2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 C9 第九大陸 C9第九大陸 兩天先鋒體驗真實平民玩家感想 ...
go

[心得分享] C9第九大陸 兩天先鋒體驗真實平民玩家感想   [複製鏈接]

笑傲無雙 玩過星曲WEB

C9第九大陸
真實平民玩家感想

本文專for未玩過/想加入玩家
如有錯字歡迎留言告知 thanks
遊戲名稱:C9第九大陸
代理公司:遊戲橘子
服務地區:港澳、台
收費模式:免費
相關網址:官網

較早前幾經辛苦搶得先鋒測試碼,有幸一試百人先鋒測試,在是次港服體驗前,未曾試過玩其他服,因而亦是第一次體驗C9第九大陸這個遊戲。

C9第九大陸故事講述為在一個世界,展開了一場惡夢,雷比里得到魔劍變得墮落,為求力量他開啟了異界傳送之門,召喚異界的惡魔,與此同時,布萊尼姆上的怪物都漸漸活躍,布萊尼姆世界因而受惡魔所侵襲。
國王克拉烏斯及精銳騎士團一同前往阻止雷比里,但一去不返,就在此時,一群冒險家就出現,協助抵抗,而冒險家正是玩家各位,身為冒險家的我們就要拯救世界,擊退怪物。
官方片段講述世界觀http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=o4YAZik9yxo

官方中指出有三個特色系統
-華麗技能組合
~技能動作美態視角享受
-爽快自由連擊combo
~無鎖定攻擊系統能連擊,創造無限可能,帶來打擊快感
-首創亂入系統
~玩家亂闖副本,增加經驗,而對方是友是敵欲是未知之數

兩天體驗有感

-優勝
~無鎖定攻擊及技能系統
   無鎖定攻擊系統可以自由出技能,不如傳統遊戲局限(暫時以此系統遊戲亦不多),而技能數量不小,亦有快捷欄鍵容易使出,亦易上手,但面對眾多技能新手玩家可能要多加思考。
~連擊系統 
   連擊系統真材實料,一直出技能,連技感覺很好,制造combo,亦可不斷以技能連擊打boss。除此以外,PVP中亦可一展你的連技實力,面對不再是AI的對手,連擊可成鬥智鬥力取勝的一環。
   在觀看一些其他服玩家影片,高手更可不斷連技,虐殺PVP的對手。
~亂入系統
   亂入系統的確創新,可以加入別人進行中的副本,亦曾試過有公會成員進入協助一同打副本,加快完成速度,又有經驗加成齊齊升等。
   因時間不足,這個亂入系統仍未試清楚,官網中指的應該可以進入別人副本中搞破壞?
~劇情電影感
   在劇情播放時,螢幕上下方會有黑色長方條物體擋住(就如平常看電影時上下方會有的效果),制造電影感。
~Loading時聊天室仍存在
   玩過不小遊戲,都未見過此系統,遊戲中在過地圖loading時,聊天室仍然存在,可以聊天,玩家在loading時怕悶?不用怕,亦可聊天與朋友交流。
~跳跳樂及主城風景
   在主城之中可以跳一些特別位置,如跳上一些建築物頂﹑一些欄杆上面,對於閒時沒事做的玩家﹑或一些喜歡跳特別位置的玩家可加趣味,亦待各位發掘這些位置。而跳到高處可欣賞風景,風景都不錯,藍藍的海很好看,在主城景色上遊戲做得不錯。
~疲勞值系統
   疲勞值系統規限每日打副本次數,減低玩家與玩家之間等級差距,亦可防止過份沉迷。(但當然對願花錢玩家而言非障礙)

-中性
~畫面及角色中等
   其實起初進入遊戲時感覺圖像不太漂亮(對比另一些高質遊戲而言),但後來換過裝備後,感覺人物外表都好看起來,玩久了認為圖像都不錯可以接受,挺順眼。

-不足
~系統未夠多元
   暫見遊戲中主打系統,技能﹑連技﹑亂入﹑PVP,系統並不是非常多,如沒有坐騎系統(但老實說本遊戲不需要坐騎),寵物系統,可能會造未一種未夠多東西玩的感覺,因畢竟更多系統可給玩家玩更長時間,加強趣味性。
~背包太細小
   背包只有24格,而打副本中不斷會掉落一些制作生產用材料,如木板鐵塊布料之類,而當中種類很多,一種就佔1格,基本上很快便會佔用所有空間,未夠方便。
~職業平衡問題?(可能)
   根據我閒時沒事做看過內地一些討論區,看到不小人抱怨職業不平衡,但目前兩天的體驗未看到此情況。

遊戲值得一試,相信喜歡玩連技﹑PVP﹑對於追求鬥技術﹑喜愛玩刷副本一類型的的玩家會喜歡玩。

下方圖片分享(100%實際遊戲遊玩圖片) 按圖放大 如死圖了歡位歡迎PM告知

雄糾糾的戰士

雖有烏雲,但天空的感覺很美

藍藍的海,一座座的高山

跳跳樂,跳上繩之中爬上高處

準備好了,沖去戰鬥

遊戲中選擇副本地圖

Loading時聊天室仍在的設計

戰鬥中,怪物還會說話(可惜技能出得很快未能把最美一刻的戰鬥拍下)

by瘋狂
27/5/2013

如對本文有任何意見或改善之處歡迎於下方留言,亦感謝閱畢。

fb:真實平民玩家角度-分享遊戲體驗及評價
日後有什麼新game推介 新game的評測感想 都會於fb及2000fun各分區張貼
如果你都愛玩online game/想看看我對各games的評價 看看對各game的意見/看看有什麼新game值得一玩
歡迎like上面fb

=====以下與是次遊戲無關=====
下一次分享及評測遊戲
marvelheroes (以漫威漫畫角色故事的RPG 遊戲中方式具Diable感覺)  marvel迷必玩
https://www.marvelheroes.com/相關帖子:http://www.2000fun.com/forum.php?mod=viewthread&tid=5382256&page=1&extra=#pid87040864
詳細資料請留意fb(因與本版無關)

已有 1 人評分Good 收起 理由
money666 + 3 很好

總評分:  Good + 3   查看全部評分

好文! 有心機!!西利, 到時公測一齊玩!

夠詳盡!!你愈講愈期待!!!值得一玩

但坐騎/寵物可能破壞遊戲獨特性
下下靠$$/裝備就無敵會令遊戲苦悶

大亂碼  黑橘代理唔靠錢? 講笑咩  發表於 13-5-30 06:10 PM

ledahdeath 發表於 13-5-27 09:13 PM
但坐騎/寵物可能破壞遊戲獨特性
下下靠$$/裝備就無敵會令遊戲苦悶

不過隻game暫時我見100%無需要 (地圖唔大 副本中又一直打)
你講既野非常有道理

呢隻game真係幾講技術下:)

荒黑橘搵唔到位昆$咩,咪又係出抽野個D

Jefftang1995 發表於 13-5-27 09:53 PM

不過隻game暫時我見100%無需要 (地圖唔大 副本中又一直打)
你講既野非常有道理

連擊系統
我呢兩日戰+遊都有玩
D連擊教學很垃圾,只有10-20+ combo
用自己方法連有50+ combo(D怪少血,連唔到太多)
不過pvp連擊應該無咩可能,唔知你有冇發現可以在被打時出技

疲勞值系統
一日600其實唔夠用...一日1000都一個下午玩完
一場Master都100,一場大約15mins,開Master前又要打Normal+Hard+Expert,當合共100
4場約1hrs,一日打三次Normal+Hard+Expert+Master...其實已經玩完,約3hrs
星期六/日會冇野玩

轉職考試
考技術,有D難度

買箭
見過有遊俠下下放箭,未2轉之前放太箭多其實唔太合適,而且箭係要買,買唔足就GG

ledahdeath 發表於 13-5-27 11:34 PM
連擊系統
我呢兩日戰+遊都有玩
D連擊教學很垃圾,只有10-20+ combo

好似會打到人硬直@?
我見國服有人放D PVP片真係連到七彩...應該連到的(我諗唔會係對手夾定掛= =+)

疲勞星期六日一定唔夠
我記得我26號玩左都唔係好耐
就洗左成千幾疲(本來600 打打下加到999使完又見又獎勵999= = 使左最小成千) 都係幾小時既事

十週年勳章(賀詞)

台灣疲勞值由150增至600 但相對疲勞最低消費是30
即是最多只可以打20場

但其他服最低消費是5 即是最多可以打30場

確實是變相減少

有人提到「抽野」,其實國際服和日服也有福袋可以抽,

確實不關橘子事,不過也許物價會相對地高點,沒法子拉。

P.S. 原來版主在我公會裡XD

十週年勳章(賀詞)

支持   希望公測可以一齊玩拉

好文與否, 見仁見智
但樓主有心機已經值得一讚
香港而家好少人用心打機

Jefftang1995 發表於 13-5-28 12:48 AM
好似會打到人硬直@?
我見國服有人放D PVP片真係連到七彩...應該連到的(我諗唔會係對手夾定掛= =+)

打到人硬直係會
但係連到七彩...我搵唔到D片係咁
而且這隻game沒有倒地值,如果可以連到七彩...咁首先捉到果個咪贏哂?(唔好同我講有D技係倒地,係睇你識唔識連)
加上有2招技可以在被打的時候有,一招係迴避,令一招係反擊(唔記得D名)
例如遊俠,可以在被打時,按左+右鍵,就可以立即反擊(戰士都有類似,pvp都可以用)
不過連技好花mp,我試過玩連技玩到得番0mp...(經常忘記要回mp)
應該唔會有玩家為左可以連技而禁某D招吧...
目前未知挑空的連技能否破解,但不準落地是很有難度...我只連到9combo(第一下挑空)
已有 1 人評分Good 收起 理由
Jefftang1995 + 2 你的文章對我很有用。謝謝!

總評分:  Good + 2   查看全部評分

ledahdeath 發表於 13-5-28 01:06 PM
打到人硬直係會
但係連到七彩...我搵唔到D片係咁
而且這隻game沒有倒地值,如果可以連到七彩...咁首先捉到 ...

之前睇國服論壇見到呢條片
http://www.tudou.com/v/baUN9b3R9 ... 5473_04_02_99/v.swf
0:28-0:36  3:11-3:20 條友連得好勁  連連下砍鬼左人地成半血
(不過佢D裝都應該幾勁下 同埋技術 掌握D落地時間個D 都好勁 )

根據陸服 星期六日是會有獎勵PL
的確有職業不平均的情況存在 後期玩家只會玩某幾個職業
聊天室是BUG,是遊戲設計者懶的取消的
這遊戲玩到最後會十分悶 而且多人副本較少推出 變成單機遊戲似的
基礎裝備的確容易取得 但是高級的裝備十分難取得,
而且衝裝的機率十分低及在左上角會有
顯示你衝爆裝備的情況好像有點讓人取笑的

Jefftang1995 發表於 13-5-28 01:20 PM
之前睇國服論壇見到呢條片
http://www.tudou.com/v/baUN9b3R9Kc/&resourceId=23455473_04_02_99/v.swf
0: ...

人地挑空連,除非好掌握迴避同反擊,否則好難破,
不過用盾擋一擋/一開始空中擊落佢,應該破到
但係佢技術真係高,難破...而且佢D對手太弱,俾佢連都好正常

十週年勳章(賀詞)

panda1991 發表於 13-5-28 01:50 PM
根據陸服 星期六日是會有獎勵PL
的確有職業不平均的情況存在 後期玩家只會玩某幾個職業
聊天室是BUG,是遊戲 ...

我認為在日服官方公佈各職分佈

最高的攝魂者也只是18%
最低的也只是2%
但裡面有16個職業

我認為還是算平衡

加上這遊戲重點是在pvp吧 大型副本國際服最近都有出 我認為都不算少的

亂入 PVP 可以玩很多東西了

我見有個大型副本, 可以打好多關,打到某D關就有獎. 知唔知咩系統來?
我見影片都好似冇人打得WIN@@

pspcssss 發表於 13-5-29 07:40 PM
我見有個大型副本, 可以打好多關,打到某D關就有獎. 知唔知咩系統來?
我見影片都好似冇人打得WIN@@
...

你係邊度睇到架條影片???

十週年勳章(賀詞)

pspcssss 發表於 13-5-29 10:17 PM
應該係e段
http://www.youtube.com/watch?v=r1ukr3GFzRo

韓服最初是等級20也可以進^^ 不過後來大改版 改掉了

生存模式不錯的^^
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 10:35 AM , Processed in 0.045355 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存