2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [三國志‧軍事一決] 周瑜 vs. 司馬懿
樓主: 殺‧拳
go

[討論] [三國志‧軍事一決] 周瑜 vs. 司馬懿   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

神怪 發表於 13-8-19 05:08 AM
我覺得赤壁之戰=0=孫權果邊

周瑜出火計,係有賴龐統既幫忙

佢係最重要既人物,對方既一舉一動全靠佢

匯報,借箭又全靠佢先靠到

呢場赤壁之戰如果無左龐統,曹操就唔會戰敗,

三國要改寫,感覺上成場赤壁之戰都係靠龐統的

首先,要知道一件事,做咩事都好,團結就是力量,冇人可以單單一個人就成功到!
其次,冇錯,當時龐統係周瑜既屬下,係三國演義當中,佢向曹操獻連環計,因此將戰船用鐵索連接起來。其實呢個情節係假既!至於你話報告、物資果D,可能有,或者冇,但我想問呢D野一個士兵仔都做到既野,你估會唔會紀係史書?

以我所知龐統係冇參與赤壁之戰,如果你話咩箭呀、咩報告都計,是但一個士兵都做到。。。
無言,我真係冇野好講=_=...

歡迎比意見,但唔該做好功課先,完全可見你冇讀過三國志

笑傲無雙 玩過星曲WEB

陸遜係咪比孫權迫死?詳細係點

十週年勳章(賀詞) 童話八週年

hiiragi 發表於 13-8-20 04:31 AM
陸遜係咪比孫權迫死?詳細係點

冇錯!個原因係孫權到!唉...提起就傷心...陸遜一代忠臣也!

當孫權稱帝,晚年後,變得昏庸無能!

吳赤烏七年(244年),顧雍死後,陸遜被委任為丞相,但不久在太子孫和與魯王孫霸間的皇儲派系爭奪之中表態支持孫和,遜上疏陳述:「太子正統,宜有磐石之固,魯王藩臣,當使寵秩有差,彼此得所,上下獲安。」陸遜又強調了昔日劉表與袁紹廢長立幼而導致國破家亡,所以請孫權不要廢掉太子孫和,反而要廢掉魯王孫霸。但不被孫權接納,孫權廢掉孫和的太子之位放逐,魯王孫霸則被孫權賜死,最終將太子之位傳給幼子孫亮,而陸遜遭孫權多次譴責。陸遜於吳赤烏八年(245年)去世,享年63歲,家無余財。據《三國志》記載,陸遜是被孫權反覆的責備氣死的。

簡單講幾句

1.立太子一事

2.唔相信自己既下屬,疑神疑鬼

3.為左要「面子」,所有野都打橫黎講

正所謂:食君之祿 擔君之憂
佢既直屬下屬就係陸遜,事後又聽信謠言,話陸遜貪污,要拉佢,
一代忠臣陸遜根本就係清白,就係咁比佢激死左。。。

殺‧拳 發表於 13-8-19 10:13 PM

其實孫權果邊都係靠廳統潛入曹軍,偷取軍報

先係得到協助,廳統既職責係探索敵軍軍報,係無必要

參與呢場戰爭,我流左講一個人,三國係咁寫

火燒連環船係黃蓋諗出黎完全唔係孔明同周瑜諗出黎

周瑜都只係軍師,孔明負責風向,龐統軍報,而黃蓋係負責成個火燒連環的

無左2位老將我諗孫軍係好難打得贏=0=你話我未讀過三國咩...

我就唔同你嘈,你點講咪點講=0=亦都唔想同你嘈
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-2 11:43 PM , Processed in 0.027749 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存