2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 小量簡單電腦常識,歡迎參考+指教
go

[疑難雜症] 小量簡單電腦常識,歡迎參考+指教   [複製鏈接]

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

係部份版PO過.
呢到好似冇(?)
我找尋唔到...

AVA戰地之王官方配置要求.
基本配置:
        作業系統:WindowsXP / Vista / Win7 /Win8
        CPU:Intel Pentium 4 2.4G雙核
        記憶體:1GB 以上
        顯示卡:Geforce 7600GT或同級顯卡以上
        硬碟:5GB

建議配置:
        作業系統:WindowsXP / Vista / Win7 /Win8
        CPU:Intel Pentium 4 3.0G雙核
        記憶體:1GB 以上
        顯示卡:Geforce 8600GT或同級顯卡以上
        硬碟:5GB

*顯存係指一張顯示卡既內存
Ex.GTX650 1GB GDDR5
姐係有1GB顯存=1024MB顯存

打機黎講粒CPU.底版.RAM個啲夠用就得
最主要係睇你張顯示卡.
要買張比較OK既顯示卡800$到走唔甩
Nvidia既800$到推介GTX650
ATI(AMD)就HD7770
顯示卡製造廠商推介Asus.Gigabyte.Galaxy.MSI(排名不分先後)
而呢家N卡係得500.600系支援DirectX11
顯示卡點睇靚唔靚?
一張顯示卡要睇幾樣野
Nvidia
GTX560
GTX.係指張卡既級別
一般新款N卡都係用呢幾個開頭
G.GT.GTS.GTX(入門.中階.高階.旗艦)
以G最差 GTX最好

第2個字"5"
係指第幾代.
新款N卡由100series-600series

後面個60就係指級數.越高越好
1-4低階 5-7中階 8-9高階

最新600系列分級-GTX690>GTX680>GTX670>GTX660TI>GTX660>GTX650TI>GTX650>GT640>GT630>GT620>GT610

ATI(AMD)
HD 7850
7.係指第幾代
8.係指級數.越高越好
50.系列既分級.只有奇數3、5、7、9

當然仲要有隻靚既火牛
夠安全玩得開心又放心
而火牛最主要係睇+12V
有24A以上既都ok
本人就推介Cool Master同Antec呢2隻大牌子
同呢2隻牌子既其中一款火牛
Antec ECO 80Plus 火牛
Cool Master GX系 80Plus 火牛

80Plus係咩?
有80Plus認証既火牛可以確保隻火牛係任何情況下
假設有2隻牛都係500W(A同B),A有80+,B轉換效率得70%
如果要輸出500W DC
A牛要inpout 500/0.8=625watt的AC電(有20%的能量損失為熱)
B牛要inpout 500/0.7=714watt的AC電(有30%私能量損失為熱)

以下轉至Wiki
80 PLUS是一項針對電源供應器所做的規範。80 PLUS所保證的是電源供應器在20%、50%,以及滿載(100%)時有大於80%的轉換效率。換言之,在不同負載程度時僅有20%或更少的電能轉換成廢熱,藉以減少能源使用以及電費。
已有 1 人評分Good 收起 理由
28842230 + 3 鼓勵

總評分:  Good + 3   查看全部評分

好文好文=]

詳細到秘^^

z8nkc538  再詳細我都有xd  發表於 13-1-15 04:46 PM

其實一般三四百蚊DISPLAY卡都夠推AVA, 版主列出來既DISPLAY卡都好高級, 差唔多成千蚊或者以上.
我之前玩用部2GHZ 雙核 + 2GB RAM + 8600GT都OK.
另外AVA入面既UNREAL 3 ENGINE SUPPORT DX11? 我剩係知9/10

z8nkc538  ava係dx9  發表於 13-1-15 04:46 PM

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

大白毛 發表於 13-1-15 02:57 PM
其實一般三四百蚊DISPLAY卡都夠推AVA, 版主列出來既DISPLAY卡都好高級, 差唔多成千蚊或者以上.
我之前玩用 ...

我冇話過要呢啲先推到...
同埋GTX650.7770 都係800-900$到
何來Over 1000.
而且650唔算高了
支唔支持我就唔知了.
我只係講埋500.600支持D11...

MSI        MSI, ATI, 7770, 1GB DDR5        $899
Asus        ASUS, NV, GTX650 Normal Fan, 1GB DDR5        $850
Galaxy        GALAXY, NV, GTX 650, 1GB DDR5        $849

正呀,,,我gtx550 ti dc       8g    i5 3550 z77板
好順呀

AVA 哩D垃圾畫質,我用HD4000都夠抽

x12345678561  我係HD3650=-=  發表於 13-1-15 07:25 PM
z8nkc538  講開igp,HD4000都唔夠Trinity勁  發表於 13-1-15 04:44 PM

請問HD5450 512mb值幾錢?

z8nkc538  張卡唔lag都偷笑  發表於 13-1-15 04:42 PM

fll0401216 發表於 13-1-15 04:33 PM
請問HD5450 512mb值幾錢?

1手?
Asus        ASUS, ATI, 5450, 1GB DDR3        $320

我GT430炸=="
140~160FPS...

以前d 200fps唔知去哂邊…

80plus個到fail左
唔係打8拆咁解
係指AC轉DC的效率
假設有2隻牛都係500W(A同B),A有80+,B轉換效率得70%
如果要輸出500W DC
A牛要inpout 500/0.8=625watt的AC電(有20%的能量損失為熱)
B牛要inpout 500/0.7=714watt的AC電(有30%私能量損失為熱)

轉換效率愈高愈好,一泥慳電(環保,電費都交少D),2泥隻牛都冇咁熱
仲有,大路牛唔只得2隻
除左coolermaster同antec,仲有corsair,SeaSoni等
已有 1 人評分威望 收起 理由
c396437 + 5 鼓勵

總評分:  威望 + 5   查看全部評分

c396437 發表於 13-1-15 03:53 PM

講效能,7750已經可以ko到650
7770係完秒650
最近想買卡的巴打請問amd 7系,因為有2隻game送(hitman,sleeping)

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:44 PM
7770係完秒650
最近想買卡的巴打請問amd 7系,因為有2隻game送(hitman,sleepi ...

hitman打爆之後冇咩好玩 sleeping dogs還可以..

fll0401216 發表於 13-1-15 04:45 PM
hitman打爆之後冇咩好玩 sleeping dogs還可以..

唔玩的話可以放番出去,即係變相買卡平左

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:44 PM
7770係完秒650
最近想買卡的巴打請問amd 7系,因為有2隻game送(hitman,sleepi ...

650好過7750小小
BTW CP值so9sad

7770貴過650 正常

另外仲有一樣野
如果砌新機係打online game的話,唔一定要好似以前咁,買cpu+gpu
e+有一種新產品,叫做APU,
佢內置左張6570/GT440級的display card(以最高級計),CPU方面,有分雙核同4核(gpu都有分級)

如果用apu,有1點要注意,就係RAM一定要行雙通道,同埋速度一定要用1600 or higher
如果唔係,就發揮唔到APU的全部功力

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:42 PM
80plus個到fail左
唔係打8拆咁解
係指AC轉DC的效率

其實我係唔想打咁多字

本身打得仲簡單...
隻火牛都可以輸出最小80%既電

BTW點解係/0.8唔係*0.8?

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:51 PM
另外仲有一樣野
如果砌新機係打online game的話,唔一定要好似以前咁,買cpu+gpu
e+有一種新產品,叫做APU,

4000$到唔好打APU主意了

c396437 發表於 13-1-15 04:49 PM
650好過7750小小
BTW CP值so9sad

7750都差唔多ko 哂650(而且7750唔洗插電)
7770最平$850
你650?收得皮
最近amd7系卡又有春藥driver食,食左之後,咩卡都升一級咁濟

我知你係n fans,比較難接受嘅

http://www.anandtech.com/bench/Product/536?vs=681

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:47 PM
唔玩的話可以放番出去,即係變相買卡平左

我張卡要800*600+咩都唔開先可以玩到果2隻game 800*600細到眼都殘埋
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-6 09:30 PM , Processed in 0.044488 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存