2000FUN論壇

搜索
2000FUN論壇 綜合論壇 聊天討論版 一個夜間的士佬與一個自認探靈專家的乘客對話 ...
go

[熱話] 一個夜間的士佬與一個自認探靈專家的乘客對話 [複製鏈接]

十週年勳章(賀詞) 玩過星曲WEB

琴晚,話說十點幾,銅鑼灣落好大雨,我去到洛克道過海站接客。。。。。。。。。。。。。。。。

乘客:司機大佬,唔該馬鞍山西沙唔該。

我k大約開車3-4分鐘,未去到紅隧

乘客:司機。。你架車。。

我:我架車咩?有咩唔妥?

乘客:無咩。。不過你今晚唔好做咁夜,最好一點半前收工。。

講到宜到,我感到有d唔妥。。

我:唔明,即係咩事?

乘客:唔係嚇你,你架車入面有野。

我:下。。唔係掛,唔好搵宜d野講笑好喎。我晚晚都要渣宜架喎

乘客:做乜無啦啦同你講笑,不過你唔駛驚,宜d車裡面既野,通常唔會留係架車耐,今晚你早d收工,聽日應該佢就唔係到啦。。

我:下。。等等。。你點知先。。

乘客:或者你唔信,d佬友叫我做探靈專家,我對宜d野好友感應。。

我:咁。。。專家。。咁我問下,依家隻野係架車邊個位?

乘客:下。。佬友,我怕講左出黎嚇親你喎。。

講到宜家,個心寒左一寒,對佢既話半信半疑

我:唔。。係前坐下話。。

乘客:你話呢?唔信既話,你一陣係架車度放個黃色背涼,里面放滿舊報紙,要舊到有味既,再點一個白色燈籠,你都可以見到佢

(我心里面諗,就算我真係想見到,係邊差度搵黃色背涼,舊報紙同白燈籠,痴線)

我:下。。唔駛啦咁

乘客:你唔信?黃色背涼,舊報紙同白燈籠我屋企存物室都有,一陣落車可以比你。。

我:唔駛客氣。咁。。可唔可以幫我趕走佢,今晚落雨,生意應該唔錯。唔想咁早收工

乘客:宜d野趕唔走架。。你盡可能係凌晨三點前收工啦。。。

待續

清新2 發表於 14-6-26 08:51 PM
琴晚,話說十點幾,銅鑼灣落好大雨,我去到洛克道過海站接客。。。。。。。。。。。。。。。。

乘客:司機 ...

趁飲茶時間。。再繼續一下先)

乘客:點阿。。有無呃你阿。。

我:咁。。。。網絡有時收得差,都好正常者。。。

乘客:哈哈,人就係咁,都係鐘意呃自己,網絡收得差,又會偏偏部電話放係你隔離個位先收得差既,其他車內既地方都收爆

我:我上網睇過,磁石會影響網絡,話唔到架車係摩打係果個位附近,所以電話放係果個位先收唔到者。。

乘客:你鐘意自己呃自己就是但你啦,不過記得我講過既野,千奇唔好答應隻野任何野

(去度宜到,我雖然口話唔信佢,不過其實心裡面多多少少都有信)

轉眼間,出左獅隊,去到馬鞍山公路

乘客:司機唔該靠右上繞道

我:好

一個落雨既晚上,一個濕滑既公路,一個專業既的士司機,再加上一個探靈專家。。而且,車裡面可能仲有隻。。整個環境我只能用陰森恐怖黎形容。。

架車上左馬鞍山繞道,本來一切都相安無事,突然有一把好惡女人聲劃破這一切寧靜。。

"你車我去邊阿"

宜把聲好大聲好清楚,我非常之肯定唔係咩心理作用,咩幻聲。

係咁既情況下,身為一個職業的士司機既我,好下意識地"急剎",而後面個專家亦因為我急剎扑到街左係度。。

乘客:哇,司機,你搞乜?

我:你聽唔聽到?

乘客:聽到d乜?我真係乜都聽唔到喎。。

我:有把女人聲問我車佢去邊

乘客:唔好講依d住先,宜度高速黎架。。你咁停左係度,等等後面有車,到時真係你同我一齊變鬼,快d開車先啦

清新2 發表於 14-6-26 08:52 PM
趁飲茶時間。。再繼續一下先)

乘客:點阿。。有無呃你阿。。

(做到宜家先食飯,的士依行真係唔易做)多謝各位棒場,咁我繼續啦。。。

架車行到西沙茶坐對面個巴士站

我:師兄,唔掂,不如我泊埋一邊,比我食支回魂煙定一定驚先

乘客:都好,我都要定驚

我:你又話咩撞鬼專家,連你都驚?

乘客:第一,唔係撞鬼專家,而係探靈專家,第二,你係條高速公路咁急剎停車法,唔驚就有鬼

我:宜家就係真係有鬼,我講堅架,我真係聽到把女人聲

乘客:頭先你唔係話你唔信咩?!宜家又咁驚。。

我:宜d費話就唔好講住,你話你有咁多探靈經驗,點都有返兩招自保掛,可唔可以幫我整走隻野

乘客:我未已經教左你囉

我:下。。邊有?

乘客:我唔係叫你早d收工咩?

我:就咁???

乘客:就係咁,咁簡單

我:你呢個專家都好唔專業下喎

乘客:你要分清楚,我唔係軀鬼專家,我只係探靈專家,如果你想見到隻野,又或者想同佢對話,我就有方法幫到你

我:下。。咁。。。係喎,你去西沙邊度?

乘客:企嶺下老圍裡面

我:咁入??我一陣自己點返出黎。好差恐怖喎

乘客:又真係唔駛咁驚,算啦,本來我都唔想再掂靈界既野,你一陣車到我入去,停車等一等我,我拎野去幫一幫你

我:頭先又話無計?!宜家又話有方法幫我。。

乘客:同你講,靈界既野,少掂為妙,我以前就係同靈界接觸得太多,搞到無左個老婆同個仔

我:無左既意思係??!

乘客:已經不在人世,所以我基本上完全唔想再同靈界再有任何關係,只不過每逢一個人見到過一次靈體,之後宜個人就會好易見到又或者好易感覺到佢地既存在

我:咁真係感激你喎,為左我而破界

乘客:其實車裡面隻野一d都唔猛,基本上對你做唔出d咩野

我:我真係聽到一把女人聲叫"你車我去邊"架,無吹水,唔係我都唔會係條高速到急停啦

乘客:係囉,最大不了咪嚇下你咁囉,基本上都傷害唔到你

我:咁仲唔夠死阿。渣渣下車比佢嚇一嚇,真係分分鐘比佢嚇到撞車

乘客:宜家我未話幫你囉,快d開車啦

(食完飯,我又開工啦,聽日繼續)

清新2 發表於 14-6-26 08:53 PM
(做到宜家先食飯,的士依行真係唔易做)多謝各位棒場,咁我繼續啦。。。

架車行到西沙茶坐對面個巴士站

架車由西沙茶坐對面出發,我抱住戰戰競競既心情,因為我真係唔知道將會有咩事等緊我

我: 企嶺下老圍其實近住邊,去到附近可唔可以指一指,我驚miss左個路口

乘客:無問題

我:唔好怪我多口一問,你老婆同個仔。。因咩事。。。。?

我又繼續講:唔好怪我八掛,因為你頭先咁講,真係好令人勾起好奇心

乘客:其實無所謂,都過左兩年啦,都開始無咩感覺

乘客又講:係兩年前,我地一家人去左越南一間唔出名鬼屋探靈,點知個出左事,我淨係記得我入到去其中一間房,見到一幅好心寒既畫,之後就成個人無左知覺

我:等等先,你地一家人去探靈?下?!你地帶埋個仔去阿?你個仔幾大阿?

(係呢個時候,我從倒後鏡望一望佢,發現佢神情唔同之前,之前佢一直係嘻皮笑臉既,但一講到佢老婆同個仔,成個人嚴肅晒,而且覺得佢仲有d陰沉,係呢個情況,我都唔打算再問落去)

乘客:佢仲未出世

我..i see,算啦,講其他野啦

(其實我已經打算終止個話題,點知佢自己再講落去,咁佢想講,我唯有繼續聽)

乘客:唉,我個老婆就好命,好快就去左投胎,但個仔就。。

其實我真係唔打算再問,不過佢講到咁,我好下意識問左一句

我:個仔點阿?

乘客:佢可以點阿!投胎又唔得,佢老母又丟低佢唔理自己走左去,咁細個,唔通真係要佢自己搵替身咩?!

(講到宜到,我都唔知比咩反應佢好,某程度上,我覺得佢講d野,仲恐怖過我身邊隔離隻野)

乘客:司機,前面個避車處停一停

我:前面?你就係宜到落車?

乘客:唔係,總之你前面避車處停一停先

我:哦

(個避車處果到,有一顆大樹,岩岩庶住左街燈d光,好黑暗,再加上落雨,雖然開始細雨左,
整個環境。。我都真係唔識形容,總之。。。我真係好驚阿)

我:停係呢到做乜?

乘客:你唔係想我幫你趕走隻野咩?

我:係阿,但你唔係話要去你屋企拎d野先咩?宜家係咁係度就得?

乘客:唔駛咁煩,其實好簡單,總之,一陣無論點都好,你唔好出聲,叫你做乜就做乜

(其實去到宜一刻,我都無晒主見,佢話乜就乜啦)

(我向倒後鏡望佢,只見到佢就好似精神病一樣,眯埋眼,係度喃喃自語,佢自言自語得好細聲,全完聲唔到佢講乜)

(佢細細聲咁自言自語左幾分鐘之後)

乘客:司機,開左後面度門

(如是者我就開左後面左邊度門,專家真不愧為專家,一開左門,即刻有反應!架車即刻沉一沉,不過我感覺架車好似仲重左咁,就好似仲多左個人一樣)

乘客:掂搞啦,可以關返門開車

我:隻野走左?

乘客:係!佢走左啦,係喎,你比埋個八字我先,為人為到底,我再幫你一把,咁就無手尾跟

(又講到宜到先,遲d再講過)

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

屌你~繼續啦~

笑傲無雙 忍影世界 玩過星曲WEB

等緊睇落去

我覺我 果條探靈司好明顯係想搵司機做替身

十週年勳章(賀詞) 十週年勳章(截圖)

未有貨?/

點解唔完架?!!
等~

(= =我都係估唔到會咁多人睇,先謝謝大家捧場)

我:八字?即係農曆初幾,咩時辰出世果d?

乘客:無錯,就係果d!

我:下,我邊會知阿!

乘客:下,你唔係唔知自己個八字下?!

我:下,我地依d八十後,邊會留意咩鬼時辰八字,最多未知道幾時生日。。至於咩時辰,我只係記得阿媽鬧過我,話我係"害"時出世。。

乘客:咁你話比我聽生歷幾月幾日?我幫你計返。。

我:等等,你要黎做乜先?!

乘客:我幫你阿!你唔係到宜家都唔信我下。。

我:喂!大佬阿,我問你要黎做咩者。。我幾時有話唔信你,咁你話比我知,到底你要我八字黎做咩先?

乘客:你唔好問咁多,總之我係為你好

(聽到呢句"你唔好問咁多,總之我係為你好",我個心真係打左個突,因為好似某d騙案既橋段)

乘客又講:由開車到呢刻,我有邊樣野呃你架?!我話車上面有野,結果呢?我話部電話放係你隔離個位到會收得差,結果呢?估唔到呢刻你先黎唔信我,我真係好失望。。

(佢唔講仲好d,佢一講我就有種感覺...佢好心急拎我個八字)

我:好!就憑你呢句!我信你,我生日日期係12月6日

(我當然唔信佢,我只不過求期up左個日期出黎)

乘客:幾多年出世?

我:1980年

乘客:幾點出世阿?

我:我咪話左唔知囉,可能真係"害"時掛

乘客:庚申年十月廿九,亥時。。可惜,可惜

我:咩可惜?講黎聽下。。

乘客:講比你知都得,不過你聽完之後,想你幫我一件事

我:咩事先?

乘客:只係想你空車去一個地方先,然後你先返去做自己野

我:下,點解?

乘客:唔好問點解,總之你應承左我先啦

我:去邊先,等等用我幾粒鐘,我今晚真係白做

乘客:放心,唔會好遠,都係係呢度附近

我:到底點解先?

乘客:我一陣會話你知點解

我:咁。。。好啦

(唔好以為我咁容易答應佢,其實我一早已經打算,有乜唔對路隨時反口)

我:咁你可以同我講咩可惜未呢?

乘客:咁你開車先啦,一路行一路講

(以下佢所講既野,我真係連諗都無諗過。。對我黎講,我只能用震撼黎形容)

乘客:記唔記我同你講過,係兩年前,去過一間越南既鬼屋探靈。。

我:記得。。但係關我八字咩事?

乘客:吼!你聽埋我講先!!!

我:好!好!好!

乘客:其實果次係去果度進行一個靈界既交易儀式。。致於係咩交易,就唔講啦

(講到呢到,唔知點解我突然記起佢講過,佢老婆同個仔係因為靈界而。。。)

我:交易?你條扑x唔係咁無人性,拎自己老婆同個仔條命黎交易下

乘客:大佬,你聽埋先啦,好無?!

我:嗯

乘客:我當然唔會拎佢地條命交易啦,但結果。。係個儀式進行裡面,我望著幅畫,跟著就好似我同你所講咁,完全失去知覺

我:嗯,跟住呢?

乘客:當我醒返之後,我只睇到我老婆被人劏開個肚。。一屍兩命,而且係我記憶裡面,竟然係我親手。。。。

我:下。。。。你講笑下話

乘客:之後,我真係受唔住打擊,衝左出去。。。跳樓

我:咁都唔死得,就係個天比機會你重新做人,你就要好好珍惜

(佢好似無聽到我講野咁,自己繼續講落去)

乘客:哈哈,仲話探靈專家,都明知死左都唔會一了百了,偏偏自己就。。。我就係蠢。。

(打住咁多先,同屋企人食飯去)

快啲啦喂~

食完飯未呀?????

我個f5就來禁爛啦

沖完涼,又開始過

(個專家越講越激動,我當然安撫安撫住佢先啦,等陣如果佢一時睇唔開跳車自殺,到時真係到我跳樓都唔掂)

我:冷。。靜。。

(求其搵d野拉開個話題先)

我:依,我記得企嶺下老圍個入口係就依度附近喎,係唔係前面路口左轉?

乘客:算啦,唔駛去啦,一世都唔會去到架啦。。

(佢講到呢到,連坐係司機位既我,都感到佢萬念俱灰)

我:你。。你。。你。。你。。唔好嚇我阿。。你。。冷靜d先啦

(由於我真係唔知企嶺下老圍個入口係邊個,再加上我覺得佢有絕對既可能會跳車自殺,所以我再一次將架車駛入避車處)

乘客:做乜停車?

我:又係你頭先話唔駛去既,我諗住就係呢度落低你啦

乘客:你係度落低我。。咁我個仔點算??

我:你。。。個。。。仔。。?

(我終於大概意識到係咩事)

乘客:你唔係想知點解我要問你拎八字咩?我都仲未講完!

我:。。。。。。,其實八字呢家野呢。。。。我都周不時派街坊,所以呢。。唔駛咁介懷

乘客:我知你諗乜,放心喎,我個仔就算搵替身,都唔會搵你喎,我查過你八字,你條命咁衰。。

(聽到呢句,我腳都軟埋)

我:咁。。大佬,咁你想我點阿。

乘客:你可以係度放低我,但係你要車我個仔返去佢自己果度

我:你唔好再玩我啦,放過我啦

乘客:你就當我迫你又好,求你又好,就幫我呢次啦。。

我:你搵第二個幫你啦。。好無?當我求下你

乘客:司機,你伸個頭埋黎睇下

我:又。。搞d咩呀?

乘客:記唔記得我同你講過,如果見到實體靈,會點!

我:下。。。你。。。。

乘客:其實我都唔想傷害你,只不過想你幫我個小忙者。。

我:。。。。咁你個仔係邊阿?

乘客:係我隔離,記唔記得頭先我叫你開門。。

我:咁。。你。。想我車佢去邊阿?

乘客:放心啦!佢會帶你路架啦

十週年勳章(賀詞)

冇喇? 等到好心急呀

十週年勳章(賀詞)

冇喇? 等到好心急呀

十週年勳章(賀詞)

回覆 你講乜眷 的帖子

挑 等我仲以為佢咁勁

十週年勳章(賀詞)

原作者喺香討POST既
其實個仆街清新2COPY少左幾行:
「(哈哈,個故仔就到此為止啦,之後係點,你地自己幻想一下同自由發揮啦)

(呢篇野本來係等客時,無聊打發下時間,點知。。)

(件事係真係假?!當然裡面有真有假啦)

(其實要寫鬼故比寫其他故仔難,因為寫得太平啖,就會無乜特別,但如果過於天馬行空既話,人地一睇,就會話,假既,唔好睇)」

個故事已經完左

屌你清新2你轉載人D野係唔係要加番「轉載」兩隻字呀
‹ 上一主題|下一主題

聯絡我們|Archiver| 2000FUN論壇

SERVER: 2 GMT+8, 24-4-24 02:09 AM , Processed in 0.177232 second(s), 12 queries , Gzip On.

Sponsor:迷你倉 , 網頁寄存