2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL [小風之心得]第一回 - 衝刺與跳跳 - 飛斯 (影片視乎文章 ...
go

[英雄心得] [小風之心得]第一回 - 衝刺與跳跳 - 飛斯 (影片視乎文章反應而補上)   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞)

各位玩家好,我系小風,首先多謝你禁入呢個 Post
廢話少講 而家直接入主題
第一次寫心得梗系寫一隻自己玩得好D既英
而今次講既系 ...

飛斯

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 分隔線 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

召喚師技能

請用點撚+閃現
唔post圖了,自己去下面既網頁搵番呢兩招技
http://lol.garena.tw/learn/summoner-spell.php?menu=2

天賦就系以下既圖
http://lol.tw/?m2=b4b4c13b4a41p13a14k

符文方面
符文
紅之印記 高級洞察印記 x9 (+0.95法術穿透)
黃之紋章 高級恢復紋章 x9 (+1.41物理防禦)
藍之雕文 高級智力雕文 x3 (+11.25魔力) 高級潛能雕文 x6 (+1.19魔攻)
紫之精髓 高級潛能精髓 x3 (+4.95魔攻)

以下既配法主要因為針對飛斯前期比較缺魔,所以用藍符文+34魔比佢就夠
而後期既飛斯已經夠魔既時候,並唔需要配上成長+魔,最少我用以下既配法未試過用哂自己既魔
而黃符文所加既物防主要針對 AD Carry 既傷害,令你殺人之餘可以保命
因為絕大部分既法師都可以比飛斯秒殺,並唔需要+法防

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx 分隔線 xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

到點技能了 ...

順序為
W > Q > E > W > W > R > W > Q > W > Q > R > Q > E > Q > E > R > E > E

技能系咩就自己睇下面既網頁
http://lol.garena.tw/champions/champion-detail.php?ctitle=Fizz

以上既點技能方法系針對飛斯既特色,雖然E技既傷害比Q技高,但因為E技既重點系以下幾樣
保命 追殺 逃走
我個人建議唔需要咁快點咁多

裝備配置

起手裝備為 速度之靴+血水 x3
之後順序出裝
多蘭之戒 x2 → 幸運匕首 → 速度之靴 合成 法師之靴 → 閃耀劍 → 閃耀劍 合成 巫妖之禍 →
賣出多蘭之戒x1 換上 催化神石 → 催化神石 合成 時光之杖 → 血水既位置 換上 瑞萊的冰晶節杖 →
賣出多蘭之戒x1 換上 死亡之帽 → 賣出幸運匕首 換上 死亡之帽

唔知邊件裝既,比條link你搵番
http://lol.garena.tw/items/index.php?menu=2

小分享:有玩過飛斯既朋友都知道飛斯比較難搵錢,所以建議保留幸運匕首,到最後先換走

實戰

一開始請大叫單中
如果隊友一開始需要你幫手拎藍buff 就去幫幫佢
因為 W 技會有持續傷,所以請善用你既尾刀技術
升至 2LV 之後,可以去搔擾你既對手
開 W 技 > Q技 > 普攻佢一次。記住!一定要普攻佢一次,令佢受到更多W技既傷害
由於有天生技同埋血水,你系唔會咁快死既
直到你3LV既時候,你可以準備去殺人了

如果中路既對手系傻瓜,你只需要不斷 W技+Q技,就可以嚇死佢
觀察每一次佢剩下既血量,例如只有一半血,你就可以用以下既方法殺佢
W技+Q技 > 普攻一次 > E技 > 點燃
基本上已經必死,殺唔到就閃現再普攻一至兩下
如果中路既對手比較多血,可以用同樣既方法,去第二條路搵薄血既對手黎殺

如是者,10LV你已經可以出到閃耀劍既階段,你就可以周圍遊走開始你既殺人計劃
哎,講漏左R技 ... 大技點可以唔講 ...
其實大技比較易控制,你只需要用以下既方法就可以連接你既大技
W技+Q技 > 普攻一次 > E技 > 點燃 > R技
如果你怕R技打唔中對手,就等對手走佬既時候,剩番佢一個先對住佢開,咁就一定中了
如果未有點燃就直接R技吧
理論上,連完一次以上既技,你既Q技已經CD好,如果對住比較厚血既對手就可以再連一次Q技
去到呢個情況,大部分法師同AD Carry 都可以比你秒殺

會戰方面

會戰既時候,建議先企後方,由於R技有慢速效果,等對手聚埋一堆就可以丟出去
之後搵最薄血既,先殺,退番後少少,等Q技同W技 CD好再殺下一個
保留閃現逃走,用E技追殺已經好有效,除非你比對手高LV好多,否則唔建議用閃現追殺

我諗 ... 基本野都大約講哂,有咩問題我會再後補番
亦歡迎各位朋友一齊交流一下意見
影片視乎反應而後補
多謝各位

-.-淨係睇藍色符文...覺得怪.....其實佢招沖你一開始又唔會拎黎食兵=.=得招3技跳去清下兵-,-控魔控得好就得= =...加番d魔防重好啦-口-...

我覺得藍符唔落魔力會好好

飛斯同勒布朗一樣
機動性特強又秒得人 根本唔洗魔防
Q+W 係用黎Lv3之前磨對手血
到Lv3對手血剩一半你有跳已經可以入塔殺.

覺得魔力吾夠點解吾起通用到加番魔力回魔呢

壓線能力低  早期撞到蛇女雷茲真係慘死。
冇魔防冇回血。天賦又冇防禦
你甘玩都幾辛苦

雷茲物防英加上瞬間dps低 55波
蛇女仲大鑊
飛斯招Q E都可以無視地下D汁直接衝佢...主玩殺人(同勒布朗) 蛇女會好難肥

蛇女風箏 打j    你甘講血換血你都吾抵囉
走位勁既蛇女真係甘易俾你q到咩
蛇女出名手吾長 吾係吾知呀?
吾好講殺人啦   55波我都偷笑喇

吾係話樓主既玩法吾好  但係萬一面對強勁既對手
你既玩法好易滾雪球。俾一套片你地睇下。應該會對大家有幫助。
http://youtu.be/c8LQjgp5EuY

回覆 芒果核 的帖子

LB同FIZZ 唔同咯-,-...FIZZ得3招技 LB有4招.,,而且LB招位移可以番番去-,-FIZZ 去左就冇得番..
LB天生技可以走路FIZZ就得3技-.-如果用埋黎輸出點走?'''
基本上- -FIZZ係高機動但係又唔係真係同LB一樣,,,

同埋呢-,-你好彩對到D 比較後期既法師先好...如果唔係一般阿離 kennen呢d- -你過左去比人 暈左/ 迷左....你都.......~

最後魔防一定要小小咯唔該:) 唔係一定你先殺到人一定殺唔到你架:) 中路大家都魔攻..你加少少魔防..效益比你加果更小既魔攻高:)

回覆 KA122 的帖子

fizz e完一樣可以q佢/兵返原位...
LOL早就唔係平衡
我問你  阿離 kennen 有邊招同Fizz招E / 吸血鬼血池一樣,
可以將人地已放出既技能無視/無效化?(包括kennen招大)
有呢種BUG級數既技能都比人暈到...我就真係冇野講....~

咁當你唔識玩Fizz 既樓主套裝咪有多蘭之戒 x2囉
之後仲要加催化神石 合時光之杖
再黎連冰晶節杖都出埋 .....已厚到離晒譜啦化?
咁既裝魔攻唔會高得去邊,都仲咁堅持出魔防....
你做坦? 否則效益何在

kennen有加速有暈都未必風箏到飛斯
何况係蛇女? 比LB屈到hihi

回覆 芒果核 的帖子

= ='''fizz e完一樣可以q佢/兵返原位...<--你咁樣用左2招技黎代替lb 一招技會唔會有d問題?
唔係平衡既問題:)
另外..Fizz既e唔係無效同無敵:)你自己都唔係好明咁:)佢e係會受範圍傷同暈<--即係跳起左一樣會暈一樣會

e...古灵/精怪 - 潮汐海灵跳上他的武器,使自己变得不可被瞄准。随后他可以选择落地震击地面或是跳到另一处地方。

最後佢出點既裝我唔作評論都冇話岩唔岩..
我建議符文用魔防只係因為 符文只係用黎強化你一開始既體質有個好d既開始:).. lol本身就係一個斗大家既前期既發育...- -如果你話打到40幾50分鐘之後反勝呢d..我諗向高端局係好少機會出現;)

另外如果係我..我連時光都唔出..多蘭之後最多出魔攻裝860 同435果d出巫妖再睇下好唔好環境出帽:)

算啦 真係吾想同你嘈
甘既玩法可以玩到幾倫勁我大約都知

有d人硬係要扮勁既 比佢扮囉

其實出魔防係岩既
因為你前期出魔攻加魔係冇用
魔攻有大符已經足夠
而家好多ap都係黃符回魔 紅符魔穿 藍防魔防 大符+15魔攻
其實runes 呢樣野
睇玩個個人架姐

真係無聊.... 我只係同你分享我玩開飛斯既經驗
絕對冇同你嘈既意思
而且我主玩飛斯/LB/吸血鬼 Rank1.7k+更加冇需要同你嘈
LOL自由度高無硬性規定 始終意見歸意見
我亦無心機無時間同你執著落去

講真有信長底連技快真係冇問題
你唔係好明我講咩 即annie點人技火球已射未中
我一跳可以令火球無效
仲有蛇女、莫甘娜毒汁 飛斯可以完全無傷咁Q衝/E跳過

最後佢出裝係For你隊冇Tank or你新手
如果係我...正常多蘭都唔出
鞋之後直出1600杖,再出帽 and 閃耀劍

好環境我會1600後出疊書再合帽
如果對手真係克死我先鞋出多蘭再出帽

睇情怳我會出魔防杖/重生甲, 已經cover到晒你所需要既野。

p.s我依家打Rank,平均一場 殺同助攻都雙位數字,死控制係五次以下
你鐘意就參考唔鐘意就由得佢

回覆 芒果核 的帖子

我諗;) 隻隻英都一定有自殺一既一套;)
人地如果用安妮都唔一定要用火球打你先;)用扇形火暈左再火球都一樣可以打番你:)

不再討論:)

一睇就知你newbie 一係1999
安妮起手係要用火球磨對手血先殺到人
成日講暈技   你見安妮有暈當你唔識龜塔都算
你用咩英都好 你仲會唔會行埋去?basic到冇得再basic既討論真係唔論好過。

飛斯有控場技有走佬技仲可以衝兵穿兵 你同我講自殺,真係人能所不能

回覆 芒果核 的帖子

好似係你自己用安妮做例子;)
Q E起手麻:)
邊夠你呢個17XX +既講:)

你自己九唔搭八,冇人叫你用句子黎破解招跳喎
理解能力咁差就唔好學人分析啦 我接唔到落去GA :):):)
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:24 AM , Processed in 0.043144 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存