2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [心聲] 分析港女
樓主: qcuqcuqcu
go

[討論] [心聲] 分析港女   [複製鏈接]

回覆 qcuqcuqcu 的帖子

雖然你話..我地男人溝女會簡樣同性格。
(仲有能力,做家務,因為你後期回覆主旨都係講緊做家務尼樣野)

我唔係話你講得唔岩~@@
係你講少樣。

其實而家唔少都睇埋女仔既學識。
通常高職有金既男仔都唔想要有樣好性格,但係係個豬既女朋友...
同豬,係溝通唔到。

正如一個高學歷既大學畢業,搵到份唔錯既工既女仔畢業了,講而家同世代,
會唔會同個高中畢業既男仔拍拖?
(之前有單新聞就係有個甘既男仔自殺,唔記得幾時)
先唔好講錢唔錢,溝通唔到都係一樣問題。
當然你地可以話,之前某PO既回覆,如果有愛,女仔養埋男仔都得啦。
尼個我唔排斥。因為韓國對於女養男方面都可以接受,點解香港唔得?
就係人既思想問題,樓主指出到去俾人話一個馬甩煮飯好於,冇面。
尼個就係香港社會既問題,人既觀念跟唔上社會既變化。
社會已經傾向男女"較"為平等。但人既思想仲係比較傾向父權社會。
男人工作,女人持家務。

不過再諗深人層,其實尼個係人性既醜陋面,
同埋上一代既父母灌輸既想法問題,
上一代既人捱得多,希望自己既女兒嫁個好對象,好正常姐。
我表姐都係一個好例子,
佢而家既老公,賺唔多,但養得起頭家。
不過我姨丈覺得佢窮(我姨媽反而冇尼個問題),
就想我表姐嫁佢朋友個仔,嫁個有錢既生活就好。(我表姐屋企都唔窮,都有錢)

試問有幾多個父母,屋企本身有錢既,點會想個女去跟個冇錢既男人捱?
真係好老實,各位香港既男士,當你為人父母果時,會唔會想自己個女嫁個俾窮人捱窮?
之後個仔又娶個唔做家務既女人?

---------------------------------------------
以免有人罵錯人,話我表姐係拜金女,先澄清返。

最後我表姐都係嫁左俾搵唔多錢既男朋友,雖然我表姐都要操家事,
要兼職返工,又要睇住兩個仔,但而家生活好幸福。
大富大貴唔一定最幸福(離婚收場既都唔少啦)
心靈既富裕先最重要,而平凡既生活先係最幸福。

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 09:47 AM

而家D男仔好敏感, 一見到個錢字就對眼發光, 女仔有少少講得錢重要D,

佢地就會話你勢利, 但其實, 生活係現今世代, 真係可以完全唔理錢架咩,

好多男仔冇本事, 其他優點又唔多, 但個女仔又會考慮到未來既生活,

唔揀個男仔時, 又俾人話你港女

回覆 SuperDS 的帖子

一句話可以解決,
錢唔係萬能,但冇錢係萬萬不能。
學生時期拍拖好多唔講錢。
成人拍拖會諗結婚,就會講到經濟能力,就會講到錢。

冇本事就要睇下DS你既本事要幾多。
其他優點又唔多,多既定義又係因人而異,

都係果句,人地唔識,唔知你既最低要求。

本事尼樣野,養得起頭家,有返D積蓄,我就覺得已經唔錯。
而家尼代人唔係甘多個識儲錢。

優點既話,男仔唔會以大男人主義相待,唔洗話超溫柔,有返甘上下就可以,
姐係粗口爛舌對住女朋友講野,開口埋口好似罵人甘,已經好好。

BTW,而家D港女好多都唔滿足上述情況,要求男方要有趣。
其實我見到我D朋友係甘我都唔想再同佢講甘多,
要人地有趣,點解唔同小丑拍拖....

港女係幫唔落,但香港女性係幫得落。
而家腦殘既港女港男都有唔少,
拉返轉頭,其實此文題目係"港女"
之後樓主發文就話到香港女性,我先作甘多回覆。

因為港女既定義係貶義,再講更多都係貶,
但香港女性,唔係貶義詞。
所以我都唔想爭論港女好唔好了。

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 10:24 AM

一句話可以解決,

我會比較希望男仔係思想成熟, EQ高, 懂得為未來打算,

但我遇過好多男仔都係相反

唔好話你遇到,我都有,岩畢業有個天兵,
佢屋企又係好有錢,佢媽睇死佢搵唔到工,
佢就出去搵工搵到啦~
應該話佢太膠,先係面試,遲左20分鐘(仲一邊whats app現場直播)
整唔到d野又係甘問,家下你返工定我返工
開價開太高,先話要求萬五蚊。老闆請新仔都係想萬2萬3,
佢聽到間公司唔錯,就變左佢要求佢老闆請佢,
之後啦,老闆見就話考慮下,因為驚人工唔岩佢要求,佢做做下唔做。
之後仲話建議老闆,萬六蚊請兩個人丫,佢搵多個同學黎一齊返。
膠到甘...

甘都算,收尾條友就話8千蚊都做,老闆就話一萬蚊試用(真係好老闆唉),
開始返工果時佢仲現場直播佢老闆點教佢做野。
期間一直撞板又話老闆罵佢,又返工遲到,
佢搞到老闆俾客投訴,老闆剩係話佢~新黎唔識又唔問,搞到佢俾投訴。
佢甘樣都覺得老闆唔好,膠仔
返左半個月到,佢老闆炒左另外個人,炒人就即時出左糧。

尼位天兵就話點解唔順便出埋俾佢,反正都出被人炒果個。
我地D同學就真係睇到佢好似哂氣,
點知尼位天兵仲話佢係老闆放假果時打去問,老闆話下星期出糧。

結果出左八千蚊,我計返條數,其實老闆都改變心意月薪俾左萬五蚊人工佢。

之後佢又話想去佢媽朋友既公司返工,人地出八千蚊請佢,但有個DESIGNER教佢,
因為"阿媽"既朋友,所以想一腳踢開尼位好老闆。

尼位就係我講過一D都唔緊GORUP PROJECT既老兄之一‧

BTW佢符合左我講有錢養得起頭家,唔會成日對女仔講粗口。
唔知甘多個港男覺得佢係米一個好男人。

俾著你係女仔,會唔會揀佢

或者尼個天兵係女仔既話,你地男仔又會唔會揀佢?

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 10:52 AM

唔好話你遇到,我都有,岩畢業有個天兵,

呢D思想既男仔, 其實好多

其實難頂既男仔, 難頂既女仔, 社會上本就不斷存在, 只希望男仔對女仔公平D,

唔好剩係鬧女仔, 自己都多反醒自己有咩唔好
已有 1 人評分Good 收起 理由
□艾爾維斯□ + 2 不能更同意更多

總評分:  Good + 2   查看全部評分

據韓國《朝鮮日報》20日報導,一項調查顯示,韓國10名單身女性中有9名都表示,即使錯過適婚年齡也不願放低對擇偶的要求。
韓國一家婚姻資訊公司以近一周想結婚的未婚男女各302名為對象,詢問「若到了適婚年齡,還沒有找到合適的伴侶時會怎麼辦?」
結果顯示,只有9%的女性回答會降低對另一半的要求。男性方面,10名中則有4名男性表示會放低對結婚物件的要求。
隨著世界經濟景氣持續低迷,年輕族群「剩男剩女」風潮越吹越烈。韓國不久前一項報告指出,20~30歲未婚女性的擇偶條件,可能會讓更多想一親芳澤的男性望而生畏。
《朝鮮日報》網站報導,根據南韓某人壽保險公司公布的報告顯示,20~30歲的未婚女性擇偶條件是,「對方要平均年薪4348萬韓元」(約年薪港幣三十一萬)。
報告還指出,女性期望配偶的資產要達1億9193萬韓元,而身高平均要在177.51公分以上。

睇黎韓國仔都無咩本事聚到高尚韓妹

莉迪亞 發表於 13-9-4 09:02 AM
25分鐘簡單分享物質生活對女人的影響

睇中國版圖都知係雞國

海芯 發表於 13-9-4 11:03 AM
據韓國《朝鮮日報》20日報導,一項調查顯示,韓國10名單身女性中有9名都表示,即使錯過適婚年齡也不願放低 ...

1億9193萬韓元=137萬HKD

匯率現時韓元/140左右

不過身高要求就離普左D- -
男仔一般平均都係170左右...

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 11:37 AM
1億9193萬韓元=137萬HKD

匯率現時韓元/140左右

我好多FD都米8高,不過唔靚仔

讚好XDDDDDD

呢個應該只係少部份掛

回覆 海芯 的帖子

a"a有身高,d女人就會揀樣,沒完沒了

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 05:34 PM
回覆 海芯 的帖子

有要求先有進步,當有其他選擇既時候就會有對比

回覆 海芯 的帖子

當然啦,有要求先有進步,不過我意思係,如果係雞蛋裡面挑骨頭,
不如就唔好拍拖了,對方會好可憐,自己都會好可憐。
犯賤咩

釣已上

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 07:50 PM
回覆 海芯 的帖子

當然啦,有要求先有進步,不過我意思係,如果係雞蛋裡面挑骨頭,

咁呢D野我就唔知道其他人係點諗啦

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 05:34 PM
回覆 海芯 的帖子

的確沒完沒了,就好似某d人自我放大唔識停,每見到一個人講野唔順眼就出留講2句,係都要其它人行佢果套,結果撩起其它人要話到佢收為止,其實任何野都應該適可而止

睇人地唔順眼要嘈下果d人都係想自己感覺良好,對於要令人行你果套跟本唔會有用,見人講2句就走黎搭訕話人跟本係想響到插旗,想顯示自己講既野幾有power.....其實道理有邊個唔識?搵野黎嘈果位錯就錯在每個人既留言見到唔順眼就撩人,結果就係比人圍囉

十週年勳章(賀詞)

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 09:47 AM

我覺得做家務某程度都同性格有關
勤力同責任心

有金既男仔都唔想要有樣好性格,但係係個豬既女朋友  呢句唔明

女養男都開始多
但我覺得似食軟飯多

十週年勳章(賀詞)

□艾爾維斯□ 發表於 13-9-4 10:24 AM

一句話可以解決,

其實呢個都係我想講之一
學生既戀愛其實更接近真正愛情

香港女性我都唔記得係邊到提過

可能我指既香港女性係年輕一代

愈黎愈多女仔加入港女呢個行列
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-28 11:49 AM , Processed in 0.039578 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存