2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 (非演義)三國志正史,舉出軍事能力最強的將領 ...
樓主: 殺‧拳
go

[討論] (非演義)三國志正史,舉出軍事能力最強的將領   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

陳手跛 發表於 13-8-18 02:33 AM
懶睇 上面d無意義回覆 個人認為 正史 論最聰明 算係郭嘉

又打得又有d腦袋`既 姜維

懶睇 上面d無意義回覆

兄台,此言差矣,其實2000FUN都有唔少人識三國史,當然都有人魚目混珠,
但唔緊要,最重要大家討論開心,學多D野,呢個都係我開POST既原因!

個人認為 正史 論最聰明 算係郭嘉
郭嘉係聰明,論計謀真係唔錯,不過單單只有聰明係唔夠架,仲要有其他既野,例如IQ,EQ等等
由於小弟對三國志都知一二,整體黎講,在郭嘉之上,大有人在!

又打得又有d腦袋`既 姜維
有勇有謀之將,可惜相比三國前期人物,不算出眾!

顏良 算係一個幾揪得既物體 可惜一刀比人秒左
一介武夫,加上已比人秒殺左。。。

三國好多都係老吹,例如劉關張三個根本唔係結拜兄弟,桃園結義只係d人作出黎美化三國歷史

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

星魂11 發表於 13-8-20 10:17 AM
三國好多都係老吹,例如劉關張三個根本唔係結拜兄弟,桃園結義只係d人作出黎美化三國歷史 ...

冇錯!

Alta活動勳章 忍影世界

講軍隊質數張遼同高順應該最強,當年匈奴入侵西涼,呂布領兵連場大戰,高順軍隊傷亡少,殺敵最多,名叫陷陣營,張遼後期等同呂蒙一樣有進步好多
而領兵應該係盧植同皇甫嵩,全國70%起義全靠盧植逼張角入廣宗北上唔到,可能漢朝到靈帝就冇左了,而皇甫嵩係令張角勢力由50%全國地區變至10%,令黃巾之亂平息的主力之一!曹操當年只殺左5萬人左右,而盧植殺左40萬精銳,逼死埋張角,如果唔係個太監搞死阿盧植,漢朝都冇咁快亂世
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 05:10 AM , Processed in 0.033862 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存