2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 網絡遊戲聊天區 對現今寵物系統有感而慨 ……(字海)
go

[其他討論] 對現今寵物系統有感而慨 ……(字海) [複製鏈接]

玩過星曲WEB 笑傲無雙

(字海)

呢排童話10週年,雖然無再返去玩…但係諗返佢既捉寵系統真係好正.…

再諗返起宜家既OLG…寵物?只係代理商1個商業道具,永無止境既「公式化寵物系統」
相信各位朋友都識背佢個可惡既公式!

條公式就係:(任務新手寵+寵物島+道具+怪物掉隻寶寶)x人地隻寶寶=2代寵物+洗屬+洗成長值+洗技能=3代寵物

再無限loop (寵物島+道具+怪物掉隻寶寶)x人地隻寶寶=4代寵物  再無限loop  (寵物島+道具+怪物掉隻寶寶)x人地隻寶寶=5代寵物     rererererererererer ~~~~~~~

玩家們永遠都識背既寵物獲得劇情…

【任務獲取】遊戲中個NPC永遠都會話比你聽!你係「天生既馴獸師」並唔知點解會覺得你係100%大善人,將佢此生最珍貴既寵物/寵物個仔女送比你,
然後同你講:呢隻係我隻寵/我隻寵生出黎既BB..但我已經不再以前甘風光,老了!所以呢隻BB教比你照顧啦!
一個感動無比既劇情,使到我隻角色永遠都唔識拒絕佢,而接受左隻BB,但最令人感到心寒既係…

佢呢頭比完隻叫你照顧佢隻「一生最愛之寵」BB比你,轉個頭!?!?!
NPC:如果你想要更好既伙件,我呢到有個道具,某某地方有個寵物島,你傳入去就可以捉個勁D既寵
我:呀……只能說,NPC你真係好Q好鬼馬架姐………仲有咩好講Q_Q 心已寒…
你話我可以1次過放2隻寵都話丫,捉第2隻姐係擺你隻一生愛寵係到鋪塵…!

【寵物島】 一個集於萬千寵物既極樂之島,係個島上,你永遠唔知點解只係呢隻島既怪物先識掉寶寶。
可能係因為呢個島遠古時後,係由「激素」或者某種「催生物質」組成…
亦唔知點解,永遠寵物島生仔既定律都係:符合理律既,打到某個血%佢就因為你既霸氣臣服於你手上!
唔符合理律既,佢本身就係一個大肚既寵物/有個空間可以收埋D寵,甘你打死隻大肚怪,就會有隻野出黎…
除左掉初生寶寶之外,仲識掉成年寵,一出生就18歲…?

【勁寵獲得】 想要勁寵?想要唔同樣既寵?一個由系統組成既神之領域「商城」,
等你用外來幣(點數)去無限抽抽樂換返黎…抽箱抽蛋,引用一句話(轉出黎既唔係寵,而是一種寂寞)
因為勁寵獲得不再是靠自己的努力獲得,可能睇開少少,呢句可以變成…以玩家「現實努力」獲得既寵。

童話,唔敢講佢係最好既寵物系統,但有好多地方令不再玩既玩家念念不忘

可以真係有一個職係為寵物以主要職業…捉寵不只係要等級,仲要練技能,仲要封印石有機率…
可以到處去捉寵…為左1隻勁寵,闖入高等怪物既領域…去捉佢返黎
可以同時養幾隻寵…除左放出黎果隻…仲可以幻化…靈化…等等…比我將我隊7色寵物戰隊全部擺上身,而唔係弓手/召喚師外既職業,多數都只可以放1隻…!

可以捉珍貴既寵物…而唔係勁寵全部都要商城抽抽樂.. 想當年岩岩出卡拉龍日日伏係椰子島係甘遇佢…
遇到佢果種Feel,真係仲開心過中6合彩…商城的勁寵,係就係幾好,仲係3好…第1眼好靚,望個價錢,好貴,再諗下自己好唔好彩…。
可以咩寵物都捉得…唔係入個寵物島,每到達某等級所有人都係捉果隻寵,出到街到處都係兄弟,如果你唔show係頻道,人地永遠唔知隻神寵有咩特別。
仲有好多好多..  

其實唔係只係童話一隻舊Game齊到甘多原素,其他舊Game都可以,
因為宜家速食文化同時代這種多樣既寵物系統,經已消失~

雖然宜家既寵物系統方便好多,但玩家最鐘意都係靠自己獲得既寵物,同埋有鋪收集癮,而唔係隨手可得一式一樣既寵物。

Sorry,我太認真了…
我好懷念一堆BB…木波BB…卡拉龍BB…暗精靈BB…火獅BB:ro03:
今時唔同往日,打機勿認真。
Thx,睇完我篇字海~
已有 1 人評分Good 收起 理由
chungkoko81 + 1 好應同你講法 童話捉寵系統真系好正:).

總評分:  Good + 1   查看全部評分

十週年勳章(賀詞) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

不止寵物系統變了,整個遊戲生態變了

十週年勳章(賀詞)

已經好難搵到有game係有幻獸師呢個職 = =
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 09:12 AM , Processed in 0.205531 second(s), 24 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存