2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Fantasy Earth Zero 【玩家自救】作戰會議室
樓主: 霉乂男
go

[其他] 【玩家自救】作戰會議室   [複製鏈接]

徐子平 發表於 13-4-24 06:27 PM
就係D資產帶唔走,到時開左隻新人就諗返起以前D裝,咪話唔難頂
問過D返緊工既,好多都話唔玩... ...

我就係返工先玩到 5年咁耐...........

出面有邊隻GAME可以比全手動人士,唔洗掛機燒錢追裝爆肝練Lv??
只有FEZ一隻

最可行方法,我覺得,gamepot 直接係日本開/分割一個國際server出來

一來唔影響日本人,二來可以集中接收外國難民

不過高ping  e樣野,就真係唔知解決

LOL連去美國 2xx ping 都仲玩到,打得中人

但FEZ 2xx ping 就已經好難中人

唔知係咪本機計傷同 server 計傷個分別

kuok1234 發表於 13-4-27 02:43 AM
我就係返工先玩到 5年咁耐...........

出面有邊隻GAME可以比全手動人士,唔洗掛機燒錢追裝爆肝練Lv??

咁個個人都唔同既,有人覺得只要好玩,一切重頭黎過冇所謂
有人覺得以前花咁多時間心機而家要我重頭黎過,過到日服仲要玩單機同要比VPN唔甘心
睇下你自己取態如何...

kuok1234 發表於 13-4-27 02:49 AM
最可行方法,我覺得,gamepot 直接係日本開/分割一個國際server出來

一來唔影響日本人,二來可以集中接收 ...

其實衍生出黎既問題,香港之前都中過
我唔肯定係咪黑橙個連線廢,果時咪有班鬼佬,香港人次次半夜場都屌晒鬼
如果開個國際server,港台玩家應該冇咩問題(有實例/地理位置近)
但如果收埋果班鬼佬我真係想像唔到到時會發生咩事...
仲要到時已經寫明係國際服,想屌都冇晒理由...分分鐘人地仲會用同樣理由鬧返轉頭...

未試過港台合服。
就話要關服,真係唔甘心。
日本SE 是這樣的嗎?
花費數年研發fez,得到一群忠實粉絲。
然後一句不繼約,放棄這批熱愛fez的人。
錢,是賺不完,時間,為fez花費過,就不會重來。
一句抱歉,天下無不散的莚蓆,以為就完嗎?
Sorry doesn't mean anything anymore.

kuok1234 發表於 13-4-27 02:49 AM

一來唔影響日本人,二來可以集中接收 ...

嘛,但我玩港服好少低過200 ping。

話說有無日文達人要幫忙去信原廠,
我凈係識D工口日文。

詩米  日服用vpn先百幾...  發表於 13-4-30 12:47 PM

霉乂男 發表於 13-4-27 06:26 PM

去信原廠有諗過,但係完全唔識打日文既公文

愛糖 發表於 13-4-27 08:13 AM
未試過港台合服。
就話要關服,真係唔甘心。
日本SE 是這樣的嗎?

咁又唔好諗到咁灰,SE手頭上應該都知有幾多玩家係跳版過去
就好似7-11特約經營權咁,賣個權比條友係一個區開,見到果個區好做就係旁邊開多間頂死佢
而家SE仲好,D人自動自覺唔去代理都要幫襯原廠,所以索性收返...

笑傲無雙 玩過星曲WEB

點先可以救到了
個問題 好難

霉乂男 發表於 13-4-27 06:26 PM

我信初音 /佢d同事,一定有人識日文,唔係點同日本果邊傾

寫好個中文版,再搵佢地幫下手翻譯應該都ok

徐子平  問題係,佢地肯唔肯幫手...初音已經表示轉代理都唔會放玩家之前既記錄比新公司,就算玩家同意都係咁話  發表於 13-4-27 07:06 PM

kuok1234 發表於 13-4-27 07:05 PM
我信初音 /佢d同事,一定有人識日文,唔係點同日本果邊傾

寫好個中文版,再搵佢地幫下手翻譯應該都ok ...

算吧啦

我唔係要同日本傾,係要知道個真相。

如果真係原廠方面決定唔續約,
咁至少我想知道個理由,
否則台灣果邊搵再多代理商都係無用。

知道原廠點解唔續約先係關鍵。

霉乂男 發表於 13-4-27 07:07 PM
算吧啦

我唔係要同日本傾,係要知道個真相。

翻譯只係朋友搭膊頭咁幫下手o者,唔關系到公司內ge事情

你講ge真相,我諗短期內都唔會知道,此終關系商業機密,初音都唔可以透露太多,我相信佢fb/2kf透露ge內容,已經係佢可以透露ge上限.........

最樂觀,gamepot已經將FEZ未來幾年港澳台代理權賣出,不過唔係賣比爛橙  wwwww
小樂觀,gamepot已經打算行國服條路,自已開子公司做港澳台server
唔樂觀,代理費傾唔埋欄,港澳台server從此消失

kuok1234 發表於 13-4-27 07:26 PM

你講ge真相,我諗短期內都唔會知道,此終關系商 ...

循例都係要問,對方願意透露小小已經夠。

睇黎今次要搵異業人士協助鳥。

十週年勳章(賀詞)

kuok1234 發表於 13-4-27 07:26 PM

你講ge真相,我諗短期內都唔會知道,此終關系商 ...

我反而覺得未必關代理$事
半年前12月買得起更新,理論上唔會連最基本既代理$都傾唔掂

同埋個下架公告,表明左日本未來會有大更新
更公開以黑橙身份叫玩家去日服遊玩
如果日本無打算接收我地呢批玩家
黑橙咁做唔會有問題咩?

其實依家 d OLG 有國際版就不如玩國際版好過。
係日本成日都搞封 IP, 又要賺多代理一筆。
咁既模式已經RUN 左十幾年都冇太大分別。
不如真係建議日版開放港澳台地區好過。 舊玩家有某程度既補償就ok (有人接手先再討論)

橘子點 RUN 一隻game 實際情況我就真係唔知, 不過大家都有眼見,
宣傳手法先唔講, 大家都知橘子宣傳一向都等於零。
先買隻有名氣既 game 返黎, 開商城 / 賣d XX包,
再亂咁改數據, 改到有 BUG 就彈個波比原廠, 唔係佢地問題。
beanfun 神秘吸金, 之後問佢咩料, 就叫你報警, 又唔係佢地問題。

橘子咁抽水法, 我諗佢真係好驚比人收購, 驚到必屎果隻。

至於港版做咩收皮, 好大程度係台版冇哂人又唔更新, 應該一早就想汁 等完約。
好大原因又係橘子亂咁搞d 數據(台版多d 咩大家自己去搵啦)。成日RUN 住都係成本黎, 不如早d 收皮好過。
而FEZ 個約係港台版一齊簽, 可能係2個版本2份錢。日本唔同你續單一版本就 GG。
不過港台橘子又係獨立運作, 我諗你去信都問唔到d 咩。

問港版彈個問題比台版, 問台版彈個問題去港版, 問代理彈個問題比原廠, 問原廠彈個問題比代理。
其實佢地應該去踢波。

小天使小小  bf果個一係後台,一係黑橙自己有安全問題啦  發表於 13-4-27 09:57 PM
已有 1 人評分Good 收起 理由
徐子平 + 1 其實佢地應該去踢波

總評分:  Good + 1   查看全部評分

小天使小小 發表於 13-4-27 07:30 PM
我反而覺得未必關代理$事
半年前12月買得起更新,理論上唔會連最基本既代理$都傾唔掂

我覺得有可能真係SE/Gamepot果邊有晒料知自己hold左幾多成港台玩家
所以食住續約開天殺價,或者真係比wiki講中台橙經營有事,隨時會燒埋港橙

至於個公告,我反而覺得真係有可能係SE/Gamepot自己做返

十週年勳章(賀詞)

徐子平 發表於 13-4-27 08:31 PM
我覺得有可能真係SE/Gamepot果邊有晒料知自己hold左幾多成港台玩家
所以食住續約開天殺價,或者真係比wiki ...

台橙有經營問題港橙都自身難保
之前唔係話有韓國公司惡意收購
後尾唔知變成點

對比起前者,日本收番黎做個機會會大
都係果個公告既問題,無理由公開叫玩家做d"犯法"既事
可能真係如你所講,有台港玩家人數資料係手

小天使小小 發表於 13-4-27 10:02 PM
台橙有經營問題港橙都自身難保
之前唔係話有韓國公司惡意收購
後尾唔知變成點

應該就收購唔成,因為我係巴哈見到果單野係收購之後爆既...
但係台橙唔見左幾隻game,應該都幾重傷...
如果台橙出事,因為公司結構港台橙係冇分開案務...所以,到時可以買定香檳...

謝謝大大的分享阿!
已有 1 人評分威望 收起 理由
霉乂男 -20 惡意灌水

總評分:  威望 -20   查看全部評分

十週年勳章(賀詞)

呢d咪叫報應囉
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 12:40 AM , Processed in 0.044884 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存