2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 精靈樂章 《精靈樂章》攻略心得區 心得分享  職業──神官/賢者[更新17/3] ...
go

[僧侶專區] 心得分享  職業──神官/賢者[更新17/3]   [複製鏈接]

以下內容含大量字海, 容易疲倦既人請留意 

戈post會持續補充內容, 令到有充分既心得可以比玩家參考
尼戈post主要系想比新手或者一d對神官/賢者有興趣既人睇
雖然我五系好強, 但系都有少少經驗可以比享比新手同解答你一d基本問題/-\
高手路過就指教一下; 我講得五好指點下我啦~ /-\

我十分喜歡神官/賢者尼戈職
有好多人都話做ec補血好悶, 但其實五系喔!
Ec系pvp既時候都可以非常有趣同需要技巧!!

神官/賢者的關鍵詞: 高防;高血;物攻;魔攻;防禦;治癒;增強能力

神官/賢者 同 祭c/先知 一樣都系有治療技能and解除負性狀態既職業(戰士系既聖騎士都有1招)
但系兩者之間系有五同的
神官         
.                                                                                       賢者                                                                                                         
 神官/賢者──專注於補血;治癒方面;使用技能幫隊友增強能力;防禦力比較強
             使用武器包括:雙/單手鎚;盾;法杖
祭c/先知──相比起神官/賢者;防禦比較遜色;
            但系後期高閃避可以隬補尼方面既問題
能夠使用變身技能, 玩魔攻或者物攻都可以
使用武器包括:雙/單手鎚;法杖
比新手玩家一點建議:如果你系想玩ec職業
1.      追求攻擊的快感;致命既傷害;比較多變既玩法:建議你玩祭c/先知
2.      想成為隊伍中強力而且堅韌後援既角色:建議你玩神官/賢者

比新手一d建議:僧侶至到----->3轉為神官;大概60 lv以下;由於防禦同攻擊力都仍然比較弱;建議五好獨自挑戰任務boss;就算持盾防禦力夠;但系魔攻會大大降低;天光都未打得死隻boss;建議組隊2人以上(1坦;1輔)先挑戰boss 

神官──角色僧侶三轉為神官,神官既攻擊技能為魔法攻擊;魔攻較法師系/祭c弱
             神官32 lv開始就可以學習團隊技能;隊伍內同一場景既隊友可以獲得效果
              生命之泉~~~~~生命最大值上升(上升%隨技能等級提升)
              神聖結界~~~~~增加聖光抗性and降低所遭受的物理傷害(40級開始學習;減傷點數隨技能等級提升)
             神官主要比較''屈機  ''技能是「末日懲戒」,能令玩家受到魔法傷害且陷入恐懼狀態,即無法動彈及使用任何技能._.  
              尼招技能系魔法終結技能(施放後無需冷卻);需要集氣點先可以施放;只要施放可以增加1點集氣點既技能就可以再次使用;
            四轉後賢者防禦更可以與天騎士(聖騎士四轉)相比
            賢者既玩法比起神官多變,五再系成日比人''欺負''既角色;技能如:減速;暈眩;恐懼;沉默;
            甚至可以成為團隊中幫助殱滅敵人既重要人物。
            戰場中有賢者幫忙既一方勝算亦將大大提升。

賢者系副本當中系不可缺少既職;亦都非常搶手;
打副本最難招到既就系賢者and坦

因為尼d技能可以為隊友大大增強能力;配合埋神官既團技;整隊實力提升
           攻擊加持I~~~~~施展後可提升單一友方目標攻擊10%的技能;持續10分鍾
           魔防加持I~~~~~施展後可提升單一友方目標魔防10%的技能;持續10分鍾

必備武器
聖光擁抱者之杖 [法杖;橙] 28lv 使用
必備指數:★★★★
尼把杖既效果系:減少施法時間30%;無論對ec定系法c泥講;施法速度都好重要的吧!?
把杖多數會系需要快速幫隊友補血回量既時候派上用場;但法杖等級低;而且不加命中能力;只適合補血用
尼把杖無論咩lv都十分適用:)

瓊朵的永恆之鎚 [單手槌;橙] 58lv 使用  
必備指數:★★★
槌效果:裝備後增加20%傷害仇恨值;被攻擊時有1%機率發動武器能力:瞬間恢復自身全部生命及能量
見到把槌既能力時會覺得簡直系神槌泥吧!!! 但當睇到發動機率既時候就會傻眼;
對;只有1%機率發動武器能力;  1%發動!?姐系無用啦~甘又五系~
尼把槌可以系你比怪物/玩家圍打;命懸一線既時候救你一命!!!
由於比圍攻;被打的次數提升;自然發動機率也是;尼把槌系你被圍攻且瀕臨死亡時不錯選擇

莫桑克的奧秘之杖 [法杖;黃] 60lv 使用
必備指數:★★★★★
神官魔法攻擊比較弱;但系有左尼把杖攻擊力可以話系提升左好多:)
尼把杖既效果系:裝備後降低20%傷害仇恨值;攻擊時有20%機率產生第3次傷害;
法杖既3次傷能力;能夠使攻擊產第3次傷害;例如:傷害7000;就會出現第2次傷害6800;第3次傷害6500等等
傷害就由原本7000變至一共7000+6800+6500=20,300傷害; 效果非常驚人~        

.  天敵
講下ec既天敵啦~
主要既天敵都系 射手職法c職~

刺客~~~難纏等級:★★★★★
刺客一生出泥大概就注定系ec既剋星(對法c系都系)
主要系因為刺客有減施法速技!!
會令玩家減施法速度嚴重減低
令原本只需1~1.5秒減施法速施放既技能變成長達幾秒
同時又以有劇毒效果(持續扣血)既技能攻擊玩家,加上刺客高爆擊率+高攻擊力;大多數都系等死既時候

地獄使~~~難纏等級:★★★★★
地獄使既技能真系有點強大
屈死你為止!!!  第一招:惡運
故名思意~ 中左惡運狀態既人五好諗住行好運
因為惡運會令你施放技能有60%失敗機率
姐系所有職業既所有技能全部都會有60%機率失敗
系你出五到技既期間;你會變成一個只可以用普通攻擊既人~
地獄使已經可以充分利用尼段時間將你置諸死地
配合埋法c系既專有技能:魔法巨炮,令目標暈眩
可以話系令你無還擊之力~

元素使~~難纏等級:★★★
相對地獄使,元素使既威脅無甘大
因為元素主要系高魔攻
一d低魔防既ec就要注意自己既魔防值
4轉既魔導同賢者pvp~ 由於有次傷技~魔防低好容易會被一下就扣幾千血
賢者系有技能可以壓制魔導~
如;沉默;恐懼等等.. 打元素就大派用場
魔攻模式下既爆擊傷害
魔攻模式下的魔攻值;使用武器為:60 lv黃杖
五小心cut左走d字=_______=順次序攻擊力顯示如下...
第2方格 第1行  物理攻擊:4758
               第2行  遠程攻擊:487
               第3行  魔法攻擊:10037
防禦模式下既物/魔防值

p.s. 部分圖片取自官網
已有 6 人評分威望 Good 收起 理由
yks9y6k9s8 + 3 好貼一定要支持!!!
kellylo + 1 你說的內容我非常同意
Prueminer + 3 從來都無人試過俾咁多Good我 =]
小靈GF + 2 GOOD!!
mnw0411 + 3 感謝分享!
redwing88 + 20 + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 20  Good + 17   查看全部評分

Alta活動勳章

玩祭C的
但都支持下~XD

a777888  又是工讀生發文。  發表於 13-3-19 12:56 AM

玩過星曲WEB

"夢想為人民服務;成為隊伍中強力而且堅韌後援既角色"
你講到你好似好偉大咁LO= =

﹏楓靖ξ影月 發表於 13-3-14 04:46 PM
玩祭C的
但都支持下~XD

3Q^^;
祭C有前途

gccbn02621  在說下去 到時候會跑出地雷祭師  發表於 13-3-15 09:52 AM

天剎乂軒-V- 發表於 13-3-14 04:51 PM
"夢想為人民服務;成為隊伍中強力而且堅韌後援既角色"
你講到你好似好偉大咁LO= = ...

對五住咯v_v;
我無話我好偉大~
但系初期玩神官系好慘-_-
比人打又無力還擊;只有捱打的份;要依賴隊友;
你五鍾意戈眼字我可以改左佢lol?

玩過星曲WEB

細粒冰O3O 發表於 13-3-14 04:54 PM
對五住咯v_v;
我無話我好偉大~
但系初期玩神官系好慘-_-

咁又唔駛...感覺上似姐
當我會錯意 o唔ok先

天剎乂軒-V- 發表於 13-3-14 04:56 PM
咁又唔駛...感覺上似姐
當我會錯意 o唔ok先

改左啦^^~
反正系想比新手/其他人了解下ec~
隨便啦~ 多謝大大指點v_v

玩過星曲WEB

細粒冰O3O 發表於 13-3-14 04:57 PM
改左啦^^~
反正系想比新手/其他人了解下ec~
隨便啦~ 多謝大大指點v_v

比其他人睇到..以為我逼你/串你
其實原意真係no串

祭C係隻game好重要,我們要好好珍惜祭C

gccbn02621  地雷祭師反而會造成組對全滅  發表於 13-3-15 09:53 AM

天剎乂軒-V- 發表於 13-3-14 04:59 PM
比其他人睇到..以為我逼你/串你  
其實原意真係no串

其實....
系你迫我咖 鳴鳴....
尼到有戈惡霸

小靈GF 發表於 13-3-14 05:00 PM
祭C係隻game好重要,我們要好好珍惜祭C

壞笑
到時寫包單一定周街祭C!

玩過星曲WEB

大大..sorry  
不要拉大隊捉我入後巷

天剎乂軒-V- 發表於 13-3-14 05:03 PM
大大..sorry  
不要拉大隊捉我入後巷

你想太多了吧~
五系人人都好似你甘壞

玩過星曲WEB

重點係後面果句嗎=.=?

天剎乂軒-V- 發表於 13-3-14 05:05 PM
重點係後面果句嗎=.=?

Who Know ^^?
你鍾意點諗就點諗'3'

玩過星曲WEB

好難唔咁諗
家陣係我比人描黑lo=_=

細粒冰O3O 發表於 13-3-14 05:02 PM
壞笑
到時寫包單一定周街祭C!

哈哈 咁到時就唔洗周圍搵祭C xd

而方便都係等玩家去決定一下玩咩職業好過啦,但系你幾分享幫唔少人去精選唔少意念
對的M年前玩家實覺得講黎做咩!! 講到似陳相識咁咪咋嬌兩句囉 唔好介意啊 (有個句講過句幾好啊)

不過我就唔做醫師啦 但系多謝你分享 我有朋友做醫師問我有關連 識唔少好事~ 要我搵攻略一頭霧水

如果乂 發表於 13-3-14 05:14 PM

而方便都係等玩家去決定一下玩咩職業好過啦,但系你幾分享幫唔少人去精選唔少意念
...

系因為有d新手有興趣但系又五知點上手甘
所以想幫下佢地姐~ 我諗揀到自己想玩既職業都五洗入泥睇我篇字海啦><
btw感謝大大指點~
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 07:17 AM , Processed in 0.039314 second(s), 15 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存