, 但人地話香用多過3次之後就唔會, 係咪真有其事?_?

笑傲無雙

天空下的傻豬 發表於 12-5-16 05:51 PM
我通常唔用咖啡 75第1次升上黎都直接香檳 3/4香之後先開, 但人地話香用多過3次之後就唔會, 係咪真有其事?_? ...

每隻降寵物品都有極限(除非隻寵既LV差好多  例如3香降時係100LV  4香200LV降咁)
如果唔係  唔會用同一隻物品去降寵
你識differentiation你可以試下d條公式就知了

其實降寵有好多方面要留意
先唔計香B/開水等等既降寵公式
每次降寵都要留意一下佢既成長係幾多
計既方法就係 : (基數-1LV數值)/(LV-1)
當你升高之後(例如70LV) 成長就會開始穩定
跟住你就可以計數 (呢到唔多講啦 如果想知詳情可以PM我)

上面講既係基本知識
我想帶出既就係   未必要香3次/4次
有時2香可以等於3香
例如2香既時候隻寵成長有4倍
我會建議直接升高佢就開水
因為當你3香既時候  成長可能會得返3.5~3.7  上唔返4倍
咁變相你會白升/蝕底左同埋晒錢晒時間

純粹分享^^
已有 1 人評分Good 收起 理由
呆漾小草 + 1 支持你!下次繼續^_^

總評分:  Good + 1   查看全部評分

香賓同開水都係 1次好 兩次盡 完全無必要用在第三次
前日見到有人教人 開水最少放係95-100先降.. 有感而發 打呢篇出來
其實今次開post主要係教新人
唔好再咁蠢比人呃 咁高lv先降寵
香賓80降=蠢 85降=好蠢 90降=超蠢
開水80降=有$_$ 85~90降=正常 91~100降=好_蠢
所謂既100lv先開水係開水時代先會做(我以前都係100先開水)
宜加係參湯時代  開水放在100lv 真係意義唔多重

童童之樂  死昆狗  發表於 12-7-2 04:27 PM
已有 2 人評分Good 收起 理由
水乂無淚 + 1 童童之樂你上位了
幻之天闇 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 3   查看全部評分

我同意有陣時再降比之前更升得少,而家我隻暗精就係咁,第一次用開水降都平均有4-4.5倍,家陣升到去70LV,比起舊時高20智,死未!

我係新手,可唔可以再講清楚d點解先係最好?我有香b x3同雞精,而且最好時間用少d

凝雪 發表於 12-5-17 07:35 PM
我係新手,可唔可以再講清楚d點解先係最好?我有香b x3同雞精,而且最好時間用少d ...

我自己就鐘意2次香賓用係72lv
跟住你就可以選擇80/以上使用開水(82/84/86/88....100)
跟住雞精一定擺係開水後 100lv使用雞精

童童之樂  死昆狗  發表於 12-7-2 04:27 PM

呆漾小草 發表於 12-5-20 07:51 PM
我自己就鐘意2次香賓用係72lv
跟住你就可以選擇80/以上使用開水(82/84/86/88....100)
跟住雞精一定擺係 ...

原來是這樣....那麼點睇隻寵大約降左幾多次?例如我有隻寵72lv 439力

凝雪 發表於 12-5-21 08:37 AM
原來是這樣....那麼點睇隻寵大約降左幾多次?例如我有隻寵72lv 439力

好似我就咁睇你隻寵 我會估1-2次香賓 不出3次...估都估到..--
又好似貼圖區闇精咁 我會估1香賓/2香賓 1/2開水 1雞精 2參湯

我都亂入先
如果巳經1參湯,再想降多次湯,有能力既升到130上再降
假設1湯後升到100lv 係1200 如果100再湯就=1lv 1007
假設1湯後升到130lv 係1320 如果130再湯就=1lv 1119
假設1湯後升到135lv 係1340 如果135再湯就=1lv 1138

見人地14xx-15xx賣到咁既價,其實只係2湯而已
當然你玩到某人6湯160降,24xx,咁真係-.-"

呆漾小草 發表於 12-5-24 12:58 AM
好似我就咁睇你隻寵 我會估1-2次香賓 不出3次...估都估到..--
又好似貼圖區闇精咁 我會估1香賓/2香賓 1/2 ...

咁如果我想72lv就降果隻439力係咪用香b好?定係等升到8x先用開水? 我都唔知隻野已經用左幾多次香b,請比意見,又聽你講話如果用3次香b係好_蠢

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB 笑傲無雙 忍影世界

凝雪 發表於 12-5-24 07:19 PM
咁如果我想72lv就降果隻439力係咪用香b好?定係等升到8x先用開水? 我都唔知隻野已經用左幾多次香b,請比意 ...

我(純粹建議) 你用多次香b先, 等爆高少少力先再飲開水(反正唔難升)
因為太低力就用開水我會覺得有點浪費

襯72lv好香賓 如果比我升到84:lv左右 我會乜屮都唔理 去開水.= =

多謝2位大大解答,萬分感謝
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:14 AM , Processed in 0.045347 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存