2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 金牌死歌-Karthus
go

[英雄心得] 金牌死歌-Karthus   [複製鏈接]

1.jpg 2.jpg

人權指數只有千四.多多包容.有問題和意見歡迎指證.

========================死歌的賣點========================
*吃冰最容易的英雄
*會戰影響力強
*吃龍很快的AP
*全地圖半必中的大技

==========================================================

=====================技能簡介=========================

熱鍵:Q 3.jpg

荒蕪卡爾瑟斯在指定地點施放一個印記, 0.5 秒後對該區域敵人造成40/60/80/100/120(+0.3)魔法傷害,若只有一個敵人受傷害則造成雙倍傷害。■消耗:20/26/32/38/44魔力
■冷卻:1 秒
■射程:875

*死歌的主要輸出技能.
*前期吃兵的利器.
*攻擊單一目標可以做成雙倍傷害.
*Q技的運用十分吃經驗.不是三言兩語就可以解釋清楚.
但大部份情況下.只要根據對手的走位方法也可以判斷對手的閃技方向.
例如:

1)當我方小兵殘血,看準對手吃兵的硬值的時機Q下去.
2)當隊手逼近我方意圖傷害自身.可以在他前面一點點放Q
3)當對手退後當然也可以在後方放Q.
4)以上3個情況只能捉準走位尚不成熟的玩家來消血.
5)大部份人走位也有一個方程式和閃技的條件反射.如果能夠捉準對手的走位節奏,將對自己做成很大的方便.
6)如果對手走位不錯,請放棄Q技消血的念頭,反則只會使自己很快沒魔.

熱鍵:W 4.jpg

痛苦之牆在目標地點製造一堵寬度為 800/900/1000/1100/1200 的痛苦之牆,持續 5 秒。經過的敵方英雄物理防禦和魔法防禦減少 15% ,跑速減少 40/50/60/70/80%,持續 5 秒(在此期間目標跑速漸漸恢復正常)。■消耗:100 魔力
■冷卻:18 秒
■射程:1000

*會戰令到坦也害怕死歌的利器
*可以用作開戰
*追殺時極為有用.援速後在對手位置原地Q也可以命中

熱鍵:E 5.jpg

污染關閉:卡爾瑟斯殺死單位可以使他回復20/27/34/41/48魔力。

開啟:每秒消耗30/42/54/66/78魔力對周圍敵人造成30/50/70/90/110(+0.25)傷害。■消耗:30/42/54/66/78魔力每秒
■冷卻:0.5 秒
■射程:550

*前期不會使用他的主動效果,因為吃魔太重傷害不高.
*尾兵成攻可以回魔
*會戰強大AOE輸出
*洗兵神技

熱鍵:R 6.jpg

安魂曲 3 秒吟唱之後,卡爾瑟斯對所有敵方英雄造成250/400/550(+0.6)魔法傷害(無視距離)。■消耗:150/175/200魔力
■冷卻:200/180/160 秒
■射程:10000

*全地圖尾刀神技.
*後期可以做成五人高達過千傷害
*另一招多人輸出
*某些無敵/離除/護盾技能可以阻檔大技

被動 7.jpg

死亡契約死亡後卡爾瑟斯進入靈體狀態,可以繼續施法,持續 7 秒。

*會戰註意自己的位置,找一個可以持續對對手輸出的位置才死(靈活運用閃現)

技能點法:Q>E>Q>W  //然後Q技先滿,最後W技

==========================================

====================符文=========================
符文有兩套.按情況轉換

9.9法穿加上魔穿鞋可以令沒魔防成長的英雄光脫脫.
當對手組合較軟時可以選用

走位符文.
當隊手為指向技為主而具威脅(阿離,酒桶等)可以使用.

==============================================

=============召喚技能=============
閃現+傳送(支援神技)/虛弱(對手為高爆發力/可以容易擊殺的英雄可以使用)
重生+傳送(後期會戰死完再傳送回去參戰,S級影響力.但沒閃現前期容錯極低,不建議使用)

=================================

=============================裝備============================
起手鞋三水.

第一次回家:
*前期偏順風,對手無法阻止你肥的話可以先出賢者之石和黃金之心.令經濟更好.
*夠1300元可以買催化神石.不足的話可以先合上法師之靴
*夠錢的話更可以直出時光之杖
*對手有很高的爆發力也可以先出一個聖杯,加強生存和續戰力

1.gif 時光之杖

死歌是一隻持續輸出的英雄.沒一定坦力很難輸出.時杖除了有坦外還提供魔力和前期續戰力.
大部份情況下第一件出的大裝

2.gif 死亡之帽

提供大量魔攻.順風時對手坦力不足的第二技大裝.

3.gif 瑞萊的冰晶節杖

捉供生命力和cc.令對手更難離開你的E技,Q技也更易命中

4.gif 中婭沙漏

提供物防,2秒無敵狀態.晚死兩秒就多兩秒輸出.

5.gif 虛空之杖

對手魔防過百時選用

6.gif 大天使之杖

提供大量魔力和魔力回復.魔攻加成也很高.

7.gif 遠古意志

跟死歌的強大AOE和持續輸出有不錯的效果

8.gif 深淵權杖

死歌需要接近對手輸出,跟死歌特性很似,但跟虛空之杖一起出的話CP值很低.對手組合較軟可以不出虛空之杖的情況更適用

9.gif 雅典娜的惡魔聖杯

提供魔防,CD,高回魔

============================================

============================對線=====================

*死歌只要專注自肥和保命就可以了,因為死歌跟任何一隻英雄互肥也有更大的效益
*注意不同路線的情況,在安全情怳下使用大技支援和尾刀
*空閒時可以順手吃掉三狼四狼,更快自肥
*建議推兵,除了可以做就更多時間吃野怪外,更可以留住對手在中路跟你互肥.
*如果對手故意控兵線意圖打壓你的經濟,可以向Jungle要求三狼四鬼,保持經濟,和跟Jungle一起行動.

飛斯/LB/酒桶/阿離:高爆高位移,前期不死就可以了.
第一次回家先買魔防較安全
這幾隻gank能力有不錯,差好眼,不見人就馬上推兵提醒隊友.

艾妮維亞/安妮/布蘭德:高爆發力但手較短,保持一定距離就安全了.

冰鳥:上六前靈活閃開他的Q技,用Q技消他血.上六後只要距離足夠,吃上E技跟R技會做成很大的傷害.
安妮:上六後爆發力強,但手較短,保持大技打不中的距離就可以了,但要小心他以閃現埋身的方法送你一套.
布蘭德:比起前面兩隻較沒有壓力,只要走位好.不讓他暈到就沒有大危險.

卡莎碧雅/斯溫:持續輸出較高的法英,但兩隻也是指向技為先手的英雄,只要走位正確,威脅不大.

蛇女上六後一定要保持距離,吃他大技全套很容易黑白.
斯溫就一定唔好比佢Q中,如果唔係W就會勁難避.

魔甘娜/奧莉安娜/拉克絲:Poke能力不錯的英雄,只要沒有走位失誤通常互洗兵.

拉克絲:前期爆發力很強,要小心走位,只要給Q中,一套吃上很容易黑白
奧莉安娜:上六後有小爆發力,但一套不容易殺人,但配合jg成功率很高
魔甘娜:打壓能力不強但抗壓勁強的英雄,通常都互農局面.

=====================================================

笑傲無雙

死歌ap 加乘唔多
點解要放咁多ap 落去(第2,3項符文)
紅色轉魔穿不是更好?
黃色轉用少量回魔符文會對線對得更舒服

另外你話"你肥的話可以先出賢者之石和黃金之心.令經濟更好."
點解肥左仲要出跳錢裝????
肥左唔係應該出更多攻擊裝令個雪球滾大佢????

仲有天賦你又未講

牆既作用又未講晒
最重要之一既"團戰時分隔對面英雄
又冇講
推塔唔比人行近呢?
限制對手行既方向呢?

一隻死歌用牆如同冰雞既牆一樣
可以左右團戰既勝負
已有 1 人評分Good 收起 理由
不走天堂hi + 3 = =我新手但我用死哥都係用魔穿都唔上AP....

總評分:  Good + 3   查看全部評分

不如runes出埋 跳錢丫 :0)  唔去snowball反而出跳錢去比人地有機會肥番黎-.-

我夠膽講一句,你完全唔識玩karthus,符文完全錯晒,
對線寫既野完全錯得好緊要

死歌現時S2季尾既最大剋星係斯溫 同 卡特,
並唔係"飛斯/LB/酒桶/阿離", 你識玩死歌根本唔會怕"飛斯/LB/酒桶/阿離"

仲有傻既先會出賢者之石和黃金之心

下面係我隻karthus戰績,你台服高rank一定知我係邊個

s2 karthus 2.jpg (169.93 KB, 下載次數: 1)

s2 karthus 2.jpg

Alta活動勳章

回覆 春雞 的帖子

超強戰積....

春雞 發表於 12-11-7 09:18 PM
我夠膽講一句,你完全唔識玩karthus,符文完全錯晒,
對線寫既野完全錯得好緊要

高手@_@ 唔洗del名啦=  = 教下我玩死歌0.0  

kkiitt9988 發表於 12-11-7 09:58 PM
高手@_@ 唔洗del名啦=  = 教下我玩死歌0.0

我唔算係咩高手,但係我可以教到你小小野...死歌有下面幾樣野係一定要注意...
1)唔開E 技殺怪可以回魔我諗大家都知...不過你一定要把握依樣特點令自己保持住大量MP隨時團戰,
當你打緊小兵/野怪果陣,E係唔可以長開,要狂開狂關,當你尾刀開Q之前關到E,咁就可以節省好多MP....
舉個例打4鬼,不停狂開狂關E, 同時開Q, 預計隻怪就死果陣開E,CD完然後半秒內關E再Q,就可以用最少既MP殺怪之餘臨尾仲賺番100MP

2)死歌唔可以出大天使,只可以出時光, 玩死歌出親水滴果D,9成9都係新手, 因為識得用死歌既話2000MP 已經夠打一場團戰, 控制MP 一定要好熟悉...

3)符文一定要至少+3.0% 跑速, 仲有符文一樣野好關鍵....好多人都出錯...絕對唔係+攻

4)死歌死亡後既7秒其實可以做到好多動作, 我自己7秒內可以做到Q 兩下->大技->最後一秒放牆+Q,
好多時最後一秒放既牆緩速敵人,都可以幫到你D隊友形勢大逆轉

5) 死歌有時光+死帽+魔穿鞋+藍BUFF既話,只要有一個人陪你就可以吃巴龍,
如果有NUNU JG仲可以誇張D, 時光+40魔棒+魔穿鞋+藍BUFF, 搵多個上路15分鐘出巴龍就已經可以吃,
如果你打新手RANK場,搵人雙排可以用依一點屈人機.

玩過星曲WEB

春雞 發表於 12-11-7 10:57 PM
我唔算係咩高手,但係我可以教到你小小野...死歌有下面幾樣野係一定要注意...
1)唔開E 技殺怪可以回魔我諗 ...

真想看看@v@點樣2~3個人偷巴龍..

笑傲無雙

回覆 春雞 的帖子

人人都有自己挽法~~
你理得人地點挽姐
不過我又同意你講法~~唔識挽先會疊大天

火之界 發表於 12-11-7 09:01 PM
死歌ap 加乘唔多
點解要放咁多ap 落去(第2,3項符文)
紅色轉魔穿不是更好?

其實ap加成同出唔出大量既ap裝無直接既關係.主要都係睇魔攻對呢隻英既重要性.
死歌係一隻極吃ap的法師有輸出就神,無輸出就一文不值.放大量成長ap就係針對呢點.

另外你話點解紅兔唔轉魔穿,其實我係有一頁符文係以魔穿為主.紅法穿x8.藍法穿x2.加上魔穿鞋做就剛剛好的30法穿.

另外比較受爭議一點有關出跳錢裝
跟住.我果句唔係肥就出跳錢裝.係前期偏順風,對手無法阻止你肥先出.
到底咩係前期偏順風,對手無法阻止你肥.係指對手無法對你做成威脅,處於互農的情況.
出跳錢係為左係互農的情況下慢慢拉開雙方既經濟.

天賦方面就多謝你提醒,我一陣加返.

牆既作用又未講晒方面,
你就提出2技最大功用係"團戰時分隔對面英雄"
我就唔係幾同意你呢個講法.死歌既2技同冰鳥既2技可以話類似,也可以話完全不同.
冰鳥2技可以做成一條無法正常路過既長,而死歌既係係cc同扣魔防.對面係可以做到接觸.
當然有些情況下對手會因為2技的功用而刻意不穿過而做成孤立.但呢個唔係死歌2技既最大特點.
反而我認為2技係一道將對手留在一起的技能.刻意將對手困在一處方便團隊同時傷害和控制對手的利器.

一隻死歌用牆如同冰雞既牆一樣.可以左右團戰既勝負
呢點講得無錯,我完全同意你呢個比喻

笑傲無雙

ewq321234 發表於 12-11-8 04:46 PM
其實ap加成同出唔出大量既ap裝無直接既關係.主要都係睇魔攻對呢隻英既重要性.
死歌係一隻極吃ap的法師有 ...

實ap加成同出唔出大量既ap裝無直接既關係.主要都係睇魔攻對呢隻英既重要性.
死歌係一隻極吃ap的法師有輸出就神,無輸出就一文不值.放大量成長ap就係針對呢點.

另外你話點解紅兔唔轉魔穿,其實我係有一頁符文係以魔穿為主.紅法穿x8.藍法穿x2.加上魔穿鞋做就剛剛好的30法穿.

紅色公認用魔穿更好,而因為ap加乘低,轉用魔穿既效果會比加ap更好,我都講到明係講緊第2,3頁Runes

另外比較受爭議一點有關出跳錢裝
跟住.我果句唔係肥就出跳錢裝.係前期偏順風,對手無法阻止你肥先出.
到底咩係前期偏順風,對手無法阻止你肥.係指對手無法對你做成威脅,處於互農的情況.
出跳錢係為左係互農的情況下慢慢拉開雙方既經濟.

拉開經濟?? 跳錢裝最少10分鐘先回本,你買件好D既裝增加生存能力/增加傷害比等十分鐘回本更好

天賦方面就多謝你提醒,我一陣加返.

牆既作用又未講晒方面,
你就提出2技最大功用係"團戰時分隔對面英雄"
我就唔係幾同意你呢個講法.死歌既2技同冰鳥既2技可以話類似,也可以話完全不同.
冰鳥2技可以做成一條無法正常路過既長,而死歌既係係cc同扣魔防.對面係可以做到接觸.
當然有些情況下對手會因為2技的功用而刻意不穿過而做成孤立.但呢個唔係死歌2技既最大特點.
反而我認為2技係一道將對手留在一起的技能.刻意將對手困在一處方便團隊同時傷害和控制對手的利器.

你打上高分就會明,D人正常係唔會硬沖你部牆(除非有突進技/ 坦)
如果唔係沖牆=送死
你諗下
隻坦沖過牆但對面後排係硬沖你部牆
所以我先會話做到冰雞牆既效果
我只可以話
冰雞牆係物理上既阻隔而Karthus 係心理上既阻隔
這個就係分別

一隻死歌用牆如同冰雞既牆一樣.可以左右團戰既勝負
呢點講得無錯,我完全同意你呢個比喻

最後就係...(唔係串),但你真係要諗下點解打600場都仲係得1450分
自己出裝有冇問題? 試下其他打法. 睇下D高手點出裝
我自己都唔係咩勁人
但算係一個老手,教出過一個千9分既玩家

死歌不會比人封嗎 ? 好像有人會封死歌啊

回覆 火之界 的帖子

Good...我也是這樣出的!!

回覆 ewq321234 的帖子

AP角走位不能出錯...也不能被呀!!不然就真的會完蛋...

火之界 發表於 12-11-8 11:47 PM
實ap加成同出唔出大量既ap裝無直接既關係.主要都係睇魔攻對呢隻英既重要性.
死歌係一隻極吃ap的法師有輸 ...

魔穿對一般無魔防成長既英特別有用.但係如果對上較坦既組合就顯得無能.
所以我既runes全部係針對情況轉換.所以你會見到一套主法穿既,
但當對上較坦既組合.中路斯溫,加里歐.魔穿符文係咪重有呢個重要性呢?
當對上呢種坦形既組合,成長魔攻符文配上魔穿杖娩對比魔穿符文有用.

另外你話叫我睇下高手既玩法.
老實講,如果我呢份心得無我既不同想法同見解,
打呢份野右有咩意義呢?
直接搵西門froggen咪重好.
你話係咪先

七夜帝君 發表於 12-11-9 09:09 AM
死歌不會比人封嗎 ? 好像有人會封死歌啊

打rank間唔中都會比人ban.
但比起慎,卡牌,算係比較少人ban

走位決定一切 我覺得12分鍾出到時光先叫肥 同埋死歌係咁洗兵 你出跳錢做乜

十週年勳章(賀詞)

4lv先點招牆?  前3lv 我方/對面jg黎gank點搞
個人認為死歌符文黃色個part出成長+血仲好

笑傲無雙

ewq321234 發表於 12-11-9 04:40 PM
魔穿對一般無魔防成長既英特別有用.但係如果對上較坦既組合就顯得無能.
所以我既runes全部係針對情況轉換 ...

睇圖
(按圖放大)

上面係魔穿+ap runes     (A)
下面係純ap                      (B)

lv1 時 魔穿+ap runes(A)完勝
我相信冇人會係呢個時期高過150魔防

lv9 時(10分鐘,裝為ROA + 鞋) 150防以下
魔穿+ap runes(A)完勝 (呢個時期魔防頂多都係150,我隻全身成長魔防runes+骨杖+水銀鞋+ 0/30/0 masteries 既galio都係得150魔防)

lv 13 時(20分鐘,裝為ROA + 魔穿鞋+ 1600棒) 150防以下
魔穿+ap runes(A)完勝
(我隻gailo 上到261 魔防,但係我比隻ad jungler 溶左)

到完裝時(ROA + 魔穿鞋 + deathcap + 深淵 + hourglass + void staff)
150魔防以下都係完勝
試問聲一隊會有幾多個多個150魔防????
有200魔防你都唔會去打佢啦 下話?(包括對線,見到佢咁高魔防你farm 兵算啦,兵仔魔防少咁多)

就算你要逼住去打個200魔防既
呀(B) 都係多(A) 10幾攻
跟本如同冇分別
runes 既作用係等你前期有優勢,
去到完裝時runes 比你既優勢已經好微
你話快D出魔穿杖
當你冇攻同對面其他4個魔防唔高時出魔穿杖?
你係唔係咁鐘意追住隻坦黎打???
我寧願早出深淵

我也冇話你d 符文係錯
我只係想講,比起紅色ap,有更好選擇姐

火之界 發表於 12-11-9 11:15 PM
睇圖
(按圖放大)

雖然張圖好亂,不過都睇得出魔穿符文既效益,
你應該都洗左唔少時間打出來,辛苦哂,
令我獲益良多3q.
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 04:52 AM , Processed in 0.050492 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存