2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 見人分享工作經驗,我又黎下先
go

[討論] 見人分享工作經驗,我又黎下先   [複製鏈接]

AVA 戰地之王

見有人分享自己工作經驗

咁我都分享下先

小弟讀書成績一向未如理想,但又唔係話差到貼地個種

如果有留意我都知道我8月12號上工,所以到依家都做左個零禮拜度

我不嬲唔介意人地點睇我,做好自己咪得,所以我亦都唔介意講我自己做飲食業既

亦都可以講埋我係做水吧學徙,到目前為止,對啲工作流程都唔係話咁清楚得哂.....

因為真係太鬼多野記喇!一種食物 > 要點樣處理 > 有咩料 > 幾多份量 > 質量大小 > 外觀

記呢啲到依家都未清楚記得哂,人人都話飲食業難做,其實我預左,食個個咪開心囉

我做呢行都唔係話要賺錢咁簡單,都想學下一技之長,入面個個都好有心教,不過教左兩三次唔識就會插

而且返呢份工無實質時間,所以精神個方面一定好差,我呢排就返早,7:00 - 5:00

一返到屋企有時即訓到第二朝既5:30起身都唔係好夠訓架講真,積積埋埋既辛苦程度簡直就係等於死

更何況,呢類咁既勞動工作,每次返到屋企都會搽油,十指痛歸心呀!!我的天!

所以簡單啲黎講就係,做 > 收工 > 返屋企 > 訓教 > 起 > 做。。。。。。

但我做到隻積咁到依家都未有後悔過一次!因為讀書讀唔好就預左有呢條路

讀唔好就要出黎打工學一技之長,再留係學校既話,我既睇法就係,倒不如出黎學野好過係學校到玩玩下

唯一對我減壓既方法就係聽歌。

我祝各位,工作既就順順利利,讀書既就學業進步,加油!

已有 3 人評分威望 Good 收起 理由
Taylor_Swift + 3 鼓勵
神三 + 25 + 5 鼓勵
東方.真龍 + 5 + 5 支持你!下次繼續^_^

總評分:  威望 + 30  Good + 13   查看全部評分

所以我亦都唔介意講我自己做飲食業既 做飲食咪做飲食囉 又吾係吾見得光 洗吾洗介意==
我都係做飲食家 可能你岩岩先做 開頭係吾慣家啦 慢慢記就OK如果你做長左都都會習慣左個時間==

AVA 戰地之王

春GoR 發表於 13-8-22 07:34 PM
所以我亦都唔介意講我自己做飲食業既 做飲食咪做飲食囉 又吾係吾見得光 洗吾洗介意==
我都係做飲食家 可能 ...

haha,同志

因為我個間係24小時,佢有時偏我9:00PM - 7:00AM

我返慣早所以覺得夜晚咪唔慣,不過可以要求多d反一段既實體時間

ShowTime* 發表於 13-8-22 07:36 PM
haha,同志

因為我個間係24小時,佢有時偏我9:00PM - 7:00AM

你返10個鐘姐
我返11個鐘 計埋搭車都12粒鐘了

AVA 戰地之王

春GoR 發表於 13-8-22 07:37 PM
你返10個鐘姐
我返11個鐘 計埋搭車都12粒鐘了

你做飲食業咩職位

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

莉迪亞 發表於 13-8-22 08:37 PM
工作經驗,我又9up下

我第一份同唯一一份返飲食係返M記

證明工作經驗係吃香d
我有個表弟呢排都係做機場倉務
我丫媽成日借老表叫我讀好書考入u

學校成績平庸
全4加1/2個5先“有機會“入到u
我家姐上游成績都係入poly
老豆老媽子又想我跟佢
講真我堅冇乜信心

到時真係考吾到
念住投紀律部隊

簽名被屏蔽

Alta活動勳章

kenyeung525 發表於 13-8-22 10:00 PM
證明工作經驗係吃香d
我有個表弟呢排都係做機場倉務
我丫媽成日借老表叫我讀好書考入u

其實入咩u唔係重點
入咩u既咩科先係重點

做 > 收工 > 返屋企 > 訓教 > 起 > 做。。。。。。

成人既日常...
已有 1 人評分Good 收起 理由
莉迪亞 + 2 好耐無見

總評分:  Good + 2   查看全部評分

做 > 收工 > 返屋企 > 訓教 > 起 > 做。。。。。。

成人既日常...

工作經驗,我又9up下

講堅, 幾欣賞你

我諗你儲埋儲埋都唔少錢。

我早識諗d.....就唔浪費咁多年時間由東涌返觀塘既爛鬼寫字樓工...晨早返機場-_-""""

好彩今年25歲.....轉去做機場都未遲....希望我都搵倒機場荀工啦~~~~要求唔高 有萬幾ok了= =

簽名被屏蔽

AVA 戰地之王

FortuNE622 發表於 13-8-23 12:56 AM
講堅, 幾欣賞你

我諗你儲埋儲埋都唔少錢。

其實都唔好以為機場入面做好高人工

其實都係萬零蚊(大部份既位)

簽名被屏蔽

工作經驗,我又9up下

你係trainer定team leader?一般囉數都唔係crew做

我又分享下啦-3-

我第1份工係16歲果陣入左m記做pt,果陣人工低到。。。做左5個月升trainer,過多7個月升左teamleader,不過其實好開心,日日放學番到公司第1個就見到我地個SM,佢會問我地使唔使抖陣,由其係仲做緊trainee果陣,日日d車手出晒去送單,我地個SM要自己汁MDS,汁完仲要搵人搭車去送,我試過有一次送完外賣等車果陣訓著左,一醒番PK啦。。已經過左收工時間成粒鐘,公司打左7X次黎,心諗今次俾人炒硬,點知番到去公司,個個走黎問我係咪出左事,好擔心我,叫我快D收工番屋企休息下,呢個時候我先知一間大公司竟然為左一個Trainee出動到7個crew黎搵我。但係搵左成2個鐘都搵唔到我,果刻其實真係流晒眼淚,
跟住一直做好自己本份,落包,炒fire,幫手學汁mds,執士多房雪房,跟住一年內連升2級上到team leader,但係可惜學業上問題被迫離職

跟住考完A level就出黎諗住搵份工做,點知朋友有事番大陸2個月,想我幫佢頂2個月份工,朋友道義我應承左,原來係網吧黎,心諗都唔錯,日日坐係到收錢,得閒開部紅機黎打機又唔使俾錢又可以吸收下工作經驗,2個月後朋友番黎我就俾番個位佢跟住過左1個月左右就搵到呢家份工

呢家份工係社會福利界,咩職位唔開啦,總之係中上,由18歲半做到呢家,3年半啦。。
主要工作係深宵外展服務,簡單講就係出去搵邊青同夜青傾下計,提供同了解佢地既需要同盡力幫佢地重過新生活,我覺得好有意義,事實上,將來呢個社會就係呢班年青人既世界黎,我地就好似係一班老師咁,比心機教好佢地,等佢地將來可以對呢個社會有貢獻,日日番到公司,唔係見到班邊青就係見到黎中心挽既小朋友,個個小朋友見到我就叫roy哥哥,其實好開心,呢班樂天既小朋友將來係社會的支柱,未來既棟樑,教育機構其實好偉大,一班學生入面有好有唔好,但係教學係應該抱住有教無類既精神,教育亦唔係單純學校既責任,家長亦應該同學校合作同溝通先可以做到相輔相成無後顧之憂,仔女出左事,我相信冇一個家長會開心,我地社福界就應該係呢個時候伸出緩手, 協助過度,心得大致上係咁,多謝大家用心睇

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

ck豪 發表於 13-8-23 10:25 AM
你係trainer定team leader?一般囉數都唔係crew做

我又分享下啦-3-

咁睇落你都幾叻,升得咁快
我間野我見D後生做左兩年都仲係黃牌,
唔夠一年升紅牌根本冇咩可能
真係好少見5個月升trainer
有D人做左幾年都係掛住trainee牌冇人幫佢換
個陣做左3個月開始train新人,但我仲係掛住trainee牌

知名不具 發表於 13-8-23 11:39 AM
咁睇落你都幾叻,升得咁快
我間野我見D後生做左兩年都仲係黃牌,
唔夠一年升紅牌根本冇咩可能

個Sm好人咪升得快d,藍灣#219個second仲勁,4個月升黃,4個月升紅

由,trainee升紅牌用左8個月,呢種先叫傳奇,我果d唔算d咩,而且職位高,責任更重

諗起黃牌就學大收新地機,換油,累油orz

K歌達人 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 玩過星曲WEB

老實講 讀書可以話有用可以話冇用
有用既係有某D工種起碼要有果個學歷先肯IN你
冇用既係你大學畢業出黎做果份野同你學既野可以話係冇關係    當你大學畢業 但出黎做個經理位 如果你U係讀埋D乜Q野中文系果D野 同做既野有冇關?

要讀書真係出黎做野 讀你覺得有用既課程係實用好多 起碼對前途係有幫助

1個18歲出黎做 做幾年前+一路做一路讀 已經係升到職人工講果近20K
同1個岩岩大學畢業出黎做野 冇咩工作經驗既人比

大家覺得邊樣好D?

當然我唔係叫人呢家唔好讀書出黎做野先讀書   邊做邊讀真係好睇你個人 如果你都係冇心去學既話 你都係讀唔到

我建議呢家仲係學生既你地,真係比心機去讀書 入間好D既U入到個好既學系咁你出黎做既工一定比其他人好
有D工真係唔係話邊做邊讀就話升得到/做得到  好似你醫生咁 你邊到有得比你邊做邊讀?除左實習生外
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 03:19 PM , Processed in 0.051518 second(s), 14 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存