2000FUN論壇

搜索
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 啊諺
go

[閒聊討論] 火炮好on9-.-   [複製鏈接]

sun1996 發表於 13-9-5 12:12 AM
沒技術的遊戲 沒有最強職業 沒有最強玩家 只有最強裝備
+0 同一個+20 點打  ...

真相只有一個?。。。。

吁吁 發表於 13-9-4 11:59 PM
火炮勁係勁在佢D技功能多~~
又推又暈
武器第二大傷~~

主要原因係其他職既冒險之路太多限制條件

劍盾
不動
受到怪物攻擊而陷入昏迷時,獲得不動狀態,降低所有受到的傷害 50% ,持續 3 秒
求生姿態
當生命值低於 20% 並受到攻擊時,受到的傷害降低 10% ,持續 8 秒

雙刀
迷幻步伐
受到怪物攻擊而遭到定身時,獲得迷幻步伐狀態,降低所有受到的傷害 50% ,持續 3 秒
飄忽形影
當生命值低於 20% 並受到攻擊時,閃躲率提高 30% ,持續 8 秒

雙手斧
憤怒
當生命值低於 20% 並受到攻擊時,傷害值會提高 20% ,持續 8 秒
殘忍手段
對生命值低於 25% 的目標可以造成額外傷害

雙槍
逆境砲轟
當生命值低於 30% 並受到攻擊時,爆擊率會提高 20% ,持續 8 秒

法書
還擊
當生命值低於 30% 並受到攻擊時,傷害值提高 20% ,持續 8 秒
秘法護盾
受到傷害時,會產生減免 25% 傷害的護盾,可抵免 3 次攻擊,冷卻時間為 60 秒

小豎琴
琴音淨化
被攻擊時,20% 機率解除自身的一個異常狀態

係得雙手杖同火炮既灰色格係冇條件發動

雙手杖
衝擊
增加雙手杖攻擊技能的傷害範圍 1 公尺
冰雪專家
被動技能  
提高冰雪屬性技能的爆擊機率 10%
大氣學者
被動技能  
提高暴風屬性技能的傷害 10%
占星術
減少火隕石的冷卻時間 35%

火砲

野地求生
被動技能  
傷害值的 5% 將會額外附加至生命值
砲轟高手
被動技能  
增加火砲攻擊技能的傷害範圍 1 公尺
電磁學
被動技能  
提高雷電屬性技能的爆擊機率 10%
精確瞄準
被動技能  
命中機率提高 10%

雙手杖大部分係加屬性技傷害
但火炮係仲屈...無條件去+血+爆擊+命中=>屈到你仆街

◎康仔● 發表於 13-9-5 12:23 AM
主要原因係其他職既冒險之路太多限制條件

劍盾

雙刀雙槍都有20%無條件打兩倍啵<--雙槍好似廢D==""

火炮勁係有3樣PVP技==""(5尺推/2秒暈/4秒冰)

其他講多都唒氣==""

吁吁 發表於 13-9-5 12:43 AM
雙刀雙槍都有20%無條件打兩倍啵<--雙槍好似廢D==""

火炮勁係有3樣PVP技==""(5尺推 ...

雙刀係連擊A_A   
雙槍係1倍    唔同嫁....(BTW ...我唔明1隻遠攻既倍率點解會高過近攻)

回覆 aaxcc 的帖子

你講野真係好無腦
廢英比有錢人玩?
人地有錢人玩勁英 你廢英行埋一邊啦吊
同樣+20 75%減傷你咪比火炮打到on99 用下腦先講野啦
定你又係d自己玩緊火炮 又話火炮廢果d on9仔?
不過你連火炮1lv就有暈技都未知...

笑傲無雙

只係睇幾個屬 完全無討論價值囉.
咁同盾做比較係咪又要講

防:MAX
血:MAX
減傷: MAX
雙仗
防: 0
血: 0
減傷: 0

每個職係有自己特色
火炮: 攻, 防, 血
雙仗: 攻, 速, 爆
----------------------分界線--------------------------
對打相信大家起手都暈技
雙仗可以出完瞬雷術連火隕石 火炮先1出到一下重砲擊 +上暈多1秒接技快過火砲. 而隻GAME都係幾招分勝負.
如果要話攻防血唔平衡.咁點解雙仗又可以有3秒暈唔係2秒? 點解招技出手可以快過火砲?
----------------------分界線--------------------------
如果話風屬果招可以閃到, 火炮招電漿砲都係可以閃
火炮 遠攻暈 血防高
雙仗 暈得耐 出手快
每個都有自己特點
另外我想問下火炮邊招技 = 雙仗2招奧義?
重砲擊同烈火彈 比? 烈火彈要奧義暈?
重砲擊同瞬雷術 都係唔駛奧義就暈
流星落同烈火彈都要奧義先有暈
近身暈換黎多1秒暈ge時間
火隕石 10%爆擊率 同火炮機關槍 15%爆傷
其實無咩話差好遠, 姐係照你地咁講係想火砲同雙仗d 技一模一樣?
題外話最後想講多句暴風咒難中, 可唔可以暈左先出呢?
突進可唔可以烈火彈振退 再補9秒慢呢?

笑傲無雙

冒險之路 點數係固定可以點幾多格都係一樣 你話又加命中又加血又加爆 係加得多唔同種類ge屬性
但係佔ge格數都係一樣.
如果你咁講 如果有個職 5格灰格
+10%命中
+10%血
+10%爆
+10%傷
+10%防
就一定係勁過另一個職5格灰色
+10%傷
+10%傷
+10%傷
+10%傷
+10%傷
前職高命中高血高爆高傷高防 , 後職高傷無命中無血無爆無防?

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-4 11:43 PM
照你咁講我突然覺得斬人如切菜既火靈都好廢
機關槍唔痛你搞笑 ? ...

真係好搞笑
你有冇真係試過比機關槍打下?
我諗連40%傷免ge 豆腐都係表示R痕 ,放機械槍主要係辰奧義15%爆傷 ja.
唔好玩我啦痛 3百一下都唔知有冇= =..........
唔信可以做下測試. 如果真係痛請PO 一下你防禦數值作參考.

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 02:10 PM
咁同盾做比較係咪又要講

火炮 攻防爆血有齊仲有2招定3招控技 你覺得好平衡嗎

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 02:42 PM
火炮 攻防爆血有齊仲有2招定3招控技 你覺得好平衡嗎

冒險之路 攻防爆血有齊:
我係之前都解釋過 冒險之路點數大家都咁多 暫時最多可以點20格
而除左天生果格之外 每一格都係加一種能力 (唔計雙武技能)

火炮灰格:
20%血10%命中
電漿爆擊率10%
5%傷加血
命中10%
1公尺範圍

雙仗灰格:
15%爆傷 10%命中
冰爆擊率10%
風傷害10%
35%減CD火隕石
1公尺範圍

火炮多10%命中同時都係少左10%技能傷害.
同時多20%血5%傷加血同時都係少左15%爆傷同35%減招CD
------------------分界線-----------------------------

技能方面已經係之前解釋過 唔想再解釋=_=
職業對決一定有一邊嬴一邊輸, 之所謂 OP 就係勁過頭點打都嬴硬.
但真心覺得雙仗係同裝備情況下唔一定輸比火炮.

另外解釋番平衡個字
原意係想表達係相對比較之下
A:攻5000,防5000,血5000
B:攻10000, 防2500,血2500
A相對黎講比較平衡  !!

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 03:38 PM
冒險之路 攻防爆血有齊:
我係之前都解釋過 冒險之路點數大家都咁多 暫時最多可以點20格
而除左天生果格之 ...

杖最勁係火隕石
但要奧義+秘石+冒險之路先會比人話勁 op=.=
無呢3樣=廢

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 03:43 PM
杖最勁係火隕石
但要奧義+秘石+冒險之路先會比人話勁 op=.=
無呢3樣=廢

火隕石 vs 冰榴彈 最高輸出技能對比
秘石 : 5公尺範圍 vs 5公尺範圍
奧義 : 10%爆擊率 vs 15%爆傷 (機關塔...要放先有)
冒險之路: 35% - CD  vs 無
換句話講 火炮高血高命中係放棄左技能強化 有得有失.

假如比10%命中同20%血雙仗拎走35% -CD, 火隕石10%爆擊率變第2招+15%爆傷
咁火隕石 就無左奧義+冒險之路 就變左係你所講ge 廢技= =

天生愛殺人 發表於 13-9-5 02:10 PM
咁同盾做比較係咪又要講

咁劍盾同火砲既平衡係邊?

劍盾得一招突進技,距離無法控制
亦沒任何附加效果,放完突進其他技CD緊
一沖過去個下已經俾火砲冰左
好啦冰完,再暈,暈完到我突進
我突進埋去又俾人擊退

說好的平衡呢

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 04:02 PM
火隕石 vs 冰榴彈 最高輸出技能對比
秘石 : 5公尺範圍 vs 5公尺範圍
奧義 : 10%爆擊率 vs 15%爆傷 (機關 ...

用技能強化換6秒控場

笑傲無雙

ricocyk316 發表於 13-9-5 04:03 PM
咁劍盾同火砲既平衡係邊?

劍盾得一招突進技,距離無法控制

好早前ge POST 已經講左只限同雙仗作比較 lol 請爬文
不作解釋 !!!

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 04:04 PM
用技能強化換6秒控場

意思係 火隕石 唔要d強化 +番4秒定身就同火炮對等?

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 04:20 PM
意思係 火隕石 唔要d強化 +番4秒定身就同火炮對等?

4秒定身又太耐 只會造成另一OP職.

笑傲無雙

啊諺 發表於 13-9-5 04:21 PM
4秒定身又太耐 只會造成另一OP職.

講番轉頭
如果呢家d雙仗強化左火隕石 都話打唔嬴d 火炮,
咁唔強化火隕石 + 定身個效果落去會增加嬴火炮機率 = =?
我點睇都係減少嬴ge 機率. 到時就真係 GG

玩過星曲WEB

天生愛殺人 發表於 13-9-5 04:30 PM
講番轉頭
如果呢家d雙仗強化左火隕石 都話打唔嬴d 火炮,
咁唔強化火隕石 + 定身個效果落去會增加嬴火炮 ...

照你咁講 你好似覺得火炮好平衡咁

真係忍唔住出來講:有錢係王道,有點有金,玩咩都勁啦.廢話少講,本人玩開火炮同雙手武.各有各勁
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 11:04 PM , Processed in 0.041477 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存