2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL 求神手教玩奧莉安娜
go

[英雄心得] 求神手教玩奧莉安娜  

小弟最近買左呢隻英 但係發現難玩到喊 隻英又好貴 唔想曬
有冇高人教下我點出裝(1人中路)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

建議你可以請教某版主
佢既球女好神
農兵強殺人勁玩死對面

黃米奇 發表於 13-9-14 11:59 PM
建議你可以請教某版主
佢既球女好神
農兵強殺人勁玩死對面

姐係邊個0.0?

開頭當球女POKE英玩啦
用慣左就得架啦.
出裝:
聖盃, 帽子, 金身,

回覆 hk19972003 的帖子

咩係poke英 同埋出左金身之後出咩0.0? 點技可唔可以教埋我@@

球女多數先滿W再Q之後先E...當然有大點大啦.....現球女最緊要知你個球去左邊...同埋要去邊...因為你所有技都係圍繞住個球黎出的....即係你可以俾球隻坦...坦上前你再R W Q  簡單方便又安全...當然你唔可以離隻有球的坦太遠...唔係你個球會返左自己到!!!

所以首先要練就係"球感" ...即係人同球的距離感

回覆 寒鋒 的帖子

我想問下 會唔會點曬D技一下 再點滿W 好D?

建議加點: R>Q>W>E , 當然主W也可以  

不過我認為Q技能打出最高傷害    因為連技 = QRWQ 可以打出兩段Q的傷害

主W的話容錯率低, 因為Q要放得好精準, 而且係為左打前期大型團戰先會主W
因為前中期5LV W + R 爆發很高

出裝大部分都係  法穿鞋 +  大聖盃 > 死帽 > 虛空 > 金身 > 復活甲

對某幾隻強勢的刺客角, 睇情況出裝, 有時我會用時光代替大聖盃  前期加兩點E技

食兵 = QW , QEQ(最省魔力)

ray977 發表於 13-9-15 12:14 AM
回覆 hk19972003 的帖子

咩係poke英 同埋出左金身之後出咩0.0? 點技可唔可以教埋我@@ ...

以下係D好初級既基本認知:

球女係半輔助半AP英, 爆發力較低但好難捉死, 佢D技距離好遠, 對線同人拉距離鬥手長打人.

線上先放個波去中間, 可以減少出技時球既移動時間, 然後QW無限搔擾人地, 距離攞到盡, 咁你打到人, 人地打唔到你, 除非有突進或者手長過你. 佢要好多魔, 前期出個聖盃就夠魔用.

團戰放個波出去, 然後睇準機會R>W>Q>E. 又或者E隊友, 再R>W>Q. 除左造成群傷之外, 更重要係CC到堆人.  

放完一堆技之後就小心走位, 再QW人, E有需要既人, 金身係FOR自保唔好咁快死.

走佬就E返個球返自己身上W加速走, 或者短距離QW加自己速減敵人速走.

升點主Q副W OR 主W副Q, 6前E升1點, 有大升大.

有時D人主E, 不過太防守無輸出.

用法某程度上同拉克絲好似, 唔好死, 拉距離不停掉技能.

ray977 發表於 13-9-15 01:23 AM
回覆 寒鋒 的帖子

我想問下 會唔會點曬D技一下 再點滿W 好D?

當然係每招技點一下..如果唔係你無Q點玩個球呢  仲有你E自己回程果下打人都扣血...清兵好好用

另外有人係主Q有人係主W....2種都可以...我平時玩主W係比較進取少少..而且秏魔高...

想保守D可主Q....尾刀小兵又好用....又耗魔低..都係一個唔錯的選擇

裝備: 一開始可以180回魔牌....5紅水...1隻眼...1個藍水...第一次回家上小聖杯...有多少少錢可以買減10%CDR書......我個人第2次先會買鞋...因為佢本身有加速(W)...所以可以遲一ROUND買...之後直到上大聖杯...大順風就去死帽出法......少少逆風或者對面有死歌/飛斯你想擋大技可以先出金人.....之後裝備可選擇 魔穿杖, 冰杖, 深淵都可以

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) 笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

1LV點E
普攻A死對面...爽

我雖然main開奧利 但係就唔係好勁 希望俾d參考你 其實我出裝同一般人唔太一樣  樓上有人話 奧利爆發低  其實佢係一隻後期英 但係打到3lv 已經開始痛 本人就係主q既 因為q技5lv 會降為cd  1.9秒  用個波會好用d  中期你一定要夾jg落下路打一波食龍  你6-9lv 其實打ad / 薄ap英 例如:lux  一次qw都可以打成半條  所以爆發力唔錯架   至於出裝既話 本人就會出左1鞋2水1眼先>藍杯>細鞋>紅杯>>穿鞋巨人帶>冰杖>金身>(死帽,穿杖,復甲)3簡2            首先解釋下點解用1鞋2水1眼先 其實o利係好易食冰既一隻英 前期一定要farm得多過對面先係一隻成功既奧利 所以要2水賴線 1眼防gank  點解我又要出冰杖呢? 因為其實奧利既w雖然有拖人效果 但係 cd慢  而你用q既話就可以有拖既效果2秒左右 但係你q只cd1.9 所以係只要中一下q 對面就永遠俾你玩殘 而且只要出左紅杯既奧利 就打到ad大半血 之後收頭就靠冰杖   點要死帽唔一定出呢  因為打到冰杖果時 其實開始好多會戰所以金身不解釋  復甲只係對面多突進而你既坦又保你唔住果時出   重有對線3-5lv 一定要qw poke對面 而且一定要中 因為mp只係俾你打4次左右 希望呢d野幫到你   有冇good加

最緊要識走線幫路 食兵穩就可以

我想問下 點技能係 其他一點 再點滿主玩個招 先點其他= =?

通常主Q副W
1LV 可點Q或E
我而家比較鍾意1LV點E
E有護盾 加物防魔防 對線1LV普攻可以A到對面殘血
點法R>Q>W>E
有R點就點R
有Q點就點Q
有W點就點W
有E點就點E

ray977 發表於 13-9-15 12:29 PM
我想問下 點技能係 其他一點 再點滿主玩個招 先點其他= =?

咪玩啦= =你玩咩英都係主點滿一招先嫁啦
有大點大

kevinfai0706 發表於 13-9-15 01:08 PM
咪玩啦= =你玩咩英都係主點滿一招先嫁啦
有大點大

你玩咩英都係主點滿一招先嫁啦

小弟唔係太認同你既講法 想問下玩安妮係點點技?

小達我愛你 發表於 13-9-15 02:03 PM
你玩咩英都係主點滿一招先嫁啦

小弟唔係太認同你既講法 想問下玩安妮係點點技? ...

咁更改  大部份英雄   

回覆 ray977 的帖子

樓主  我俾心機打哂攻略 主q副w 你唔睇

回覆 黃米奇 的帖子

米奇哥  佢唔睇我打既野  而家勁sad

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-3-29 06:05 AM , Processed in 0.034971 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存