2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 九陰真經 天涯明月刀有沒有人玩
樓主: s676448
go

[閒聊討論] 天涯明月刀有沒有人玩 [複製鏈接]

睇完之後好有興趣~ 同大陸 OR 台灣 人玩完全冇問題~ 起碼好過香港人
希望唔好搵 GAMEONE 做代理~ 而家 GAMEONE 出咩 GAME 都唔會玩~ 垃圾公司

tszlok  "同大陸 OR 台灣 人玩完全冇問題~ 起碼好過香港人 " AGREE  發表於 14-6-10 02:23 PM

尋人勿探組 發表於 14-6-10 12:57 PM
其實 國服九陰一直好多人流失去其他武俠GAME 例如笑傲,劍0等等
但係最後班人都係唔想玩打怪升LV GAME 最後 ...

九陰養到人唔洗打怪升LV    之前試過玩其他無限打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪打怪GAME 打2-3日已經無心機

笑傲無雙 玩過星曲WEB

s676448 發表於 14-6-9 05:10 PM
不過激活碼好似好少,要日日草天積分聽人講好似要至少3000  ,仲要去搶碼
我而家都有3000幾希望玩到,如果 ...

天積點 只係其中一個方法拎碼 非唯一途徑
唔怕啦 黎緊仲有幾次測 今次唔得咪下次
8月應該出埋天香 仲有9月 10月應該每次開多個派別

好似唔錯

笑傲無雙 玩過星曲WEB

睇落唔錯咁.但我忠於9陰

覺得頭一年會好玩嘅
之後又會重蹈九陰覆轍

liuyifeifans  又啱嘅...... 曾經好玩過就得  發表於 14-6-10 11:51 PM
北.冥  只要有九陰第1年咁好玩.....1個月都滿足了  發表於 14-6-10 10:49 PM
山水閒人  九陰這一年,有什麼好玩的?一個都沒有,煮蛋都拿得出來.技窮了吧.  發表於 14-6-10 08:49 PM

天涯的妹子很萌
天涯賣點係角色度,望番九陰D複製人...lol
不過九陰遲下係未開大地圖,係嘅就同天涯方向唔同了

山水閒人  玩大陸服.可能很lag,天刀又不是省油的燈,先觀望.  發表於 14-6-10 08:45 PM

估唔到有人開post 講呢隻game  ~~
而家儲得2300左右 .....
如果抽到激活碼真係可以放棄九陰 ~~

簡單比我嘈兩句九陰
九陰實在 .... 越出越冇誠意
先唔講出親新野都有bug (新野有bug 都算 .... 可以更新完係d 舊野有都bug....)
出個d野唔係曬你時間日日解任 , 就係要你曬錢日日收野 (知你要搵錢 ... 但唔駛搵到咁出面je ....)
內功武學又唔做平衡  (國服最新更新全世界武學升高兩層左右 [有d例如無根劍升得一層] 咁叫做平衡左 ??)
只可以講 , 一句自由度大就破壞曬成隻game , 但WN又要怕收番d自由度會比人diu , 搞到原本一隻可以做神作ge 武俠game 變左 補丁真經

回覆 tomkan39 的帖子

九陰愈更新就愈令人對自己隻人同門派冇感情
老玩家係將隻人由细路養做武林高手
新玩家就一步登天
搞到用左咁耐搞門派內功,搞門派武學好似傻仔咁

BTW我早排Del game又玩番,我係犯賤

北.冥  個段傻仔整門派武功內功既時間 係最好玩....(好過全世界係都99 古譜...  發表於 14-6-10 10:51 PM

出多幾套修羅刀啦.被破防就可以放下鍵盤了,真武俠

山水閒人  13劍同打狗都是鎮派.這樣可算是門派武學特色可接受.修羅刀是強控99.人手一套.這樣好玩?依家大部份人比武都是起手修羅轉雪劍.開太.這好玩?  發表於 14-6-11 06:06 PM
尋人勿探組  比人吐隨吞又可以放低鍵盤 咪傻啦 你仲有斷招套,金蟬架 有斷招套又話裝備影響平衡 冇又話58停不下來 成班9YINER真係大爺 難服侍到  發表於 14-6-11 01:49 PM
尋人勿探組  比人十三劍退步中左又可以放低鍵盤 比人撥狗又可以放低鍵盤  發表於 14-6-11 01:47 PM

回覆 athena6227 的帖子

江湖傳聞
   血色將會長期對抗大聯盟 , 直到一兵一卒,然後轉game,
玩呢隻game, 身份前血色元老既 皇妃 唔知有咩睇發呢?  
會否一齊轉game, 再由皇妃帶領血色闖"天涯"

athena6227  Wui … 你邊間報館架?  發表於 14-6-12 09:28 PM

笑傲無雙

以家有咩GAME係唔食錢架-.-?

回覆 tappy 的帖子

最失敗之處係 : 奪書活動 , 99武學 , 古譜武學

奪書活動
原本作為活動來講 , 佢係值得加分
玩家為左保護自己門派 , 而同其他門派玩家作出互動
但佢的活動所得的壞處遠遠超過好處

第一 : 破壞左門派特色
先唔好講點解其他6大門派可以咁霸氣日日理直氣壯咁7:00準時去人地門派搶書
重點係你奪完書ge 獎勵 , 估唔到係直接比番人地ge門派武學你去學
先唔講其他6大門派好意思到叫完自己門派弟子搶完書之後 , 仲叫埋你去學人地門派的武學,內功
呢d 獎勵直接影響門派與門派之間的優越性
拿武當作例子 , 原本武當就係利用天馬三環作長時間消耗戰術
但奪書一出 , 別的門派就可以再利用天馬三環同武當作同樣的戰術
當然 , 武當都可以奪別的門派拿別的門派武學
但這樣下去就會變成第二個問題 .....

第二 : 影響日後遊戲內容設計
其實呢一點唔只由奪書活動影響 , 99武學 , 古譜的出現都影響到
拿門派內功作例子 , 由原來8大門派有不同特色 , 到現在任何玩家都可以透過金錢/活動來得到其他門派武學
門派設計上就會出現好大限制 , 現在國服最新的5內就係最好例子
門派5內不是時段性加攻加防 , 就係加爆率爆傷
點解會變成咁 ? 就係玩家之間越來越冇分別 , 分別越少 , 差距就越少 , 就能實現WN所謂的平衡
" 打做自己的江湖 " , 結果變成 " 把江湖可以學到的都學盡 " , 產出 "貴多不貴精" 的道理

99武學
同奪書活動同理 , 作為商品來說 , 99武學的確豐富了九陰的玩法 , 令玩家和玩家對戰時 , 可以選擇的武學更多
但 WN 就只看99武學帶來的收入 , 忘記了武學平衡這一件 , 在任何成名作品都必定優先達到的條件
作為99武學 , 我同意能夠比門派武學有較強的表現 , 始終玩家都需要付出除了月費(名俊)之外的金錢來入手
但WN把數套99武學設計得完全可以取代門派武學 , 霓裳動 , 九宮劍法 , 鴛鴦雙刀 , 神風訣 , 五郎八卦棍 等等
完完全全把門派武學壓倒在地上 .
這樣說 , 沒有這些99武學的玩家可以怎樣 ? 要他們默默地看著自己被壓在地上

古譜武學
先唔講點解一定要由門派鎮派套路加上 (古譜) 就會變成古譜武學
都唔講點解古譜一定要勁過而家8大門派掌門教你的鎮派武學 (即係武當丐幫少林掌門學鎮派武學個陣學唔足?)
但係唔係古譜級武學 就需要比其他武學更唔平衡 ? 更唔需要技術 ?
古譜級武學就需要完全無視架虛實系統 ?  要表現出強大 , 唔只得一種方法
獨有的效果 , 小隊共同buff 等等都可以加強古譜的存在
而不是只是設計成有你打 , 沒別人打的套路
到最後只會變成全game古譜 , 而不願意開發其他武學的可能性

尋人勿探組  如果唔可以學人地門派技 咁同以前普通泡菜GAME戰牧法有咩分別呀 內功個到 你想個個好似5內唐門咁注入器咁有特色?不過4內丐幫錦衣附傷 累死九陰係真   發表於 14-6-11 01:46 PM
tomkan39  而家多玩個邊好似有填問卷拿激活碼wo , 你地填左未 ?  發表於 14-6-11 12:41 AM
北.冥  完全同意~港服首2套99武學開頭仲要限量 害得有人成日叫頻:收寒鴉草 (奪書個到 武當慘d\_/ 天馬5同4層分別少 其他門派套路4同7層分別多  發表於 14-6-11 12:15 AM

回覆 tomkan39 的帖子

得閒冇野做 , 講小小天刀 vs 九陰的心得

上網看到好多人去比較天刀和九陰 , 雖然兩隻game 唔係同時期推出 , 但在某方面都係可以作出比較

首先 , 要留意下兩隻網遊的重心點係係咩位
天涯明月刀  主張的是 電影級網遊
九陰真經      主張的是  無等級 , 真武俠

近期大家有留意到天刀的宣傳 , 都了解到天刀都好重視畫面和人物描繪
為什麼 ?? 單單只想吸引別人的眼球 ? 我認為正正是天刀主張的電影級網遊
點解各位ironman 好看 ? , 因為佢有接近超科技的現實畫面和接近人性的機械人設計
簡單一句 , 賣畫面 .....
但咁樣就可以表示到佢其他方面有不足 ??
暫時天刀介紹 :
頭兩次測試只是表現出整個天刀的25%
3測就只會表現到完整天刀的75%
所以如果參與頭兩次測試的玩家 , 你們可能要到1/7 再才能發表天刀好還是九陰好 .....

再看看九陰
九陰主張看的是無等級 , 真武俠
兩句說話原本可以為未來武俠online game 作基本的踏腳石
但可惜讓我們玩家看到的只是可圈可點的說話 , 掛羊頭賣狗肉

無等級的真正意思原來只是無等級(表示)
1內36層 , 2內36層 , 3內36層 , 4內49層 , 5內49層
36 + 36 +36 +49 + 49 = 206
各位 , 原來你地玩左兩年有多 , 已經升左206級 la
可能各位會說 : 咁我地掛係到升wo , 又唔駛解任務刷刷刷d怪 , 咁冇咩所謂 la ~
原來九陰所有玩家都是比錢收羊片 , 門派任務唔駛做就有2內 - 4內 ??
1層內功升幾日 , 你就在佢升內功的時間前再儲夠任務物品再換下一層書頁
這樣你就覺得好似唔花時間? 錯了 , 九陰正正就是把他升等的時間固定了
無論你在線有多少的時間 , 都不會加快你升等的速度
在線時間少的人 , 他們未必有這麼多的時間來儲任務物品 , 導致可能卡了層數 / 要用錢來買任務物品
但如果任務物品是綁定的話 ........
經常在線的人更慘 , 他們做什麼都改變不到升等的時間 , 他們可以做的是做一些九陰為他們準備的活動
12點快活島 , 15:30 - 16:30刷心魔令 , 星期日16:00 打公公 , 17:00 龍卷風 , 19:00-19:30 奪書
21:30 - 22:30 第二輪刷心魔
以上的只是活動 , 還沒計算全天候都可以做的單人踢館 , 一星期7次的禁地次數
這些活動最大問題是你不做 ... 你的角色的實力就等於在線時間少的人
你一做 , 做不止會只做其中一項 , 這樣你還會說這個遊戲花的時間少嗎 ?

真武俠的真正意思是真(正的不平衡)武俠
這裡的內容跟我上面的內容差不多 , 有興趣的把網頁往上拉一拉就看到的
在這就不多說

另外有很多很多很多的玩家都說了一個重點
就是 "天刀畫面的確是好 , 但九陰自由度大!! "
看到這句 , 我很想反問 , "天刀畫面好就代表自由度一定不高嗎 ?"
當然 , 上面我都說了 , 天刀3測才把遊戲的75%表現結我們看
加上我還沒有玩頭兩次測試 , 不能全面地解答
但世上不是所有事情都是非黑即白
另外加上我上面說了九陰推出了這麼多的活動
你都只能說九陰是多元化的網遊 , 但何來自由度高 ?
刷怪升等天刀都一樣唔需要做 , 自由殺人的話天刀都能做 , 通緝系統天刀都有 , 幫地系統天刀都有 ,
公會戰天刀都有 , 上天下海天刀做得更好. 裝備自做天刀都是
這樣說的話 .... 你明白了嗎 ?

當然 , 看了上面的說話 , 可能以為我是噴九陰的
我其實對九陰是期望 , 到希望 , 再到失望
九陰原來的玩法其實是不錯的
8大門派百家齊放 , 細膩的生活系統 , 充滿劇情的禁地 , 禁地殺手系統 , 道具生產權歸下放到玩家手中
但可惜的是隨後的大量ac被爆 , 大量外掛控制市場價格 , 基礎設計冇因應時代而作出調整
99武學過於強勢 , 新玩法被大幫會獨佔 , 活動增加玩家之間的仇殺度 , 門派內功設計失平衡
新物品只是不斷要求玩家比錢收 / 付出勞力日日刷相同的禁地 , 任務 , 心魔等等

以上的事本人全都親身經歷 , 希望各位唔好抱住雙重標準的心態來看九陰和天刀
提外話
經常看到的對話是 , 九陰呢隻game係平民都可以打死古譜佬 ,
但講個個人自己用緊九宮劍 , 娘娘動去打天梯 , 身上有數件風物志 , 古譜只係用來打禁地用
重點係佢認為自己冇咩點比過錢去玩九陰 ......

講平衡~九陰係一隻1:10投資付出都有勝算慨online game ,實際上冇幾多人準確研究過如何發揮極致和每套心法套路弱點和優點。
講升lv~係一隻唔駛返工式打怪慨online game 。
講畫面~自己去玩下其他game 再分析下,我會覺得九陰睇落較舒服同靚。
講交流~人同人之間大把野玩

總結試左其他game 後最後都係玩完九陰

h2_ 發表於 14-6-11 10:10 AM
講平衡~九陰係一隻1:10投資付出都有勝算慨online game ,實際上冇幾多人準確研究過如何發揮極致和每套心法套 ...

緊係有勝算 但套路根本差別太大 真心比唔上古譜 99 雪劍
唔好成日話門派套路夠玩 只係諗到錦衣爪 得錦衣有7定9層(無玩太耐 唔知
(有研究兩儀劍 青雲掌既小白悠路過

尋人勿探組  加成低是硬傷 而且陰陽轉buff動作大  發表於 14-6-11 06:46 PM
北.冥  無門派個時 我已經無玩 唔知-.-但我比較想個江湖係有人用分光(唐),兩儀(武)等等  發表於 14-6-11 04:23 PM
尋人勿探組  無門派狂風 魁星 可與99一戰  發表於 14-6-11 01:50 PM

九陰是我個人甚喜遊戲,不為他,單從自由度(相對)甚大及不必打怪,便對了我的口味。當然,理想雖然很豐滿,現實卻是很骨感,九陰的不足樓樓樓上師兄已分析一二,我不妨多列兩項。

一) 生活技能不平衡
  常言道「百無一用是書生」,九陰亦保持了書生的百無一用,嗯,不多說了。另外掛師的妙用更叫人不敢恭維。

二) 門派至寶用途
  說真的,門派至寶的用途在於甚麼?

講咩都冇用,玩咩game 都係咁,唔想俾錢又想同d俾左錢既人比較,更係玩落唔開心啦, 人地俾錢玩古譜  自己連99都唔想買  有乜好講....現有門派大沒落係事實,但個個門派套路,心法都有用途和特色 君子反戈,回魔,風車, 峨眉金頂,玉女劍好玩, 唐門易傷,鎮派禁輕功, 極樂天絕刺,十三劍好玩,毒圈暈等,  錦衣血殺刀,追魂爪,  武當天馬三環,太極拳(7秒無敵)  黑衣打狗半血古譜挑飛,酒雨打禁地,踢館都極有用 除左少林冇咩之外,但5內就會屈基  大陸8 月8日 亦會大更新,門派大改變加插更多勢力都係一種正面既嘗試

tomkan39  加上g1唔同國服 , 國服係賣左一輪99金武學就唔會再番出 , 港服賣完一星期99金 , 下星期就長掛298金 , 所以未周街99金 lo  發表於 14-6-11 04:58 PM
tomkan39  g1 就係知道用樓雲令出修羅刀 , 玩家相對付出少左金錢就可以換到 , 比著我係g1 到唔出樓雲令 la  發表於 14-6-11 04:57 PM
尋人勿探組  出左99金又話昆水 到國服轉樓雲令 ,G1又唔跟 ,就當佢出特色途徑拎武學個陣又係咪個個心機去換 係既話一早通街粗淺12 狂風魁星9啦  發表於 14-6-11 01:39 PM

見到柒略、打把仔白悠同星哥留言,忍唔住又留下言~

由於無玩一段長時間,無收到九宮劍同娘娘動,只好默默去玩門派的落英劍,當然絕大部份時間都唔夠別人的99金套路打(更不要說古譜),但在當中又有另一番的樂趣~

輸多贏少是一個問題,但可以就自己門派的武學一點點去想去找資料去看如何可以盡可能的極限化,當中已經是很有代入感的事情,和柒略一樣,我應該是很喜歡這個遊戲,儘管它有很多不足,但回歸以後又覺得這真是一個打發時間同延續現實沒有可能的武俠夢作品~~

再次和以前逍遙居的幫友揮手~
師兄,我有經常向著天邊飲酒去記念你的~

北.冥  落英真係算好(回鎮風:至少唔洗收寒鴉草) 懷念逍遙居各位T_T天涯見  發表於 14-6-11 04:25 PM
tszlok  如果我唔係玩港服九陰 我諗我都會入住VIP黎HEA下 可惜港服玩家質素確實不堪 反正最好既時期我已經玩過就滿足了 花開堪折直須折=]  發表於 14-6-11 12:27 PM
tomkan39  落英劍 我認為係門派套路來講算勁 .... 試過比邙略一套連死左 ....  發表於 14-6-11 12:23 PM
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-27 12:42 AM , Processed in 0.050257 second(s), 13 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存