2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 坐完監有咩唔同左呢??
樓主: 清新2
go

[疑難] 坐完監有咩唔同左呢?? [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

staragzer 發表於 14-6-29 10:04 PM
人老左!!!

小事幾個月

會潮左掛

"坐左監咁耐, 好想享受下自由, 所以暫時唔諗住搵野做住,抖下先.  你有冇留給空氣的說話, 1872903至909, 無  人  架  駛   "
商台大概1996-2000年間深夜12:00-13:00既一個節目. 首先只係881有, 但反應超好, 咁就881同903都同一時段有不過唔同直播PANEL出街.
上面既係數得出既幾句精GO其中一句. 成個鐘除左間中幾句精GO,全部時間都係街外人打上去任UP.  PANEL DELAY 5秒鐘出街要黎CUT粗口同緊急CUT線.

BTW, 坐過監, 以我所知, 以後如果告人誹謗, 入左, 有錢陪, 就只有$1.  入左, 公義彰顯了, 但你既名譽就因為坐過監冇晒, $1係象徵性多於一齊.

某d工都唔會請有案底既人

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

TempTemp123 發表於 14-6-29 11:18 PM
"坐左監咁耐, 好想享受下自由, 所以暫時唔諗住搵野做住,抖下先.  你有冇留給空氣的說話, 1872903至909, 無  ...

坐過監, 以我所知, 以後如果告人誹謗, 入左, 有錢陪, 就只有$1.  入左, 公義彰顯了, 但你既名譽就因為坐過監冇晒, $1係象徵性多於一齊.

以上傳聞 純粹錯誤  我本人親身經歷

2KF活動勳章 寵物大使 十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖) K歌達人 2KF大型活動勳章 忍影世界 笑傲無雙 玩過星曲WEB

anthony1999 發表於 14-6-30 01:00 AM
某d工都唔會請有案底既人

以前一定好多工都係 但宜家除左紀律部隊 或有D工需要出示良民證外

基本上好多工都做得 就算保安員都可以 (我身邊好多有一單或以上案底既人都成功申請到保安員看守證)

宜家好多工或者要你申報埋有冇案底 但係睇怕都好少人會報稱有嫁勒

私隱條例有埋之後 D公司更加查唔到 除左咁之外

基本歧視條例理由 公司更唔可能要求員工受權公司查核有關問題

而有公司要求有良民證作招聘理由 公司要明確及有充分理由 員工有可能派遣出國一段時間 而該國家

需要員工有良民證才可以逗留期限 咁先得

就算李超人身邊保鏢 以我認識一個 係佢27~28年前 都有案底 佢見工我肯定佢冇申報 但後來有冇就唔知道

佢都做左好多年勒 宜家都仲做緊

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-30 03:13 AM
坐過監, 以我所知, 以後如果告人誹謗, 入左, 有錢陪, 就只有$1.  入左, 公義彰顯了, 但你既名譽就因為坐 ...

噢?  依個係蕭生講當日勸詹培忠告人誹謗係唔值得既原因.

有時間走去八下先.

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-30 03:13 AM
坐過監, 以我所知, 以後如果告人誹謗, 入左, 有錢陪, 就只有$1.  入左, 公義彰顯了, 但你既名譽就因為坐 ...

算叫做搵到D野
係法律界依D人係叫libel proof plaintiff
不過仲要睇下香港係點用依個概念係案例度..

TempTemp123 發表於 14-6-30 03:57 AM
噢?  依個係蕭生講當日勸詹培忠告人誹謗係唔值得既原因.

有時間走去八下先. ...

蕭生真係乜法律都識咩 我自己既經歷過 由此可見 唔係一定名人講既野就係真既

正如講馬佬 有邊個係騎師丫  XD 講就天花龍鳳 係猛料 佢發左啦

TempTemp123 發表於 14-6-30 04:44 AM
算叫做搵到D野
係法律界依D人係叫libel proof plaintiff
不過仲要睇下香港係點用依個概念係案例度.. ...

講法律 神3幫到你

但判決唔係一定有準則

往往判決都係以以往作為參考 但唔會照到足

而且每個官 每個案件 每個程序 每個人物 都唔同

我就唔多識法律勒 但我俾人告同告人 上庭打官司 我亦唔少經驗XD

見同你好傾得下 送你一句  

書係死 人係生

讀萬里書 不如行萬里路

意思唔係叫唔好讀書 而係親眼所聞為準 咁先會多人生歷練 行到邊都冇有怕

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

世界不同了 人同事都變了

☆魔鬼皇☆ 發表於 14-6-30 05:44 AM
講法律 神3幫到你

但判決唔係一定有準則

..我...我. 都係睇定D再去攞依D法律經驗.

蕭生就犀利到..
都唔洗講法律依方面, 靜係佢認人就知佢有幾勁.
佢自己講既.  佢同第一任太太生左蕭定一蕭定恩, 離左婚, 然後而家既蕭瑤瑤蕭湘湘係第二任太太生既.
有一日蕭生蕭定一 一齊. 蕭生見到離遠有個女人行緊黎, 蕭生同蕭定一講,個女人熟面口.
蕭定一話:"依個係你以前個老婆黎.".

TempTemp123 發表於 14-6-30 02:53 PM
..我...我. 都係睇定D再去攞依D法律經驗.

蕭生就犀利到..

蕭生真係幾爆下=.=
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-5-5 10:55 PM , Processed in 0.037007 second(s), 11 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存