2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 君臨天下 簡單系統教學
返回列表 發新帖 回覆
go

簡單系統教學

又係我啦!上次同大家講完頭兩章既心得,今次為大家簡單講解一下遊戲系統啦!
先為大家講下城池入面D野先,我諗大家都知城池可以話係遊戲既重點黎,因為關於錢同武將都會係入面搞哂,先同大家講下城池d設施

王府 – 代表君主等級,並決定其他主城建築的等級上限,係入面可以進行征收,內政,人口分配,朝廷律令
八陣圖 – 研究陣法的地方,八陣圖等級決定陣法等級上限
演武場 – 武將通過訓練獲得經驗的場所,提升演武場等級可以增加武將每次訓練獲得的經驗
酒館 – 招募武將的場所,升級酒館能提升勸降武將的成功率
軍營 – 征召士兵的場所,提升等級可增加預備兵上限
倉庫 – 提升等級可以增加資源儲存上限
鐵匠鋪 – 對武器裝備進行強化的場所。提升鐵匠鋪等級可以獲得更多鍛造配方
書院 – 研究兵種科技的場所,提升書院等級可以使您獲得更多學士,從而研究更多的兵種科技
集市 – 交易資源的場所。提升集市等級可以增加資源交易量上限
戲院 – 戲院中觀賞不同的劇目可獲得相應的收益,包括功勛、民心、文化
競技場 – 進入單挑戰場的場所

簡易講佐入面有D咩,都講小小心得啦!
1.        要提升設施等級就需要使用木材,而使用設施既功能就需要使用唔同既資源,資源共分為:木材、糧食、銅錢、功勛、預備兵
2.        資源除佐每日補給外,仲可以利用征收獲得,所以每天登入記得進行征收啦
講完城池,就講下戰鬥方面
1.        基本戰鬥分為:戰役、皇陵、友軍戰、而每次戰鬥都需要扣除虎符及增加戰鬥等待時間,等待時間去到半粒鐘咁上下,就需等待時間完結先可以再次戰鬥,戰鬥中可以選擇加速黎加快戰鬥速度,取勝之道在於武將能力、陣型及兵種配合,所以在戰鬥前應先編輯部隊及幫武將換上裝備啦!
2.        宣戰就比較煩d,宣戰後要等待1個鐘後之可以向果個人進攻,係24小時入面可以無限次打佢,勝利可獲得聲望,可最多派出五個部隊出戰
3.        另外仲有一個叫單挑,係特定指間入面可以去城入面既競技場報名,每日限進行五次,當然如果想繼續就可以用元寶黎增加次數,報名後等待系統配隊就可以進入戰場,戰鬥會以指令方式進行,包括:連、力、快、反四種,指令間設有相剋,只要成功選擇出相剋既指令(依D點係考捉心理),就算係見到呂布都唔洗驚啦啊!

支持下你一次啦

多謝哂WOW-.-

客咩氣

繼續努力  

仲有冇多D呀....好少

thxthx,寫得幾好

冇更新了嗎??!等緊丫
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 08:10 AM , Processed in 0.029979 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存