2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 童話交流區 [6/6已更新]一起,再來玩個天翻地覆吧!全線招生,新手 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: 轉淚點
go

[其他] [6/6已更新]一起,再來玩個天翻地覆吧!全線招生,新手老手大招募。

回覆 魔使雲兒 的帖子

以往家族在管理方便做得略有不足,立場不夠堅定。
當有'過界'情況出現,唔夠決絕去踢人。
而家會以全新既手法去作管理,一旦發現有過界者會立即踢。
另外,在收生方面,會採取更積極主動既態度。再者,在收生上既審批會更嚴謹。
所以在重量之外,都可以重質。

十週年勳章(賀詞)

第二隻黎 第一隻自己禁左走路-.-

(唔係挑戰你地,而係真係有野唔明)
你地話收生個陣會更緊謹甘去收生(意指舊族係因為家族分裂而失敗?) ;
但對比番舊族既收生條件,你地不單沒有填補舊有規距既缺憾,更將缺憾變得越黎越大,你地有咩辦法去阻止第2次分裂呢?
--------------------------------------------
1.)睇完篇招生文,只感覺到你對精體智裝有很多的怨念._.但又無法指出其影響之大 ; 更有忽略其他因素之嫌疑 ; 例如,利用極高幸運商人造出黎既武器,利用咖啡或以上的寵物降級物品降下來的寵物 ; 是不是代表他們比血量/魔法顯得更微不足道?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
2.) [接1.)] 如果禁埋武器,寵物 ; 你地點樣係一個極度容易賺錢既環境(掛星)去分辦錢係舊人物提供定新人物自己賺呢? 又,係唔係連金商既裝備都要禁埋,唔比新手去買呢?
如果金商都禁埋,甘你地家族係唔係有信心可以為族友們提供一切必要既裝備呢?
-----------------------------------------------------------------------------------------
3.) 假定前2點都解決了 ; 你地點樣系招生既時候,防止無用精體智裝既人,但有用極強寵物或裝備之玩家呢?
----------------------------------------------------------------------------------------
4.)很高興看見有人分享舊有配點大法,(40體配點法)
但係,官方係版本更新既時候,已經將怪物既強度調升
包括怪物防禦,攻擊,血量提升 ; 招式扣敏
有部份職業,如法師,在現版本根本不可能兼顧40體,足夠之敏捷&合理之智慧
你們家族又怎看待這事情甚至協助他們呢?
----------------------------------------------------------------------------------------------
5.)現實問題
無錯,童話如果齊備所有職業,利用無敵加攻降防,無限復活loop大法,的確可以擊倒大部份怪物
但係,你地家族有咩方法去保障呢d輔助職24小時0n call呢?
如果無方法保障,咁你地既家族成員升到上60出路係咩?轉生?
定係等大家上線先繼續打怪?

打怪問題可以等,保戰問題又如何解決呢?
按一個40體大法升上黎既修士系作例子,升到60 (70Lv2轉)亦只有約4千多血, 保戰456後必須吃下3招,每一招扣2千,這裡已經噴掉6千血了,證明貴家族之成員根本不可能具備獨立打怪之能力,你地家族又點評論呢件事呢?
----------------------------------------------------------------------------------------------------
6.)家族運作問題
舊家族已有禁止帶升之條文,但仍然發生分裂,你地認為實際原因在那裡?
係偽新手太哂命?公測練等方法已不合適今時今日既環境而引致無野好傾?
定係家族入邊本身對頭頂頂住高Lv既人仔產生歧視/Poor Preception?
唔好介意我舉個例,22樓捉既木企,新手肯定無能力獨自去捉
係唔係一個老手開隻新人,然後隻新人平平凡凡,老手咩都幫新人做哂,有家族活動既時候就飛走隻老手._."甘樣就叫一個好既交流呢?

其他既就無咩太大意見喇  睇你為左咩玩嫁姐
我地玩又唔係為左勁既

最同意就係 第6點既後半PART

其實玩GAME都係想輕鬆下..
又唔洗講得咁嚴重既..^^"
有D野係要慢慢來既...

一日升到60LV又點
個SER 九成都勁過你
高不成低不就既就係呢堆
入到個神族又係自生自滅
轉個頭又覺得悶
好快就會退童

同家族D人慢慢咁升上去 打家卡 解任 吹水  唔需要太複雜的嘛 可能你覺得我地傻/無聊 whatever , 但正正係我地想要既野..有得罪既地方抱歉了

今日係’人魚傳說'成立既第1日,先送上族照數張。

先來一張正經

再來一張歡樂照,話說依卡洛斯係今日既亮點,大家睇下就知點解。

再再來多張

同場加映,我真係笑到收唔到口既一張相。同今日亮點既雙人照。在我口技十分了得既情況下,成功令佢反曬白眼。

真係估唔到第1日創族就有咁既成果,真係十萬個感動。搵到好多個志同道合既人一齊玩。

而家,雖然族仲未搞得好成功,往後既日子都未知可唔可以keep得住。但係,我相信團結就是力量呢一個道理,只需要我們還有心,一定可以維繫住呢份友誼,保持呢份回憶,讓這招火球術變成流星爆擊。希望更多人會加入我地呢個大家庭啦。順帶一提,族就黎接近爆位,始終仲係1level族。我地會盡快升族既等級,希望有更多人可以一齊好好回憶一番,樂在其中。在未來幾日之內,我唸會開始第1個家族活動。希望到時可以upload更多相比大家細味。如果有興趣入族同埋有咩問題想問都可以係童話入邊搵 角色名   v拳拳到肉v
其實搵我地族其中一個人都可以幫到你。

唉。係呢度提下mossa你呢條友啦。知你今日要陪女朋友,影唔到族相,唔好唔開心啦。影族相唔只一次,下次早D到咪得囉,係咪?

回覆 轉淚點 的帖子

哼 .///算你啦xd

我以為你KEY番MOSSA落去TIM!

回覆 Dan200fun 的帖子

細細聲話你知,佢呢D小人物,唔洗理佢啦,邊有咁多時間得閒key佢上去呢?哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈。

魔使雲兒 發表於 14-4-26 12:11 AM
(唔係挑戰你地,而係真係有野唔明)
你地話收生個陣會更緊謹甘去收生(意指舊族係因為家族分裂而失敗?) ;
但對 ...

我諗無人打算回你D為問而問既問題

但有一點好想同你討論下。

我份人比較好學, 對歧視呢個話題都略懂一二

首先我唔係要質疑你拋書包 "歧視" 同 "Poor preception"

我唔會否定有poor preception呢個字,

或者係google未update

但好想你拋呢個terms出梨時都講下咩意思,

因為係大家係字眼上未有共識時其實好難繼續理性討論落去

恕我才疏學淺

有機會想同你討論下咩係歧視(Discrimination),偏見(prejudice),刻板印象(stereotype)

仲有你(皇室小天使$)所提出既"poor preception"

(理性學術討論)

回覆 魔使雲兒 的帖子

唔明就查字典咁多野問v____v
25歲人仲打埋d咁智障既野....
雞蛋裡面挑骨頭;;
衣家我同你講 我地族挽童話呢
就係只求開心架姐;;
唔會好似你咁打下機都打幾廿篇偉論
最型係你啦; 多多事實 打飛機啦你;

回覆 轉淚點 的帖子

waaa原來我咁得意架

Dan200fun 發表於 14-4-26 02:32 AM
我諗無人打算回你D為問而問既問題

但有一點好想同你討論下。

@Dan200fun
我錯,我打錯字

btw,我拋書包?呢d字眼好專業咩- -?
真心唔知邊忽專業,上年DSE中文卷好似有一題有講偏見- -?
你唔會中左伏之後就認為個字突然upgrade左掛-_-
------------------------------------------
至於咩意思,好明顯,舊族大頭講過低Lv人投訴高Lv人,令大頭2邊不是人而決定將所有人踢除
但大頭同時講過,高Lv人其實無做錯任何事
只係低Lv人太過偏極,甚至認為(Perception好似解認定個類意思吧)高Lv人就系衰人
----------------------------------------
(學術性dd囉-_-)
你地低Lv人極端到禁高Lv人(舊族重組後第2次招生規距),就系對高Lv人提供一個較差之待遇
歧視既定義正正就係對某個族群既人提供較差之待遇
------------------------------------------
我真心系想你地大頭解決實質問題,而唔係黎鬧交
你睇番上邊幾層文章,我用既字眼都非常中立&理性
相反,你26樓既回覆明顯黎搵交黎鬧,我都廢時理你
你依家仲明顯宣戰-_-
我依家就話你知,我文中邊忽有講過,鼓吹速升?
我問既都系好正常既問題,係你地一定會遇到既問題,去睇下你地係即興齊娃娃甘玩一頭半個月定有哂計劃令個族一直成長落去,我深信唔會有人鐘意入某個家族幾日後又解散,又成立新既家族
---------------------------------------------
"全Ser 9成人都勁過你
高不成低不就既就係呢堆
入到個神族又係自生自滅
轉個頭又覺得悶
好快就會退童" (Dan200fun)
依依,你地升緊出黎隻人物都係甘既情況啵,你同緊自己講丫?
唔通你地升出黎既人物將來全部都會上排行榜既?

@風雲醫女
1.)Account我借番黎既,多謝你研究哂呢個Account既Background
我都唔知道原Account個位原來25歲Tim
2.)其實你分唔分得清搵交黎鬧 同 理性討論?
呢d唔係叫雞蛋裡挑骨頭,而係你地家族的確係步緊舊族後塵
無論經營方式,家族成員既組成,都同舊族極度接近
後來更驚現「新手家族」出現木企,實在令人擔心家族既前景
-----------------------------------------------------------------
強烈呼籲大頭理性少少~有時暫時諗唔到方法解決
唔回覆遠比派打手出黎好的

唔回覆=唔尊重對方
派打手=唔肯接受意見

做得大頭,諗野肯定比其他成員成熟吧?
上邊2樣野邊樣衰d,你懂的

回覆 魔使雲兒 的帖子

講呢d v____v
派打手???? 何以見得????
我得鬼閒同你理性討論
我要插你就插你;;
唔想比人插 行埋一邊啦
邊個同你理性討論姐;;
幾多歲呀朋友.....招人入族都要理性討論/寫論文???
咁我請問你....你老母叫你食飯  ...你會點同你呀媽理性討論 or 寫幾多篇論文呢???
媽:呀仔食飯啦
魔使雲兒: 拿 呀媽  由食飯呢兩個字黎講呢..對我地香港人都有好濃厚既感情..點解呢..因為食飯..係我地每個人每日既生活習慣....拿  呀媽 我衣家想同你理性討論下食飯呢個問題....我準備左12份論文同你討論,...不如我地討論完先諗下食唔食飯呀?????
how come呀雲兒;;
食蕉啦;;

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
簽名被屏蔽

回覆 風雲醫女 的帖子

Mossa仔,唔好咁燥住先。怨怨相報何時了呢?等我得閒D,我會親自作回應。

回覆 魔使雲兒 的帖子

好開心你可以從錯誤中學習,
只要虛心學習大家一定會比機會你

但Perception都唔係你所講既意思
我唔介意你上維基學習完我地再討論

見到你花咁多時間打咁多字真心覺得你花好多時間去了解事情
但好可惜唔係事實既全部

一個族外人又點會知我地樂也融融玩得幾開心呢
噢,我覺得自己浪費緊時間係啲無料扮四條既人身上

有時間讀多兩本書,如果唔係將詞亂下定義會令人覺得一有啲無知

我話你拋書包,但無話啲字專業,請你清醒啲

Dan200fun 發表於 14-4-26 06:27 PM
回覆 魔使雲兒 的帖子

好開心你可以從錯誤中學習,

Perception可以解作觀感:]
你唔係真係認真到上維基丫化= =?

真心問你:)你認為佢解作d咩.lol~~~
-------------------------------------------------
又係你話要幫d字落定義,,,轉頭又話d字唔係專業
甘既然唔係專業甘洗咩落定義- -?
你覺唔覺得你自己開始為嘈交而嘈交,
已經偏離哂主題甘呢-_-
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-17 04:33 AM , Processed in 0.047523 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存