2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 Gunz 2 Comparison between GunZ 1 and 2
返回列表 發新帖 回覆
go

[心得分享] Comparison between GunZ 1 and 2   [複製鏈接]

I am sorry I can't type Chinese. Hope it is ok with Eng. If someone can translate it for me, I will be appreciate with that

After playing 2 days GunZ2. My feeling is: If you are GunZ1 player, you will think this game a piece of sh*t.
There are so many difference with GunZ1. We can actually look GunZ2 as another game and not comparing with 1.
First, most important, GunZ2 is too slow comparing with 1. We can't do BF SS such moves here. The only way to get a kill is using gun or getting near to your enemy, slash them down and swap to a gun to shoot.
Killing with a gun is much more easier in this game. Why? Because as I said, movement becomes slower and not as smooth as in 1. We can't block when we are dashing and jumping like doing BF,DBF or TBF in 1. So you can't get closer to your enemy as easy as in 1. Whenever you get closer, you will take so much damage.
So what's the point playing GunZ2?
This game become a more tactical game. Why are there 3 characters to choose? Because this game require team co-operation to win. Tank, dps, assassin. And it is no longer the way we play in 1. It's not a one man game anymore.
So why we keep playing GunZ1 in the past?
It is because we like the playing style. Everyone have their own playing style and enjoy the duel with others. You can choose to play K-Style, Kodachi fast step or even D-Style to duel.
To be honest, if you are finding a tactical game, why would you choose GunZ2 but not LOL?

*Improvement to be made I think it is necessary:
Cancel the fall down effect when you perform a full combo of sword slashing
Can jump immediately like in GunZ1 when you get flipped(Right-click with sword) by others
Skills tree (WTH? Press Q and E to use skills in GunZ? OMG)

忍影世界

同意"if you are finding a tactical game, why would you choose GunZ2 but not LOL"
我都玩左2日,GUNZ2我覺得無1咁好玩(個人感覺)
GUNZ2比人既FEELING完全唔似1,第2代就好似變左第2隻GAME
有玩過1既人會明點解唔似
如果佢可以整返BF SS HS等等D野出黎會好好多
重有一樣野我覺得真係好好好ON9就係右鍵,姐打人上天果野,1LV至唔知3定4先可以係空中轉返身
中過呢招會明,佢係到唔知3定4LV先比招技你空中轉身,姐你1,2LV就算你反應到禁到空白鍵都無用都係訓係地到幾秒,硬食人地射
GUNZ2做唔到METEOR FALL COMBO都算,1LV無得空中反身算點,不過我就係睇中呢點屈死左唔少人

一設定左職業就已經無左之前計點數疊裝既自由度...
Gunz之所以好玩唔係因為畫質好..而係因為位位玩家都可以透過唔同裝備演繹自己唔同既玩法同個性...

玩過星曲WEB

感覺佢係用gunz1既知名度, 吸引人黎玩,
實際上, 根本就係另一隻game,
完全感覺5到 gunz1既遺存

如果以gunz1既角度睇, 呢隻game認真9唔搭8,
以戰略形既game黎睇, 呢隻game又係5拖5水

GUNZ :

BF SS HS 其實係BUG黎.....作者跟本冇諗到玩家可以利用E 點黎玩.....

睇番GUNZ岩岩開GAME D片其實仲好玩....

BF SS HS開始左之後就變到好多走法冇哂用......

BF SS HS無錯真係好爽.....

GUNZ 2:

GUNZ 2 無哂自由度..GUNZ 可以一路射一路飛撲   GUNZ 2冇左真係好低B

仲有D地圖有D地方又上唔到.....

D動作係慢左D 係想比手冇甘靈活既人都可以玩到..

玩過GUNZ既人會明 特別識玩BF SS HS既人真係玩到手 抽根 關節炎

D動作係慢D反而冇甘傷手....

忍影世界

我都知果D係BUG
BF 就係有玩家發現斬完即刻防會令都斬完既果下硬值消除,加埋跳衝,就可以令攻/防/速係一秒之內做哂
其實慢慢呢D BUG都已經成為左隻GAME既好玩/特別之處
我念官方一直無FIX呢D"BUG"既原因都係咁(利申:無睇過官方點講,只係個人覺得佢係故意唔FIX)
如果<--我係話如果佢真係故意唔FIX,又點解唔放埋落去2果到呢,大家都睇到其實2既畫面唔錯,如果加埋一定會更好玩,但係就有機會造成新手比人屈..(不過我玩GUNZ果陣都係咁比人屈大- -)
回樓上,好彩我玩果陣無玩到手 抽根 關節炎,我只係試果爆手指甲XD (真人真事,哈哈)

留低GAME名:千夏

講真 我鐘意玩GUNZ 1多過2囉
畫面風格都吾同哂啦==

好同意各位既睇法,開左e個post之後終於有番d GunZ老手入嚟研究下e隻game(事關我見d post好似全部都係新手,所以忍唔住要岀下聲)
我特別同意三樓同六樓ching
其實有職業既設定係極on9,不解釋
同埋其實BF等技術我覺得唔算係bug,只不過係以前d人念點樣可以cancel左d delay令到d movement岀得快d,reload shot就係一個好例子,d人念到用reload果一剎那嚟cancel左個換槍既delay
GunZ好玩既地方係一個實力既切磋,佢既技術唔係好似宜家咁禁制岀技,而係要經過磨練同埋念一d新既套路既打人
唔知係咪各位都識,但係我相信講緊四五年前,係未有人識insta同instant gun e樣嘢,但係e d全部都係玩家們測試番嚟既成果,想當年我掌握到用is之後不之幾開心
我一直相信GunZ e隻game係唔會有完既一日,只會有更多新既技術岀現
不過宜家搞到咁,作為一個玩左七年GunZ既我,真係完全接受唔到
BTW,今日用iPad所以打番中文

唉...依家D人多多要求,有得你玩算好啦

If you are GunZ1 player, you will think this game a piece of sh*t.

我玩左幾日就話汁粒第一集
所以未了解到有幾好玩..但係我係比個名吸引黎等第二集

忍影世界

pk987654000,
我地都無要求D咩..只係將第一代同第二代作一個對面,
好多GAME出第二第三代都係有咁既對比POST,電影都有
就好似NFS你地都會拎佢地去對比,有讚有彈.
整得出黎就預左會比人話/讚
同埋我地討論果陣都係話"如果"加埋果D野會更加正,佢都有權唔加架,只係意見,講我地既心聲/不滿
我地都知有得玩算好,所以我地無話過代理,整GAME果班人
只係針對隻GAME有咩唔好,拎出黎討論,我覺得咁樣反面會令GAME做得更加好

如果玩慣左gunz 1 既話 當你玩gunz2 你會覺得玩法係兩回事
所以我都係繼續玩gunz1 吧 xd
利申: 還在玩gunz1 私服的人

kelvin25 發表於 13-9-5 12:43 PM
如果玩慣左gunz 1 既話 當你玩gunz2 你會覺得玩法係兩回事
所以我都係繼續玩gunz1 吧 xd
利申: 還在玩gunz ...

求網子

BENVVV 發表於 13-9-5 01:41 PM
求網子

上網打dark gunz 吧

笑傲無雙

回覆 kelvin25 的帖子

你dark gunz 咩名

JaCkY12312 發表於 13-9-6 08:10 PM
回覆 kelvin25 的帖子

你dark gunz 咩名

SillyLost   

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

私服版大把gunz私服 可以去果邊搵
btw 我覺得gunz2既setting 同最近果d "百變_團" 類似
由動作為主 槍為副變槍為主 動作為副

pk987654000 發表於 13-8-24 10:54 PM
唉...依家D人多多要求,有得你玩算好啦

what the hell !? they are not earning money ??

there is totaly the other game if you comapre with gunz ,
Dont use the name of gunz to trap me in , fuxk !
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 03:14 PM , Processed in 0.038810 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存