2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 幻想神域v2.3《夢幻の小窩》 隻GAME一出街就完美,,就唔洗封測+公測啦 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 小龍_X
go

[閒聊討論] 隻GAME一出街就完美,,就唔洗封測+公測啦   [複製鏈接]

anthony1999 發表於 13-8-20 03:49 PM
趕住收錢

或者係驚一旦掛上「營運」兩隻字,但交唔足貨而要負責任
然後一味用「公測」黎"測試"隻GAME (同時測試埋商城系統)

公測完,.......GAME OVER

回覆 熊爺爺 的帖子

點解公測先玩同唔玩無分別呢?我無買點,又唔見我唔夠位用?邊到寫明要你買5格包姐?彈game?你彈我唔彈一睇就知人品問題啦......仲有外掛,我覺得係某部分玩家問題lo,外掛又唔係佢地公司整既,佢地公司封掛唔洗時間?e家幣商自己整既外掛無流出比其他玩家,請問點封呢?唸清楚先回po啦.香港人,見你咁柒唔屌你唔得......仲有點解第一次打機就大陸仔??你個腦裝屎架?

雪正  大陸仔 係話佢見識少.... 陰公連中文理解能力都咁弱>.<"  發表於 13-8-20 08:06 PM

而家CB係宣傳手法GE一種
OB係逃避責任GE一種

樓主,你太天真了

樓主返返去小學讀下書先啦,
「公測」都唔知點解,笑能死我咩!

我想講佢呢類game 興得個一時嫁渣 過多幾個月改頭換面又出新game.

到了公測階段,就會有相當一部分玩家參與進來,這個時候遊戲已經基本定型,也就是處於正式推出的最後階段的測試。實際上就是聽取玩家的意見和反饋,以便為今後糾正錯誤做統計和準備,糾正錯誤的方式一般採取出補丁的方式。

唔知ALTA 又做唔做到?

YeynU 發表於 13-8-20 07:39 PM
樓主返返去小學讀下書先啦,
「公測」都唔知點解,笑能死我咩!

其實唔怪得樓主
想當年出隻新GAME 真係要封測幾次, 再公測, 公測都會刪檔TIM GA!
封測人數好少, 公測果時仲會有特別稱號。
不過隨住D GAME 太好搵, 越來越多公司開發新GAME...
個個都趕住搵錢! 封測公測早已經 失左原意。
封測根本已經唔係搵BUG, 只係一種純宣傳, 因為封測有GE BUG公測都會有。
甚至有D封測完第2日就公測, 而封測不刪檔就不用說了。

題外,
而家GAME太多, 根本冇邊隻GAME真係想長做...
而且網頁GAME泛濫...你看看Mxxpxxy 同 Efxxfxx
每個月都出隻game比你嘆....
你又數數有幾多隻GAME用三國黎做題材? 每個月都有2,3隻新GE三國主題GAME。
而家間間公司都只係諗住食第一水, 第二水, 完全唔理會耐玩性
打後就由隻GAME自生自滅。
然後改一改畫風, 又出隻新GAME...又都幾個月貨仔。
GAME越多人流分得越疏, ONLINE GAME已經唔係玩玩家同玩家之間GE交流。
我都係鐘意以前收月費玩GE年代。
好過而家出埋咁多垃圾game....

雪正  黑橙汁左好多ONLINE GAME 不過我好同意你講法?  發表於 13-8-20 08:04 PM

回覆 hixo001 的帖子

大老...唉你講野有冇用腦???
問題唔係在外掛係唔係公司整既問題  而係有冇去捉既問題
唔通window 見咁多翻版唔去捉 由佢SELL 出去咩

依種係職業操守 同服務態度問題
一隻好既online 見到有咁多問題唔係應該向玩家作一合理既交代 同 想辦法去處理問題嗎???
依家隻GAME 有問題 官方做左D 乜 大家有眼睇....

試問下咩ONLINE GAME 係無外掛? 問題在於官方交代 同 處理問題!!!!!!!!!!!!!!

幣商又點會整個外掛出黎斷自己客路
你係唔係ON9?

唸清楚先回po啦.香港人,見你咁柒唔屌你唔得

多謝咁多會員參與討論
亦多謝咁多會員解釋不同 "測" 定義
以我所知,係認為封測是有限玩家參與
公測是可以所有玩家參與
兩者都是共同於已成形的GAME進行測試以提供數據比開發者跟進除錯
如果以上的概念有錯或不足請提出指正

另外想請教下
現今是真的已經無公測完的一回事?公測是等於無了期?
但無論是否商業手法,公測的本意應該是讓玩家進行測試嗎?

回覆 小龍_X 的帖子

可能依加公測=營運
公測是等於無了期就不知道啦.....

但無論是否商業手法,公測的本意應該是讓玩家進行測試嗎?
孤星矢 話的: 不過隨住D GAME 太好搵, 越來越多公司開發新GAME...
個個都趕住搵錢! 封測公測早已經 失左原意。
封測根本已經唔係搵BUG, 只係一種純宣傳, 因為封測有GE BUG公測都會有。
甚至有D封測完第2日就公測, 而封測不刪檔就不用說了。

回覆 雪正 的帖子

好似係某PO見到你話自己用外掛@@?
我想講係時間問題,你UP物?封外掛唔洗時間,封IP唔洗整下其他野?你又知佢公司沒整個其他野,一睇就知更新先出啦,唔通一陣突然又緊急維修比你班友仔屌咩...成日話d game唔做野,你都唔知一隻game要整幾耐,要比幾多時間出黎,人地好心整左隻game出黎服務大眾,你地就因為班外掛係到屌間公司,你唔覺自己好柒架咩?服務行業唔係一定要比人地屌架ok?

無錯丫 無一隻GAME一出就係完美 問題在於 代理唔跟進
隻GAME係台制 台服果邊 一出事就即改即優化 但港服呢
開服咁耐 更新優化有幾多次?連聲都無聲 出公告都直接抄台服
大佬 你唔係諗住等每星期固定維修日去優化丫嘛
你開新野維修日更新 我無問題 呢D係正常
但系統有問題有BUG 你到果日先更新?
間公司得星期三中午有人番工?唔怪得咁Q多外掛無人捉

回覆 hixo001 的帖子

你所講既時間係唔係等隻GAME 死左先整好?
姐係咁 咁我又問你一隻ONLINE GAME 到最後唔係為左賺錢咩? 而係為你地服務而營運
服務行業無服務態度就會比人屌架LA !

玩過星曲WEB

傻仔 連公測點解都唔知..仲好意思講比人聽..你玩緊呢隻GAME 就笑尻死人啦

hixo001 發表於 13-8-20 07:13 PM
回覆 熊爺爺 的帖子

點解公測先玩同唔玩無分別呢?我無買點,又唔見我唔夠位用?邊到寫明要你買5格包姐?彈gam ...

笑左~,~彈GAME睇人品 咁好人品去買6合彩啦
彈GAME係佢個SER問題牙 大陸仔
樓主係叫人公測完先玩牙 咁係唔係叫人唔好玩牙
你無買點你威 而家講緊你咩?!講緊大多數人牙 當自己主角?!
外掛唔係佢公司整既就唔理?!唔通你老母唔係女人就唔係你老母?!
講真到而家睇佢都無做過野就知咩料 重要比幾多時間佢?!
等下年先玩?!哈 笑 你就真係諗清楚先罵我腦裝屎啦
帶腦回PO啦 大陸仔

hixo001  屌你又唔見我彈,得把口?原來人品高買6合彩就會中架啦?.?我老母唔係女人點叫做老母呢=_=仲有呢!!都未更新你又知佢地無做過野既^_^?  發表於 13-8-20 11:00 PM

咁都有罵戰
你班人個腦裝屎架?
我係講緊樓主仲未搞清楚而家D OLG經營手法
你地1個2個香港仔大陸仔咁,做咩姐你地
狗咬狗骨頭,笑死我咩

hixo001 發表於 13-8-20 08:19 PM
回覆 雪正 的帖子

好似係某PO見到你話自己用外掛@@?

你上腦?!比錢佢整D垃圾出黎.唔評論得?!咁做雞夠係服務性行業啦.係唔係比人DIU先?!笑 大陸仔

回覆 熊爺爺 的帖子

物隻GAME係你比錢整架><?如果你只係話買點既話呢,無人逼你買架wo=_=買點係自願,仲有咩叫做雞?戈d叫性工作者,你真係好無禮貌wo...仲要係咁話人大陸仔,可以睇得出你都無咩口德

小龍_X 發表於 13-8-20 08:05 PM
多謝咁多會員參與討論
亦多謝咁多會員解釋不同 "測" 定義
以我所知,係認為封測是有限玩家參與

我可以好肯定話你聽 而家公測=營運(大部分OLG,因為性質唔同

小龍_X  原來係咁.....時代變了  發表於 13-8-21 05:15 PM
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 09:17 AM , Processed in 0.039368 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存