2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 [減肥]卡路里問題
樓主: ~~浩文仔~~
go

[疑難] [減肥]卡路里問題   [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-24 03:40 PM
基本代謝率:1841/天
每天熱量需要:3278 (我每2日跑一次步 所以應該係中量運動)
如需要減重,需要 :2278-2 ...

減肥係減你一天所需既卡路里   唔係減你基本代謝率       如果你吸收唔到足夠能量比身體  咁你身體就會自動下降基本代謝率   咁樣係減唔到肥   仲會不停反彈

好似你咁  3278係一天應該吸收既卡路里  入邊有1841係基本需求    如果你果日只吸收左2278    姐係你少左1000卡路里    如果保持一個月既話你就減左3萬卡路里   姐係4公斤左右

1841只係你維持身體所需既能量     但你做第d野都要能量   只要你一天卡路里唔超過3278就可以達到減肥既效果   
但你一日既卡路里一定要超過本身需求   你肥既原因係你身體吸收唔到當日熱量

loveyoujj520 發表於 13-10-24 04:58 PM
能量同卡路里一樣     基本代謝率1841係你咩都唔做 訓足24小時佢都會自動幫你消耗晒    同埋呢1841係24小 ...

咁姐係話, 我應該要食 1841~3278呢個Area啦??

''''但你一日既卡路里一定要超過本身需求   你肥既原因係你身體吸收唔到當日熱量'''''
姐係如果我一日吸收唔到至少1841, 都會致肥? 點解既??

FortuNE622 發表於 13-10-24 04:12 PM
其實呢我好想講.....下下 用數據. 圖表黎減肥, 好容易會分分鐘減唔倒肥, 仲會越減越肥

你每天做1小時 帶氧 ...

我明白你講咩, 只不過我想再深入了解一下卡路里既問題姐;p

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-24 05:25 PM
我明白你講咩, 只不過我想再深入了解一下卡路里既問題姐;p

有D人睇食物標籤只係睇卡路里
忽視左營養價值同鈉含量、脂肪含量..ETC..

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-24 05:23 PM
咁姐係話, 我應該要食 1841~3278呢個Area啦??

''''但你一日既卡路里一定要超過本身需求   你肥既原因係 ...

因為你低過呢個數既話    身體就會自動咁下降所需既能量    當你又食返正常就會反彈

我減肥會飲無糖豆腐

loveyoujj520 發表於 13-10-24 05:35 PM
因為你低過呢個數既話    身體就會自動咁下降所需既能量    當你又食返正常就會反彈

我減肥會飲無糖豆 ...

我每2日慢跑1個鐘頭步 消500卡左右. 如果我個日只係食左1800卡左右, 再減埋跑步,咪姐係我要搵方法食野加反個500卡?   我平時咁食我以為已經食左好多了,而且中好多好飽 點知原來係唔夠身體消耗, 一時間要加份量食野 都唔知食咩好-_-

其實我都係近呢個月先開始減, 呢家中未完全介到口,特別係跑完之後勁肚餓! 有D咩減肥食品 又填到肚 又唔肥?

另外呢,我係你個條link ''計算熱量總需求'' , 佢話建議我熱量 1462大卡 ,姐係咩意思,同2200-2500個個點解會唔同的??

◇﹍鋒×嵐〃 發表於 13-10-24 05:31 PM
有D人睇食物標籤只係睇卡路里
忽視左營養價值同鈉含量、脂肪含量..ETC..

我都有留意到, 不過我都係盡量食少糖少油算

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-24 05:51 PM
我都有留意到, 不過我都係盡量食少糖少油算

我比你相反

我1日食勁多零食... 我想減重,但增脂肪.哈哈

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-24 11:58 AM
點解要沖凍水涼既?? 同埋好似話 肥做健身的話 吾會減得好。  

其實我好吾中意菜個d味 ,所以我好少食 ...

沖凍水可以令皮膚好,肥做健身唔係唔好...只係D肥肉變肌肉姐,食雜菜沙律

肥肉變唔到肌肉      肌肉還肌肉 脂肪還脂肪  兩樣野黎

d大隻佬係谷蛋白質  唔係谷脂肪      

肥做健身咪出邊一層肥肉   入邊一層肌肉lo

loveyoujj520 發表於 13-10-24 07:21 PM
肥肉變唔到肌肉      肌肉還肌肉 脂肪還脂肪  兩樣野黎

男性方面我真係識D唔識D...多謝補充

loveyoujj520 發表於 13-10-24 07:21 PM

我要增脂肪 唔要肌肉
所以我先補大量脂肪-.-

我每2日慢跑1個鐘頭步 消500卡左右. 如果我個日只係食左1800卡左右, 再減埋跑步,咪姐係我要搵方法食野加反個500卡? 我平時咁食我以為已經食左好多了,而且中好多好飽 點知原來係唔夠身體消耗, 一時間要加份量食野 都唔知食咩好-_-

其實我都係近呢個月先開始減, 呢家中未完全介到口,特別係跑完之後勁肚餓! 有D咩減肥食品 又填到肚 又唔肥?

如果我唔做運動既熱量 都只係岩岩好夠 1800卡. 咁點解我要中做運動 減走D卡路里??

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-25 02:21 AM
我每2日慢跑1個鐘頭步 消500卡左右. 如果我個日只係食左1800卡左右, 再減埋跑步,咪姐係我要搵方法食野加反 ...

唔洗刻意去補返1800KCAL..

◇﹍鋒×嵐〃 發表於 13-10-25 07:15 AM
唔洗刻意去補返1800KCAL..

但係我本身如果唔做運動都已經係岩岩好食到1800 點解我中要跑步消耗cal - -?

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-25 02:05 PM
但係我本身如果唔做運動都已經係岩岩好食到1800 點解我中要跑步消耗cal - -? ...

因為你唔做運動瘦 你最後瘦出黎係白粉仔既瘦

你做運動瘦 係健康個種瘦.....

我宜家就係白粉仔既瘦..182CM 54KG.

◇﹍鋒×嵐〃 發表於 13-10-25 02:52 PM
因為你唔做運動瘦 你最後瘦出黎係白粉仔既瘦

你做運動瘦 係健康個種瘦.....

應該唔關事   因為我近呢2年既食法 都係岩岩好夠我基本代謝率1800卡, 我無瘦過 反而 肥左十磅多 D肉鬆哂 有肚南

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-25 09:35 PM
應該唔關事   因為我近呢2年既食法 都係岩岩好夠我基本代謝率1800卡, 我無瘦過 反而 肥左十磅多  ...

係因為你自己計錯數
根本過左1800
你以為唔夠1800.

◇﹍鋒×嵐〃 發表於 13-10-25 09:49 PM
係因為你自己計錯數
根本過左1800
你以為唔夠1800.

咁我轉頭再計多次先..

基礎代謝率 需要既熱量 同熱量總需求 2者有咩分別??
http://www.scpo.nccu.edu.tw/show/part1/b/B2/bmr.htm
因為我係呢個網計自己 減重熱量需要 就2千2~2千5卡左右  但係 熱量總需求 建議熱量 就1千4卡 ....點解會咁大出入

~~浩文仔~~ 發表於 13-10-25 10:21 PM
咁我轉頭再計多次先..

咁我轉頭再計多次先..

我意思係,假設你一隻蕉, 大隻既可能大到120卡,有d細隻既,細到80卡..
但你明明食大隻 120卡,你當左佢係80卡..
樣樣野最後多少少多少少.搞到爆哂燈...

http://www.scpo.nccu.edu.tw/show/part1/b/B2/bmr.htm
因為我係呢個網計自己 減重熱量需要 就2千2~2千5卡左右  但係 熱量總需求 建議熱量 就1千4卡 ....點解會咁大出入

基礎代謝率 = BMR . 係你人體每日一定要 細胞維持新陳代謝既至少攝取能量值

而熱量總需求 就等於 BMR + 總活動量 + 食物產熱 ...

者係熱量總需求就係你一日必須攝取既卡路里
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-3 04:38 PM , Processed in 0.032420 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存