2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 龍珠Online Bug裝事件 與 我認識的OMG (文長慎入)
go

[閒聊討論] Bug裝事件 與 我認識的OMG (文長慎入)   [複製鏈接]

自我申報

我曾利用線上回報
欺騙GM 說我的 ‘ 天下第一武術王’ ‘杜拉格斯的朋友’ 稱號不見了
要求GM補發
某人曾指責我這行為是’bug稱’
嚴格來說這並不是bug
只是利用GM的懶惰
沒查清系統記錄的行為而已

我曾參與當時所謂的’bug暗黑boss金幣’
當時擊倒暗黑boss的獎勵設定出錯
導致玩家可不停換取龐大數量的暗黑金幣
待bug修正後 可大量換取隊伍復活波波等道具

如你們認為以上的是bug
而既然我曾參與以上行為
就沒立場評論bug裝事件
那請先思考以下問題:

欺騙稱號只是為美觀及節省換取稱號的時間
bug金幣的確可以節省買隊伍復活波波的金錢
惟相比起 bug裝所節省的數以千計萬計的金錢
當中的分別就有如
沖紅燈過馬路與殺人放火一樣
同樣是違法行為
但程度卻差天共地

正文

bug裝事件發展至今 我感慨良多
OMG創會之初 我也是其中一份子
大家都因熱中於天下武道會
而成為志同道合的朋友

當時我帶頭以OMG作為隊名的開頭
為的是為打響OMG的名堂
令所有人都 認識 知道 認同
OMG是天下第一武術團隊
靠著大家的努力
OMG在天下武道會團體賽中
締造了前無古人的連勝記錄
奠定了OMG天下第一武術團隊的地位

我作為OMG第一團隊隊長期間
(隊長其實只是負責召集隊員 沒什麼了不起)
曾發生了兩件事 值得拿出來跟大家分享

第一件事
‘台下用單體波波救人事件’
當事某公會因同時有兩至三隊進入四強
於OMG與其會友比賽期間
於台下用單體波波 復活台上已死的會友
當時我們十分氣憤 你們能想像嗎?
剛殺完敵人 台下的會友就用波波復活他們
他們彷彿有無限生命 怎殺也殺不完

當時我們並沒有要求台下的OMG會友
用同樣方式復活我們
反之 我們的做法是
他們復活一次殺一次
直至台下的波波也用盡為止!

當時 同仇敵愾 以實力對抗bug與不公義的OMG 去那了?

第二件事
‘OMG被指責天下用bug事件’
當時某人公然對外宣稱 ‘OMG bug隊太強’
茅頭直指我方魔導用bug拉方式
直接把對手拉出場
同時亦指責我方被ko出場後
仍能返回場上繼續比賽
某正義君更曾發表了所謂的’視窗bug’言論

為表清白 我們開始每天錄下比賽實況
影片中多次顯示
很多隊伍的魔導在視覺上被ko出場後
系統仍容許他們返回場上繼續比賽
他們亦時有錯位導致無心bug拉的情況發生
而我亦曾多次重申
‘以上並不是為指責某某用bug, 而是顯示各隊均有被ko出場後, 仍能返回場上的情況,
說明錯位問題嚴重, 而不是OMG存心用bug’

當時 真金不怕洪爐火 以真相打破謠言 義正辭嚴證明自己清白的OMG 去那了?

雖然我已離開龍珠一段時間
但見OMG淪落至此
不禁百感交集

一念天堂 一念地獄
Bug海無邊 回頭是岸

算啦⋯道道,只能講一句
times change peoples change

等我答你問題,全部多得你尊敬豆腐POP唔少,
首先玩乜BUG都唔啱,偷十蚊都係偷,偷一萬蚊都係偷,
偷十蚊的賊,走去批評和告發偷一萬蚊的賊,只是小家行為不是正義,
雖然豆腐POP係認小家,不過你有無發現,CE和六碎BUG裝事件,
和豆腐POP網上公佈的有無分別,原因好簡單,有人知道CE和六碎用BUG裝,
只會同GM講,證明用BUG的自然會封,證實用BUG封了,網民先批評,他們也衰直無發言,
但豆腐POP是不論人地+10到+15,都睇唔過眼,全部放上網比人批評搞大件事,
事實大半係無做到,傷害咗一班無辜的人,
有樣嘢你講得啱,稱號問題點解有你都解釋咗,唔知好嬲好笑,
豆腐POP就話人地BUG稱號,因為這樣就話人BUG會,就針對人,稱號問題佢無知,唔洗要人畫出腸,
不斷帶頭說話說咁盡,又要封又要告,仲耍成日屈GM講嘢,人地講乜都話染色,
豆腐POP係GM上報的人物有十幾廿個,最後先封三個,唔怕得罪人,最緊要殺,
如果自己OMG清高無問題,但多人都知,其心不正,就唔好行咁盡,
如果係warning和其他人報仇,佢地也好想係佢地報ce和六碎,有仇報都還好,
但佢地都唔知邊個報,就係豆腐pop咁正義,搞大件事,令到GM要做事大清洗,
老實講ce同六碎,係GM自己全民大清洗的受害者,相信將會什麼bug稱號,bug珠,bug裝,bug石等,
全部都會一一浮現,豆腐pop洗咁多錢隻game當然無事,但用時間打的人無情講,
自己omg會已經小人,再經大清洗,無埋ce和六碎,再加上自己公會玩bug裝,賊喊捉賊的非聞,
唔怕比人針對和報仇,就快d入omg會,
而且比人放上網話封的人,就算搞清無事解封,已經水洗都唔清,無面見人,
相信ce和六碎都明白,豆腐pop話放上GM查就公平,GM不嬲封人先查,
你話佢地點會唔緊張,呢家就係有大半,因為豆腐pop行為唔開心,
而且已經無洗錢隻game度,加快隻game死亡,多得豆腐pop了

小家嘅唔係豆pop,你不停去將事情放無限大,
只不過間接承認你哋玩bug嘅事實,
由bug稱號到裝備,短短幾個月,發生d咁嘅事,
玩bug嘅人有極大責任,唔好忘記,呢隻game有港、台、韓三服,
韓服重要係主服,有呢d事出現,一定同原廠商討,
你又有冇考慮過,你玩bug嘅朋友係點樣利用bug去丟人現眼,
令整個港服蒙羞,最重要係你哋係始作俑者,絶對難辭其咎,
自己係自己地方丟架都已經肉酸,重要連韓國人都知,
而家仲要聲大大咁扮正義判官,道德審判員,
你呢d行為真係令我大開眼界。
淨係識得叫人道歉,講乜嘢人在做天在看,
當初證實你哋有問題嗰陣,你哋又幾時出過嚟道歉?
你哋都係一樣,有口話人冇口話自己。

9 UP  9 UP  9 UP  9 UP  9 UP

食花生

拿。。。樓主就做得岩喇。。。
識得名節保身。。大大力畫清界線。。。
除非他回來管理OMG。。否則以後再有人嘈OMG都不會拉到他落水了!勁!

啊某人,講粗口掩飾唔到你班人嘅過失

kevinlam101 發表於 13-1-10 07:31 PM
自我申報

我曾利用線上回報

不過我想講呢~~e+打佢地唔知點解錯位少好多~~

可能c仔少比人ko 啦  又或者大地少錯位la

奇怪 全服係人都知BUG的始作傭者就係WARING果班  何解變左OMG  就好似 吸煙係人都知唔啱 但受世人指責 反而煙草商置身事外  笑了  waring你班攪屎棍  睇到通告未?下星期就修正個BUG  醒定D啦  等住你嚟天下打柒我地  

大地uncle 佢地有队出到咩~~ 不過有佢地都好咁多d队玩

大星,佢地都好疊馬咖  據說仲開緊隊係1LV副升緊新人 開武防卷BUG裝 不過我證實唔到  純9UP  大星你都想佢地開到隊嚟天下咖. 轉世魔童好趁而家仲有裝  今晚乍乍淋開隊嚟打柒我地  下星期維修後你地更加冇機會(雖然可能又有新的BUG出現 尼隻就係 bug-online)

期待丫~~好想多d队打~~e+得3~4队好玩~~ 其實队都唔齊人   其實佢要bug 任佢bug ~~  大地uncle  想問你一個問題~~ 你有無出現過滑到~~係唔係關集中事

錯位可以是因為衝刺太多導致錯位,這種確實是遊戲自身BUG,沒什麼話說,不過我打過好幾次omg的人開局我都沒動他們就自己出場,然後開始打的,站在場外打。最坑的就是都說toy錯位,他說這是遊戲系統,需要利用,不用是不會玩。omg別的人真的沒什麼意見,但是受不了那種卡BUG還大放厥詞的人。現在omg的2個魔道“魂斷北冰洋”和“光源熏”(貌似是toy在玩),不用RP,魔神腕可以拉3秒,用RP拉5秒,不知道又是什麽新BUG。4強的時候“魂斷北冰洋”和“娜美星王者”對打,都在場外發招,這都什麽玩意。

baby9nose 發表於 13-1-11 11:34 AM
拿。。。樓主就做得岩喇。。。
識得名節保身。。大大力畫清界線。。。
除非他回來管理OMG。。否則以後再 ...

哈哈 所以話樓主呢d 咪叫能樣囉!
佢依家冇用bug只係因為佢冇再玩龍珠, 你係咁清高, 你個陣就唔好用bug啦, 仲要自爆,笑死人
佢個比喻 "沖紅燈過馬路與殺人放火一樣 同樣是違法行為 但程度卻差天共地" 真係比佢講晒
我夠可以話殺1個人同殺10個人都係殺人,  bug 就係 bug , 仲想兜咩姐?
事情好簡單, 就係樓主為面子畫清界線, 同樓主呢d 人做朋友真係慘, 哈哈

bill1126  GOOD  發表於 13-1-11 08:15 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
babanew + 1 你說的內容我非常同意

總評分:  Good + 1   查看全部評分

谁第一个说这些装备是BUG出来的,那就说明他会BUG,也知道BUG装备,自己也用BUG装备才会这么清楚什么是BUG装备,
如果自己没用过BUG装备是永远不知道装备可以BUG,用脚指去想都可以想的出来

回覆 kewellbobo 的帖子

我從來無說過我是聖人

亂過馬路相信大家都試過

但這並不代表亂過馬路的人

會認同殺人的行為

至於我開貼的動機

是希望舊戰友回頭是岸

還是明哲保身 劃清界線

各位有自行判斷的自由

十週年勳章(賀詞)

偽君子

bill1126  good~~佢真係一個好lun 假的人....  發表於 13-1-11 08:17 PM

谁把BUG这事挑起来的那人一定自己也用BUG装,大家心里有数是谁
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 05:45 PM , Processed in 0.043459 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存