2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 [原創]參湯降寵極限[吹水王杜xx請入]
返回列表 發新帖 回覆
樓主: Fire戰士
go

[寵物] [原創]參湯降寵極限[吹水王杜xx請入]   [複製鏈接]

Fire戰士 發表於 12-7-23 12:20 AM
回覆 錐影 的帖子

SEM 2 GPA 3.8

已經同滿分冇分別

睇黎我d數學仲有dd渣滓係到

錐影 發表於 12-7-23 12:22 AM
已經同滿分冇分別

3科A+

Financial Mathematics

Statistics for Businuss

Linear Alg.

2科A

risk management

Financial management

Fire戰士 發表於 12-7-23 12:23 AM
3科A+
Financial MathematicsStatistics for BusinussLinear Alg.
2科A

第時做金融果行?
有掂股票?牛熊?期權?

回覆 錐影 的帖子

讀晒,

YR2  再讀返 D 易小小既
APPLIED STATISTICS
STATISTICS AND PROBABILITY
ENGLISH FOR WORKPLACE
PURE MATHEMATICS
FUNCTION
DATA ANALYZE
STATISTICS AND ANALYZE

YEAR 3 讀
TIME management 戈D難野

Fire戰士 發表於 12-7-23 12:32 AM
回覆 錐影 的帖子

讀晒,

商科神手
不如pm傾-.-?再講隨時變左吹水post

十週年勳章(賀詞)

回覆 錐影 的帖子

錐影:如果湯/1的話 能力的確無上限... 若設計每次升Lv加的能力值都一樣

因降式可寫成 (Lv+能力)/1 > 能力(未降前)

======================================

某d玩家(包括樓上climbex0212),數學底差的可以參考下樓主的計法
如果你唔信 任何降級用品的 降式係 Lv/K+能力/K+C , 你可以用EXCEL 自己寫D降式出黎睇下囉
你仲唔信可以自己慢慢降睇下夠唔夠4千能力值 但可以好肯定用參湯降無可能

其實唔洗M2都應該計到,如果讀過中學必修部份的數學都一樣可以諗到係會有上限

諗的方法係 Tn 寫成降寵降公式 每次的變化為 能力*0.75+C 且C<能力*0.75, 詳細唔點講 最後結論同樓主一樣
已有 1 人評分Good 收起 理由
Fire戰士 + 3 唔用難方法都諗到...勁

總評分:  Good + 3   查看全部評分

回覆 no009 的帖子

高手,自愧不如...可以唔用LIMIT 都計到

十週年勳章(賀詞)

回覆 Fire戰士 的帖子

唔係詳細計 只係可以大路諗到 但之後只要用幾個例子按下就知到推論岩唔岩

而推論就係降寵有上限

但要肯定100%上限係幾多 就要PROOF 就用 limF(X)  姐係樓主你的方法

苦 你咁多年黎都咁鍾意用d xyz出黎講

Fire戰士 發表於 12-7-23 12:01 AM
回覆 松松熊 的帖子

首先我冇讀M2,我係讀AL 既PURE MATHEMATICS/APPLIED MATHEMATICS. 我而家係polyu 到讀 ...

Q1.點解一定係要 *3.7 既?

Q2.你果個limit take 果陣有冇show 佢係唔係convergent?
     因為M2教要converge先可以用 F(x-1)=F(x)→L   as x→infinity
     diverge?

又係杜xx同fire戰士既爭執,唉.......

首先,我唔識杜xx,亦唔識fire戰士,但點解好似要專登開個post去串下人地咁既

之前d post都見唔少咖啦,fire戰士最中意拋書包,講下數,可能你真係咁為大家著想,專登計數出黎,講下自己讀邊間u,gpa幾多分咁啦,

而聽人講個杜xx好中意利用hkd買童野,串下人,開下post晒下命咁

但其實有冇必要專登開post '潤' 下人地咁呢,而且次次回覆fire個post,都係個幾條友 ( 名就唔講啦,陣間實有人回,你地就知係邊d咖啦) ,好似一早夾定晒,一有post係串下杜xx既出現,就要驚死執輸去回個post

之後如果有人係個post度撐杜xx,就話個d人係兵,要護主啦個d咁既說話啦,又唔諗下自己喎:)

其實呢,我唔太清楚杜xx仲做佐d咩去串你地啦,但係講真一句,你地都覺得佢用hkd玩童,唔gur冇問題既,佢中意姐,雖然我都唔太主張,但人地搵到,有$冇地方洗

但你地咁樣係度專登開post串下人地,講真,亦唔見得有咩光彩,有幾醒目,有幾成熟啦,加上樓主fire好似係大學生,仲要玩專登開post串人,可能你既目的係好偉大,係想教人降寵,可能係我太小人之心啦

但係如果,專登開post串人,你亦不顯得與杜xx有d咩大的分別

預佐比人插,但請理性討論~

十週年勳章(賀詞)

回覆 廿八座俊 的帖子

註冊時間12-7-23

可能你係覺得我地係"潤"緊杜利萊
不過人地自稱佢有4千力寵,又間唔中話賣4千力寵,但係事實上佢係呃人

樓主用算式去証明無尼件事,我唔覺得係有幾拋書包,讀書之後能夠將重新應用番係日常生活到係件好事黎,如果唔係你學完唔識應用番係生活上,咁你讀黎有咩意義?

另外其實童話區d post都好多人睇,回唔回覆只係睇個post對其他人黎講有無同感;
樓主我只知佢係GAME入面叫乂彩乂,係GAME入面一句野都無講過,覆佢只係覺得佢的意見岩
而非所講的夾定哂

不過有d人又話 "專登開post串下人地,講真,亦唔見得有咩光彩,有幾醒目,有幾成熟啦"
如果係咁,政黨係咪唔應該公開批評政府做法?時事評論員唔應該對任何一件時事作評論?
起碼我覺得樓主光明正大開POST,而佢所講亦不無道理。

正如有d人想隱藏身份開個新帳號發言,尼d叫光彩?
敢言但不敢認,有幾成熟?

已有 1 人評分Good 收起 理由
心聲 + 3 精品文章@@&quot;

總評分:  Good + 3   查看全部評分

第一啦,你話佢呃人,事實上有冇人因為咁樣而有到損失先?
究竟係呃人定係吹水呢?
如果佢真係因為咁樣呃人地,賺佐一筆,你地潤佢,我覺得亦無問題

第二,關於佢用算式計出降寵極限,可能佢本身既目的係為大家好,想我地知道一D關於童既知識,但我想問呢,唔知你有冇睇到啦,之後佢回既內容,有點兒9唔搭8,話讀POLY,GPA 3.8,咩咩3科A+,可能唔係想拋書包,但應該唔會係回答人地的問題吧? 可能你覺得講下自己既成績,冇咩不妥,的確,佢成績係相當不錯,但有必要show咁多出黎嘛? 炫耀自己成績唔係問題,咁....杜XX炫耀自己的財產,身家,咁又有冇.....?

第三,可能你講得岩,唔係夾定晒,但之前D POST,你可以看看,幫FIRE說話既係有同感的人,幫杜XX說話既就係兵,護主,雙重標準?

第四,樓主光明正大開POST,杜XX又何嘗不是呢?  只不過前者比較醒目,借教人為名,藉此帶出杜XX的不是,而後者只不過係開心炫耀自己所擁有的東西,卻得到什麼既回應?    而且,1個開POST串人,另1個開POST晒命串人,2者本質可能不同,係可能,但做法卻一樣,何必五十步笑一百步呢?

最後,隱藏身分有可問題?但我敢發言,並不是盲目追隨任何1個人,你知啦,有不少人係睇'名'去決定自己既立場,而不是根據事實

十週年勳章(賀詞)

回覆 廿八座俊 的帖子

第一啦,個杜利萊每一次都講佢有4千力寵,但係其實早有人計過唔會有四千力,而佢呢就一直只係用"你班窮人,無錢降咁多次"等等的意思,去話其他人無錢/能力降唔到咁多次湯 唔會知事實上佢降到四千力。
但好明顯事實上係唔會出到4千力,同埋就算無人有金錢損失,見到佢咁自大且係人地提出証據後仲堅持自己的大話係岩的時侯,迫使唔少人"潤"佢。

第二,炫耀自己唔係無問題,但係問題係在於 你炫耀的時候 所講的野有無對其他人有影響?杜利萊每次炫耀時,都會話其他人係死窮鬼,如果有錢就應該要學佢咁做,將其他人踩到一文不值。
但係樓主的炫耀成績對其他人有咩影響?咁你自己話啦邊個有問題...

第三,我從來無講過幫杜利萊講野的人係兵、護主;所以不存在雙重標準,而我所講的有同感而發表意見的意思係指出 從來無同樓主夾過。

第四,杜利萊開post同樓主開post的原意都可能係為串人/炫耀/分享等等,但係有好多回覆杜利萊post的人係game到其實一早見過佢的一言一行,的確黑人憎;你要明白點解同樣開post的人 鬧杜利萊 的人 往往比  鬧樓主的人 多,原因係因為 杜利萊 係game入面好討人厭,以致其他人見到佢開post 就會想鬧佢。 
係唔係 五十步笑一百步定 就由其他人自己觀點諗啦。

最後,隱藏身分其實問題不大,網路本身就係虛假的東西。不過你講到自己係"不是盲目追隨任何1個人",咁點解唔以你真身發言 去証明你以往的言論都不是偏幫某些人? 因為以雙重隱藏身分發言,比人的感覺係你一直都偏幫緊你所謂不偏幫的人。

我亦不再回覆有關你的言論,以免罵戰開始開始。 

松松熊 發表於 12-7-23 09:14 PM
Q1.點解一定係要 *3.7 既?

Q2.你果個limit take 果陣有冇show 佢係唔係convergent?

其實應該要用FORMAL DEFINITE OF LIMIT
去PROVE 但係禁樣大家仲難明,所以用返M2既方法

Q2.

我有95%既CONFIDENCE INTERVAL 係3.7

松松熊  @@我大概明了,謝謝你喔  發表於 12-7-24 08:17 AM

回覆 廿八座俊 的帖子

您好,
我從來沒有拋書包。有幾點要澄清:

1. 係家族入面冇一個族人係唔知我係讀數學,亦有不少族人知道我中意去用數學去証明 童話入面既公式。

2.  係開POST 之前有好多人都係2000FUN / 私底下問我 有冇LIMIT 既存在.

3.  要公開做PROVE 係因為如果只講一個數字出黎,說服力不足。

4.  POST名係因為有人曾經講過有一隻過4000力力寵。

5.  我只係同我朋友吹水,如果睇唔過眼可以唔理。

6.  我開POST 係歡迎公開理性討論,如果閣下認為我有失實或不快可按上一頁離開

廿八座俊 發表於 12-7-23 10:49 PM
又係杜xx同fire戰士既爭執,唉.......

首先,我唔識杜xx,亦唔識fire戰士,但點解好似要專登開個post去串下人 ...

引用番自己講過既野先

你認為樓主係晒命,請上一頁離開
你認為樓主係同人比較,請上一頁離開
你認為樓主講既係廢野,垃圾,根本唔見得人,唔岩你口味,請上一頁離開
你認為上面全部都係,又想有言論自由,請留字後,直接關閉瀏覽器或字都唔洗留就上一頁離開

噢....原來杜XX係咁踩人,如果是真的話,我之前的言論絕無冒犯之意,只不過我是根據自己所看到的作評論,如令樓主或no009作出任何冒犯,我在此致歉。

但我始終認為,沒有必要開POST串人,始終人地質素低,自己亦不應該跟他傻下去。

至於錐影這位C兄,你個D咩咩上一頁離開,可以省略,也不是什麼有趣的回覆,而且你不是樓主,沒有資格幫他說話:)

廿八座俊 發表於 12-7-24 02:39 AM
噢....原來杜XX係咁踩人,如果是真的話,我之前的言論絕無冒犯之意,只不過我是根據自己所看到的作評論,如 ...

對唔住,我只是自言自語
何必對號入座

climbv69883  唔係fd冇得禁讚好:o  發表於 12-7-24 03:15 PM

打打下機變左上數學..@@
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 06:05 AM , Processed in 0.037944 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存