2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻想神域v2.3《夢幻の小窩》 隻GAME一出街就完美,,就唔洗封測+公測啦 ...
返回列表 發新帖 回覆
go

[閒聊討論] 隻GAME一出街就完美,,就唔洗封測+公測啦   [複製鏈接]

成日見到D人係到嘈多問題,究竟有無諗過咩一回事
由封測嘈到而家公測
你地明唔明個測字點解?

封測公測內
有重大BUG彈機好正常
你地可以回報
但唔好個心態認為個GAME係完美無問題
如果咁唔滿意
等到公測完先玩啦
封測,公測是不適合你地

到公測完都覺得唔滿意
唔好玩LO

買點係你地自願
用時間玩都係你地自願
公司無人迫你
唔好無理係到嘈

本POST目的有二
一. 道出心聲
二. 說明測試期出現大問題是預料之內

同意我可同意
想嘈我可以嘈
我都有權利去回應及無視

以上

咩叫公測完?
已有 2 人評分Good 收起 理由
童言童語 + 1 公測完可能會收費呢...
紅茶世代 + 3 可能人地唔知依家d game公測就一路落去呢.

總評分:  Good + 4   查看全部評分

小龍_X 發表於 13-8-20 12:59 PM
由封測嘈到而家公測
你地明唔明個測字點解?

可惜一般黎講公測完=汁粒

凌少=] 發表於 13-8-20 01:02 PM
咩叫公測完?

公測<<<<
幾時完???   

kenji2011 發表於 13-8-20 01:04 PM
公測

公測完係唔係指隻GAME執粒??hehe

笑傲無雙

傳奇dGAME係甘上下,快餐GAME

公測完既定義我都唔清楚
不過我絕對同意唔想玩咪走囉冇人阻-_-
成日係咁嘈果頭閙爆話要走,轉個頭又繼續玩>>一斷線又繼續閙LOOP
真TNND矯情- -

中立態度唔錯
但係"公測完"就有點...

十週年勳章(賀詞)

其實如果係嚴重至死機等等的大bug就應該一早係封測之前完成
至於ser問題(如打源神)都睇得出台灣廠方有跟進((調至公會房召喚),
因為沒法真係要咁多人同時打先至可以睇到後果係點..(太多人同時用技能打源神令ser負擔不能)
平常來說公測為求的是人多就可以比封測更易找出要多人時才會出現的bug..
所以頭幾星期有咁多問題都是可以理解的....

我諗在座咁多玩家會插只game,都只係代表只game未夠好,都係反映意見的一種姐
((特別係咁多人都對同一種問題就更顯得不只係影響到少數玩家))
如果大家只係心裡想"不過係測試,有問題味有問題囉"而唔係去報告你認為不足的地方
咁就真係害左只game同大家了

((有時真係係到諗...有邊d人係真心為左只game去做測試....

笑傲無雙 玩過星曲WEB

封測問題多正常
準備好先叫公測  唔知你訓醒未
公測開放比人玩  仲要有人係比$同你玩點數玩
試問點會唔嘈你係咁出問題._.
公測完=汁左  到時玩咩?.?

你講野既就係你去左間岩岩開餐廳  佢比D難吃到嘔既野你食  係你入去間餐廳 你去比$食  所以之後你就唔可以嘈佢?

我絕對唔同意樓主既講法 正所謂千錯萬錯都係ALTA既錯
冇我地呢班玩家ALTA食咩??
邊個叫佢封測得果五日咁少先 五日封測唔夠咪再搞多次封測搞到個SER得為止囉
佢封測咁快俾人入點仲要得果5日 到公測原來個SER仲係咁廢
有入點既玩廢SER都會FEEL到好似俾隻GAME昆左咁啦
俾佢昆完先黎唔玩都要吊多佢幾獲先 出番啖氣MA
總之都係果句 係ALTA既錯 封測五日搞唔掂你就唔好搞5日啦 搞50日啦
咁急公測為左賺短線既錢令到一班玩家失望離開
樓主你唔係受害者果堆你就梗係咁講野啦 玩唔夠10分鐘斷1次線我就唔信你頂得順唔吊佢

玩過星曲WEB

樓主係咪唔知咩叫公測封測

嚴格來講,網游測試分三個步驟即封測、內測和公測。

封測的意思就是遊戲製作剛剛完成,需要在技術上對遊戲進行測試,這個階段的測試是純技術的,和遊戲的故事情節、人設一點都沒有關係,整個遊戲基本處於雛形階段,所以除了有關技術人員以外,別人是接觸不到遊戲的。
內測在這三個階段的測試中,是時間最長的,少則幾週,多則數月,這個階段的測試至關重要,也是對遊戲最全面的測試,所有的關於遊戲的技術問題,以及關於遊戲的故事、人設、風格、人物、服飾、語言、動作、主支線任務的合理性等等諸多方面進行測試和評估,乃至最後的修改。即使是內測,也是很少很少一部分人可以參與,大部分是遊戲製作人員,運營代理商和與製作及運營遊戲的商家,及一部分普通玩家。
到了公測階段,就會有相當一部分玩家參與進來,這個時候遊戲已經基本定型,也就是處於正式推出的最後階段的測試。實際上就是聽取玩家的意見和反饋,以便為今後糾正錯誤做統計和準備,糾正錯誤的方式一般採取出補丁的方式。

單機遊戲只有內測(玩家通常都把這一環節忽略了),這是由單機遊戲的特點造成的,因為網游的資金回籠是依靠玩家介入遊戲中,不斷地投入費用產生的,無論是你參與了內測還是公測,你都只是了解了該遊戲的冰山一角,即使你完全了解了也沒有用,因為網游是通過不斷的升級,增加場景和故事來最終完善該遊戲的。
而單機遊戲則不同,因為它的特點就是單線劇情,一次性投入,單機遊戲一旦推出,無法做任何改變,因此不允許玩家在遊戲推出之前進行體驗,因此單機遊戲只有所謂的內測而沒有公測。

公測完咪正式營運囉

小龍_X 發表於 13-8-20 12:59 PM
由封測嘈到而家公測
你地明唔明個測字點解?

大陸仔 第1次打機?!
公測完先玩?!咁同唔玩無分別

買點唔係自願 P.S隻game1開始咁少格 迫人買5格包
無理取罵?!再一次認為你係大陸仔
隻game整得唔見有多好 外掛滿天飛 日日夜夜彈game
自己諗清楚先開po啦 想比人插都唔係咁做咖

公測完
執粒都無得玩

anthony1999 發表於 13-8-20 03:13 PM
公測完咪正式營運囉

其實唔知係d代理有問題, 定還是其他因素
而家 "公測" 同 "營運" 已經變左相同意思

Mo 發表於 13-8-20 03:46 PM
其實唔知係d代理有問題, 定還是其他因素
而家 "公測" 同 "營運" 已經變左相同意思  ...

趕住收錢

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

咩叫公測完先玩?
公測完 = 結束營運 = 汁左粒喎.....
小朋友 , 小心講野下喎
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 09:15 AM , Processed in 0.037875 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存