2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero [認真討論] 弓遊難做 , 好M , 愈玩愈沮喪 , 個人愚見分 ...
樓主: windnature01
go

[游俠] [認真討論] 弓遊難做 , 好M , 愈玩愈沮喪 , 個人愚見分享   [複製鏈接]

jccy1101 發表於 12-8-5 10:25 AM
其實我唔明點解有d弓係都要用箭雨淋對面戰士而唔係淋法師

因為

(後面)                  (前面)                   (箭雨最大射程)
    弓       法師      戰士                           ||||||||        敵方戰士   法師  弓

結論
大家都係淋對面既戰士
沖得比較前既法師
火法冰法先會食多d箭雨

chanchampk  錯!佢係講緊d弓手箭雨前排戰士群個區域,可以cut 火法/冰法大技,變相增加我方前排士兵既生存率!  發表於 12-8-6 08:02 PM
jccy1101  即係個d弓淆到乜咁...  發表於 12-8-5 11:36 AM

緩速毒弓蓋技應該都唔會比人罵到甘
而且火箭係主線絕對唔係無用
火箭絕對係一招幫戰士博技既良物
同埋好多弓遊都企到後一後亂放箭雨蓋到技
但係點解唔諗下企前小小箭雨後面敵法去斷人技呢?
以上淺見

笑傲無雙

你話弓難玩,唔見得,弓手破冰冇人吊,食技都冇人吊重想點?有時我玩戰就死,d弓手唔係貫架,係精準最緊要佢呃到傷
講起依家fez  d職戰士都唔會想打前線,人地一係就雷d陣一係就箭雨火法陣

依家的fez比起以前新手玩的時候更on9,以前雖然有好多比人踢的時候,會有唔開心
但係比起依家的戰線會係自己走場,比人踢的更家唔洗講,除左掛水之外唔見得有,大團踢d低lv唔坐水的出場反比人吊@o@
諗番以前d團真係好q懷念

玩過星曲WEB

弓遊唔算難做卦..騷擾下法師/小心破冰/煩膠精準or強力汁雞
咁又一場

我個人中意飛鷹火箭lo..-.-"

你要用箭雨既話, 根本唔應該打到冰.....招技本身就有夠遠的;
貫骨救人你都要睇下個人仲有幾多血, 如果個人得100血以下你仲貫, 禁其實你只係阻左己方人殺敵方的機會....
而一隻識玩既弓遊更無可能蓋到重壓/火D等大技, 因為這些大技只能在身前放, 弓遊要打的是後面的人啊, 如果你係打前面的人那根本就是你的問題吧............

你玩火毒慢 應該唔會有人吊

仙人SH  比對面吊.......  發表於 12-8-5 08:17 PM

專打後面既法咪無咁易蓋到戰傷

避開唔好射前面己方戰士既目標

一隻弓係應該企係盾戰後面, 同大劍個堆並排
平時食住藍水箭雨敵人後排, 側邊既戰士冇人打既話就出火毒慢箭打佢
見到有敵法師冇乜血小跳咁返入敵陣
你就衝前飛鷹追殺佢/打跌佢等隊友行去殺佢

其實玩左咁耐弓我都冇乜俾人鬧同踢過
甚至試過慢同火箭硬直用到好, 係僻地有唔少人頭因為咁而走唔甩

笑傲無雙 玩過星曲WEB

玩弓手
好多死no9 亂食技/破冰/等等

弓手好有用嫁...岩岩同一隻弓去守塔..我雙手黎
佢遠距磨佢小小血先...之後我行到去佢慢箭..咁就搞掂左

一句講晒 技術問題

玩過星曲WEB

所謂........
各家自掃門前雪.......

玩過星曲WEB

ngck0122 發表於 12-8-5 06:36 PM
一句講晒 技術問題

仲有經驗問題.......

我的心聲~~

有時唔只弓遊,e家有時刀都會比人話
d戰成日覺得佢埋到去就一定 會/要 打到人
佢打中人地一下就叫有貢獻,
遊幫你加下狀態等你得開心d就叫阻住晒

弓遊幫你上慢箭諗住比你追雞追得快活d =你食我技丫 !@#!@$%#%!
弓遊見到成堆人飢餓佬衝緊埋黎 諗住貫一貫幫佢地清除一慾望, 係弓遊出緊技硬直既時候,前面有條友出d唔知咩大技/暈技, 跟住貫中先 = 你_貫乜野丫 !@##@%!#@!
到我地退既時候, 未有pw, 有人係咁叫你貫啦貫啦, 跟住你冇pw出唔到, 然後對面太勇猛 比人清左場 = 應貫就唔貫,唔應貫你就貫 !@#!@%@#%$%

見有人被暈,
刀遊幫你破左防先,再比你打得爽快d= 你一下傷咁低打乜野丫 咪阻住啦!@#!@$%@!#

結論:
所有職除左遊之外出咩招都岩, 你班遊一蓋到佢地任何技就係你唔岩, 你每樣技都太低傷啦!
打人呢d等我地d一下打得出高傷既做啦, 你行埋一二邊做你應做既野,不過你好似冇一樣野應做, 所以你轉職把啦! 唔需要你啦!

十週年勳章(截圖)

玩弓玩到咁沮喪咪唔好玩弓囉
反正港服太多弓手,玩到唔想玩

其實比起以前 而家弓手難玩左的確係真既
難就難在係前線做到砲台之餘又保到命 而唔係唔破冰 蓋傷
講到尾 會破到冰/蓋到傷原因得幾個
1)箭雨/精準西
2)對面得番極少血/比人暈左走去係咁精準/飛鷹(*唔係話飛鷹執雞有咩唔岩 但如果戰士/法C已經追緊D得番2XX-3XX既雞 而自己又冇2-3下飛鷹連中既技術 呢個時候你放飛鷹想執雞就=係故意蓋傷放雞)
3)禁錯
當然以上3樣都係可以人為避免到既野
但難係難在吉吉同埋拳手既出現 大劍都可以包括在內
就算你幾準都好 對方反+沖就可以好快埋身 拳手本身忍痛+霸氣弓手有時都好無奈(同打盾冇咩分別)
大劍同雙手/盾唔同 埋到身有死0斬 弓手就好難避 但面對盾 雙手 慢+火+毒+技術 1ON1之下都未係問題
所以現時未玩過弓既新手想做隻好弓比起第1版果時真係難左
以自己為例 第1版玩弓 唔用箭雨之下上到20K傷0死基本上都係例行公事
但而家要保住0死之下傷就冇咁高 加上新職之下(本人岩岩玩番冇耐) 用火+慢箭多左 做少左精準西
人頭少 傷低左就係本人第一個感覺(當然本人技術生疏都係主因之一)
對新手/現時既弓手既建議就係\
打國戰之前重新諗下自己既職業 定位又係咩
呃傷? 汁雞神手? CUT技? 火+慢+毒令對方前線由食藍變食紅? 唔係用精準而係禁C制等多3秒用貫救人? 等等
其實樣樣都可以係 但真正既勁弓手究竟要做邊樣? / 點先唔會咁易比人吊/踢?  
只在乎你地自己點睇.......點感悟弓遊呢個職
當以上都睇明晒 我估弓手會更易成為你地最中意既職之一
(以上只係冇技術+未訓醒既本人亂UP一餐 高人可加以糾正)

每個職都有佢既難處既......
弓遊打主線已經算死得少
精準強射毒箭火箭, 退線果時先用貫
但弓手打副線作用唔大, 機動性低, 又拆唔到塔
我自己玩過幾日弓手覺得都真係幾難玩(因為無技術), 最後都係轉返刀

玩弓, 從來都唔係打最近隊友既敵人,
玩弓, 從來都係用黎汁雞+連技用, 厄傷都係
玩弓, 貫骨比較小係用黎救人既, 較多係用黎孤立敵方支授的技能
以上以下都係我本人愚見,

先講弓遊常用既技,,
箭雨係用黎打邊線同埋離對線位較後既法C
1係用黎CUT技 妨止佢地死位打對線位既人, 2黎可以磨血, 等佢成為第2rd 肉
如果你係用箭雨打到冰位個d人既過,, 好明顯你係打錯敵人,
而且冰得, 你都睇下冰左既人, 左右有無人放技打, 或者有盾, 如果有,, 你幫手連技啦,  (你永遠唔會係破冰個個
1毒1火, 之後精準磨血,

之後飛鷹我覺得算係主力技,,
箭雨連飛鷹,, 只要對方食左箭雨而又有硬直,, 係有足夠時間打多下飛鷹,,     ((+10以上 都招到170血
而且你捉小跳捉得準, 飛鷹絕對可以捉死小於200血既人,

如果打戰士個d, 毒打出技硬直位,, 之後佢地慣性小跳再用火箭, 飛鷹精準到佢無血
尼個時候你可以殺或者打到佢無血既, 殺, 你位米厄多個人頭, 不過你可能會比人打lor
磨血, 至小對方完場前都無咩消

最後貫骨, 就要睇你走唔走得岩位,
你係對線位既左右方, 貫走d 對方援軍, 或者對d 走得太遠既雞, 貫到佢倒地,,
咁樣可以令我方既人殺更多, 又可以推線打ob, 1場既勝率都高左,,
如果你真係想救人, 你就要睇下追擊個d 前蜂 係咩職,,
雙手既話, 你貫黎都無用,, 佢沖斬完, pw都夠,碎擊音爆, 未必救到
大劍就可以試, 因為加攻後既大劍, 我個人覺得pw 較小, 追擊效率較低,
而盾既話, 毒+火磨佢血啦,
其他職都可以貫, 因為追擊力甚低,
ps, 如果你既戰友係拉打, 唔係真退, 你就唔好貫
因為你好大機會幫左人地走路,, 令到我地反擊不成

依家d弓遊企到咁後放箭雨    一係打前排蓋近戰傷 , 一係就打自己人d位
火毒慢   放係好 , 但唔係叫你成場狂放   見到冇傷忍想走   火箭定佢/上慢箭
見到盾戰行緊黎   仲未有人打個時 , 你率先放枝蛛絲比佢   一定好多人多謝你

依家弓遊唔係難玩 , 而係依家d人冇心玩好弓遊
企前少少   放箭雨打後排法師幾好 , 又痛d    又可能斷到技幫手
不過自從強力射擊改低左傷之後 , 我都冇咩點玩
本來由打250幾上石打300幾 , 變到依家鑲10幾攻先打得200幾   睇見都心酸

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

箭雨垃圾技
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 04:07 PM , Processed in 0.040937 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存