2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 AVA戰地之王 小量簡單電腦常識,歡迎參考+指教
樓主: c396437
go

[疑難雜症] 小量簡單電腦常識,歡迎參考+指教   [複製鏈接]

c396437 發表於 13-1-15 04:52 PM
其實我係唔想打咁多字

本身打得仲簡單...

新手必看
pcm/ezone間唔中都誤人子弟

===========================================================================
事先聲明,本人並非作者,請原諒我未經你批准而作出轉貼
前言
話說,我好耐以前,響寫完超頻篇之後,已經一直想寫呢篇野。無奈……超頻篇既置頂當時 N 多人唔睇,或者視若無睹,嚴重打擊出 post 熱情,加上自己對火牛認識亦少,越寫越唔識寫落去,遲遲冇出到。最近受某會員熱情鼓勵下,決定照佢所講,草稿都出住先……在此多謝果位會員既鼓勵。冇你既 pm ,我死人都嘔唔出呢堆野出黎……

特別強調,由於本人都係新手,而且係文科仔,對火牛與對電認識非常之淺。除左請各位新手們審慎觀看,不宜盡信外,亦請各位高手們不鄙賜教,插我兩刀以強化本 post,真正造福新手們,亦正市場之歪風,破除因無知而受誤導之各種迷信。

新手常犯錯誤與誤解
1. 火牛 W 數打個8折過佢就岩架喇!
有人以為基於 80+ 或者其他理由,隻牛寫 350W 實質輸出得 350x0.8=280W,於是想要 350W,就要買最少 350/0.8=437.5W,即係大概 450W 牛至掂,其實咁係錯既。電腦火牛輸出以 output 為准。撇除奸商虛標 W 數呢個因素,一隻 350W 牛實質可以保證 output 到足火 350W 既,因此正常情況下無需打折。

2. 你買咁大W牛,晒電喎!
一隻牛實際供電多少,係根據 hardware component 所需/所真正消耗電力而實時供電。換言之,假設你部腦依家只係食緊 200W 電,無論你隻牛係 300W/350W/450W,實質你仍然只係用緊 200W,而唔會因為你隻係 450W 牛,所以無時無刻都用 450W。

3. 80+ 乃靚牛信心保證
簡單黎講,80+ 只係測試一隻牛,響 AC→DC 下既效率,僅僅係測試呢樣野。至於隻牛耐唔耐用呀,穩唔穩定呀,完全唔響測試範圍。
公司請人,有個應徵者分 resume 成大堆課外活動獎狀,係咪代表佢一定勝任公司請既 post?課外活動,只反映個人積極外向,可能仲有領導才能或者良好溝通能力,但冇話過佢一定盡責、醒目、肯涯肯搏同埋識做個 post 既野。想買好牛,同想請好員工一樣,係要花時間慢慢揀既。越想即食往往越多手尾,最後得不償失。

(其餘遲D諗到再補充)

常識與常用術語篇

火牛有咩咁重要先?
火牛係負責電能轉換,將 AC→DC 去供電比所有部腦入面一切需要靠電發動既 components ,亦即係話,你成幾千蚊既野就靠一隻牛黎推動。如果隻牛供電時大時細,甚至超過負荷都冇安全裝置截電既話,咁你部腦入面果幾千蚊野一定受到影響,甚至比隻牛累到一鑊熟、X家X………
一隻牛牛同你果幾千銀野命運相連、唇齒相依。慳錢買雞牛就係將運氣套響幾千銀野之上,搏唔搏得過就睇你時運……

咩叫模組化(modular) 、ATX12V v2.x、continuous power?
模組化: 火牛既連接線有插頭供拆出,比你拔走多餘同用唔著既線材,同埋方便入箱執線之用。分部分模組化與全模組化,常見既部分模組化係 CPU 4pin/8pin 線同底板 20pin/24pin 線固定唔能夠拔,其餘線都可以拔走,而全模組化就係乜線你都可以拔走。
ATX12V v2.x: 火牛規格之一,由 intel 製訂。基本上佢並非火牛最重要既規格,是否跟呢個規格亦唔等同於質素優劣,基本上唔洗太介意呢個規格。詳細請參考下面既「資料補充篇」。
Continuous power: 一隻牛實質總輸出功率。牛有分所謂 max output 同 peak output,max output 就係佢實際負載既最高值,而 peak 就係響某一刻(可能短到只有 1/1000 秒) ,谷到行谷到盡既最高負載能力。由於 peak 只係極短時間內既負載力,唔可以做為合理參考,基本上 max output 至可以。你 full load 隻牛唔會預只係用唔夠1秒就降返落黎咁怪掛……而曾經有一段時間,賣牛奸商成日標自己個 peak output 出黎厄人(報大數話自己有 450W,實質佢得 max output 350W……),於是其他做正當生意既火牛商,就特登做個 continuous power term 出黎,強調自己既牛係以 max output 計算,而非以 peak output 計算。

咩係主動式 PFC(Active PFC) 同 被動式 PFC(Passive PFC) ?
呢個涉及火牛電路設計,比較複雜。最~~簡單黎講,兩者分別如下:
Active PFC
結構較複雜
較輕
發熱較低
冇低頻震動聲
typical power efficiency 較低(同 80+ 講緊既果隻轉換率唔同,係2樣野黎,另,較低只係一般而言,當然有例外)
廣範圍自動式電壓輸入(一般由 90V~264V,即係唔理你去日本、歐洲、美國定中國,照插照用)
成本較高

Passive PFC
結構較簡單
較重
發熱較高
有低頻震動聲
typical power efficency 較高
電壓輸入範圍窄(一般由 180V~264V)
成本較低

基本上可以話,active PFC 高檔D,不過唔一定慳電D,越大W數 active PFC 慳電優勢越大,相反越少,甚至唔夠 passive PFC 慳電。如果你買大W貴牛既話,梗係死人都要佢係 active PFC 啦!不過你今日幾乎搵唔到 passive PFC 大W牛……至於 350W 或以下,唔一定要 active PFC,睇輸出能力仲實際。

報告

入門,從學睇標籤開始

以我手上有既3隻火牛做個例子,說明標籤上面既意思。第1隻係好舊型號,4、5年前買落既牛魔王 PM350B:

首先,大家睇到一長串 +5V、+3.3V………Load reg.% 、Cross reg.% ………等資料,究竟係咩黎?先講講 +xV。圖中有 +5V、+3.3V、+12V、-5V、-12V、5VSB,分別對應唔同 hardware components 供電。基本上今日常用到既係 +5V、+3.3V、+12V,分別對應:

+5V: HDD、DVD rom drive、floppy drive、PCI device、USB/firewire/KB/mouse、mainboard、ram、agp display
+3.3V: PCI device、mainboard、agp display
+12V: HDD、DVD rom drive、CPU、mainboard、PCI-E display、case fan

可以見到,其中 +12V 包含好重要既3部分——CPU、底板、VGA。所以,今日睇牛,經常都睇 +12V 既輸出能力表現,而且牛既設計亦越黎越偏重提升 +12V 輸出能力。

至於 Load reg.% 等係比較詳細既項目,一黎新手未必需要睇、二黎今日大部分牛都唔再提供呢類資料、三黎我自己都唔多識,冇謂腦點,所以唔講。有興趣既可以 google 參考,不過要預左好有心機睇,同埋對電有一定認識至睇得明………

右邊標示各路輸出總和。其中,total output,即係 max output 350W,而 max power,即係 peak output 420W。牛魔王響型號果度都講左隻牛係 350W(PM350B) ,但係當年買果陣,個 sales 同我講呢隻係 420W 牛(張單都係打 420W)………所以,以後大家就知道,千祈唔好理 sales,自己睇隻牛既 spec 好過。

下方有幾項值得留意既,其中 efficiency 依家最多人睇……full load 時都有 70% ,其實表現已經唔錯,不過肯定依家比人睇低幾線。

另外,有 over current/over voltage protection,又具備多個 safety standards,其中有D係歐洲標準。可見呢隻野響安全上做足工夫,至少唔會咁易放煙花……

運作環境(operating temperature)可以去到 50℃,依家黎講呢個級別屬於工業級,咁樣就算機箱積熱都唔怕會導致運作不良啦!留意,50℃係指佢運作緊既空間內溫度(一般係機箱內溫度),而唔係指隻牛自己運作時溫度。

第2隻出場既係2年幾前買落,現役2號機 silverstone ST50EF:

呢個 spec 係今日火牛常見既 spec 規格,基本上同牛魔王果張分別唔係好大,係有幾樣新野,又冇左幾樣其他野。先睇供電表格,+12V 分開 +12V1 同 +12V2,呢種叫做雙組 12V 供電。由於現今 hardware component 對 12V 供電要求越黎越依賴,而且越黎越食電,所以大W數火牛普遍用雙組,甚至多組(有D會去到6~8組,即 +12V1、+12V2…+12V6)黎增強 +12V 供電能力。響 intel 製訂既 ATX12V 規格下,其中一組基本上設計為專門比 CPU 獨立使用。以呢隻牛為例子,其中一路擁有 18A 既+12V(+12V2)全數比晒 CPU 獨佔,其餘野就要響另一組 18A 既+12V share(+12V1)。咁做既好處係確保 CPU 供電充足,但係唔好處呢?
唔好處係,響呢個設計下,如果 +12V1其他野合共最終要 20A,而 +12V2 只用左 10A,由於2組供電係獨立既,就算 +12V2 有多,都唔可以將餘額轉過去比 +12V1 用,最終就係唔理你隻牛有幾多 W 都好,都係供唔夠電,唔夠力推。
為左彌補呢個問題,各火牛廠都自己諗計解決。其中有D做多組以分灘負擔,亦有下隻牛既解決方案,呢個一陣至講。

另外,多左 80+、RoHS 標籤。響度再稍為講下 80+ 係咩。
火牛響由 AC→DC 既轉換過程中,會令到部分電能流失,即係晒左電。如果響轉換過程中,流失率響 20%、50%、100% 轉換時,少於 20%,就符合 80+ 規格。以呢隻 500W 牛為例,響 100W、250W、500W 運作下,電能流失少於 20%,再去 80plus.org 比低錢做測試之後,就可以獲得 80+ 認證。留意,呢個認證僅僅係做上述測試,至於隻牛 W 數有冇虛標?隻牛有冇安全標準?呢D野佢一概唔理,因為根本就唔係呢個 test 既目標範圍。正如考試都分好多科,中、英、數都各自 test 你其中部分能力,中英數合格係咪代表達標可以升學?冇人話中英數合格唔緊要,不過中英數合格唔代表一切,仲要睇埋其他科成績。
RoHS 標籤就係歐盟環保物料標籤。電腦野響生產過程中,會應用到大量高度污染既物料,而 RoHS 就係檢視該產品所含污染物料量既多寡,達標再送去檢測就獲得。有佢,就係件野一生出黎就環保D。

仲有多左噪音標示。家下興靜音,呢隻牛標 acoustic noise 細過 20dBA。留意依家對火牛噪音標示並冇任何標準,有唔少古惑廠商個 noise level 標到超低,不過原來佢講緊 min,max 係幾多就唔話過你聽。重視噪音值既買家應該小心留意字眼。

最後出場既係2年前買落,現役1號機既 silverstone DA850:

標籤非常簡單,同頭先果張大同小異,最大唔同既就係 +12V,佢只有1個。前面講到多組 +12V 既供電問題,呢隻牛既方案就係,直接統一同增大 +12V 輸出。由於所有野全部都由單一組 +12V 供電,冇左因獨立多組互相不能協助既問題。以 70A 強大能力供電,確保所有 hardware component 都獲得充足電力。
可惜呢個設計暫時只有極少幾個牌子既幾個型號做到,市面上絕大部分既大W牛仍然用多組形式供電。有某牌子既 1200W 牛,聽起黎好誇,1200W!但係當你睇到佢成6組 +12V 17A,再諗諗張 4870 17A 都唔多夠,起碼 18A 先安全既話,你就唔知佢點玩孖卡。

揀牛參考指南

3大總綱
1.        平野無好,好野無平。呢個世界上係冇平靚正既蛤蟆。商人有本事做靚野,會唔賣貴D,反而走去益街坊做福人群,寧願自己賺少D咁偉大?相信平靚正,等同相信商人有良心一樣咁 naïve ……
2.        自己睇 spec,好過你聽 sales 講,亦分分鐘好過聽朋友講,尤其係鍾意吹自己識電腦既「朋友」
3.        多上網 search review 同睇 forum 口碑。佢地唔一定準,但係有一定參考價值。最少唔去買人地話有問題既牌子,對新手黎講,寧可漏寶好過中招……

我應該買幾大W牛至岩?
上 google search 「psu calculator」 有一大堆計算器幫到你,不過通常呢D計算器你要預期佢會報大數少少,就算唔係基於商業原因,報大數你用左冇事,報細數搞到你行唔到會好大件事,咁梗係報大少少唔洗出事既好………
基本上,如果你冇需要另外插電既 display card,亦唔係用 i7 咁堅既 CPU ,300~350W 真係乜都夠做。如果你要額外插電既 6pin+6pin display,玩埋 i7,建議 400~450W 夠玩。如果你又要超 i7,又要 6pin+8pin display,建議上 550W ,有突買個安心,超唔起都冇得賴~~XD

如果你係玩更高階既牛,例如玩孖卡甚至 3/4 卡既話,就要留意 +12V 既 A 供應係咪夠力。點知隻牛 A 夠唔夠力?你上網 search 下各大牌子火牛既 spec,睇下相近 W 數牛既 A ,再睇睇自己眼前隻做個對比就知道。

揀既時候有咩要注意?
首先要按自己能力,揀自己認為唔錯既牌子。你識得多D,自然多D牌子選擇。其次,睇荷包負擔能力同使用需要。我唔贊成響火牛度慳錢。冇錯火牛買到靚一靚部機都唔會快左,之但係你越係冇錢,通常就越係想D硬件長命用耐D,而火牛最容易令到你夢想幻滅。雞牛慳舊零水,隨時要你幾千蚊野陪葬,咁就因小失大。

如果負擔能力較低既話,我建議用「中庸之道」,低W數既唔同牌子之間唔買最貴,又唔買最平,買中間價既貨。唔好貪佢平平地又有呢樣果樣功能就走去買佢……

如果負擔能力較好,不過冇乜特別要求既話,建議都係買隻 450~500W 牛,方便日後升級,等第時D過氣貴 display 落價過陣都可以有平野執。亦可以選用有 80+ ,有 RoHS 同多 safety protection 既靚牛,用落安心又開心,又為環保出一分力。
另一方面,可以留意火牛既 operating temperature。香港始終係亞熱帶區,夏天隨時上 32~35℃ 完全唔出奇。就算你開冷氣到 23℃,機箱積熱到箱內溫度達 35℃ 係可能既,尤其是非下置式火牛設計。響負擔能力較好既情況下,揀隻 operating temperature 40℃,甚至 50℃高規格既牛,用得安心又耐用。
同時可以留意火牛既接口。比如話,CPU connector係 4pin定 8pin?有幾多條 PCI-E 6pin/8pin?有幾多 SATA connector?等等。

如果有高要求既話………我想分享一下自己揀牛既經驗。我響揀大W牛時,考慮左幾個因素:
1.        我會經常換 parts ,又會成日清潔機箱內籠。如果隻牛唔係全模組化既話,始終都會比果幾條勁粗既 CPU 8pin 同 MB 24pin 阻住晒,拔佢出黎整完再跟返之前個走線位,整一整又晒幾個字時間。我依家隻全模組化,D線可以全部留返原位唔拔走,齋羅隻牛出黎,整完放返隻牛入去再插返火牛果邊既線,唔洗幾分鐘搞掂。

2.        隻牛要預左玩孖卡,所以一定要夠力。隻野用單組 70A 輸出,真係非常之夠猛!亦唔需要好似部分多組輸出牛咁,要自己計算邊條 12V 應該插邊度,手動分灘平衡用量咁麻煩。

3.        上網睇過 review,供電紋波穩定,岩晒鍾意超頻既我~~~入面成堆日系電容,真係夠豪華。比得呢個錢,你唔比貴料我條氣點順呀!

4.        真正台灣 100% 全機械化廠房製造。由 silverstone 投資既台灣全機械化廠房生產,做工好、內籠布局井然,非一般勞力密集工廠生產出黎既可以相比。尤其是果D「平靚正」牛,我真係好憎,因為果D係透過響第3世界國家,勁虐待當地工人做出黎既。如果你見過一大間工廠,冇牌子名、關窗、鎖門,日夜做到X街原來連佢做出黎果隻野都冇可能買得起,真係會覺得果件貨……非常可恥……唔講喇,再講我會爆氣

5.        最最最常見既原因: 以前用過,幾年落黎,so far so good………

到最後,即使佢冇高尚非凡既 80+,亦冇一大堆專利 function,仍然揀左佢。又黎一次,幾年落黎,so far so good………

其實火牛內容博大精深,要研究仲有大把野未講,比如話影響靜音表現既 8cm fan vs 12cm fan 設計,影響散熱既導熱/散熱片設計等等。但係作為新手入門文黎講,一黎講左都未必有人睇………二黎我都唔識講,我好垃圾架咋!所以本文就此收筆。如果日後有新野需要補充……遲D至算

已有 1 人評分Good 收起 理由
SuperElephant + 3 詳細到死=[

總評分:  Good + 3   查看全部評分

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:59 PM
新手必看
pcm/ezone間唔中都誤人子弟

呢個真係唔知
BTW有冇人教你唔可以咁
係宣傳論壇

c396437 發表於 13-1-15 04:52 PM
4000$到唔好打APU主意了

3000內已經出到apu(未連window,mon)

AMD Trinity Quad-Core A10-5800K 3800MHz APU Processor [Socket FM2] AD580KWOHJBOX 盒裝[Black Edition]        HK$ 925               
ADATA XPG Gaming AX3U1600GC4G9-2G DDR3 1600MHz 8GB Kit (2x4GB)        HK$ 380               
WD Blue WD5000AAKX 500GB SATA3/16MB HDD        HK$ 392               
MSI FM2-A55M-E33 AMD A55,DDR3,Socket FM2,M.ATX M/B        HK$ 425               
COOLER MASTER RC-342-KKRX-GP Elite 342 (全黑色,連原裝460W火牛) 迷你直立式機殼        HK$ 499               
LG 24X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 135
總數:        HK$ 2756        更新

當然,唔止4000蚊就已經係第2個級數

K歌達人 Alta活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:03 PM
4000內已經出到apu
AMD Trinity Quad-Core A10-5800K 3800MHz APU Processor [Socket FM2] AD580KWOHJBOX ...

我係指4000用獨顯好過APU

打劫極樂list
(CPU) Intel Core i3-2120 (3.3GHz, 3M Cache, LGA 1155, with HD 2000 Graphics) HK$ 919
(底版) ASRock B75M R2.0 B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 490
(RAM)  Kingston DDR-3 1333MHz 8G Ram HK$ 310
(顯卡) Gigabyte GeForce GTX 650 Ti 1GB GDDR5 HK$ 1160
(火牛) ANTEC NE450C NeoEco 450W 80Plus HK$ 430
(機箱) 自選機箱 ATX / M.ATX HK$ 160
(硬碟) WD BLUE 500GB AAKX SATA3 HDD HK$ 390
(DVD)  LG 24X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 135

z8nkc538 發表於 13-1-15 04:57 PM
7750都差唔多ko 哂650(而且7750唔洗插電)
7770最平$850
你650?收得皮

我洗機前係令一個評分網見過650好過7750
BTW 唔見左個網了

z8nkc538  事實係好多人都話650係伏卡~  發表於 13-1-15 05:13 PM

回覆 c396437 的帖子

講堅,唔知
btw,樓上已經轉貼左個泥(乾淨版,如果仲有link,你幫我del埋佢)

c396437 發表於 13-1-15 05:05 PM
我係指4000用獨顯好過APU

打劫極樂list

下?
我3000蚊都唔洗wo

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:10 PM
回覆 c396437 的帖子

講堅,唔知

我COPY你段野上去

z8nkc538  咁落力,可唔可以加小小分XD  發表於 13-1-15 05:21 PM

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:11 PM
下?
我3000蚊都唔洗wo

2千幾唔會好打得過張4000呱...

搵到了
Radeon HD 7750        Average  Mark 1579
GeForce GTX 650 Average  Mark 1808

個PK網冇得COPY PHOTO

c396437 發表於 13-1-15 05:13 PM
2千幾唔會好打得過張4000呱...

正常啦
但係已經夠打ava lor
(1680*1050中效,1920*1080印象中要低)

4000蚊俾我會咁砌

AMD PHENOM II X6 1045T 2.7GHz CPU [AM3] HDT45TWFGRBOX 盒裝        HK$ 738               
Sapphire藍寶石 HD7850 2GB GDDR5 HDMI/DVI-I/MiniDPx2 2G GDDR5 顯示卡        HK$ 1480               
ASRock 970DE3/U3S3 AMD 770,DDR3,USB3.0,SATA3 6Gb/s, ATX M/B        HK$ 479               
WD Caviar Green 5000AZRX 500GB SATA3 6Gb/s /16MB HDD        HK$ 395               
Corsair DDR3 1333MHz 4GB Ram CMV4GX3M1A1333C9        HK$ 155               
COOLER MASTER RC-342-KKRX-GP Elite 342 (全黑色,連原裝460W火牛) 迷你直立式機殼        HK$ 499               
LG 24X DVD Writer /SATA/黑色 HK$ 135
總數:        HK$ 4036

雙核對6核
650ti對7850

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:20 PM
正常啦
但係已經夠打ava lor
(1680*1050中效,1920*1080印象中要低)

AMD既6核

BTW我個PO唔係只FOR AVA

c396437 發表於 13-1-15 05:22 PM
AMD既6核

BTW我個PO唔係只FOR AVA

多工完秒偽4核i3 (唔係拎super pi抽水)
2打6
i3我都覺得伏伏地,又唔係真4核,倒不如降去G860,D錢拎去升GPU咪仲好,一係就升i5
我知,所以7850其他game都夠做啦(如果唔係全高)

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:26 PM
多工完秒偽4核i3
2打6
我知,所以7850其他game都夠做啦(如果唔係全高) ...

AMD既6核邊有真係6核咁堅
全高據某大陸Sleeping Dogs玩家
GTX690收皮了

c396437 發表於 13-1-15 05:28 PM
AMD既6核邊有真係6核咁堅
全高據某大陸Sleeping Dogs玩家
GTX690收皮了

7000蚊一張690對1500蚊的7850?
fair?

1045t絕對係真6核,點解佢廢過intel 6核?呢d係架構問題
但從架構上睇,佢真係有6組ALU及FPU,核心資源唔洗share
如果我講粒u係bulldozer/piledriver
你個講法都通一半嘅

再者,呢粒u多工係勁過i3的

照你講法
*** S3/note 2入面粒4核廢過intel雙核atom wo,咁佢係咪假4核啊?

c396437 發表於 13-1-15 03:53 PM
要買張比較OK既顯示卡800$到走唔甩
Nvidia既800$到推介GTX650
ATI(AMD)就HD7770

" 差唔多成千蚊" 850同1000. 真係差唔多了.

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:34 PM
7000蚊一張690對1500蚊的7850?
fair?

你不如諗不點解Samsung可以差到4核仲疾過Sony2核仲好

此6核不同彼6核姐

純粹廢UP下690都開唔盡SD...

c396437  我知...純抽Samsung水...  發表於 13-1-15 05:44 PM
SuperElephant  程式系統…OS寫得好唔好都有關系的…  發表於 13-1-15 05:43 PM

大白毛 發表於 13-1-15 05:37 PM
" 差唔多成千蚊" 850同1000. 真係差唔多了.

150$夠食7餐M記了

大白毛  ER........我無言了.  發表於 13-1-15 05:44 PM

c396437 發表於 13-1-15 05:38 PM
你不如諗不點解Samsung可以差到4核仲疾過Sony2核仲好

此6核不同彼6核姐

點解?
因為高通粒S4雙核有料到lor
再者,android特色係每間廠係可以自行優化,sony優化得好,咪唔lag lor
同是1GB RAM,但係4核就Lag lag地,雙核就唔lag,呢d情況完日有

back to topic,
好彩kaveri apu都冇delay,希望佢年尾可以上市,為用家帶來新衝擊
至於steamroller,再俾d心機,唔好令大家失望  

z8nkc538 發表於 13-1-15 05:42 PM
點解?
因為高通粒S4雙核有料到lor
再者,android特色係每間廠係可以自行優化,sony優化得好,咪唔lag lor

所以我唔買Samsung就係咁...
Samsung優化越優越差
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-7 10:47 AM , Processed in 0.041605 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存