2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL My blade is at your service - Irelia
go

[英雄心得] My blade is at your service - Irelia

我今日介紹既係我隻Main - Irelia
愛歐尼亞人一直以來都在追求著「悟道」,其中一環便是發展出了符文大地最令人嘆為觀止的戰鬥藝術,同時也是最致命的武術。武術之中最具代表性的便是刀劍之道,儘管這其實是為了抵禦外敵入侵的副產品。里托大師是愛歐尼亞最著名的劍客,所有鄰近的城邦都爭先恐後地向他請益。他最精髓的劍道是不傳之秘,傳說中他手中的劍甚至會呼吸。然而,這樣的劍術大師最終還是被打倒了;他染上了神秘的絕症,連符文大地最高明的醫生也束手無策。里托大師病逝了,身後留下一雙兒女,傑洛斯和伊瑞莉雅,以及一把傳家之寶、獨門利器。傑洛斯成為了愛歐尼亞軍隊的一名中士。在諾克薩斯入侵的前夕,傑洛斯離開了愛歐尼亞,前往蒂瑪西亞請求援軍;伊瑞莉雅則一肩挑起守衛家園的重責大任,孤身面對諾克薩斯的壓境大軍。

愛歐尼亞人英勇奮戰,但仍無法阻止諾克薩斯的鐵騎;他們的鮮血撒滿了自己的土地,任異國的馬蹄踐踏而過。無可奈何之下,愛歐尼亞人聚集在普雷西迪之牆準備投降。但年幼的伊瑞莉雅舉起了父親的巨劍,發誓要死守家園,並堅信哥哥一定會帶著援軍回來。被這股信念感染的愛歐尼亞人又重新燃起了鬥志,繼續奮戰抵抗諾克薩斯。不幸的是,在混亂的戰場上,伊瑞莉雅被敵方的死靈法術擊中,受到了黑暗的詛咒。在她的生命力不斷流失之際,「眾星之子」索拉卡出現了,並試圖讓伊瑞莉雅消散的靈魂穩定下來。懷著守護故鄉的強大意志,伊瑞莉雅從死亡的邊緣歸來,而父親的巨劍也在此時騰空而起,盤旋守護在她的身邊。所有敵人都被這樣的奇蹟嚇呆了,伊瑞莉雅卻在此時回身衝入敵陣。巨劍彷彿有自我意識一般,在空中輕靈起舞,橫掃諾克薩斯的軍隊,斬倒一個個入侵者。最後,這些受到重創的侵略者只能黯然從普雷西迪撤退。在這場戰役後,伊瑞莉雅被任命為愛歐尼亞護衛隊的上尉。而當保家衛國的戰場轉移到正義之地時,伊瑞莉雅自然義不容辭。

「劍走龍蛇,以血作畫。」
--選自諾克薩斯戰地報告

利刃衝擊
伊瑞莉雅衝向目標並攻擊目標,造成 20/50/80/110/140(+1 物攻) 物理傷害。
如果目標被殺死,則刷新利刃衝擊的冷卻時間,並返還 35 點魔力。
消耗:60/65/70/75/80 魔力
冷卻:14/12/10/8/6 秒
射程:650
依一招技係比你用黎食一D遠既兵。唔好狂用。因為會唔夠魔。

飛天御劍
被動:基礎攻擊回復 5/7/9/11/13 生命。
主動:伊瑞莉雅的物理攻擊附帶 15/30/45/60/75真實傷害並恢復 2 倍生命,持續 6 秒。
消耗:40 魔力
冷卻:15 秒
射程:20
依招技令你在線能力。有得回血不過依加要開左先回更多。

平衡打擊
伊瑞莉雅穿刺目標,造成80/130/180/230/280(+0.5 魔攻)魔法傷害並減速目標60%,持續1/1.25/1.5/1.75/2秒。

如果目標的生命百分比比伊瑞莉雅高,伊瑞莉雅會暈眩目標。
消耗:50/55/60/65/70魔力
冷卻:8 秒
射程:425

卓越巨劍
伊瑞莉雅精神召喚四把巨劍攻擊敵人。巨劍對接觸到的敵人造成 80/120/160 (+0.5 魔攻)(+0.6 額外物攻)物理傷害,並汲取 25% 英雄真實傷害值轉為伊瑞莉雅的生命值(小兵 10%)。
消耗:100 魔力
冷卻:70/60/50 秒
射程:1200
無血個陣開黎打兵回血

愛歐尼亞狂熱
附近敵方英雄數量越多,則伊瑞莉雅可減少暈眩、減速、嘲諷、恐懼、誘捕和移動限制的效果時間。

1 名英雄減少 10%
2 名減少 25%
3 名減少 40% 。
op技,用CC鞋的話就@_@

點技:
1lv 學Q,方便食兵
2lv學E,唔怕咁易死
3lv學W,你就可能開始同人換血.
主W副E

spell:ghost / flash + ignte

天賦:
9/21/0

符文:
ad

出裝:
出門
x4

第一次B
x2 /

20分鍾左右

之後

之後

咁就出完core

之後就睇你對面咩野肥而出裝
可出:

多蘭劍我就係我兵又farm得到,又夠對面打既時候出
如果唔夠對面打,你就去龜殼跳錢

玩法:
初頭慢慢farm,等到4-5 lv既時候就主動試下同對手換血.
Q唔好直接禁對手,最好Q少血既兵,等佢又可以回cd,又接近對手,
打人個陣要開W,因為係真傷(你最大既武器)
E係最好分量比 少過對手先用,因為可以stun到,你又可以吸番血,slow係無辨法,要追住佢黎打個陣先用.
上6後,你可以用R 打到D兵殘血,再Q埋去 ,E 對手 再開W打.
假如你打到人地得番2格血,但又埋唔到佢身,就放點燃+R,R既長度應該可以殺得死.
會戰個陣,你就直接Q埋adc/apc度打,因為你都應該出到GA,唔洗怕死,你出到智末個陣你攻速已經好夠,好易殺到人.

對線:
如果你打olaf,我會建議你頂爆攻速佢先,因為用普通出裝,係打唔羸olaf
我就會出攻速鞋同智末先

如果你打darius,建議你多D行前行後昆佢招Q,當佢用左招Q,就係你去換血既好時機,如果你同佢1v1 無兵個陣,見佢用Q,你就Q埋佢到,因為darius 招Q 行入係無咁痛

如果你打jax,都係昆佢招E,當佢開完招E,你就同佢打,jax被動到6 就走

仲有咩野要補=.=?

打人戈陣  W>Q >E >普攻

笑傲無雙 玩過星曲WEB

點解 masteries加防做咩= =咁多防裝已經夠啦
我打個時用 w>普攻>E>Q>R
我在草叢出來打用 Q> w>普攻>E>Q>R

genius1314 發表於 12-9-21 11:25 AM
點解 masteries加防做咩= =咁多防裝已經夠啦
我打個時用 w>普攻>E>Q>R
我在草叢出來打用 Q> w>普攻>E>Q>R ...

有咩問題???都夠輸出

ken120594 發表於 12-9-21 09:38 AM
打人戈陣  W>Q >E >普攻

我唔鍾意晒左個w既時間,同埋好似打個陣先開 好似唔洗打落去已經自動幫你打左一下

好似話高手係主Q.

kkiitt9988 發表於 12-9-21 03:18 PM
有咩問題???都夠輸出

會多左,加其他好d

我近排都迷上左尼隻野..好那勁
不過我係出2個GP5再出三相 WIS END再出返GA

"E"技係IRELIA第2個賣點.
點解會冇介紹?
仲有打唔同既英有咩應對既方法??
可唔可以講講?
打團戰應該要做咩??
我真心想學玩irelia._.

genius1314 發表於 12-9-21 03:50 PM
會多左,加其他好d

但irelia真係較弱前期,高防無咁易死

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙

哈,你個出裝方法真係同我一樣,唯一唔同係我會買賢石唔係龜殼
其實IRELIA出左三相已經可以打爆人地

kkiitt9988 發表於 12-9-21 07:49 PM
但irelia真係較弱前期,高防無咁易死

前期唔好打人啦

Mr.文仔 發表於 12-9-21 08:00 PM
哈,你個出裝方法真係同我一樣,唯一唔同係我會買賢石唔係龜殼
其實IRELIA出左三相已經可以打爆人地 ...

我覺得賢石無用,之前未改就出雙跳,依加改左,弱了

hk19972003 發表於 12-9-21 03:34 PM
好似話高手係主Q.

你真心?????????

依個係wickd最新既教學  你地自己參考下
http://clgaming.net/guide/983-detailed-irelia-guide-wickd

masteries我鐘意用9/21/0多d...
大runes e家用緊flat ad....諗緊好唔好轉movement speed...
玩ire既話

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 01:07 PM , Processed in 0.031196 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存