2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 「誰說我要上路?!」草叢裡飛奔而出的坦克--蓋倫 ...
樓主: 零洛脩
go

[英雄心得] 「誰說我要上路?!」草叢裡飛奔而出的坦克--蓋倫   [複製鏈接]

緋櫻靜 發表於 12-9-1 06:59 AM
這樣說

所有既英雄都可以打野

如果非要給予打野蓋倫一個類別
那麼他屬於後期坦克

一組隊伍中坦克往往能夠令隊伍會戰獲得勝利   但打野的位置多數都只能實施半坦  要上路也為半坦才能有效地令會戰陣容強勢

但蓋倫打野的話  在中後期來說已經是一名坦克   效果遠超於其他打野的半坦   即使上路沒有撐起半坦   只有蓋倫坦起亦可有效地在會戰成為隊友的盾牌

這方面我在最後Q/A 那都有說到

笑傲無雙

sv玩呢隻都幾勁,又係既,台服都唔肯接受呢d英雄,

成班都要跟住美服果d人點出英出裝,,唔識自己念,

笑傲無雙

我都好鍾意搵呢d英雄打位,eg塔里克.@@有機會寫番個.@@

零洛脩  沒有玩過塔里克-w-  發表於 12-9-1 10:59 AM

笑傲無雙 忍影世界

回覆 三隻字 的帖子

我有興趣
等你寫

多謝分享     

打野 好特別0.0

回覆 零洛脩 的帖子

你打野蓋倫既"全坦裝"

任何一隻半坦都出得

有何特色呢?

同埋出反甲真係

戇鳩架

出蘭盾效益仲好

同埋係呢度同你講一講

你個"全坦"蓋倫其實都係半坦

全坦就真係全坦,一係就輸出低但係cc技強大,如樹人,潛水員

一係就全坦裝都有不錯的輸出,如龍龜,石頭人

果D叫做全坦

半坦既定義係

有一定既硬度以及一定的輸出能力

你既蓋倫都係一隻半坦

只不過係技能令到他似全坦姐

20%防,百分比減傷

比一般出半坦裝既半坦硬

但係佢既定義都係半坦
已有 1 人評分Good 收起 理由
kkiitt9988 + 2 正解

總評分:  Good + 2   查看全部評分

笑傲無雙

.人地有人地玩法,玩得勁未得,,做咩話人ON9.

你有料可以寫番個POST

笑傲無雙 忍影世界

呀靜呢排好燥底

緋櫻靜  我不嬲都係咁,又其是係見到誤導既心得文  發表於 12-9-2 10:36 AM

笑傲無雙

其實呢篇野都值得參考 ... 蓋倫如果打野真係同龍女差唔多定位 . 只係全無CC技  得招Q追殺  所以我覺得如果有個冰錘可能會好D .. 可以補番少少既不足
但係賢者之石我覺得真係唔應該出 . 寧願出個龜殼 . 被動技 比野怪打都會斷  咁樣賢者之石  個效益真係少之有少 ~  
不過打野有個優勢就係初期W技後 可以幫助隊友頂塔助殺 .  呢個我諗會效果唔錯 ~

緋櫻靜 發表於 12-9-1 12:36 PM
回覆 零洛脩 的帖子

你打野蓋倫既"全坦裝"

你說出反甲是錯誤的選擇   但反甲能令我打野速度更有效率而且面對ADC的無盡+幻影不必畏懼

你說半坦是有一定的硬度以及有一定的輸出   但我這樣出裝的蓋倫就有比半坦更優秀的硬度以及更優秀的輸出效果

我即使說他是ADC也不為過

你可尚且先嘗試一下  蘭頓與反甲的效果分別

再者   我什麼時候受過蓋倫是全坦   我在文章也已經有表示到蓋倫全坦沒有前途

為何你要無端去執著與我的蓋倫是''全坦''?

kuRt` 發表於 12-9-2 02:16 AM
其實呢篇野都值得參考 ... 蓋倫如果打野真係同龍女差唔多定位 . 只係全無CC技  得招Q追殺  所以我覺得如果 ...

賢者之石與龜殼的選擇我就不再辯論了   正所謂各有各好

但如你所說   冰錘能幫助隊友更容易拿到人頭   但亦會影響了蓋倫後期的坦起情況
冰錘增加血量與小量攻擊  那麼我在前期應該棄掉哪一件裝備呢?  無論我棄掉哪一件   都會影響了後期   因為配搭上根本就是亂了套  有血量的話就只能靠終極戰戟去吸取其血厚的效果  但我的選擇是終極戰戟為最後一件裝備   那麼要到那時候才有相應的攻擊以及血量效果嗎?   與其這樣  那麼我可選擇坦起比較重要

緋櫻靜  你接乜撚野受丫?一直都係度反駁,咁撚野叫接受呀?你唔開post咪無人"煩"你囉戇鳩仔,識少少就扮代表以為自己好撚勁出來獻世開post教人玩,收皮啦廢物   發表於 12-9-4 10:43 AM
緋櫻靜  你唔接受人地意見就算,你再玩多半年就會回想起點解自己當初出裝咁撚戇鳩  發表於 12-9-3 05:49 AM
緋櫻靜  如果有人同你講唔著衫係30樓跳落來唔會死,你會唔會去跳呀?  發表於 12-9-2 03:11 PM

回覆 零洛脩 的帖子

其實半坦既定義同硬度無一定既標準

你4件防裝1把終末加隻鞋

咁個都硬啦

蓋倫比人硬既係基於他招W技

唔係因為你咁出所以硬

而蘭盾同反甲

我低lv果陣都好鐘意反甲

因為又平又高防

但係我愈打就愈覺得佢廢

因為淨係加防,反傷,人家唔打咪無用?

相反蘭盾,人地打你就減攻速

唔打你都仲有招主動技可以開

好好多

同埋你所講既後期有力係基於你有血量有終末

而再睇番你既出裝

你出曬一堆防裝先出終末

即係你未出終末之前都係一隻超級小兵

轉人唔痛

得招R來汁人頭

無錯係"汁"人頭

到你出到終末了

有多果幾十攻,幾十%爆擊

人地adc都出左天使甲啦

咪又係唔痛?

全坦同半坦果度

我比你個標題誤導左

零洛脩  如果我系唔會接受人地嘅意見我會唔同你地爹咁耐啦 唔好一味以為自己真係好有權威好冇 你真係好煩啊 冇品就算啦 人煩就人厭架啦  發表於 12-9-3 04:14 PM
零洛脩  我覺得你似係搵交拗多個嚟提意見 一直自己係到鑽牛角尖之後又要繼續嘈  發表於 12-9-2 11:41 PM
零洛脩  講多無謂試下最實際 一直紙上談兵有用?  發表於 12-9-2 12:13 PM

笑傲無雙

有時間係到批平人地,不如寫番個garen出黎,比大家研究下好過啦-.-'

緋櫻靜  我諗即使以你既無聊程度都不足以令你走去研究garen啦下嗎?  發表於 12-9-2 03:13 PM

你呢隻JG不如用 龍龜,石頭人,潛水員,CHO
呢4隻都比你好要CC有CC,要坦可坦
你話你中期-後期反羸
你前期都輸緊邊度有反期出現
你隻英JG唔係唔得只係FOR NG
個人見解

笑傲無雙

零洛脩 發表於 12-9-2 09:34 AM
賢者之石與龜殼的選擇我就不再辯論了   正所謂各有各好

但如你所說   冰錘能幫助隊友更容易拿到人頭    ...

咁你要明白 .
蓋倫JG .
無可否認  佢係JG到 ~ 因為佢E技成長有殺傷力 ~ JG 真係冇咩難度 ~
但係 寫攻略 ~ 都係比人研究  或者有咩需要改進 ~ 我講話賢者之石 浪費呢個係論點1  ~
然後如果要JG  ~ 除左要搞對面JG怪 之外 仲要有GANK 力 ~  另類打法 唔一定有好多人接受到 ~ 但我覺得要有足夠既理據去支持   對嗎?
你唔出冰錘 ~  係少血D ~ 但係GANK 力 十足 ~ 呢樣係無可否認 ~
然後 如果真係要JG玩坦 ~ 又唔出冰錘 ~ 你唯一既任務就係 早期玩全物防裝 配合隊友玩塔殺 ~  然後只靠R技 尾刀  頂多都係Q技 幫禁技 ~  
咁對於JG 黎講  ~  除左頂塔之外  蓋倫仲有咩用處 ?

我認同你既文章 係覺得蓋倫JG  可行  但我覺得你一味只係講谷坦裝 ~ 缺乏左JG 應該做既事 ~
我由改版之後 ~ 大部份 打RANK  都真係用蓋倫打 ~  蓋倫 你全坦 . 可以講話後期冇人理你 ~ 因為你只係R技有傷害  係到尾人頭  ~  但係如果你有裝備 +番少少攻  同少少既減速  ~  對成場既影響力真係好唔同 ~~
再加上 W 技本身既硬度 ~ 我覺得冇咩必要咁坦 ~  

我真係討論成份 ~ 我都好中意玩蓋倫 ~ 但係蓋倫全坦 只係W 技更硬 ~ 會戰同以前一樣 (冇人理你)  同埋如果係為左高幾百血 放棄 冰錘 ( 對GANK力 影響更深 )  

最後一句 .  裝備永遠唔係獨孤一味 ~ 冇永遠出裝既規律  所謂坦唔坦  係睇場上缺乏D咩架姐 ~ 如果你話你GANK 果條路可以 暈 可以減速 ~ 你唔出冰錘都得 ~  我覺得認清隻英 仲要認識裝備 先係永遠既王道 =.=

kuRt` 發表於 12-9-3 06:30 PM
咁你要明白 .
蓋倫JG .
無可否認  佢係JG到 ~ 因為佢E技成長有殺傷力 ~ JG 真係冇咩難度 ~

咁可能系我個人問題啦
我玩蓋倫坦啲人會戰都打我先=...=

而且你都知道 攻略系用嚟參考嘅啫  出裝都系要視乎情況而定

多謝分享
不過我想問, 在沒殺數, 正常打兵下, 打單上不是比JG 肥得更快嗎?
打單上也可以做有輸出的坦呀
當然,非主流玩玩也可以^^

緋櫻靜 發表於 12-9-2 10:47 AM
回覆 零洛脩 的帖子

其實半坦既定義同硬度無一定既標準

我唔比啲論點人支持我點得?即係我寫篇嘢出嚟  係話比你地知哦我唔識玩架  寫出嚟拖架  你地快啲嚟指正我啦  咁樣?講兩句就話人on9?你知唔知我忍得你耐就唔想再忍你?

我出反甲系因為對面條條友都打我先  咁唔通我要出蘭頓然後衝入去人群裡面緩速再比人A死?
攻略係死嘅人係生嘅   我只係寫篇非主流嘅打野蓋倫比大家玩下參照下打法同裝備點樣出啫
咁唔通你玩蓋倫打野對面全部法師你都會跟住我出反甲了喔?  我諗你都唔會咁on9啦係嘛?
但係你就死都要話反甲唔撚掂  賢者冇撚用  !
喂咁你就咪撚睇啦   家下又唔係叫你一定要玩   一定要跟  你可以唔跟嘅啫  你唔撚係讀死書啊?
正所謂各有各打法  正如你篇黛安娜攻略咁   人地夠話有其他裝備好啲啦  你咪一樣話有自己唔出嘅理由?
如果係老手嘅自然可以係局勢判定到要出咩啦  咁就算玩咩jg都得架  洗鬼睇我篇嘢啊?
我就係想比啲唔係咁熟手嘅人參考下啫!  你咁都要次次屌行曬?  你家下係咪好撚神先?
識少少就話我廢物?  你咁撚勁你就唔係到睇我篇''廢文''啦   去左打世界級比賽啦

人地嘅攻略係點樣你需要去執著? 有需要試都未試下就識少少扮代表咁屌人?
睇留言啦   有人試過得左架   你呢?一直同我係到話東話西紙上談兵   你有冇真係試過先?
你如果真係有認真試過話唔得喔   唔係好掂喔  咁你咪同我講咯   但係你冇啵!
你冇試過就係同我巴巴喳喳喔!  係咪有啲講唔過去啊?
你試下你篇攻略咁樣比人屌會點樣? 你都唔撚高興啦係嘛?
咁我宜家上去LOL密技個到睇攻略  睇到話:哇!咁樣出裝廢架喔!  咁樣我係咪要去插個原作者?

好心你就激動少一陣啦  我已經好多次忍讓你  但係你就要處處逼人  咁家下好啦我唔忍你啦  你開心啦?

蓋倫太厲害了,不過已經被削弱了點
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-26 08:42 AM , Processed in 0.044207 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存