2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL (轉貼)人人都是高端玩家。淺談meta.
go

[英雄心得] (轉貼)人人都是高端玩家。淺談meta.   [複製鏈接]

呢篇文我相信對呢個版既大部分人都十分有用。
如何成為高端玩家?高端玩家同一般玩家有咩吾同?
點解積分一直升吾上去?  點樣可以carry成隊?

呢篇文係多字左d 不過我希望1300分rank以下既玩家可以睇哂呢篇文
字太多 我吾方便複製上黎 同埋版規好似冇話吾可以分享其他網站

http://lol.heha game.com/strategy.php?act=show&id=546
自己複製 去除空白

睇完吾該俾gd

簽名被屏蔽

thanks for sharing

thanks for sharing

笑傲無雙

呢篇野對有基本sence既人有幫助

呢篇文章真係好有用。希望更多玩家睇到

加多句..想升分好心你地咪打rank練英啦

睇左..佢入面講既一D野本身都有做緊 不過可以做更多
例如講明叫JG泥GANK...可以加多句講埋人地對面重有咩技 等JG 泥GANK既時候留意下(大技、閃現之類)
或者如果其他路消左可以自己留意甘...依D都好重要

認真POST無人理;[

好文 呢隻game始終系玩teamwork

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

今日下路同FD打爆人地
6:0
點知比上路同中路敗家敗返哂
結論係輸鸁始終都係睇隊友

遇到呢D情況唔考慮下路推快D去幫中?

Yes。呢個情況應早推塔 可以幫其他路。同埋經濟都會好d

發表於 |只看該作者 4 天前

Sence點解啊
你講Sense咋掛

笑傲無雙

330577 發表於 12-6-24 12:46 PM
發表於 |只看該作者 4 天前

對唔住大佬 我唔應該打錯字比你捉到
(你都係想我咁講姐 )

笑傲無雙

就算睇過呢篇野既人明哂所有野
始終只有睇過既人明白所謂高端玩家思考邏輯
而且都冇乜人會嘗試其他meta(陣容) 9成9玩家都係跟隨eu流

笑傲無雙 玩過星曲WEB

推卸責任 和 明白事理 都是一線之差
當然前者的出現率近乎99.9%(在我的LOL生涯中)

我就copy果段文其中一部份出來:

=================================================
我在1200elo的場 跟2100 elo的場 感受到最明顯的差異
就是我在高端場的幾乎"每個隊友" 都懂"meta"
都會溝通選角,
都會幫忙jungle 防入侵/拉藍紅,
都會告知己方jungler 敵方某人沒閃現 或某處沒眼 然後 call gank.
整隊最少會有一個人打字提醒下隻龍/巴龍出生時間.
=================================================

【開頭選角】
永遠見到手快揀ADC英雄的隊友
多於
願意選擇Tank作為起頭的隊友

其次就係JG或AP英雄,然後打字解釋「我單上/我打中/下路已滿」
說這是選角溝通...不如話係強逼對方揀SUP或者Tank...
嚴重少少會出現爭論

甲(ADC) : 乙,已經有ADC打上路了/我單中...etc
乙(ADC) : 那又如何?
甲(ADC) : 請你換SUP或TANK角色
乙(ADC) : 為何是我換,你換不可?

甲(ADC) : 我先選的 (經典金句,10個有11個會咁講)

丙(中路) : 沒有Tank...
眾人沉默數秒或輸入「...」
丙(中路) : 下路找人換Tank吧
丁(下路ADC) : 我不會用Tank
眾人 : 完了...20投吧

自己顧自己,唔及時將隊伍缺陷補救,入到場更加唔好話隊友肯「捨己救人」

【JG打BUFF】

JG幫手最多係頭1分55秒前睇水,是旦一個打藍buff一下就走人
沒有顧慮JG玩家在將近20-30秒打buff時段內出現的危機
- 會唔會有其他人突襲?   唔理啦,又唔係我JG,關我咩事
- 會唔會JG唔夠打被怪殺掉?   唔理啦,又唔係我JG,關我咩事
- JG想偷襲對面buff?   唔理啦,又唔係我JG,關我咩事
- 上述影響JG拖太耐無GANK?   頂!!條友都唔識玩,剩係打野怪唔gank,20投啦

又係自己顧自己的實例

【插眼防襲】

ADC : SUP買眼
SUP : 剛回家才買跳錢item,沒有錢買眼
####ADC殺了40怪  SUP殺了0怪  二人回家####
ADC : 為何你只買兩只綠眼,不足夠!!旁邊草也要眼的,不要綠的要紅眼
SUP : 我真的沒錢買,不如你幫忙買一只綠/紅眼
ADC : 媽的,SUP不買眼,要我ADC去買,那SUP有什麼用!!??
SUP : 人家真的沒錢...

買眼人人有責,ADC幫忙買一隻眼,已經可以增加前線打怪逗留時間/防GANK
75/125金真的會影響前期ADC的發展?我真係唔信,自私就自私吧

至於巴龍同埋飛龍,冇人插眼根本隻字不提,行過順路就望一望算數
插眼清眼已經被標記為SUP做的事

===

與其話依D係meta,不如話係玩家本身的責任
入場玩,目的係乜野 : 贏
但係有咩野比起贏更有成功感
能夠將隊伍實力發揮淋漓盡致,最後就算係輸左,你所得到的不會比對手少
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 03:27 AM , Processed in 0.063190 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存