2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聖境傳說 [意見]要求取消多人副本進場限制次數
返回列表 發新帖 回覆
go

[心得分享] [意見]要求取消多人副本進場限制次數 [複製鏈接]

[意見]要求取消多人副本進場限制次數

前提:
可能代理商對聖境傳說玩家的日常不太了解,本遊戲中,玩家可是對普通多人副本的需求十分巨大!!!

論證論據:
參考夢之傳說(前聖境傳說港版)及台灣傳奇原版,以上兩個版本只有對英雄副本及單人副本有限制次數。對普通多人副本則無限制。原因何在?普通多人副本是玩家的主要經濟收入來源。可以在YOUTUBE參考「要塞‧疆域之斧」及「風暴之母」的視頻:《絲絲拖風暴》《聖境傳說 風暴之母 繞小圈》等。玩家可以透過此方法合法獲得遊戲金錢,成為遊戲經濟中重要的一環。經濟在現今社會極其重要,在遊戲中也不例外,若限制次數,遊戲經濟持續不良,本遊戲將會無法生存。

聖境傳說的特色是玩家沒有職業限制,可以使用各個職業。普通多人副本是玩家獲得職業經驗主要途徑。遊戲中,雖然玩家可以透過一連串主線任務輕鬆升等。可是,職業經驗卻不同,玩家有著追求完全制霸的渴求,希望將所有職業封頂,而方法主要是透過副本來獲得職業經驗。目前聖境傳說有十多個職業,在後期,每個職業的經驗值都是巨量的,而有職業經驗副本只有兩三個,加上有限制次數,每天能否把一個職業升上一等都是一個問題。此限制必然使玩家感到厭倦,從而退出聖境傳說。

玩家的人際關係主要靠副本。在遊戲中靠團隊合作打副本是結交朋友的主要途徑。不打不相識,不一起玩玩,打打副本,怎可能相識呢。限制副本次數即等於限制社交圈子。

總結:
聖境傳說的副本系統在遊戲中具有主導地位。本遊戲的系統雖然很多,而副本系統是其他系統無法動搖的。

結論:
限制普通多人副本次數,必然減少玩家數量。
限制普通多人副本次數,必然減少眾多舊玩家回鍋。
限制普通多人副本次數,必然導致遊戲很快變成死城。

敬請重視以上意見,不要等到失敗後才亡羊補牢、甚至乾脆把遊戲倒閉罷了的有失商業誠信的行為。

無錯!! 取消限制不過要將裝備飾物掉落機率降到好低先得, 如果唔系就會導致外掛都係副本挖金, 幣值上漲對全部玩家更加唔公平 !!

台版聖境都系限制多人副本每日十場, 原因系為左對付外掛, 當時都比人鬧到飛起, 但系個人認為發展商已經系無計可施先出此下策,

歸根究底系佢地寫唔出一套程式去破解, 咁咪限你副本場次囉!!

如果而家取消返場次限制又無捉外掛既能力 咁就會重蹈台版聖境覆徹囉。

如果變左每個人日日冇休止咁刷副-
咁樣挽落去就冇意義~~
當然我都覺得取消左限制會比較好-
不過之前可能就系因為咁而流失玩家

我唔是好贊成開放無限次數。不過10場又的確唔夠玩。好似我以前覺裝刷key咁,個一日得10場邊夠玩又唔一定出key。折中啲每個副一日20場多人,4場單人。我覺得都差不多啦。

回覆 呆玲 的帖子

他好搞野架,啲單人多人唔會出防外掛提示,但是我打英副他次次都出。想同我補滿mp?

回覆 EveningNight 的帖子

d 人全自動刷副本小怪, 真系oh 哂, 去回報gm又做唔到野 -.-!!

BTW, 封測唔見你既 ?

回覆 呆玲 的帖子

=3=封測我響度啊,只不過要返工,實際玩既時間得2晚 玩到40已經放棄練咋。等公測慢慢玩。

ps:我經常路過見你啊

回覆 EveningNight 的帖子

我入左個好毒既公會,

搞到我 60左 -~-|||

回覆 呆玲 的帖子

唔是搞到大肚就ok啦=3=

有好又有唔好嘅   咁做會少咗刷金d工作室  但係玩家刷戰利就困難咗

skylee1991 發表於 14-3-3 09:55 PM
有好又有唔好嘅   咁做會少咗刷金d工作室  但係玩家刷戰利就困難咗

其實戰利唔計英雄副 已經易出左好多

戰利已經好難出 吾好限制啊
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-20 05:10 AM , Processed in 0.034140 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存