2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL Better Nerf My Irelia !!!
go

[英雄心得] Better Nerf My Irelia !!!  

我今日介紹既係我隻Main - Irelia
愛歐尼亞人一直以來都在追求著「悟道」,其中一環便是發展出了符文大地最令人嘆為觀止的戰鬥藝術,同時也是最致命的武術。武術之中最具代表性的便是刀劍之道,儘管這其實是為了抵禦外敵入侵的副產品。里托大師是愛歐尼亞最著名的劍客,所有鄰近的城邦都爭先恐後地向他請益。他最精髓的劍道是不傳之秘,傳說中他手中的劍甚至會呼吸。然而,這樣的劍術大師最終還是被打倒了;他染上了神秘的絕症,連符文大地最高明的醫生也束手無策。里托大師病逝了,身後留下一雙兒女,傑洛斯和伊瑞莉雅,以及一把傳家之寶、獨門利器。傑洛斯成為了愛歐尼亞軍隊的一名中士。在諾克薩斯入侵的前夕,傑洛斯離開了愛歐尼亞,前往蒂瑪西亞請求援軍;伊瑞莉雅則一肩挑起守衛家園的重責大任,孤身面對諾克薩斯的壓境大軍。

愛歐尼亞人英勇奮戰,但仍無法阻止諾克薩斯的鐵騎;他們的鮮血撒滿了自己的土地,任異國的馬蹄踐踏而過。無可奈何之下,愛歐尼亞人聚集在普雷西迪之牆準備投降。但年幼的伊瑞莉雅舉起了父親的巨劍,發誓要死守家園,並堅信哥哥一定會帶著援軍回來。被這股信念感染的愛歐尼亞人又重新燃起了鬥志,繼續奮戰抵抗諾克薩斯。不幸的是,在混亂的戰場上,伊瑞莉雅被敵方的死靈法術擊中,受到了黑暗的詛咒。在她的生命力不斷流失之際,「眾星之子」索拉卡出現了,並試圖讓伊瑞莉雅消散的靈魂穩定下來。懷著守護故鄉的強大意志,伊瑞莉雅從死亡的邊緣歸來,而父親的巨劍也在此時騰空而起,盤旋守護在她的身邊。所有敵人都被這樣的奇蹟嚇呆了,伊瑞莉雅卻在此時回身衝入敵陣。巨劍彷彿有自我意識一般,在空中輕靈起舞,橫掃諾克薩斯的軍隊,斬倒一個個入侵者。最後,這些受到重創的侵略者只能黯然從普雷西迪撤退。在這場戰役後,伊瑞莉雅被任命為愛歐尼亞護衛隊的上尉。而當保家衛國的戰場轉移到正義之地時,伊瑞莉雅自然義不容辭。

「劍走龍蛇,以血作畫。」
--選自諾克薩斯戰地報告

利刃衝擊
伊瑞莉雅衝向目標並攻擊目標,造成 20/50/80/110/140(+1 物攻) 物理傷害。
如果目標被殺死,則刷新利刃衝擊的冷卻時間,並返還 35 點魔力。
消耗:60/65/70/75/80 魔力
冷卻:14/12/10/8/6 秒
射程:650
依一招技係比你用黎食一D遠既兵。唔好狂用。因為會唔夠魔。

飛天御劍
被動:基礎攻擊回復 5/7/9/11/13 生命。
主動:伊瑞莉雅的物理攻擊附帶 15/30/45/60/75真實傷害並恢復 2 倍生命,持續 6 秒。
消耗:40 魔力
冷卻:15 秒
射程:20
依招技令你賴線能力。有得回血不過依加要開左先回更多。

平衡打擊
伊瑞莉雅穿刺目標,造成80/130/180/230/280(+0.5 魔攻)魔法傷害並減速目標60%,持續1/1.25/1.5/1.75/2秒。

如果目標的生命百分比比伊瑞莉雅高,伊瑞莉雅會暈眩目標。
消耗:50/55/60/65/70魔力
冷卻:8 秒
射程:425

卓越巨劍
伊瑞莉雅精神召喚四把巨劍攻擊敵人。巨劍對接觸到的敵人造成 80/120/160 (+0.5 魔攻)(+0.6 額外物攻)物理傷害,並汲取 25% 英雄真實傷害值轉為伊瑞莉雅的生命值(小兵 10%)。
消耗:100 魔力
冷卻:70/60/50 秒
射程:1200
無血個陣開黎打兵回血
大技係會發動3相/ Sheen 既效果
每飛一下大技都發動一次
所以大技之後普攻一下再大技再普攻...etc(最好2秒一下大技,自己心數,因為3相/sheen 有2秒cd)
可以達到最高輸出(感謝 火之界 提供)

愛歐尼亞狂熱
附近敵方英雄數量越多,則伊瑞莉雅可減少暈眩、減速、嘲諷、恐懼、誘捕和移動限制的效果時間。

1 名英雄減少 10%
2 名減少 25%
3 名減少 40% 。
op技,用CC鞋的話就@_@

點技:
1lv 學Q,方便食兵
2lv學E,唔怕咁易死
3lv學W,你就可能開始同人換血.
主W副E (如果逆風) 主W副Q(如果順風)

spell: / +

天賦:

這一套可以令你有攻擊力,有防禦力,而且可以回魔

符文:

這一套係通用的,而已很多角色也能用,所以我就推介用這套了,當然還有很多

出裝:
出門
x4

第一次B
x2 /

20分鍾左右

之後

之後

之後就睇你對面咩野肥而出裝
可出:

多蘭劍我就係我兵又farm得到,又夠對面打既時候出
如果唔夠對面打,你就去龜殼跳錢,但唔好出雙跳,因為雙跳已經唔岩irelia
如果你打ap英,你可以先出

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
最近見wickd 換左出裝,不過我覺得依一套係比人壓得好勁,所以做坦,同埋推塔

玩法:
初頭慢慢farm,等到4-5 lv既時候就主動試下同對手換血.
Q唔好直接禁對手,最好Q少血既兵,等佢又可以回cd,又接近對手,
打人個陣要開W,因為係真傷(你最大既武器)
E係最好分量比 少過對手先用,因為可以stun到,你又可以吸番血,slow係無辨法,要追住佢黎打個陣先用.
上6後,你可以用R 打到D兵殘血,再Q埋去 ,E 對手 再開W打.
假如你打到人地得番2格血,但又埋唔到佢身,就放點燃+R,R既長度應該可以殺得死.
會戰個陣,你就直接Q埋adc/apc度打,因為你都應該出到GA,唔洗怕死,你出到智末個陣你攻速已經好夠,好易殺到人.

對線:
如果你打olaf,我會建議你頂攻速佢先,所以就出攻速鞋

如果你打darius,建議你多D行前行後昆佢招Q,當佢用左招Q,就係你去換血既好時機,,見佢用Q,你就Q埋佢到,因為darius 招Q 行入係無咁痛

如果你打jax,都係昆佢招E,當佢開招E,就Q兵走,如果jax Q埋你到,你就E佢,當佢開完招E,你就同佢打,jax被動到6 就走

實戰教學:
http://www.sendspace.com/file/zgloz6
dl左這個之後用lolreplay 開黎睇, 因為依排美服有delay,所以有好多兵都miss左-.-發揮唔到正常水準,唔好見怪= =  同埋見羸緊,所以throw game

已完成  :P .

笑傲無雙

唔錯,另外我想補幫你補返D野
Irelia 用 紫回血runes 都有唔錯既效果
仲有大技係會發動3相/ Sheen 既效果
每飛一下大技都發動一次
所以大技之後普攻一下再大技再普攻...etc(最好2秒一下大技,自己心數,因為3相/sheen 有2秒cd)
可以達到最高輸出
仲有呢句比新手
開大技唔好9出,你有15秒時間放晒4片出去,慢慢黎

火之界 發表於 12-11-9 12:18 AM

因為吸血runes太貴 = = 無買到,所以唔知,but ty  遲D有錢我會買黎試下
(仲有大技係會發動3相/ Sheen 既效果)我以為係人都知,所以無寫埋,咁我加番落去啦:P
有無睇過我條replay 0.0? 唔識用程式拍上youtube-.-

如果大家睇左我條片,大家應該會知道招大技係可以汁到好多雞a_a

笑傲無雙

kkiitt9988 發表於 12-11-9 12:24 AM
因為吸血runes太貴 = = 無買到,所以唔知,but ty  遲D有錢我會買黎試下
(仲有大技係會發動3相/ Sheen 既效 ...

唔係所有新手都會大技一下之後普攻一下....(我以前就係其中一個)
另外係回血... 唔係吸血
最後條片係lolrecorder 開??

火之界 發表於 12-11-9 12:32 AM
唔係所有新手都會大技一下之後普攻一下....(我以前就係其中一個)
另外係回血... 唔係吸血
最後條片係lolr ...

我用lolreplay 錄,唔知一唔一樣-.-  同埋其實係好難做到R 再A一下,因為我通常都唔夠人跑,所以我係多數開R 殺人=.=  不過都係睇情況啦 :P

笑傲無雙

kkiitt9988 發表於 12-11-9 12:33 AM
我用lolreplay 錄,唔知一唔一樣-.-  同埋其實係好難做到R 再A一下,因為我通常都唔夠人跑,所以我係多數開R ...

一樣
lolreplay 以前叫lolrecorder...
不過我刪左機之後冇裝返
我之前D replay成10幾GB =(
等我裝返先:P
另外打人試下行埋去而唔好用q
q留返對面走佬時先用
因為可以打多幾下

十週年勳章(賀詞)

精ire的人單上對手只有前期的olaf
解決方法:符文大粒換回血,其實唔算解決方法,只係可以令差距小好多
另外,wickd換裝果到,估計係諗住用星火推兵對抗早期分推/速推打法,,而出完星火出番3相又太拖裝,結果就細冰合大冰,另外補件中形裝加強攻防,補番唔出3相的攻擊力

火之界 發表於 12-11-9 12:38 AM
一樣
lolreplay 以前叫lolrecorder...
不過我刪左機之後冇裝返

因為個場主升Q 所以都無乜所謂  CD 好快

J.辛尼迪 發表於 12-11-9 12:43 AM
精ire的人單上對手只有前期的olaf
解決方法:符文大粒換回血,其實唔算解決方法,只係可以令差距小好多
另外,w ...

恩,我知係為左推塔,但平時我地玩 比人壓得好勁出冰錘都係唔錯既選擇

十週年勳章(賀詞)

kkiitt9988 發表於 12-11-9 12:46 AM
恩,我知係為左推塔,但平時我地玩 比人壓得好勁出冰錘都係唔錯既選擇

比人壓得勁我反而覺得出細冰,跟住補700甲,740魔防呢d基本防裝之後,打次小龍戰
始終單上比人壓就比人壓,除非jg成日幫你,唔係你單人好難突然會羸番

J.辛尼迪 發表於 12-11-9 12:49 AM
比人壓得勁我反而覺得出細冰,跟住補700甲,740魔防呢d基本防裝之後,打次小龍戰
始終單上比人壓就比人壓,除 ...

我意思係用黎 for 團戰,有得冰錘可以slow人 追住黎W , 而且 build 多D血 係團戰可以生存耐D,反正本身都有75 真傷,正所謂 多一秒生存 多一秒輸出XD

笑傲無雙

呢個我masteries
得閒試下
唔錯的說

火之界 發表於 12-11-9 12:56 AM
呢個我masteries
得閒試下
唔錯的說

你同我個個,只是 通用係  那一點的分別吧=  =

火之界 發表於 12-11-9 12:18 AM

簡單d講同雷文招1技差唔多道理:o)

我最近收到風 Irelia 好似話要改廢 ...唔知道係咪
我想問 紫符文 用大個固定回血 定係 固定攻擊 較好點?

ktp21254 發表於 12-11-9 07:08 AM
我最近收到風 Irelia 好似話要改廢 ...唔知道係咪
我想問 紫符文 用大個固定回血 定係 固定攻擊 較好點? ...

係改勁 我睇unofficial patch note 佢大技加range...

-.-今朝心血來朝玩左場...輸左比renekton..SAD...

劍偉仔 發表於 12-11-9 09:42 AM
係改勁 我睇unofficial patch note 佢大技加range...

is nerf 100 range= =  

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 09:34 AM , Processed in 0.036212 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存