2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Minecraft 當個創世神 《Minecraft》新手開帖發問前必看此頁教學 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[攻略心得] 《Minecraft》新手開帖發問前必看此頁教學 [複製鏈接]

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

我只係諗住幫下1d新手玩家 不喜勿插
呢d精華我都係差唔多係第個壇到搵返黎

攻略及其他知識有待更新

1.遊戲下載&更新教學
2.SKIN及披風教學
3.伺服器問題
4.問題區

#1.各種問題
#2.攻略
#3.地圖/影片教學

遊戲下載&更新教學
遊戲下載(正&開心版)
降版jar(dw完個jar之後將佢放落%APPDATA%\.minecraft.\bin到

SKIN及披風教學
如何放skin(適合正版和開心版觀看)
盗版如何有披風?
我想自己整skin.應該點搞?

伺服器問題
伺服器基本錯誤原因
架設基礎伺服器綜合教學
將 IP 個性化 NO-IP 教學
插件

問題區:
A:點解我裝左MOD 但係開唔到game/出現黑屏
B:咁你可能無裝 ModLoader 大部份既mod都要有佢先執行到

A:點解我騎左隻豬 但係唔可以控制佢
B:係唔可以控制 但係依家更新到1.4就可以 首先你要去到交通工具 拎住胡蘿蔔釣竿騎上隻豬到 佢就會跟住你個胡蘿蔔釣竿行 右鍵加速

A:點樣較中文
B:首先你出左game簡單人遊戲既介面到 再禁選擇

A:點解我放左隻怪出黎 但係佢又自己閃走左
B:睇黎你轉左做和平模式
已有 1 人評分Good 收起 理由
士多啤梨平果橙; + 3 精品文章

總評分:  Good + 3   查看全部評分

攻略

合成系統的左半是材料格,右邊則是成品,排好材料後點一下成品,就會拿到一個成品並消耗材料。
材料格的大小方面,人物的背包內建2X2大小,使用工作台則可以使用3X3大小的材料格,
每合成一次,每一格材料只消耗一個,產生的成品數量則隨成品的種類而不同,
例如兩個木材,放直的可以得到四個木棍,放橫的則得到一個壓力版,
材料放的方式並不是絕對,只要相對位置相同都可以合成。

最新的合成表點我 ( 英文維基 )

分解與合成
加工素材
工具
武器
防具
交通/移動等物品
機關
補給
其他物品
染料
羊毛
附魔/藥水

地圖/影片

如何安裝地圖

原版:點我進入

大雄個人專頁(youtube):點我進入

含有大量技術教學影片

問題區:

A:如何拍照?
B:在遊戲中按F2即可 然後在執行打%APPDATA%\.minecraft.\screenshots找回

仲有乜野唔明可以PM我本人

告辭
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 04:30 AM , Processed in 0.028994 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存