2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 英雄聯盟 LOL Vayne 汎 打破大男陣 戰場上的ADC反殺魔王 增加對線英雄 ...
go

[英雄心得] Vayne 汎 打破大男陣 戰場上的ADC反殺魔王 增加對線英雄 [複製鏈接]

大家好,今日我心血來潮,想做一篇小小汎攻略,當然我唔係咩鑽石菁英,有意見喜歡同我交流 我也參考左唔同高手攻略同玩法,例如大家熟悉ADCCARRY叫我神手貴,小護士面速力達母

汎一隻本身係所以極大操作技巧,什至佢可以變成一隻刺客英雄,點解咁講?佢有破甲又暈技又可以係咁走位
同埋汎係一隻神與雷一線之差既英雄,見D人用汎一輸就輸落去 輸CS輸人頭
前期所以需要穩定吃冰,中後期你就間接成為魔王

先講下佢英雄本身既優點
1.真實傷害打破大男陣
2. 懂運用什至沒有人可以捉你
3.跟AD單人線單挑 絕不輸
4.有了這個追人不是問題+大技
5.暈,彈人 保自己 暈敵人 都幾OP
6.Q技走位 逃避敵方指定技唔係問題
缺點
1.前期非常弱勢,容易給手長ADC A爆你 凱特琳~
黑人呢D OP英
2.走位失誤幾乎GG
3.敵方CC+控技太多 令你戰場不能發揮,所以做好準備 水銀/淨化
4.前期打爆後期難以反殺

召喚師技能不多解釋

如對面無太多CC技 可帶光盾 來打一波+防止凱特琳大技吧

按我睇唔到福圖就睇呢個>>>>>>>http://lol.tw/?m4=a4a1a3a1a1a3a3a112a122b13b1zb<<<<<<
有人問點解唔點左邊果咒力同武力果兩點,我認為對汎唔係好實用 好小發動到 前期吸血+食冰就好了~
同埋危險遊戲要做一隻大魔王雖然反殺 所以要點佢

而符文方面

多數用呢套
吸血+比人A爆可回 兩粒就夠 三粒個人認為太多了 都係個人睇法
同埋我唔係幾鐘意藍色轉攻速,話就話疊得二技 但此中對上安妮 花女 石頭人 前期比人磨血死吧

而點法方面,我參考左小護士點法
都明白當中點解要咁點
好多人永遠先主點Q技,其實係錯 唔可以話錯既 只係W比較實用
主點W
因為佢增加真實傷害 鬥A換血一定不會輸
而對上EZ 兩三秒一次Q就轉主點番Q
同凱特琳一樣 走佢既Q

仲有溫馨提示,汎手短 所以要逃避敵方技能先做輸出
同埋唔好死前面用Q打敵方 會比人A番 盡量斜位Q<呢樣我都仲未學識曬架

出裝方面

個人認為要保汎既前期就出多蘭盾 對上黑人呢D OP英
雖然大家會講卡裝,我都認黑人係呢個版本有幾OP 比佢打爆個無數次

對線英雄

大家是認為克制汎之一 我都同感, 所以我會對上佢轉變主升Q 主升Q是走佢既q
盡量唔好比佢壓到塔低..因為好辛苦..一黎放陷唔比你走位 二黎逼塔等比人A.. 如果真係唔得最好放塔再慢慢推番上去... 前期唔好輸人頭同輸太多CS<(雖然我有時對上高手用凱特會輸CS><SOR!)
路西恩~大家都叫佢黑人~
係熱門AD之一,的確佢既比動技非常OP 同佢換血 換不過 同上一樣 我都講過 要避走佢既Q 先作反Q輸出
同佢對線都大家無咩問題吧,你都可以用三技CUT走佢招大技再反打一波GE~
EZ
我都對線先主Q
不過呢個版本都少左人玩,唔係太過強勢.. 但都只要走Q 反打/換血一定羸
同埋佢招三技,有時可能你用三技撞到佢暈 但佢閃走依然都暈 可以打佢~

吉茵珂絲 都係熱門AD之一
Q技又痛爆塔又快 爆發力超強 殺完人仲可以輕鬆走佬
不過對上佢招E 汎絕對不難度吧,更容易Q走~ 不過識玩係咁A你磨爆你條血 好考你睇準時機A佢吧
一樣唔可以比冰推爆條線+塔低 雖然無凱特琳咁辛苦  但依然都好容易GG

我符文唔會咁玩  
我係 大符文 吸血*1
                  2.25攻*2
    印記       0.95攻*9
  紋章        1.41物防*9
  雕文          0.7物防*9

點解要咁多物防呢  我認為符文天賦呢D野唔係比你玩後期  係比你嬴在起跑線上  所以AD對路下路絕大多數係AD  你防高有攻 人地打你唔痛你又傷到人 又有小小吸血都算加左續線力

天賦 21 / 9  /0
坦天賦點曬左上4個

攻擊類天賦
第一行 1   4   1   0
第二行 0   3    0   0
第三行0    1    0    3
第四行0     3     0    0
第五行1    3        0
第六行      1  

咁樣玩加大左下路對線能力  

下路sup好朋友我會推雷歐娜(強開一流)   其次sona  (續線好朋友)  不過我鐘意雷歐娜多d  因為好易有人頭

回覆 夢的理由 的帖子

@0@~!
太多物防不會給人磨血死嗎
例如對花女 什至索娜一樣...Q痛死嗎...
你玩的是令前期最大優勢-0-,但我認為汎前期吃冰就可以了,前期一對上一堆花女跟安妮
汎都難以換一波  
一當汎差CS,好難追上 他清冰好慢 可能我食CS仲未好熟悉

沉醉之晚 發表於 14-1-19 01:15 PM
回覆 夢的理由 的帖子

@0@~!

凡開波就30魔防所以唔洗沖魔防  加上對加羅就位就ok 所以應該就得番對手招a作為傷害 對手sona就靠sup 所以sup我鐘意雷歐娜  因為夠硬又有傷  控制技多  打得過

沉醉之晚 發表於 14-1-19 01:15 PM
回覆 夢的理由 的帖子

@0@~!

而且汎開頭我係唔會出多蘭劍因為真係冇鬼用  多得幾十血  只可以買多支血水續線能力低下  我會買短劍    所以可以帶3支水  咁樣初期就可以keep住係線上升lv食兵  而且仲可以快d出到果把打人5%血果把野

回覆 夢的理由 的帖子

個人喜好吧~
多蘭劍可多優勢+血+攻 吸血
當然 SUP沒補血技對面凱特林都可以長劍起手

笑傲無雙

哦, 原來汎係咁玩

沉醉之晚 發表於 14-1-19 02:28 PM
回覆 夢的理由 的帖子

個人喜好吧~

多蘭劍家下好似唔吸血  好似係普攻回血  冇記錯好似係咁

回覆 夢的理由 的帖子

都係一樣吸番血,而換血,換不換成都可以吸番~繼線不錯

多謝分享

回覆 -`奇跡=] 的帖子

3Q 謝謝^^

不過如果CC技多帶光盾比較好

回覆 -`奇跡=] 的帖子

就算有光盾都難以救自己 一有CC對面慢慢輸出圍你
對上如今最熱門 安妮SUP 你就知道咩叫吃土一樣
草人也一樣 可以令汎GG

其實我覺得汎係主Q好d, w既真傷的確對汎好大幫助 但你話鬥a換血 係前期方面,一,條友好難咁傻比你次次都3下,就算有q幫到你3下,對面sup一定煩你加上汎血少過人,換血上都唔著數得去邊,二,前期爆點w我覺得唔會特別更加痛,因為真傷最好講你越多防越血越好 前期對線都唔多血多防得去邊 去到中後期 不論q定w點滿先,兩者到果時都差唔多點爆
而主要主Q既原因同汎最強大之處有關-超強機動性,就係因為高機動性不斷碌不斷走配合埋真傷同彈牆 先令到汎相對地輕易打爆大男,其他adc如法洛士 ashe jinx 好運缺乏機動性 好易比大男反客為主,前期我盡快主q就係要令到汎盡快將Q cd去到得番2秒 配合埋r 盡快發揮高機動性 發揮中後強力之處(   PS. Doublelift都係主q)
不過 你既心得令我既出裝策略有d改變,我殞落紅雙就ie或耳語 而家都會考慮埋嗜血抗大男 thx~

回覆 mak1995 的帖子

多謝你意見先
我唔係一定主w  對上ez同凱特琳/法落士主q
因為呢幾隻先有指定技
同埋對上好運姐,炮娘,艾希,圖奇,吉茵珂絲 根本完全幾乎唔洗多運用Q
你愈Q就想愈想釘人 但個問題就係愈Q就一定更埋身 就更加會比SUP A
當然加爆Q 可以話係令走位更靈活 但有一個問題前期當敵方AD 食冰 係咁A你 吉茵珂絲,凱特琳呢種煩到爆
你換A一定輸 又要好似企定比佢A咁  你要Q番佢就換唔羸一波血量 當然對面調轉頭可以反擊做一波輸出
汎唔可以比人推爆條線,唔係就CS差,等比人A
我加W唔係因為換A咁簡單,而係把條冰線平衡/推,你比人推爆 會JG簡單塔殺圍你 到時你Q可以去到邊?
中期先加爆Q 因為會戰Q係重有用

已增加對線英雄方案~

汎counter黑人ok?

回覆 yauhochyun 的帖子

很難說 /看你的神反應的Q走黑人招Q吧
佢既比動技根本OP 四技 +六個A 你諗下有幾痛
後期果招比動先重點 +六A根本OP..
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 09:15 PM , Processed in 0.091584 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存