2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 數碼暴龍 【討論】你認為香港官方應不應該進一步更新及調整支援新 ...
返回列表 發新帖 回覆
樓主: commander2620
go

[閒聊討論] 【討論】你認為香港官方應不應該進一步更新及調整支援新玩家政策?!

呢個已經唔係關新手問題,老手都未必個個有錢買,馴獸師高等級同個人資金唔係掛鈎。
我諗到有啲建議嘅~
1. 設定價格交易上限
2. 限制每種物品可轉讓次數
3. 官方超級大優惠,令巿場量產增加競爭
4. 掉落品能拾取 (例如數碼卡掉進化器、備份磁碟...)
5. 推出巿場價格參考指標

GDMO係用緊方案3,的確巿場價格同時下滑,不過港服不知道有多少個競爭者,第一次出總會有風險,同埋官方又要計住收支,未必會實行到...

关于新手福利方面和老玩家回归方面,港版应该多借鉴美版的经验,他们做的活动比较到位,比如新注册建立的帐号,除了原先的送1宠仓和7背包扩展外,还追加多5个宠仓和7背包扩展和7仓库扩展,而且新帐号人物在指定时间内练到指定等级还会送4-5阶的迷之强化蛋等等。而连续4个月未登陆的老玩家,活动开始后,只要登陆游戏就会有大量的好东西送还有为什么其他版本商城物品的降价幅度可以降到30%,而港版只能降到70%或者80%??希望能搞一次V仔兽EX强化蛋30%优惠大酬宾的大降价活动

應該開放LV卡普通地圖怪掉落(比如遺跡的機械飛龍獸掉基茲BOSS卡)以及LV卡掉落物來控制物價以及讓新手容易玩。

只能花錢 哀

commander2620  積分 -2 ?!  發表於 14-6-13 01:32 PM

只希望物價合理 新手 老手 都有利  ~不然玩家全部跑去韓服或美服了 現在的玩家還不是來來去去那幾個而已

雖然咁講好仆街,但我覺得唔應該進一步更新及調整支援新玩家政策。

其實應該係「無必要」比較貼切。

仲記得點解官方要改低新手得到既錢既數目?
因為外掛會用「開新角>做任>有1M600>買外掛商店既野」不斷重覆去刷錢
官方已經直接改做「新手需要的補給品」
呢樣就幫到新手,無必要再改

我對新手既定義係:
無寵物到 46 LV

人未到25等

點解我會咁定?
因為:
  • 寵物46等有F2,已不難升
  • 人去黑暗塔可以刷錢

其實有樣野我想講好奈
「人是貪婪的」

當初開服,進化器60M、寵倉100M、數碼核1M、小妖藍蛋40M、3階蛋100M、5階蛋5T
個陣有1T,已經好多
10T,全服得幾個人有

而依加,進化器600M-1T、寵倉500M-1T、數碼核13M、小妖藍蛋20-50M、3階蛋350M、5階蛋20-30T
個個1T係正常、200T叫富有

就咁睇,一定會覺得新手一日少少錢,想買個進化器都唔得
但事實係咪咁?

對比下,
開服好間中得100%、200%加乘,大約2星期一次;依加200%常注
開服活動為0;依加長期有活動
開服入點送寶石1粒;依加下下都送葉、進化器
開服足足2個月先更新;依加平均2星期改版一次、大型就3-4星期改版一次
開服組隊無人帶;依加事但入公會就有人幫
開服最多就油3;依加就沙漠迷宮

好多人不斷抱怨物價升升升
但其實係咪真係「升」?點解會「升」?有無諗過?
玩家愈多、錢沒有回收、錢變多、錢幣貶值,會升、好正常;
長開加乘、等級升得快、有等差刷錢快,會升、好正常;
經常改版、地圖狂出、物品價格不定,會升、好正常;
而最大既問題係:有需求,自然就會升

點解物價會變高?
就係因為有人買,先會高
如果無人買,個價就會低
拎「帽子猛鬼獸」為例:
10月31日,出帽子猛鬼獸,本人當時即抽4隻,3隻5階、1隻3階
聽聞遲D抽既人變得非常難出5階,應該係有郁過機率
當時5階平均5T,而帽子5階就係2T,不過2T都無人要
但出左1星期,紅心就無再出過
而之後,玩家愈黎愈多,但帽子就係得個幾隻
結果,有玩家想要,但因為無開賣,所以「一蛋難求」,價就高
最高峰,一隻5階帽子,可以換到3500點
但當紅心重出,結果又係回落到8T都無人要既地步
由呢件事可以睇得出幾個問題:
  • 有需求,個價就會升
  • 無人要,個價就會跌
  • 物品總會變多,不過係時間問題

好啦,再睇番依加
備份、進化,點解會炒得起?
因為有人同班炒家買
「我炒到咁高都有人買,等我再放高D先」、「咦? 佢咁高價都有水魚,我又炒埋一份先」
如果無人買呢? 佢地咪又只可以賣番低D價囉
依家呢個情況,根本係玩家自己做成,呢樣唔係系統可以幫得到既一樣野黎

有D玩家好好笑
下下都要%加乘,無%加乘又嘈,有又話比得少
比得多又話無頻升LV,升爆左又話唔更新,更新又話唔夠多
完全唔知足
呢隻GAME,係儲寵GAME,唔係衝等刷裝GAME,連隻GAME玩乜都唔知既玩家抱怨黎都無用

有玩家成日話「比起老手黎講我地真的XXXXX」
比起老手? 所謂既「老手」定義係咩?
隻隻雙12頂值寵? 5階爆寵? 等級爆哂?
我真係好想問:比黎做乜?
大佬,人地玩幾奈你玩幾奈? 人地放幾多錢落去你放幾多錢落去?
乜都唔放就想同人地一樣咁勁? 會唔會FF得太多?
你要強、OK,一係花多D時間,一係花多D錢
2樣都無做就係到嘈既可以閃埋一二邊
我由開服第1日玩到E+,錢放唔少,升等時間就唔多,人就59等,無寵雙12
其他人開始玩2個月,錢唔花太多,時間就頗多,雙12寵N隻,人70起跳
要超過老手難咩? 唔難。
呢D玩家大把,但點解你唔係其中一個?
試問一句:你有付出幾多?

呢隻GAME,對我黎講,無話「強」、「弱」
只有「快」、「慢」
開服我拎隻3階小狗去升等,比人屌
但我有我升,升左個幾月先到41
我可以唔「強」,我可以唔「快」
但我玩得開心

你地有你地要追求既野
咁咪去追囉
但當一味係到抱怨「好難」而唔係追
追幾奈都無用

當開服個陣,要買藥水都好難,因為就算賣野,錢都唔多
依加賣隻藍蛋,就夠新手藥水錢,「必須品」已唔成問題
其他寵? 對我黎講係「非必要」
想要,一係靠自己努力,一係靠錢
2樣都唔想既,私服好行唔送

其實呢隻GAME
新手同新手交易,老手同老手交易,朋友同朋友交易
再唔係「以物換物」,唔需等值,拎各自想要既就得
咁就解決問題
但物價炒幾下就推得高,睇黎都無乜人會去做

說到底
人還是貪婪的

fatwa362  神  發表於 14-6-18 08:00 PM
monkeymko  你排除左外掛因素@@  發表於 14-6-14 11:27 PM
commander2620  內容精彩...  發表於 14-6-14 11:14 PM
已有 2 人評分Good 收起 理由
30kelvin + 2 你的文章對我很有用。謝謝!
koujiwolfmon + 1 特別同意強弱定義的說法 XD

總評分:  Good + 3   查看全部評分

aa022006 發表於 14-6-14 04:58 AM
雖然咁講好仆街,但我覺得唔應該進一步更新及調整支援新玩家政策。
其實應該係「無必要」比較貼切。

只係你玩個時咩無活動,所以有禁的睇法
不過你講係有你的道理
但當一隻game無新手加入,你識為會好嗎?
其實活動只係吸引到新手加入,又唔係幫到新手好多,好多D野同基本上都係交易唔到。其實有咩所謂?
講真GDMO都定期有新手活動,禁先吸引到新手玩。
唔好講DMO好多game 都會有新手活動。

commander2620  內容精彩...  發表於 14-6-14 11:25 PM

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

monkeymko 發表於 14-6-14 11:24 PM
不過你講係有你的道理

可以透露美服新手活動內容?

monkeymko 發表於 14-6-14 07:24 AM
不過你講係有你的道理

補充一下,物價升得禁快好大因素係外掛問題
先唔計外掛刷到幾多錢
一個正常玩常見到外掛多到好像百足蟲在努力刷錢仲會有心情大量買點嗎?
在一個正常games玩家機本上好多都係買商城物品,之後換game錢之後買games入面d野。
所以就有一部分努力正常玩家去手動刷錢,換自己中意的商城物品
加上外掛身都團左堆堆game錢,對比之下正常本來想刷錢換商城物品的新手玩家,一定唔想玩。人地多開百足蟲式刷錢刷蛋刷data,事問新手如何入手?
如果出新手活動就可以吸引不少
我走唔玩gdmo個時一個進化器150m都無人要,一個亞古蛋都賣到50-60,基而就65,data 賣到5-15m一個,如果排除英文同封ip你問新手會去邊到(無計新手活動)

monkeymko 發表於 14-6-14 11:24 PM
不過你講係有你的道理

如果香港既玩家同美服玩家一樣係「享受過程」我真係無乜所謂

但香港玩家大多只係著重「結果」= =

外掛因素考慮黎無用

• 外掛唔係我地控制
  • 同物價一樣,無人買佢地既野佢地就無得做;問題係有人買

回覆 commander2620 的帖子

簡單黎講GDMO吸引新手嘅方法有幾種:
1. 最基本港服都好似有,送背包、倉庫、寵位等等。而較為新有送4階蛋。  (目的:主動吸引新手)
2. 新手升到指定等級會有額外獎勵  (目的:吸引新手同時鼓勵快速練等)
3. 老手新手合作,老手可以搵最多3個自願嘅新手做好友,即係新手打你個名,就會問你同意好友與否。交友之後,當新手升到馴獸師指定等級,老手同新手同時有獎,進化器、經驗增幅器...等   (目的:以老手來招更多新手加入)

究極辣椒獸  小編留名取經 (੭ु´ ᐜ `)੭ु⁾⁾  發表於 14-6-17 12:27 AM
已有 1 人評分Good 收起 理由
commander2620 + 1 感謝分享!

總評分:  Good + 1   查看全部評分

commander2620 發表於 14-6-14 07:31 AM
可以透露美服新手活動內容?

港服一萬都跟唔上...如果係你見到可能會玩多ac
上個月的活動...
基本上1個月有新手活動.一個月無....
不過好像上次過個...要4~6個月先一次
兩個新手活動同時追加.....
不過美國放左暑假,我古下個6/25之後過個都幾好

上個月活動(轉至巴哈)
在下面圖中,他們有翻譯....
http://forum.gamer.com.tw/C.php? ... tnum=2&subbsn=3

monkeymko  打少左個字  發表於 14-6-22 12:29 AM
monkeymko  港服一萬  發表於 14-6-22 12:29 AM
commander2620 + 1 感謝分享!

aa022006 發表於 14-6-14 08:00 AM
如果香港既玩家同美服玩家一樣係「享受過程」我真係無乜所謂
但香港玩家大多只係著重「結果」= =

佢地唔識傳俾自己主ac賣= =
唔通同番外掛ac賣
你睇清楚出現百足蟲外掛前後個物價..
當然佢地唔會一下子用光D錢

香港人和Chinese都係著重「結果」,不過隻games真係禁多港人???
ps有程式可以直接打出泥的簡轉繁= =
你睇官網下載點都知(海外下載點)<玩禁多games都係第一次見到

monkeymko  公能=工能  發表於 14-6-22 12:30 AM
monkeymko  外掛ac公能只係打寶掃蛋....主要不賣野...(因為準備俾人封ac)  發表於 14-6-15 12:24 AM

monkeymko 發表於 14-6-15 12:21 AM
佢地唔識傳俾自己主ac賣= =
唔通同番外掛ac賣
你睇清楚出現百足蟲外掛前後個物價..

直接一句:淘寶賣幣
monkeymko + 1 你說的內容我非常同意

我作為一個封測同公測前段已退出既玩家表示 物價高漲既問題

由公測後幾星期/月就有人提過 , 只係某部份所謂既有錢人 唔認同

仲好認真咁話做任搵到好多錢,只係我地唔識玩

而且個陣仲未有外掛都貴 , 根本就係人既問題 唔係外掛問題

我冇入過點 , 自刷蛋無數 , 未有幾隻係生到出泥....

有人提出過 怪獸跌落泥既蛋 係 遊戲重心

我都好認同 , 但係我唔覺佢有改善生唔到既問題....

可能佢有更新 , 但我太耐冇玩已經無再留意

好多人話開多d活動 , 送多d野就當支援新手

你地係咪冇腦? , 諗埋治標唔治本既方法

真正要改既係班有錢人玩家 同埋 官方生蛋機率

本人都係反抗既一份子 , 最後受唔起班有錢人既無理

同埋市場既物價 被迫退出 .

回覆 aa022006 的帖子

其實我冇你經驗咁多 , 但係我會同你講 唔係新玩家貪

新玩家 , 新手根本冇罪 , 唔應該用有錢人既市場

之後決定 乜鬼更新及調整支援新玩家政策(雖然我唔覺得有用)

你講既 貪婪係正確

我冇同人比過 我由開服個陣已經係懷住 儲齊寵既心態玩

但有d野唔係你努力就話一定拎得到 , 基層既人根本連買都買唔到

又點會係 推動物價急升既人....佢地儲錢買

但過程會有 有錢既玩家整高個價 , 你唔買 唔代表 其他人唔買

你唔買 唔代表 個價就秒速跌

直接d就係 本來個市場已經被有錢人佔有左

d金整係係有錢人同有錢人之間流動

努力你又知唔知有幾多人默默努力過

我話你知 我打過幾萬隻小妖獸蛋 朝早刷到凌晨

晶片唔夠 , 就算夠 都生唔到 ,

而且我都會將藍蛋低價1m / 直接1蚊賣出去

希望可以有基層市民留意到 , 可以幫一幫佢地

反正我有多 , 點解唔益下人?(試問有錢人又會唔會咁做?)

個個整係為自己 , 但係我覺得遊戲互動好重要

之後金錢   vs    努力+時間

我唔認同可以獲得同等代價既野

人地出錢 , 我地出力

正常一隻game 都有只出錢同只出力既人 , 但點解唯獨e隻有咁多聲音?

因為 出力既人 同 出錢既人 得到既野失衡

我地基層既人認同出錢係可以獲得更多 , 但係唔認同可以獲得過多/佔有

我都係抱住開心既心情去玩 , 但係平衡唔到 同 有錢人獨大既遊戲

我認為就算幾中意 都唔會 開心

另外一提 , 當你買唔到野 儲唔到寵 , 日日重複搵錢 打藍蛋

冇左社會/企業現今最需要既野 : 新意

一隻game比人一種冇新意既感覺 , 佢既死期都差唔多到

點解技術遊戲比人推祟? 因為技術係冇止境

每同 唔同既人對打既時候 , 冇左 裝同強化外來物影響戰局

只有技術既存在 , 充滿未知數 , 所以先會咁多人中意玩

而唔係咩系統問題同界面 , 雖然都佔好重要位置

但一隻有新意,高技術既game 就算 係紙上玩都會多人玩

commander2620  內容精彩...  發表於 14-6-15 01:49 PM
henry0619 + 1 你說的內容我非常同意

小伯 發表於 14-6-14 08:27 PM
我作為一個封測同公測前段已退出既玩家表示 物價高漲既問題

由公測後幾星期/月就有人提過 , 只係某部份所 ...

又講生蛋機率
你有睇過GDMO的新手活動嗎??
佢地最少俾到新手有4~5階1~2個..加足夠的進化器到你一支竉開到最大
如果加左蛋機率,會影響好大= =
到時進化器可能上2~3T XD
你呢D真係治標唔治的法方= =
人地問題係話新手見到進化器1T 1個的時後可能會令到佢地唔想玩

回覆 monkeymko 的帖子

我都講過 藍蛋生蛋係遊戲重心 + 我真係好耐冇玩
aa022006人兄 仍講過 ''呢隻GAME,係儲寵GAME,唔係衝等刷裝GAME,
連隻GAME玩乜都唔知既玩家抱怨黎都無用''

官方白痴我唔理 , 推出4-5階1-2隻比我有用....?我咪日日帶住個2隻周街行
連最基本既成功感都冇 , 我唔覺得成功感係要貪返泥,

我要既係儲齊寵物 ,  唯一唔用錢既路就係 努力打藍蛋
咁你覺得冇問題?

我寧願1隻1隻打 慢慢升 慢慢打 好過你 生唔到

最後一句:
真正改善問題既方法 係 增加生蛋機率 , 改變人類既無知(包括有錢人同官方)同現有玩法 ,
增加回流/新入既人
, 所以都係做唔到 , 果然我早放棄係正確

小伯 發表於 14-6-14 09:16 PM
回覆 monkeymko 的帖子

我都講過 藍蛋生蛋係遊戲重心 + 我真係好耐冇玩

我都無玩好長時間
呢篇野係話好唔好出D活動吸引新手玩= =
藍蛋生蛋率高左有咩用???
(真會吸引到新手嗎??  當進化器升到2T~3T一個果時  果時你真係只可以慢慢打錢換進化器 )
你有一堆寵有咩用??
(唔通放係個倉到日日數寵物 )
你唔升佢地,唔強化有咩用??
你無進化器要一百隻寵有咩用??
(組人一起打新手地圖?? 定係日日帶住個唔同的一百隻寵周街行? )

藍蛋生蛋一定唔係遊戲重心= =
個人覺得組人打王先最好玩
連隻GAME玩乜都唔知既玩家可能大有人在= =

其實我覺得呢隻GAME玩乜係見智
有人鍾意儲寵物
有人鍾意升LV
有人鍾意儲錢
有人鍾意掛機(?)
其實冇一個特別既介定
遊戲係死既,玩法係生既
自己鍾意點玩其實冇咩所謂
同咪依加係討論緊應唔應該幫新手
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 免費註冊

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-18 02:54 PM , Processed in 0.041647 second(s), 16 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存